Home / Nederland / De leukste kindvriendelijke kastelen in Nederland

De leukste kindvriendelijke kastelen in Nederland

Naar een kasteel met kinderen? Welke kastelen en burchten in Nederland zijn tof voor het hele gezin? Wij zetten ze voor je op een rijtje. Sommige zijn zo groot en leuk dat je er best een zaterdag voor uit kunt trekken. Andere paleizen en kastelen zijn wel kindvriendelijk, maar ook dusdanig klein dat het wat ons betreft alleen de moeite is als je toch in de buurt bent.

Ze bieden dus niet allemaal even veel waar voor de entreeprijs, maar omdat we zelfs een museumkaart hebben maakt dat voor ons niet uit. De (meeste) kindvriendelijke kastelen in deze lijst zijn namelijk gratis met een museumkaart. Alleen betaal je soms nog wat extra voor een speurtocht.

Kastelen hebben toch iets mysterieus, doordat ze uit de tijd van de middeleeuwen stammen. Ooit werden ze bewoond door de rijke families en adel van ons land. Dat maakt het tot een erg leuk uitje met je kinderen. Zeker als jouw kind van ridderverhalen houdt of het liefst de hele dag als prinses verkleed door het huis loopt, is een bezoek aan een kasteel echt een aanrader.

Muiderslot – Muiden

Een bezoek aan het Muiderslot met kinderen? Het Muiderslot is van buiten een heel mooi klein kasteeltje. In de zomer is hier meer te beleven dan in de winter. Dan is er bijvoorbeeld een roofvogelshow en kan je wandelen in de mooie tuinen. Het leuke is dat het kasteeltje dan ook per boot bereikbaar is vanuit Amsterdam of Almere.

Muiderslot met kinderen

Wij bezochten kasteel Muiderslot in de winter en betaalden 2 euro voor de speurtocht die eigenlijk geen speurtocht was. Een handjevol kaarten waarbij je in verschillende ruimtes vragen moest beantwoorden en opdrachten doen zoals “teken je eigen wapenschild”. Zelfs mijn zevenjarige dochter is daar inmiddels wat te verwend voor. De prijs die je aan het einde kreeg vond ze dan wel weer heel erg leuk.

muiderslot met kinderen

Ook zonder de speurtocht kan je prima met kinderen het Muiderslot verkennen. Boven de ophaalbrug ontdekt mijn dochter een leuk interactief spel. Je moet stenen gooien op de aanvaller, maar pas op dat je de burgers niet raakt die het kasteel in proberen te vluchten.

Muiderslot met kinderen

Een aantal ruimtes in het kasteel is kaal, de rest is ingericht. Hier kan je natuurlijk ook op de foto als jonkvrouw of ridder. Veel van de ruimtes en trappen zijn erg smal, dus als het druk is loop je hier wel echt in file. Er is ook een knutselruimte voor kinderen, maar toen wij hier waren (tijdens een van de onderwijsstakingsdagen) was er een wachtrij om mee te kunnen doen met knutselen.

Muiderslot met kinderen

Hoewel ze echt hebben geprobeerd bij het Muiderslot met kinderen, zijn we toch vrij snel uitgekeken. Een ruim uur na binnenkomst zijn we alweer onderweg naar de auto. Dit komt vooral door de beperkte oppervlakte van het kasteel. Ik kan me voorstellen dat je in de zomer hier wel een paar uur kunt doorbrengen.

muiderslot met kinderen

Kasteel Doorwerth – Doorwerth

Wil je naar kasteel Doorwerth met kinderen check dan van tevoren de website. De meest populaire activiteit, de escape route ‘het verhaal van Gelderland’ voor kinderen vanaf 8 jaar, moet je reserveren want er is maar een beperkt aantal plekken per dag. Dit is dan ook een van de meest bekende kastelen in Nederland.

Kasteel Doorwerth

Daarnaast kan je natuurlijk het kasteelmuseum bezoeken. Ook kan je een mooie korte wandeling maken rondom dit kindvriendelijke kasteel. Je komt dan ook langs een kleine speelplek met waterpomp.

Kasteel Doorwerth

Paleis het Loo – Apeldoorn

Een bezoekje brengen aan Paleis het Loo is een van de vele familievriendelijke activiteiten in Apeldoorn. Wij vinden dit paleis het leukste voor kinderen vanaf een jaar of zes. Dan kunnen ze de kinder-audio-tour volgen door de binnenkamers. Ook kunnen ze in het kinderatelier van alles te weten komen over het werk van tuinvrouw Roos, koetsier Dirk, chauffeur Frits en architect Puck.

Buiten is er een leuke speeltuin en een mooie tuin om te wandelen. Zeker bij mooi weer is het echt genieten met de vele fonteinen. In de schaduw onder de bomen kan je ook op je gemak zitten terwijl de kids spelen.

