Home / Nederland / Kabouterpad, de leukste kabouterpaden in Nederland

Kabouterpad, de leukste kabouterpaden in Nederland

Heb jij al eens een kabouterpad gelopen? Kabouterpaden zijn wandelingen in Nederland speciaal voor jongere kinderen. Leuk met een peuter, kleuter of kindje in de eerste klassen van de basisschool. We liepen met onze dochter al meerdere van deze kabouterpaden en ook onze andere bloggers gaan regelmatig op pad met hun kleine kabouter.

Kabouterpad Ruurlo

De meeste kabouterpaden zijn aangelegd en worden onderhouden door Staatsbosbeheer. Hier kan je een knapzak kopen voor een klein bedrag. Hierin zit dan een opdrachtenboek en vaak kan je ook nog een kaboutermuts kopen. Deze kabouterpaden van Staatsbosbeheer kosten meestal €5,- euro. Daarvoor krijg je dan een knapzak met opdrachtenboek en vaak een snack en wat te drinken. Je betaalt een borg voor het hele pakket wat je na inleveren weer terug krijgt. Daarnaast kan je voor een klein bedrag (vaak € 2,50) een “echte” kaboutermuts kopen die je mag houden.

Kabouterpad

De meeste kabouterpaden zijn kort: tussen de 1 a 2 kilometer. Op de route kom je diverse plekken tegen waar je de opdrachten uit kunt voeren. Een gezellige maar langzame manier om te wandelen.

Kabouterpad

Een aantal routes zijn verhard, andere routes zijn ondanks dat ze onverhard zijn ook wel te doen met een goede kinderwagen of buggy. Dit is wel afhankelijk van het weer. Is het droog in het bos of ga je door de modder banjeren. Sowieso is het handig om je kind voor de kabouterwandeling goede wandelschoenen, laarzen of sandaaltjes aan te doen. De leukste kabouterwandelingen vinden wij die waar in de omgeving nog meer te doen is zoals een klimbos, speeltuin of kinderboerderij.

kabouterbos klarenbeek

Naast de kabouterwandelingen van Staatsbosbeheer zijn er in Nederland ook nog een aantal routes die door bijvoorbeeld campings, vakantieparken, gemeenten of restaurantjes zijn aangelegd.

Kabouterpad
Inhoud
 [show]

Zoek je meer leuke wandelingen? Wist je dat ik ook een boek heb uitgegeven. Bekijk hier het boek speelbossen en familiewandelingen in Nederland.

Kabouterpaden in Noord-Holland

Op zoek naar een leuk kabouterpad in Noord-Holland? Wij liepen o.a. het Sommeltjespad op Texel.

Texel – Het Sommeltjespad

Het Sommeltjespad is een bijzondere kabouterwandeling. Hier geen knapzak en kaboutermuts. Een Sommeltje is een soort aardmannetje dat volgens de legende alleen op het eiland Texel woont. Het pad is goed aangeven en loopt door een mooi stukje bos. De wandeling is 1,5 kilometer lang en het leuke is dat er onderweg van alles te ontdekken is. Je krijgt door middel van bordjes en op de bomen geschilderde ogen een hint “hier is wat te ontdekken”. Ben je op zoek naar meer leuke uitjes op Texel? Check dan ons blog “Texel met kinderen“.

Sommeltjespad texel

Schoorl – Kabouterpad Schoorlse Duinen

In Schoorl zijn twee kabouterroutes, de ene route is geschikt voor jonge kinderen en wandelwagens en de andere klimt wat meer. Bij deze laatste route van 2 kilometer hoort ook een opdrachtenboek. Blogger Mirella ging op pad.

kabouterpad schoorlse duinen

Bij het bezoekerscentrum in de Schoorlse Duinen kun je een rugzakje ophalen om het Kabouterpad te lopen. Je krijgt een opdrachtenboekje mee. Het leuke hiervan is dat er voor alle seizoenen andere opdrachten zijn. In de herfst bekeken we met een spiegeltje de onderkant van paddenstoelen en maakten we een feestslinger van dennenappels voor in de bomen. In de rugtas zit ook een pakje drinken en een zakje met lekkers. Natuurlijk krijg je ook een vuilniszakje mee zodat je geen afval in de natuur achterlaat.

