Home / Reisinformatie / Europa / Zweden / Karlskrona in Blekinge, een historische stad aan de zuidkust van Zweden

Karlskrona in Blekinge, een historische stad aan de zuidkust van Zweden

Aan de zuidkust van Zweden vind je de kleinste provincie van het vaste land: Blekinge. Compact qua oppervlakte, maar alsnog divers qua natuur. Samen met onze kinderen verkennen we allereerst de hoofdstad Karlskrona.

Karlskrona

Deze stad staat op de Werelderfgoedlijst vanwege zijn historische stadscentrum, maar ook vanwege de ligging in de uitgestrekte Blekinge archipel. Onze kinderen vinden het bijzonder dat we op een eiland in de zee logeren, overal zeewater zien en letterlijk van eiland naar eiland hoppen.

De Fun voor Kids Karlskrona kaart

Karlskrona heeft een speciale Fun voor Kids kaart, waarbij je op verschillende plekken kortingen krijgt of gebruik kunt maken van speciale acties.

Zo krijg je met deze kaart onder andere korting op de audiotour via Visit Karlskrona, korting in de museumwinkel van Museum Blekinge en op Dragsö camping korting op mini golf, biljart golf, kanohuur, ijsjes en het restaurant.

Bij Barnens Gard kun je gratis een zandschilderij maken en krijg je een glaasje limonade. Ook krijg je gratis toetjes na eten in de restaurants van het Marine museum en Scandic hotel.

De Fun voor Kids Karlskrona kaart is verkrijgbaar bij het toerismebureau en krijg je gratis bij een verblijf op Dragsö camping of bij Scandic Karlskrona.

Karlskrona

Wat te doen in Karlskrona?

Stadswandeling door het oude centrum

Wij bezochten de provincie Blekinge aan het eind van de zomer samen met onze kinderen van 6 en 3,5 jaar oud. Allereerst verblijven we in de hoofdstad van deze provincie: Karlskrona.

Deze stad is in 1680 gebouwd als marinebasis en de stad ligt verspreid over 30 eilanden van de Blekinge archipel. Veel eilanden zijn met elkaar verbonden door bruggen en wegen.

Karlskrona

We starten met een stadswandeling op het grootste eiland Trossö, waar de meeste historische bezienswaardigheden te vinden zijn. De onderlinge afstanden zijn ook met kinderen goed te doen en de wandeling is grotendeels buggyproof.

De verschillende eilanden zijn wisselend van grootte en de bruggetjes en kades naast de zee geven je bijna constant het ‘eilandgevoel’. We volgden een wandelroute aan de hand van een stadskaart van het toerismebureau, welke ongeveer een uur duurt. Onderweg zien we verschillende oude gebouwen, zoals het stadhuis, de marinebasis, kerken en een groots plein.

Karlskrona

Wanneer je het toerismebureau bezoekt, kijk dan ook even of je het gratis puzzelboekje van Eli kunt meenemen, zodat je kinderen aan de hand van Eli spelenderwijs kennis kunnen maken met de geschiedenis van Karlskrona.

Wil je even pauze nemen, loop dan langs het het stadspark Wämöparken met een speeltuin en enkele dieren. Bij slecht weer kun je met je kinderen een bezoek brengen aan de indoor speeltuin Busfabriken, waar alles in jungle thema is.

Meer weten over een bezoek aan Karlskrona? Bekijk de website VisitKarlskrona.

Karlskrona

Met de boot door de archipel van Karlskrona

Vanwege de ligging aan de Blekinge archipel kan een boottocht langs een deel van deze eilanden eigenlijk niet ontbreken tijdens een bezoek aan Karlskrona. Deze archipel ligt in de Baltische zee en is de meest zuidelijke van Zweden. De Blekinge archipel bestaat uit maar liefst 1650 eilanden.

archipel van Karlskrona

Wij maakten een boottour van 2 uur rond de belangrijkste eilanden van de archipel met Tjurkö als verste bestemming. Deze boot vertrekt twee keer per dag vanuit de haven Fisktorget op Trossö. Wanneer je de eerste boot van de dag neemt, kun je eventueel één keer afstappen en de tweede boot terug nemen.

Vanaf de boot zien we verschillende wijken van Karlskrona, maar ook diverse forten, torens, de oude marinebasis en de haven. Tijdens de tocht van 2 uur zitten we met onze kinderen het ene moment buiten op het zonnedek turend over het water en het andere moment binnen aan tafel om daar even een spelletje doen.

archipel van Karlskrona

In de zomer is het ook mogelijk om een hop on, hop off boot te nemen rondom het hoofdeiland van Karlskrona. Meer informatie vind je hier.