Ook voor ouders is de collectie boeiend om te zien. Niet alleen het paleis met haar meubels maar ook de stallen en de autocollectie, zoals de in 2016 teruggekeerde Cadillac van Prinses Wilhelmina.

paleis-het-loo

Op Paleis het Loo worden ook regelmatig speciale activiteiten georganiseerd. Zoals de prinsen en prinsessendagen die wel weer heel geschikt zijn met jonge kinderen.

Slot Loevenstein – Poederoijen

Slot Loevestein is één van de mooiste kastelen in Nederland. Een echt middeleeuws slot gebouwd door ridder Dirk Loef van Horne in 1361. Later was het in gebruik als staatsgevangenis en als verdedigingswerk in de Hollandse Waterlinie.

fort loevenstein

Het leukste van dit kasteel is de interactieve tocht die je met je gezin kunt maken. Hiervoor krijg je bij binnenkomst een speciale sleutel. Door die te scannen krijg je informatie en opdrachten om samen te doen. Probeer zelf maar eens wat aanvallers te beschieten of mix buskruit.
Lees ook ons uitgebreide blog over Slot Loevenstein.

fort loevenstein

Kasteel Hoensbroek – Hoensbroek

Een bezoek aan Kasteel Hoensbroek in Limburg mag niet ontbreken tijdens een weekendje in Zuid-Limburg. Dit is een van de oudste kastelen in Nederland, al is er maar weinig over uit de 11e eeuw. Het meeste wat je nu ziet zijn latere toevoegingen.

De kamers zijn ingericht zoals je van een museum zou verwachten, maar in elke ruimte is iets extra’s gedaan, speciaal voor kinderen. Van verkleedkleding en kastelen-memory tot puzzelen. Voor oudere kinderen is er een speurtocht.

kasteel Hoensbroek

In de zomermaanden kan je op het binnenplein van het kasteel net zo spelen als kinderen uit de middeleeuwen. Steltlopen, sjoelen, kegelen en ringwerpen.

kasteel Hoensbroek

Ze zijn er hier heel goed in geslaagd om een van de mooiste kastelen in Nederland ook met kids de moeite te maken. In dit kasteel worden ook zeer regelmatig speciale activiteiten georganiseerd, van riddermiddagen tot een magic beurs. Ook kan je op dit kasteel een kinderfeestje geven. Altijd handig om dus even op de website te kijken. Lees ook ons uitgebreide blog over kasteel Hoensbroek.

kasteel Hoensbroek

Kasteel Radboud – Medemblik

Kasteel Radboud (1288) is één van de vele kastelen die mede in opdracht van Floris V is gebouwd als dwangburcht. Het ligt prachtig aan het water in het pittoreske Enkhuizen.

kasteel radboud met kinderen

Je kunt het kasteel op eigen gelegenheid bezoeken en voor kinderen zijn er speurtochten verkrijgbaar. De allerkleinste kunnen met een puzzeltocht op pad, terwijl de kinderen vanaf 6 jaar het museum kunnen ontdekken als pelgrim (vind de code van de schatkist).

kasteel radboud met kinderen

Onze kleuter vond het kasteel prachtig, maar het allerleukst vond hij de speelzolder; verkleden, knutselen en een eigen kasteel bouwen met playmobil zijn slechts enkele van de activiteiten die je hier kunt doen. Leuk om je bezoek te combineren met het Bakkerijmuseum in Enkhuizen waar kinderen hun eigen koekjes kunnen versieren

Kasteel Helmond – Helmond

In Kasteel Helmond zit museum Helmond. Er is een speciale route voor kinderen en op het binnenplein zijn in de zomermaanden spelletjes te spelen.

Kasteel De Haar – Utrecht

Kasteel de Haar is een ontzettend mooi en groot kasteel. Van binnen is het rijk ingericht en kan je verschillende (slaap)kamers bekijken. Ook is er een mooie kasteeltuin om te wandelen met hertjes en een doolhof. Dit is een van de populairste kastelen dus moet je vaak reserveren anders zijn de kaartjes uitverkocht.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar heeft verschillende speurtochten voor kinderen vanaf 6 jaar. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je vast een leuke speurtocht kiezen voor in het kasteel of voor in de kasteeltuinen. Lees ook ons uitgebreide blog over Kasteel de Haar. Lees hier de uitgebreide blog over Kasteel de Haar met kinderen.

Kasteel Cannenburgh – Vaassen

In Kasteel Cannenburgh in Vaassen worden regelmatig activiteiten voor gezinnen georganiseerd. Zoals toneel- en balletvoorstellingen voor kinderen waar bijvoorbeeld bekende sprookjes worden uitgebeeld. Mocht je niet in staat zijn het kasteel te bezoeken tijdens een familieactiviteit, dan is er altijd nog de kinderaudiotour te volgen.

kasteel nijenhuis

Ook is er een zolder waar kinderen zelf kunnen schilderen en knutselen. De wandeling in de kasteeltuinen wordt leuker dankzij de Wandelquiz op de Izi Travel App, met vragen over het kasteel en de planten en bomen die je ziet. Deze wandeling is gratis. Er is ook een betaalde Nature Game door de tuinen van kasteel Cannenburgh net als een blotevoetenpad.