Naast het bezoekerscentrun vindt je trouwens ook een waterbaan, een speelplaats en een blote voetenpad, je kunt je op deze plaats makkelijk een dag vermaken!

kabouterpad schoorlse duinen

Amsterdam – Boskabouterpad Amsterdamse Bos

In het Amsterdamse Bos is een Boskabouterpad dat elk seizoen andere opdrachten heeft. Het pad is ontworpen door een lokale kunstenares. Je kunt er ter plekke een boekje met opdrachten kopen en een tasje met o.a. een muts. De wandeling is niet al te lang en geschikt voor kinderen van 3 t/m 6 jaar.

Bergen – Kabouterpad bij de Schaapskooi

Het Kabouterpad bij de Schaapskooi in Bergen is natuurlijk het leukste om te lopen met een kaboutermuts en opdrachtenboekje. Deze zijn alleen op zondagmiddag te krijgen wanneer de schaapskooi is geopend. De wandeling zelf is iets meer dan 1km. Het leuke is dat je daarna natuurlijk nog bij de schaapjes kunt kijken.

schaap

Castricum – Kabouterpad de Hoep

Ga je mee op zoek naar de kabouters Pim en Pientje? Het kan bij Kabouterpad de Hoep in Castricum. Voor deze wandeling koop je een rugzak met opdrachten, materialen en de route omschrijving. Deze kabouterwandeling is ongeveer 2 km lang.

Kabouterpaden in Zuid-Holland

Op zoek naar een kabouterpad in Zuid-Holland? We zetten de opties voor je op een rij. Onze blogger Luísa liep al meerdere routes met haar gezin.

Kabouterpad Bentwoud

Noordwijk – Duinkabouterpad Hollands Duin

Lekker door de duinen banjeren? Het kan bij het Duinkabouterpad Hollands Duin in Noordwijk. Deze kabouterwandeling van Staatsbosbeheer is 1,5 kilometer lang en start bij restaurant Langs Berg en Dal. Hier kan je ook een knapzak met wat lekkers, opdrachtenboekje en een puntmuts kopen.

Benthuizen – Kabouterpad Bentwoud

Kabouterpad Bentwoud te Benthuizen is ook een wandeling van Staatsbosbeheer. De wandeling is 1,2 kilometer. Ook hier kan je weer een knapzak kopen met opdrachtenboekje en muts.

“Alhoewel het ophalen en terugbrengen van de kaboutertas niet direct bij het pad mogelijk is maar bij een nabijgelegen Restaurant aan de golfbaan, loopt de route van ruim een kilometer mooi door een afwisselend landschap van bos en heide. Ook deze route is uitgezet door Staatsbosbeheer zodat je met een Kabouterboek met afwisselende opdrachten per seizoen de route aflegt”

Het leuke aan het Kabouterpad in Benthuizen is dat je de wandeling kunt combineren met een bezoek aan het Nationaal Kinderbomenbos, deze wandelroute is 4,2km.

Kabouterpad Bentwoud

Oud-Beijerland – Kabouterpad Hoeksewaard

Het Kabouterpad in Oud-Beijerland is een heel goedkoop kabouterpad (maar 2,- euro) en vooral gericht op kleuters. Je krijgt 15 opdrachtkaarten en een kaboutermuts. Na de wandeling kan je de goede antwoorden inleveren en dan krijg je nog een klein cadeautje.

Rockanje – Het Kabouterpad

Het Kabouterpad in Rockanje is alleen voor groepen te boeken (minimaal 6 kids) en kan je dus helaas niet zomaar even met je eigen gezin lopen. Er zijn hier wel een aantal andere wandelingen die starten vanaf bezoekerscentrum Tenellaplas. Zoals de beestenboel wandeling van 3km voor het hele gezin.