Let wel op, want het zomerseizoen in Zweden start en stopt eerder dan in Nederland; het loopt namelijk van half juni tot half augustus. Meer info lees je bij onze algemene informatie over Zweden met kinderen.

archipel van Karlskrona

Bezoek het Marine museum (gratis)

Bij het Marine museum in Karlskrona kom je van alles te weten over de Zweedse marine, die al meer dan 500 jaar bestaat. Het is een kindvriendelijk en gratis museum met allerlei dingen om zelf te ontdekken en te doen.

Zo nemen we de lift naar een ondergrondse tunnel om door vensters naar een scheepswrak op de echte zeebodem te kijken. Ook zien we bijvoorbeeld hoe er vroeger gedoken werd, hoe er werd samengewerkt om een kanon op een schip af te vuren en hoe de gezondheidszorg vroeger met zieken aan boord geregeld was.

Marine museum Karlskrona

Een aantal keer kunnen de kinderen interactieve spellen doen, zoals bommen werpen, mijnen vegen en de locatie bepalen met een ouderwetse duim-oogstok op een schommelend schip. Ook is er een klein speelterrein te vinden. Buiten in de haven en in verschillende loodsen staan allerlei oudere en modernere marineschepen, waar je ook een kijkje aan boord mag nemen.

Marine museum Karlskrona

Het boeiendste vonden wij de mogelijkheid om, mits er een gids aanwezig is, aan boord te gaan bij een enorme, oude onderzeeër en om een beeld te krijgen hoe daar gewerkt en geleefd werd.

We verbazen ons over hoe alle ruimte optimaal gebruikt is. Mijn man moet zich wel af en toe van zijn lenige kant laten zien, want hij ontdekt al snel dat hij langer is dan de maximaal toegestane lengte om op expeditie te mogen met een onderzeeër.

Marine museum Karlskrona

In het Zweedse zomerseizoen worden er ook workshops voor kinderen aangeboden.

Een aanrader is om te lunchen met het heerlijke, gevarieerde warme buffet van het museumrestaurant Skeppsgossen. Bij dit buffet kun je tegen een prima prijs allerlei typische regionale gerechten proeven.

Onze zoon loopt maar al te graag nog een keer langs het buffet voor een extra portie raggmunkar (een soort aardappelpannenkoekje) en stekt sill (gerecht met haring), terwijl onze dochter vooral blij wordt van het Zweedse knäckebröd. Altijd een goed teken als er ook veel locals eten bij een restaurant en dat is hier zeker het geval.

Marine museum Karlskrona

Bekijk de openingstijden en speciale activiteiten op de website van het museum.

Bezoek het Blekinge museum (gratis)

Het Blekinge museum in Karlskrona is eveneens gratis te bezoeken. Het museum is gevestigd in een oud gebouw met een mooie binnentuin en is een klein, maar modern museum over onder andere de geschiedenis van Blekinge met een aantal leuke interactieve items voor kinderen.

Zo kunnen ze zelf in een kamer ouderwetse kleding aanpassen op een scherm. Ook is er een speurtocht en zijn er speciaal voor kinderen in elke ruimte kleine kijkdoosjes met muizen erop te vinden.

Blekinge museum

In de tuin zijn allerlei activiteiten te vinden met wisselende thema’s en er is een speeltuin. Bij ons bezoek was er bijvoorbeeld een wensenboom, waar je je eigen wens in kon hangen en waren er allerlei kinderactiviteiten rondom het thema insecten.

Blekinge museum

De kinderen doken al snel de verkleedkist in om zich te verkleden als insect en gingen verkleed als lieveheersbeestje en spin spelletjes spelen, zoals memory en zelf een insect knutselen.

Meer informatie vind je op de website van het Blekingemuseum.

Blekinge museum

Barnens Gård: een kinderboerderij, zwembad en speeltuin in één

Welk kind wordt er niet blij van de combinatie van zowel een kinderboerderij, een openluchtzwembad en een speeltuin op één locatie? Op slechts enkele minuten rijden van Karlskrona is Barnens Gård te vinden. De locatie is van juni tot en met september geopend. 

Barnens Gård

We starten in het speelgedeelte en zien een aantal speeltoestellen gebouwd in en met oude tractoren en met een aantal oud-Zweedse spelletjes. Al snel gaan de kinderen verder naar het parcours waar ze met kleine elektrische auto’s zelf kunnen rijden om vervolgens de trampolines, luchtkussens, het klimparcours en het doolhof te verkennen.

