Home / Nederland / Gelderland / Kasteel, klimbos, kabouterwandeling en doolhof Ruurlo

Kasteel, klimbos, kabouterwandeling en doolhof Ruurlo

Ruurlo is waarschijnlijk geen bestemming die bij je opkomt wanneer je een weekendje weg plant. Voor velen van jullie komt misschien wel de vraag op; “waar ligt Ruurlo?”. Ruurlo ligt centraal in de Achterhoek op ongeveer een half uur rijden vanaf Zutphen of Doetinchem.

Het is ook niet het dorpje zelf dat zo aantrekkelijk is, maar wel alles wat er in de omgeving te doen is. Denk aan het fantastisch gerestaureerde kasteel Ruurlo, dat in 2017 open ging met museum MORE. Of het doolhof Ruurlo, in oppervlakte het grootste heggendoolhof ter wereld. Of wat dacht je van de kabouterwandeling die onze kleine kabouter erg leuk vond en het klimbos voor echt waaghalzen. Het is wel praktisch om eigen vervoer te hebben zoals een auto of fiets omdat alle leuke dingen net buiten het dorp liggen.

Kabouterpad Ruurlo

Hotels in Ruurlo

Ruurlo zelf is niet echt een leuk dorpje. Het is vooral een mix van oudere en nieuwe gebouwen en de autoweg die door het dorp loopt werkt ook niet mee in de sfeer. Er liggen mooie boerderijen in de omgeving die zijn omgetoverd tot bed en breakfast.  Ik zou ervoor kiezen om te verblijven in zo’n sfeervolle boerderij. Of verblijf in een van de vele vakantieparken in de Achterhoek of juist een van de fijne parken langs de Veluwezoom en maak vanuit daar een dagtripje naar Ruurlo.

Wat is er te doen in Ruurlo voor gezinnen?

Kasteel Ruurlo

De nieuwe topattractie van Ruurlo is zonder twijfel kasteel Ruurlo met museum More. We waren er slechts een paar maanden na de opening en toen werd er zelfs een pendelbusje ingezet naar parkeerplaatsen in het dorp omdat die naast het kasteel het niet aankonden. Kasteel Ruurlo en museum MORE zijn niet het soort kindvriendelijk kastelen of belevingsmusea die we normaal aanraden, maar het zou echt zonde zijn om het te missen. Het is een hartstikke mooi kasteelt met tuin.  Er is duidelijk een klap geld in de restauratie gestoken door de eigenaren, de familie Melchers. De nieuwe houten vloeren met motief en dikke wandbekleding geven een nieuwe kijk op leven in een kasteel.

kasteel ruurlo
kasteel ruurlo

Bovendien is het kasteel en museum heel behapbaar in grote en ben je er in een uurtje zeker doorheen als gezin. Er worden hier werken tentoongesteld van Carel Willink. Ik ben helemaal geen kunstkenner maar zou de stijl (neorealisme) omschrijven als heel toegankelijk. Er hangen ook genoeg schilderijen met een twist. Zoals een slang in de hoek, of een stapel blokken die als je beter kijkt een auto kerkhof blijkt te zijn. Onze kleuterdochter vermaakte zich in ieder geval prima met het bekijken van de collectie schilderijen.

Je krijgt ook een boekje mee waarbij per schilderij extra informatie wordt gegeven. Carel Willink schilderde ook diverse portretten met extravagante jurken en deze staan ook tentoongesteld.

Lees ook ons blog met kindvriendelijke kastelen in Nederland.

kasteel ruurlo
kasteel ruurlo

Heikamp Ruurlo met het klimbos Ruurlo

Wij gingen tijdens ons bezoek eerst naar het doolhof Ruurlo omdat we die vanaf de parkeerplaats als eerste tegen kwamen. Als je ook een stukje wilt wandelen dan is dat niet zo handig en is het beter om eerst door te rijden naar de Heikamp. Dit is een voormalig boerderij, met grote glazen uitbouw en fungeert nu als gezellig restaurant. Een goede, centrale plek om je activiteiten vanuit te starten. Dit is het beste pannenkoekenrestaurant in Ruurlo maar als je daar geen zin in hebt staan er ook voldoende andere lunchmogelijkheden op de kaart. Voor kinderen is er zowel een buitenspeeltuin als een binnenspeelhoek.