Poortugaal – Kabouterpad Rhoon

Sinds de zomer van 2019 is er ook een kabouterpad in Rhoon. Vanaf het restaurant Tasman, waar onder andere ook een klimbos zit, vertrek je voor de korte route van ongeveer een kilometer. De route gaat niet alleen onder het klimbos door maar ook over een weide waar regelmatig schapen lopen. Trek dan ook dichte schoenen en geen slippers aan!

Voor dit kabouterpad van Staatsbosbeheer moet je van te voren reserveren via de website.

Kabouterpad Rhoon

Rotterdam – Kabouterpad Plaswijckpark

In het Plaswijckpark in Rotterdam is ook een kabouterpad te vinden. Het Het kabouterpad in het Plaswijkcpark is maar een van de vele activiteiten hier. Je betaalt dan ook entree voor het hele park maar kunt dan naast de kabouterwandeling ook dieren bekijken, lekker spelen in de (binnen) speeltuin en varen met een bootje. Meer tips voor Rotterdam kan je vinden in ons blog over Rotterdam met kinderen.

Rotterdam watertaxi

Lisse – Kabouterpad Kasteel Keukenhof

Op het landgoed van Kasteel Keukenhof in Lisse kun je mooie wandelingen maken. Voor de allerkleinsten vind je er een leuke kabouterwandeling. Je volgt de 16 verschillende kabouterpaaltjes die op het landgoed staan. De start van de wandeling is bij de grote kabouter naast de speeltuin. De kabouterwandeling is 750 meter lang, maakt een leuke route door het bos en onderweg kom je ook nog “echte” kabouters tegen. De kabouterwandeling eindigt bij de kinderboerderij.

Kabouterpad Kasteel Keukenhof

Hier kunnen je kinderen in de binnen- en buitenruimte de dieren van dichtbij zien en mogen ze zelfs ook aaien. Bij de kinderboerderij is ook nog een kleine speeltuin. Het kabouterpad is voornamelijk een bospad, niet verhard en kan soms lastig te bewandelen zijn met een kinderwagen. Moe en trek gekregen van de wandeling? In de Hofboerderij, naast de kinderboerderij, kun je terecht voor een lekkere kabouterbol en warme chocolademelk. Parkeren bij het landgoed Kasteel Keukenhof is gratis. Bezoek de officiële website voor meer informatie.

Kabouterpad Kasteel Keukenhof

Kabouterpaden in Zeeland

Er zijn vier kabouterpaden in Zeeland waarvan we er drie zelf bezocht hebben.

Westenschouwen – Kabouterpad Boswachterij Westerschouwen

In Westenschouwen zijn er verschillende familievriendelijke wandelingen. Zoals de familieroute van 8km (maar in te korten tot 3km). Er is ook een kabouterpad in Westenschouwen. Deze wandelingen beginnen bij de Boswachterij Westerschouwen waar je ook een tasje met opdrachtenboekje en kaboutermuts kunt kopen. Blogger Esmeralda maakte deze wandeling met zoontje Cas. Onderweg moesten ze bijvoorbeeld spoorzoeken, insecten vangen en zingen. Zoontje Cas vond vooral het insecten vangen super tof!

Clinge – Kabouterpad Clingse Bossen

In het speelbos in Clinge is ook een kort kabouterpad van 1,5 kilometer. Zonder tas of muts maar met paaltjes onderweg. Na of voor de wandeling kan er natuurlijk heerlijk gespeeld worden in de natuurspeeltuin en het waterspeelpark.

Renesse – Kabouterpad Renesse

Het kabouterpad in Renesse start en eindigt dus bij Slot Moermond. Dit is een bijzonder kabouterpad met allemaal grappige kabouterfiguurtjes. Het is een korte wandeling rondom het kasteel. Heel geschikt om te lopen met jonge kinderen hoewel ook oudere kinderen die figuurtjes hier best grappig zullen vinden.

kabouterpad renesse

Biervliet – Kabouterpad Braakman

Kabouterpad Zeeuws Vlaanderen is kan je goed combineren met speelbos De Braakman. In dit natuurgebied van Staatsbosbeheer worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd voor kinderen. Je kunt de route het hele jaar door lopen maar de Braakmanboerderij waar je een boekje en tasje kunt halen is alleen maar open van april tot en met oktober.