Barnens Gård

Bij Barnens Gård wonen verschillende dieren en op vaste momenten mogen de kinderen meehelpen met het voeren en verzorgen van de dieren. Onze kinderen vinden het erg leuk om mee te helpen en ondertussen ook even te knuffelen met de geiten, paarden, kippen, konijnen en de varkens met biggetjes.

Barnens Gård

Tot slot gaan we zwemmen en kleden we ons in de kleedhokjes buiten om. Het water in het zwembad is licht verwarmd en er zijn verschillende glijbanen voor alle leeftijden. Zo is er een wildwaterbaan die je samen in een duo-zwemband kunt nemen, een brede familieglijbaan en een baby/peuterglijbaan. 

Onze zoon wil ze allemaal uitproberen, dus dat gaan we doen! De brede familieglijbaan is zijn favoriet. Rondom het openluchtzwembad is een uitgestrekte grasweide met allerlei zonnebedden.

Barnens Gård

Na deze verfrissende duik hebben we honger gekregen, dus we zijn blij dat Barnens Gård een eigen restaurant heeft. Ze hebben een optie voor een all inclusive formule, waarbij je tijdens je bezoek onbeperkt limonade of koffie krijgt, een lunchgerecht en een ijsje kunt kiezen en aan een van de activiteiten kunt deelnemen.

Naast het restaurant is er ook een grote picknickplek met grillplaatsen waar je je eigen eten mee naar toe kunt nemen en er is een winkeltje met snoep en speelgoed.

Barnens Gård

Tijdens ons bezoek hadden we bij de activiteiten de keuze uit paardrijden, een ritje op de hooiwagen of schilderen met zand. Onze peuter hoefde niet lang na te denken over deze keuze: zij wilde héél graag paardrijden.

Met een veiligheidsvestje aan en een cap op rijden beide kinderen om de beurt een rondje stapvoets op een groot paard, dat wordt begeleid door een medewerker. Omdat de kinderen er nog geen genoeg van kunnen krijgen, rijden de kinderen daarna nog een rondje zelfstandig op een houten stokpaardje op het speciale parcours.

Barnens Gård

Onze kinderen hebben genoten van de veelzijdigheid van Barnens Gård! De hele locatie is op en top kindvriendelijk. Van bijvoorbeeld de kindertoiletten tot de drogers in de vorm van een koe naast de kinderwastafels buiten en de puzzels voor tijdens het wachten in het restaurant.

Een bezoek aan Barnens Gård is naar onze mening leuk voor jonge kinderen en tot een leeftijd van een jaar of 10. Kinderen kleiner dan 90 centimeter krijgen gratis entree. Dit is wat ons betreft dan ook een van de leukste bezienswaardigheden in Karlskrona voor gezinnen.

Barnens Gård

Overnachten en vermaak op het eiland camping Dragsö

Op het eiland Dragsö vind je allerlei vermaak voor een dagje uit met kinderen. Er is een kindvriendelijk zandstrand met speeltoestellen op het strand en in de zee en je kunt er kano’s huren.

Heb je wel eens onderwater bingo gespeeld? Je vindt hier een onderwater speurtocht, waarbij je snorkelend op zoek moet naar 12 verschillende punten op het eiland om bingo te krijgen.

Dragsö

Wij kiezen voor een potje minigolf, wat bijna de nationale sport van Zweden lijkt te zijn, gezien de vele banen die we tegenkomen. Deze baan is leuk om na een stadswandeling door Karlskrona te doen, want alle 18 holes verwijzen naar de bezienswaardigheden van de stad en zo komen we heel wat bekende plekken tegen.

Omdat Karlskrona op verschillende eilanden ligt, moeten we ook regelmatig over en naast het water minigolfen. En dat gaat natuurlijk niet altijd goed. Gelukkig zijn er overal schepnetjes om het balletje uit het water te vissen. Onze zoon blijkt al snel een fanatiek mini golfer te zijn en wil alle uitdagingen halen; het maakt hem niet met hoeveel slagen, als het balletje uiteindelijk maar in de hole is gekomen.

Dragsö

Vervolgens lopen we naar de andere kant van het eiland om het trollenbos te bezoeken, waar we een route volgen langs allerlei trollen-beelden. Soms vinden onze kinderen het wat griezelig en dan weer vinden ze de trollen er grappig uitzien.

Tijdens de wandeling over het eiland valt ons op dat er verschillende plekken zijn met zandstrand en dat het zeewater ondiep is en heel rustig oogt.