Kateel nijenhuis

Kasteel Ruurlo – Ruurlo

Kasteel Ruurlo is niet per se een van de meest kindvriendelijke kastelen in Nederland. Het is echter wel goed te combineren met andere toffe activiteiten in en rondom Ruurlo, zoals het klimbos en de kabouterwandeling.

kasteel ruurlo

In kasteel Ruurlo zit het moderne museum MORE, een kunst museum. Het museum is uitstekend gerestaureerd en heeft een mooie tuin. Het is echt zonde om dit te missen als je toch in de buurt bent.

kasteel ruurlo

Kasteel het Nijenhuis – Wijhe

Kasteel het Nijenhuis ligt in het Overijsselse Wijhe, tussen Zwolle en Deventer. Dit kasteel is in gebruik als een van de locaties van museum De Fundatie. Het is vooral een museum met een grote collectie aan beelden en schilderijen.

Onze dochter vond dit kasteel best leuk, maar dan vooral vanwege de grote beeldentuin waar je fijn kunt wandelen. Ook hangen er verkleedkleren, zodat je zoon of dochter echt als prins of prinses door het museum kan lopen. Je kunt ook een kinderfeestje organiseren in dit kasteel.

kasteel nijenhuis

Kasteel Huis Bergh –  ‘s-Heerenberg

Kasteel Huis Bergh op het randje van Nederland en Duitsland is een echt mooi middeleeuws kasteel. Met een gracht en een vestingwal. Bezoek je kasteel Huis Bergh met kinderen, plan het dan zo dat je op zondagmiddag mee kunt doen aan de ridderslag. Een tof event speciaal voor gezinnen.

huis ten bergh

Combineer een bezoek aan het kasteel met een wandeling door de kasteeltuin met heel veel holle verstopbomen. Ook het dorpje rondom het kasteel heeft nog een aantal oude middeleeuwse huizen en fundamenten van o.a. torens.

huis ten bergh

Kasteel Doornenburg – Doornenburg

Kasteel Doornenburg is heel mooi gelegen. Jammer genoeg zijn de openingstijden alleen vrij beperkt. Check dus zeker de website voor je hier heen gaat. De binnenkant van het kasteel is te bezoeken met een rondleiding of tussen de rondleidingen door met een audioguide. Hoewel we de rondleiding niet perse kindvriendelijk vinden staat het kasteel toch op onze lijst van kindvriendelijke kastelen vanwege de leuke speelmogelijkheden en speciale evenement.

Kasteel doornenburg

Kasteel Doornenburg met kinderen bezoeken? In het kasteel vinden regelmatig speciale evenementen plaats die een bezoek ook interessanter maken, zoals de ridderdemonstraties. Op de vrij toegankelijke binnenplaats vind je horeca en grappige houten paarden waarop je kan rondleiden. Rondom het kasteel kan je wandelen. Met de izi.Travel app krijg je een verhaal luisteren tijdens de wandeling. De manier van vertellen is ook voor kinderen goed te snappen. Je komt dan ook langs de dorpspeeltuin met kasteel thema. Lees hier ons uitgebreide blog over Kasteel Doornenburg.

Kasteel Doornenburg

Kasteel Ammersoyen – Ammerzoden

Kasteel Ammersoyen kom je vaak tegen op lijstje met de mooiste kasten in Nederland. Het is dan ook een echt oud middeleeuws kasteel met slotgracht, ophaalbrug en dikke muren.

De perfect setting voor een riddertoernooi. Je kunt kasteel Ammersoyen bezoeken met een speciale kinderrondleiding en in verschillende ruimtes van dit kasteel zijn er activiteiten voor kinderen.

Kasteel Heeswijk – Heeswijk-Dinther

Een echt kasteel van bijna 1000 jaar oud, met geheime trappen en gangen en een toren die je mag beklimmen. Er zijn twee speurtochten door het kasteel, een voor kinderen van 4 tot 8 jaar en een voor kinderen vanaf 9 jaar. Op woensdagmiddagen kunnen kinderen samen met een kindergids ronddwalen door het kasteel. In de omgeving kun je heerlijk wandelen en fietsen door de uitgestrekte bossen.