Kabouterpad Zeeuws Vlaanderen
Kabouterpad Zeeuws Vlaanderen

Kabouterpaden in Noord-Brabant

Op zoek naar een kabouterpad in Noord-Brabant. De keuze hier is reuze

Sint Anthonis – Kabouterpad Boswachterij Sint Anthonis

Het kabouterpad in Sint Anthonis is een korte wandeling van 1 kilometer. Dit is weer een kabouterpad van Staatsbosbeheer. Bij restaurant de Heksenboom kan je een knapzak halen met een kabouterboek. Na afloop kan je natuurlijk wat drinken in het kindvriendelijke restaurant waar ze ook leuke spelletjes hebben. In de zomer zijn hier nog meer activiteiten zoals heksenboomgolf en klootschieten.

Heeze – Kabouterpad Strabrechtse Heide

Het Kabouterpad Strabrechte Heide in Heeze is zoals de naam al zegt een pad dat niet alleen door het bos gaat maar ook over de heide. Extra mooi dus wanneer die in bloei staat. Deze kabouterwandeling in Noord-Brabant is maar 1 kilometer lang. Bij het Heidecafé kan je een knapzak ophalen en daarna natuurlijk ook nog even wat drinken.

Breda – Kabouterpad Mastbos

Ook in het Mastbos in Breda heeft Staatsbosbeheer een kabouterwandeling uitgezet. De kaboutermuts is af te halen bij bij restaurant de Boschwachter. Hier is ook een kabouterarrangement te boeken met kabouterdrinken en een kabouterpannenkoek. Dit kabouterpad is minder dan de meeste anderen gericht op peuters en kleuters maar op kinderen van vier tot en met zeven jaar. Ook de opdrachten zijn dus wat moeilijker, de route is met anderhalve kilometer nog steeds kort.

Eersel – Kabouterpad Kempen

Kabouterpad Kempen in Eersel is ook van Staatsbosbeheer maar dan wel weer gericht op kinderen vanaf drie jaar. De route is maar kort, je kunt kiezen voor die van 500 meter of uitbreiden tot 1 km. Deze route is ook geschikt in een rolstoel of een een buggy of kinderwagen. De knapzak haal je op bij Recreatiepark Terspegelt, hier is ook een fijn restaurant en een heel tof zwembad. Hier kan je tegen betaling ook als dag gast terecht.

Etten-Leur – Kabouterpad De Hooiberg

Het kabouterpad de Hooiberg in Etten-Leur is een wandeling in een oud bosgebied. Er zijn hier wel paaltjes met kabouters maar er is geen boekje met opdrachten over andere georganiseerde activiteit.

Son – Kabouterpad Son

Het kabouterpad in Son start vanaf restaurant ’t Boshuys. Dit is een leuke kabouterwandeling maar niet van Staatsbosbeheer. De kabouters hebben dan ook een wat ander uiterlijk maar verder is het concept vergelijkbaar. Je betaald 3 euro voor een boekje met opdrachten.

Nistelrode – Kabouterpad de Maashorst

Kabouterpad Slabroek, start vanaf het Natuurcentrum De Maashorst. Je kunt hier alleen in de middag een mapje ophalen met de opdrachten. Het leuke is dat er voor elk seizoen een andere versie is dus je kunt hier ook vaker naar toe gaan. De hele kabouterwandeling in Nistelrode is 2,5 kilometer lang.

Kabouterpad nistelrode

Bergen op Zoom – Kabouterpad Landgoed Lievensberg

Op Landgoed Lievensberg in Bergen op Zoom is een korte kabouterwandeling van 1,2 kilometer. In de zomer maanden kan je bij het nabijgelegen klimbos een tasje kopen met opdrachten. Lijkt het je leuk om ook een keer een klimbos met kinderen te bezoeken dan is dit dus een mooie plek om beide te combineren.

