Home / Nederland / Gelderland / Op zoek naar wilde zwijnen op Kinderbelevingspad Eperholt op de Veluwe

Op zoek naar wilde zwijnen op Kinderbelevingspad Eperholt op de Veluwe

In de laatste week van de zomervakantie was blogger Esmeralda met haar gezin een weekje in Emst op De Veluwe. Bij uitstek hét gebied om te wandelen met kinderen, want er valt hier heel veel te zien en ontdekken. Ze gingen op pad op één van de Kinderbelevingspaden Eperholt, in de bossen bij Epe en vonden wilde zwijnen in én onder de bomen!

Eperholt kinderbelevingspad

Kinderbelevingspad Eperholt

Tijdens de zoektocht naar een kindvriendelijk wandeling op de Veluwe ontdekken we op de website van de VVV Epe de Kinderbelevingspaden in Het Eperholt. Het Eperholt is van oorsprong een aangelegd bos. Zo’n honderd jaar geleden werd de heide hier ontgonnen en vol geplant met dennenbomen. De afgelopen jaren zijn er tientallen andere soorten bomen bijgekomen en is het bos steeds dichter begroeid. Hierdoor leven er steeds meer verschillende dieren en is het bos heel geschikt voor een mooie, afwisselende wandeling.

Eperholt kinderbelevingspad

In 2018 heeft de VVV Epe drie verschillende Kinderbelevingspaden van ongeveer 3,5 kilometer aangelegd in Het Eperholt: De Zwijnenroute, De Hertenroute en de Vogelroute. Omdat wij graag wilde zwijnen willen spotten, kiezen wij voor De Zwijnenroute, die begint bij Pannenkoekenrestaurant De Ossenstal, waar we ook gratis kunnen parkeren.

Eperholt kinderbelevingspad

We kopen hier ook het belevingspakket (4 euro, prijs augustus 2020) met daarin een route-en opdrachtenboekje, een verrekijker, een loep en een insectenpotje. Stel je hier overigens niet te veel van voor, het ging ons vooral om het boekje met de route en de opdrachten. Het pakketje kun je aanschaffen bij alle startpunten en bij de VVV in Epe.

Eperholt kinderbelevingspad

Tip: Bij Brasserie Floor kun je starten met De Hertenroute. Extra leuk: je kunt hier van woensdag tot en met zondag een picknickmand bestellen voor onderweg en kinderen mogen bij terugkomst marshmallows roosteren bij het restaurant. Wil je De Vogelroute lopen, dan begin je bij Recreatiepark De Jagerstee.

Vol goede moed gaan we op pad, op zoek naar de kleine houten bordjes in de vorm van een zwijn die op de route in de bomen hangen. Dat valt nog niet mee, soms duurt het best lang voor we er weer één spotten en twijfelen we of we verdwaald zijn. Op sommige zwijntjes staat een nummer dat hoort bij een opdracht. De opdrachten variëren van het zoeken van sporen tot het verzamelen van bladeren of het tekenen van een dier. Zo leren we onderweg veel over het bos en de dieren die er leven. Onze kleine Freek Vonk is dolenthousiast en doet zijn uiterste best om alle opdrachten goed te doen.

Eperholt kinderbelevingspad

Onderweg krijgen we de tip dat er een stukje van de route af wilde zwijnen zijn gezien. Dat willen we natuurlijk zien en dus verlaten we de route om ons eerste wild op De Veluwe te spotten. We komen bij een Wildspotplaats en zien een meter of 20 verder een familie wilde zwijntjes rondscharrelen. Later begrijpen we dat de dieren hier iedere dag gevoerd worden en de “VVV-zwijntjes” worden genoemd. Dat maakt het wat minder “echt”, maar het blijft leuk natuurlijk! 

Eperholt kinderbelevingspad

Als we weer verder willen, hebben we moeite de route weer terug te vinden, we zien geen enkel zwijntje meer in de bomen. Dat krijg je ervan als je van de route afwijkt natuurlijk! Wel komen we bordjes tegen met pijlen die naar uitkijktoren De Haelberg wijzen, dus we besluiten die op te zoeken. De toren ligt op een stuwwal van 50 meter hoog en het is nog best een klim omhoog. “Wow mama, we zijn echt heel hoog in de bomen nu!”.

Eperholt kinderbelevingspad

Boven kijk je uit over het heidegebied van Het Eperholt en bij helder weer kun je zelfs Deventer zien liggen. Kom je, zoals wij, aan het eind van de zomer, dan krijg je een prachtig bloeiende heide te zien. Met wat geluk en een goede verrekijker spot je hier reeën, edelherten of wilde zwijnen. Helaas zien wij geen dieren, maar het uitzicht alleen is de moeite waard om toren te beklimmen.

Eperholt kinderbelevingspad

Eenmaal beneden zien we weer een zwijntje in de boom: we zitten weer op het juiste spoor! Na nog een aantal opdrachten (tel de ringen van een omgezaagde boom om zijn leeftijd te bepalen en keer een dikke tak om en schrijf op welke insecten je ontdekt), komen we bij de Wildkijkwand. Ook hier hebben we geen geluk, maar dat snappen we wel: omdat alle drie de Kinderbelevingspaden bij de Wildkijkwand samenkomen, is het hier best druk en lawaaiig.

Eperholt kinderbelevingspad

Het laatste stukje op weg terug leggen we in vlot tempo af, want het begint te regenen en de druppels worden steeds groter. Gelukkig is het snel droog en vinden we een plekje op het ruime terras van De Ossenstal. Ons zoontje duikt direct de speeltuin met klimtoestellen, hut, zand en schommels. Je zit hier heerlijk en het is fijn dat je een oogje in het zeil kunt houden vanaf het terras.

Er is een uitgebreide menukaart, maar het restaurant staat vooral bekend om de heerlijke pannenkoeken. Die bewaren we voor de volgende keer, wel bestellen we een borrelplank vol lekkers. Wat ons betreft een prima afsluiting van een mooie wandeling, met net wat extra’s door de leuke opdrachten, de dieren en de toffe uitkijktoren!

Eperholt kinderbelevingspad

Kinderbelevingspaden Eperholt praktische tips

  • Alle informatie over routes en locaties vind je op de website van de VVV Epe.
  • De Ossenstal is van maart tot en met oktober iedere dag open, daarbuiten zijn ze op maandag gesloten. 
  • De opdrachten in het boekje zijn wat ons betreft, met wat hulp, goed te doen voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar. Wij deden zo’n 2,5 uur over de wandeling, maar we zijn dan ook heel vaak gestopt voor opdrachten, af en toe van de route afgeweken en zelfs een keer een beetje verdwaald.
  • Wij kwamen op De Zwijnenroute gezinnen met een buggy tegen, maar houd rekening met hoogteverschil en ongelijke paden. 
  • In Het Eperholt mag je ook fietsen en paardrijden, je kunt er geocoachen en er zijn diverse (langere) wandel- en GPS-routes. Het is zelfs mogelijk met een gids op pad te gaan, maar dit moet je wel van tevoren reserveren.  
  • Check jezelf goed op teken! Voor de zekerheid raden we je aan tekenspray te gebruiken. 
  • Benieuwd wat er nog meer te doen is in de omgeving? Lees al onze tips voor de Veluwe met kinderen. Nog niet uitgewandeld? Twee andere toffe wandelingen in de omgeving zijn het Tijdkijkerspad en de Bostoren bij landgoed Schovenhorst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top