Kasteel heeswijk

Huis Verwolde – Laren Gld

Huis Verwold,e vroeger kasteel Verwolde, is een klein kasteeltje in de Achterhoek. Het is een van de onbekendere kastelen in Nederland. Huis Verwolde is normaal gesproken ook niet het meest familievriendelijk kasteel, maar er zijn wel meerdere keren per jaar activiteiten voor kinderen. Bijvoorbeeld kindertheater voorstellingen en speciale middagen waar kinderen van 5 tot en met 11 kunnen leren hoe het was om in een kasteel te wonen.

huis verwolde

Kasteel Hackfort – Vorden

Kasteel Hackfort is een mooi kasteeltje in de Achterhoek. Het kasteel zelf wordt nu verhuurd via Buitenleven vakanties.

Het landgoed Hackfort is wel voor iedereen toegankelijk en hier kan je een erg mooie korte wandeling maken. Onderweg kom je langs he kunstwerk “Het Kleine Volkje”, een sprookjeskasteeltje, een watermolen, vistrap en moestuin. Er is een klein watertje en je vindt er veel bloemen.

Landgoed hackfort

Kasteel Vorden – Vorden

Er is nog een 2e kasteel in Vorden. Ook hier zijn weer mooie tuinen om te wandelen. Het kasteel is van binnen te bezoeken met een rondleiding of audiotour. Zo wordt het doel van de vertrekken uitgelegd en je kunt de antieke meubelen ook bekijken en proberen. Plof neer in de royale bank, of ga aan de chique tafel zitten die gedekt is voor je. In de Rode kamer staat zelfs een ronde tafel die geschonken is door prinses Beatrix.

Beide kastelen in Vorden zijn onderdeel van de Acht Kastelen fietsroute. Voor kinderen is de fietsroute ‘In de sporen van Berend’ een aanrader. Tijdens deze tocht maak je een sprong in de tijd naar de Middeleeuwen. Je volgt de sporen van de achtjarige Berend van Hackfort, die rond 1500 écht op Kasteel Vorden en Kasteel Hackfort heeft geleefd. Een route boekje koop je bij de VVV in Vorden.

Je lees er alles over in ons blog over kasteel Vorden. Ook in dit kasteel kan overnacht worden.

Kasteel Vorden

Kasteel Huys ter Horst – Horst

Kasteel Huys ter Horst is een kleinschalige kasteel ruïne. Prima voor wanneer je toch in de regio Noord-Limburg bent en nog een uurtje of twee over hebt. Kinderen kunnen zich verkleden en er is een speurtocht door het kasteeltje.

Kasteel Huys ter Horst

Wat het voor ons vooral leuk maakte waren de enthousiaste vrijwilligers in middeleeuwse kledij die alle tijd namen om kinderen wat te vertellen. Bijvoorbeeld over kruiden die in de middeleeuwen veel gebruikt werden en een spanend verhaal over Robin Hood door de verhalenverteller. Meer weten lees ook ons blog over Kasteel Huys ter Horst met kinderen. (binnenkort)

Kasteel Huys ter Horst

Kasteel Rosendael – Rozendaal

Kasteel Rosendael in de buurt van Arnhem heeft van alles te doen voor gezinnen. Er is een blotevoetenpad en in de tuin zijn bedriegertjes. Altijd leuk om doorheen te rennen.

Daarnaast zijn er regelmatig activiteiten voor gezinnen, bijvoorbeeld een prinsessen cursus waar je netje leert buigen en zwaaien zoals een prinses.

Kasteel Hernen – Hernen

Kasteel Hernen is een kleinschalig kasteel. Het kasteel is op zichzelf niet heel bijzonder maar toch kindvriendelijk door de leuke kindertour die je kan volgen met een pratende lantaren. In een klein uurtje neemt die je mee door het kasteel heen. Ook kan de lantaren geheime boodschappen ontcijferen.

Tijdens de zomervakantie zijn er in Kasteel Hernen Kids Zomerweken. Er is dan elke dag wat extra’s te doen voor kinderen. Je eigen schild maken, op vossenjacht of leren hoe het is om een ridder te zijn.

Kasteel Hernen met kinderen

Kasteel Warmeloo – Diepenheim

Kasteel Warmelo in Diepenheim in de buurt van Deventer is vooral een bezoek waard vanwege de tuinen. Deze zijn van mei tot begin oktober geopend. In de tuinen worden elk jaar een aantal nieuwe bijzondere zandsculpturen geplaatst. Daarnaast zijn er ook nog landschapstuinen waarin je kunt wandelen.

Kasteel warmeloo

Kasteel Middachten – De steeg

Niet alle kastelen in Nederland zijn tegenwoordig musea. Kasteel Middachten in het Gelderse de Steeg is nog bewoond door de familie die het kasteel al generaties lang in bezit heeft. De tuinen van het kasteel zijn vrij te bezoeken. Het kasteel zelf alleen tijdens evenementen. Incidenteel zijn die ook leuk voor families, zo is er op het kasteel een mooie kerstmarkt.

Kasteel middachten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top