Bakel – Kabouterpad Bospark Bakel

In Bospark Bakel, onderdeel van Landgoed Bakel, ligt een kabouterpad. Elk jaar wordt het kabouterpark in het voorjaar weer opnieuw opgebouwd door vrijwilligers. In de winter worden de kabouters weg gehaald. Op de Facebookpagina wordt normaal gesproken bericht wanneer de wandeling weer open gaat.

Sprundel – Kabouterpad Sprundel

In het Fatimapark in Sprundel kan je ook een kabouterpad lopen. De wandeling gaat langs 12 houten kabouters. Op elke kabouter staat een QR-code. Wanneer de code met een mobiele telefoon gescand wordt, komt men bij een webpagina, waarop een liedje, verhaaltje of opdracht te horen is. Die opdrachten kan je uitvoeren met een tasje met benodigdheden. Deze haal je voor 2 euro op werkdagen in dorpshuis De Trapkes.

Kabouterpaden in Limburg

In Limburg zijn op dit moment maar twee kabouterwandelingen. Wel kan je in deze provincie diverse andere kindvriendelijke wandelingen zoals blotevoetenpaden vinden. Lees hier al onze tips voor uitjes in Zuid-Limburg en in Noord-Limburg met kids.

Kabouterpad rhoon

Ospel – Kabouterpad de Pelen

Kabouterpad de Pelen van Staatsbosbeheer is met maar 500 meter misschien wel de kortste kabouterwandeling in Nederland. Bij het buitencentrum kan je een knapzak ophalen met de opdrachten. Dit pad is verhard dus ook heel geschikt met een kinderwagen of rolstoel. Check van te voren wel even de openingstijden want die zijn beperkter dan op veel andere plekken.

Wat dit kabouterpad wel heel leuk maakt is dat er naast de standaard kabouterpaaltjes ook voorwerpen langs het pad zijn. Van een kabouter picknickplek tot een huisje. Plus heel veel nestkastjes waar je in het juist seizoen jonge vogeltjes kunt zien.

Lees hier ons blog over kabouterpad de Peel

Kabouterpad de Peel

Herkenbosch/Roermond – Kabouterpad de Meinweg

Een ander kabouterpad in Limburg kan je vinden in in Herkenbosch/Roermond. Ook bij kabouterpad de Meinweg kan je een knapzak ophalen. Het leuk is dat hier de kaboutermuts al inbegrepen is. Ook krijg je een pakje drinken en een koek. Bij de Meinweg is ook een tof speelbos en de kabouterpad route komt dan ook langs veel speeltoestellen!

Lees hier ons blog over nationaal park de Meinweg.

kabouterpad de meinweg

Kabouterpaden in Gelderland

In Gelderland zijn natuurlijk veel bossen en wandelgebieden. Er zijn dan ook verschillende kabouterpaden in Gelderland om met je kinderen te bezoeken.

Ruurlo – Kabouterpad Achterhoek

Het kabouterpad in Ruurlo vinden wij zelf een erg leuke wandeling. Vooral ook omdat er zoveel te doen is in de omgeving. Het opdrachtenboekje kan je kopen bij de pannenkoekenboerderij de Heikamp (waar de route start) en bij de VVV Ruurlo. Dit restaurant heeft ook een leuke speeltuin. De wandeling is ongeveer anderhalve kilometer lang. Onderweg kom je langs het klimbos (waar ook een gratis oefen route is waar kleine kinderen ook op mogen) en langs het het doolhof. Je kunt hier dus echt een dagje uit van maken. Lees ook ons blog over Ruurlo met kinderen.

Kabouterpad ruurlo

Renkum – Kabouterpad Renkums Beekdal

Het kabouterpad Renkums Beekdal is 800 meter lang. Ook hier kan je weer opdrachten doen en de prijs van €5 per kind is inclusief een consumptiebon voor het naastgelegen restaurant De Beken. Deze route loopt ook langs een mooie beek waar je bij mooi weer lekker in kunt spetteren.

Nunspeet – Kabouterpad Nunspeet

Het kabouterpad in Nunspeet is weer een wandeling van Staatsbosbeheer. Deze kabouterwandeling is ongeveer 1 kilometer langs. Je haalt de knapzak op bij het bezoekerscentrum. Kijk hier vooral ook even binnen er zijn interessante exposities.