Er staan verschillende gebouwen op het terrein. In een gebouwtje haal je geen snacks uit de muur maar kleine cadeautjes. Dat doe je voor een “heitje”, een muntje dat je krijgt als je hier wat hebt gegeten of gedronken. Heb je kinderen die niet zo goed doorlopen, dan is het omkoopmateriaal dus bij de hand.

heikamp ruurlo
heikamp ruurlo
heikamp ruurlo

Kabouterpad Ruurlo

Onze dochter vindt wandelen leuk zolang er maar wat gebeurt. Klimmen of klauteren doet ze het liefst maar dat is in Nederland vrijwel nooit te vinden, dus dan moeten we voor wat vermaak zorgen. Het kabouterpad, een wandeling van 1,5 kilometer vond ze dan ook geweldig. We kochten een boekje met verhalen en voor 2,5 euro extra een echte kaboutermuts.

Deze wandeling komt ook langs de ingang van het klimbos en de ingang van het doolhof dus het is allemaal eenvoudig te combineren. Zijn je kinderen te oud voor het kabouterpad (2-6jr), dan is er ook een 5 km lange Roekoetocht (6-12jr) en een 15 km lange Zevensprongwandeling (9-14jr)

Ze huppelde van paaltje naar paaltje waar ik telkens een verhaal uit het boekje moest vertellen, over Wouter de kabouter en zijn vriendin in het bos. Op verschillende plekken zijn er ook opdrachten. Die zijn leuker als je met meer kinderen bent maar met enige creativiteit bedacht ik gewoon af en toe zelf ook wat. Op weg naar huis had ze het nog steeds over Wouter de kabouter die wanneer de volle maan schijnt in het bos danst. Ook maanden later horen we nog steeds “de maan is niet heel, de kaboutertjes zijn niet aan het dansen”.

Kabouterpad Ruurlo
Kabouterpad Ruurlo

Klimbos Achterhoek

We hebben op andere plekken in de wereld al best veel klimbossen bezocht, die ook geschikt zijn voor jonge kinderen zoals die in Slovenië en Polen. Maar in Nederland is het best lastig om een geschikt klimbos te vinden voor jonge kinderen. Ook bij klimbos Achterhoek mocht onze dochter tot haar verdriet niet meedoen. Ik had het al verwacht want volgens de website moet je 6 jaar zijn maar in de praktijk komt het erop neer dat je met je armen minimaal 130 cm moet kunnen bereiken. Om alle routes te doen moet je zelfs 160 cm hoog halen. Ik heb dus moeten beloven nog een keer terug te gaan en dat doen we graag. Dit is echt een uitgebreid klimbos met 6 routes en erg mooi gelegen in de natuur.

Gelukkig wees een van de medewerkers ons erop dat er ook een demoroute is waarbij je niet in een tuigje moet. Deze kon onze dochter met haar 103 cm en 4 jaar oud wel doen. “Nog een keer mama”, de eerste keer nog voorzichtig maar daarna nog een paar keer razendsnel gaat ze hele parcours af. “Kijk hoe stoer ik ben”. Hoewel ik denk dat het voor veel kinderen van die leeftijd, die niet eerder dit soort activiteiten hebben ondernomen, nog best wel pittige delen inzitten waar ze een handje nodig hebt.  Je bent op ongeveer 50 cm boven de grond en je kunt bij een misstap toch wel naar vallen.

Klimbos Achterhoek
Klimbos Achterhoek
Klimbos Achterhoek
Klimbos Achterhoek

Doolhof Ruurlo

Het doolhof in Ruurlo is ook een leuk uitstapje. Dit is een van de activiteiten in Ruurlo en omgeving met een nostalgische waarde. Doolhof Ruurlo bestond namelijk al in 1891. Het is niet heel moeilijk maar wel erg groot in oppervlakte met brede paden. We liepen ruim 2 kilometer in het doolhof Ruurlo. Ben je echt verdwaald kijk dan op Google maps satellite view. Maar echt verdwalen is erg lastig, door het doolhof Ruurlo hangen ook nog rebusopdrachten waardoor je eigenlijk altijd wel de weg kunt vinden. Het is vooral leuk voor kinderen om de weg te zoeken en daar al lopende mee bezig te zijn.

Doolhof Ruurlo
Doolhof Ruurlo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top