Dragsö

Daarna spelen we voor het eerst in ons leven biljartgolf. Het spel is enigszins vergelijkbaar met mini golf, al heb je nu bij elk onderdeel een andere uitdaging met een biljartkeu en een biljarttafel.

We sluiten ons bezoek aan Dragsö af in het restaurant Havsviken aan het strand, terwijl we de zon in de zee zien zakken.

Dragsö

Dragsö ligt dichtbij het centrum op een afstand van drie kilometer van het stadscentrum en is bereikbaar via een brug. Het is een 4-sterren camping en biedt allerlei gezinsvriendelijke accommodaties. Zo kun je er kamperen, maar zijn er ook bungalows te huur.

Dragsö

Als je genoeg tijd hebt, kun je een bezoek aan het eiland Dragsö combineren met een wandeling door de naastgelegen kleine, knusse wijk Brändaholm: hier vind je de typische, rode Zweedse houten huisjes.

Deze wijk zie je al liggen vanaf de parkeerplaats bij Dragsö camping. Tussen de schattige, oude huisjes door vind je een slingerend wandelpad, waardoor je een goed kijkje kunt nemen bij de huisjes en hun mooi bijgehouden tuinen met de zee op de achtergrond.

Dragsö

Overnachten in Karlskrona

Tijdens onze dagen in Karlskrona verbleven wij op een familiekamer in het hotel Scandic Karlskrona, gelegen op het grootste eiland Trossö. De locatie was echt top, aan de haven waar de boten vertrekken voor de rondvaarten en vlakbij het oude stadscentrum en Blekinge museum.

Het nadeel van deze locatie is dat er weinig parkeergelegenheid in de buurt is. Het hotel beschikt helaas niet over plekken voor zijn gasten, waardoor je geluk moet hebben op een betaalbaar plekje dichtbij.

Scandic Karlskrona

Onze familiekamer was praktisch ingericht en bestond uit twee gewone bedden en een stapelbed, dat bestond uit twee opklapbedden. Leuk om te weten, is dat kinderen tot en met 12 jaar gratis op je kamer verblijven in een extra bed.

Scandic Karlskrona

Het ontbijtbuffet was heel uitgebreid, met ook een groot assortiment aan lactosevrije en glutenvrije opties. Je kunt ook dineren in het hotelrestaurant. In het hotel vind je een kleine speeltafel en een tafelvoetbaltafel.

Scandic Karlskrona

Hoe kom je in Blekinge?

Vanaf Nederland kun je volledig over land reizen naar Zweden via de brug die Duitsland met Denemarken verbindt (de Grote Beltbrug) en vervolgens met de brug die Denemarken met Zweden verbindt (de Öresundbrug). Beide bruggen zijn tolbruggen.

Je komt dan via Malmö het land binnen en dan is het nog zo’n 2 uur rijden naar de provincie Blekinge. Via deze autoroute kom je ook nog eens heel dichtbij Legoland in Billund, Denemarken, dus dat zou een mooie stop kunnen zijn onderweg. Lees hier meer over Legoland in Denemarken.

Karlskrona

Wanneer je naar Blekinge reist, is het ook mogelijk om vanaf Puttgarden, in het noorden van Duitsland, een korte ferry van Scandlines van 45 minuten naar Rodby haven in Denemarken te nemen. Deze ferry vertrekt twee keer per uur. Deze route is net wat sneller dan de route over land.

Vanaf midden-Nederland is het ongeveer 6 uur rijden naar Puttgarden en vanaf Rodby is het nog ongeveer 2 uur rijden tot je via de Öresundbrug in het Zweedse Malmö bent aangekomen.

Karlskrona

Of je nou kiest voor een oversteek met de ferry of een tolbrug, het is in beide gevallen handig om vooraf kaarten te kopen zodat je daarvoor terplekke niet meer in de rij hoeft te staan.

Bij het kopen van een ticket voor de ferry is het wel nodig om een tijdstip te kiezen, maar mocht je eerder aankomen en er is ruimte, dan kun je al met een eerdere ferry mee.

Naast Karlskrona bezochten wij tijdens onze vakantie in Zweden met kinderen ook Ronneby in de provincie Blekinge. Lees hier wat je kunt doen in Ronneby. Doordat Blekinge een kleine provincie is, is dit makkelijk op te nemen in een rondreis met andere provincies van Zweden.

Karlskrona

Dit blog is tot stand gekomen na een samenwerking met Visit Blekinga. Heb je meer tips nodig voor de regio, bezoek dan vooral de websites voor handige informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top