Beek-Ubbergen – Kabouterroute

Een van de langere kabouterpaden van Nederland kan je vinden in Beek-Ubbergen. Deze kabouterwandeling is niet voor hele jonge kinderen. De route heeft ook nog wel wat hoogteverschil. Hier haal je geen knapzak op maar je kunt de route en het opdrachten boekje van te voren downloaden via deze website.

Hoenderloo – Kabouterpad Hoenderloo

Het kabouterpad Hoenderloo is van Staatsbosbeheer maar kan je starten vanuit diverse vakantieparken hier in de omgeving waaronder Landal Miggelenburg. Mocht je zelf niet in een vakantiepark hier verblijven adviseer ik je om daar te parkeren, het restaurant en de leuke buitenspeeltuin zijn ook toegankelijk voor dag gasten. Het kabouterpad is 800 meter. Bij de vakantieparken kan je een knapzak kopen met de opdrachten.

Hummelo – Kabouterpad Jena

Kabouter “Jena is zijn hengel kwijt”. Het kabouterpad Jena in Hummelo start vanaf Camping Jena. Er is een korte route van 2 kilometer en een langere van 5 kilometer. Deze route loop je met een GPS die je kunt huren op de camping.

Klarenbeek – Kabouterbos Klarenbeek

Leuk gedaan is het kabouterbos in Klarenbeek. Geen echte wandeling maar een stukje bos van een paar honderd meter waar je allemaal kabouterhuisjes kunt vinden.

kabouterbos klarenbeek

Kabouterpaden in Overijssel

Ook in Overijssel zijn er meerdere kabouterpaden te vinden. De meeste van Staatsbosbeheer.

Nijverdal – Kabouterpad Sallandse Heuvelrug

Het kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug in Nijverdal kan je doen in 500 meter maar ook uitbreiden tot 1500 meter. Je haalt de knapzak op bij het bezoekerscentrum. Het leuke van de Sallandse Heuvelrug is dat je hier zowel mooie bos als mooie heidewandelingen kunt maken. Bij het bezoekerscentrum zit ook een goed restaurant en een leuke speeltuin. Op zonnige dagen is het hier wel druk met fietsers en wandelaars.

kabouterpad Sallandse heuvelrug

Ossenzijl – Kabouterpad Weerribben

Bij de Weerribben denk je waarschijnlijk eerder aan varen met een fluisterboot dan aan wandelen. In Ossenzijl ligt een kabouterpad van Staatsbosbeheer. De wandeling start vanuit Buitencentrum Weerribben en is dus ideaal te combineren met een boottocht door dit bijzondere stukje Nederland.

nationaal park weerribben wieden

Bornerbroek – Kabouterbos Krikkenhaar

De kabouterwandeling in Bornerbroek moet je wel even reserveren. Deze wandeling in Bornerbroek start vanuit Natuurvriendenhuis Krikkenhaar

Kabouterpaden in Utrecht

In de provincie Utrecht zijn er maar liefst vier verschillende kabouterpaden. Onze blogger Elke wandelde diverse routes in deze provincie. Ik zette alle kabouterpaden in Utrecht voor je op een rijtje.

Baarn – Kabouterpad Baarnse Bos

Kabouterpad Baarnse Bos in Baarn is een korte route van 500 meter die uit te breiden is tot 1500 meter. Redelijk uniek aan dit kabouterpad is dat je hier ook met de trein kunt komen. Lees vooral ook ons blog met uitjes met de trein in Nederland.

Vlak naast het treinstation van Baarn start ook een Kabouterpad. Loop vanaf het station in de richting van Eethuys Café de Generaal. In het gras staat daar een klein huisje, geopend tussen 10u en 16u, waar je voor € 6,50 per kind een startpakket voor het Kabouterpad kunt kopen. Uitgerust met een heuse knapzak met daarin een pakje drinken en wat lekkers, een opdrachtenboekje en uiteraard een rode kaboutermuts, kan de wandeling door het Baarnse Bos beginnen.

kabouterpad baarn

De houten kabouters wijzen je de weg van de wandeling van 500 tot 1500 meter. Bij elke wegwijzer doe je een kleine opdracht die je samen met je kind kunt doen, zoals een takje of blaadje zoeken, op je hoofd leggen en naar de volgende kabouter lopen zonder dat het van je hoofd valt. Aan het einde van het Kabouterpad keer je terug naar het beginpunt, lever je je knapzak weer in en ontvang je een kabouterdiploma.

Na afloop kun je wat drinken of lunchen in Eethuys Café de Generaal. Ze hebben een aantal kindergerechten op het menu staan en tijdens het wachten kun je daar door het grote kabouterboek van Rien Poortvliet bladeren om nog meer te weten te komen over kabouters.

Soest – Kabouterpad Restaurant ’t Hoogt

Het kabouterpad in Soest start vanuit restaurant ’t Hoogt. De wandeling is niet al te lang maar dus wel leuk om te combineren met een lunch in dit kindvriendelijke restaurant met een leuke speeltuin.

Leersum – Kabouterpad Leersumse Veld

Het kabouterpad Leersumse Veld in Leersum is er weer een van Staatsbosbeheer. De wandeling is ongeveer 1 kilometer. Je kunt hier altijd wandelen maar de knapzak is alleen in het weekend verkrijgbaar bij de Veldschuur.

Maarsbergen – Kabouterpad Landgoed Maarsbergen

Landgoed Maarsbergen is een landgoed met  Theetuin en Oranjerie. Je kunt hier ook terecht voor een heerlijke hi-tea en dus ook een kabouterpad. Het kabouterpad gaat rondom het kasteel en om het bos. Wel leuk om te combineren met een lekkere lunch. Bekijk de website voor prijzen en om te reserveren.

Kabouterpaden in Flevoland

Op zoek naar kabouterpaden in Flevoland? Er zijn een aantal ‘gewone’ kabouterpaden en ook een kabouterbos speeltuin.

Almere – Kabouterpad Almeerderhout

Het kabouterpad Almeerderhout in Almere is een wandeling van Staatsbosbeheer. Ook dit is een route van 500-1500 meter dus heel geschikt voor wie wil wandelen met een peuter. Ga je met oudere kinderen dan kan je de wandeling combineren met een bezoek aan klimbos Fun Forest. De knapzak kan je ophalen bij buitencentrum Almeerderhout.

Zeewolde – Kabouterpad Speelbos de Zevensprong

Op zoek naar een kabouterpad in Flevoland die ook geschikt is voor een kinderwagen? Kies dan voor het kabouterpad in Zeewolde. Deze route is 750meter dus ook niet te lang voor jonge kinderen. Er is hier geen knapzak om mee op pad te gaan. In plaats daarvan kan je thema wandeling downloaden vanaf de website.

Dit kabouterpad is ook leuk voor oudere kinderen omdat je naast de kabouterroute ook een avonturenroute en een speurpad kunt lopen. De routes lopen in elkaar over dus je kunt ze alle drie combineren tot een route van ruim vier kilometer.

kabouterpad de zevensprong

Bant – Kabouterpad Kuinderbos

Kabouterpad Kuinderbos ook van Staatsbosbeheer moet je reserveren. Maar daar is wel een goede reden voor want dit is niet alleen kabouterwandeling maar inclusief een toffe activiteit waarbij je een kampvuur gaat maken en een broodje bakken. Deze activiteit is voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Reserveren doe je via de website.

Lelystad – Kabouterpad Oostvaardersplassen

Het kabouterpad Oostvaardersplassen is een Staatsbosbeheer kabouterpad in Lelystad. Deze is 500 tot 1500 meter lang en start bij Buitencentrum Oostvaardersplassen.

Dronten – Het Grote Kabouterbos

In het Grote Kabouterbos in Dronten is geen typische natuurwandeling. In plaats daarvan is het een speeltuin met kabouterthema. Je kunt er trampoline springen en er zijn kinderboerderij dieren.

Kabouterpaden in Drenthe

In de provincie Drenthe zijn er verschillende kabouterpaden. Naast de paden van Staatsbosbeheer zijn er ook campings/vakantieparken die hun eigen route hebben opgezet en zelfs twee kleinschalige kabouterparken.

Drouwen – Kabouterpad bij het Boomkroonpad

Bij Buitencentrum Boomkroonpad is van alles te doen. Er is zoals de naam al zegt een boomkoonpad maar dus ook een kabouterwandeling.

De wandeling is 1,5 km lang. De leuke route komt ook langs een speeltuin en gaat een stuk door het speelbos waar nog meer speeltoestellen zijn en waar je ook hutten kunt bouwen.

Check van te voren de website want de route is niet het hele jaar door open. Dit kabouterpad is ook goed te combineren met een bezoek aan pretpark Drouwenerzand of aan het Hunebedcentrum.

Kabouterpad boomkroonpad

Assen – kaboutertocht Kinderboerderij de Hofstede

Kinderboerderij De Hofstede ligt aan de rand van het Asserbos. Hier start een korte kabouterwandeling rondom de boerderij, de vijver en een stukje door het Asserbos. Je kunt hier een beschrijving ophalen met de route en een extra verhaaltje. Of je kunt gewoon de bordjes volgen en zo een leuke korte wandeling maken van minder dan anderhalve kilometer.

Omgeving bonte wever

Odoorn – Kabouterpad Odoorn

Het kabouterpad in Odoorn is 1,5 kilometer lang. Download van te voren de route en het bijbehorende verhaal hier. Volgens de verhaal moet je een aantal kabouters helpen een toverdrank te maken voor de lieve heks Ipsewipse.

Meppen – Kabouterpad ’t Witte Zand

Een kabouterwandeling combineren met pannenkoeken eten doe je bij pannenkoekenhuis het Kabouterwoud. Achter het Pannenkoekenhuis start een korte kabouterwandeling die natuurlijk extra snel gaat als je de kids daarna een lekkere pannenkoek belooft.

Zuidwolde – Kabouterpad het Kabouterwoud

Camping ’t Witte Zand in Meppen heeft een eigen kabouterpad naast de camping. De route duurt ongeveer een uur. Ik weet niet of deze ook vrij toegankelijk is voor niet camping bezoekers.

Ruinen – Kabouterroute de Wiltzangh

Ook vakantiepark de Wiltzangh in Ruinen heeft een eigen kabouterroute. Deze kost maar 50 cent. Kinderen krijgen hier een muts met een baard maar die moet na de wandeling wel weer ingeleverd worden.

Eext – familiepark Rijk der Kabouters

In Eext heb je het familiepark Rijk der Kabouters. Geen typische natuurwandeling dus maar wel leuk om naar toe te gaan met de kleintjes. Bovendien is het ook nog eens een heel goedkoop uitje. Er is hier een speeltuin met springkussen, kaboutergolf en er is een kabouterbos.

Exloo – Kabouterland Exloo

Kabouterland Exloo is ook een kleinschalig familiepark. Met een speeltuin maar dus ook een wandelpad langs de kabouters en zelfs een trollengrot. Ook dit is weer een goedkoop uitje met kinderen in Drenthe.

Kabouterpaden in Friesland

In Friesland zijn meerdere kabouterpaden onder andere op de eilanden Terschelling en Vlieland.

Terschelling – Kabouterpad Terschelling

Het kabouterpad op Terschelling is 2km lang. Deze is niet geschikt met een kinderwagen door het hoogteverschil en mulle zand van de duinen. Het opdrachtboekje kan je halen bij VVV Terschelling en de Natuurschuur van Staatsbosbeheer in Lies. Voor meer tips lees ook ons blog Terschelling met kinderen.

Terschelling_avondwandeling Eilandmeisje gezin

Vlieland – Kabouterspeurtocht de Noordwester

Bastiaan de kabouter, woon in De Noordwester. Hij neemt kinderen meer over het eiland en geeft informatie over de planten, bomen en dieren die er leven. De kabouterspeurtocht is te bij De Noordwester. Leuk dus om te combineren met een bezoekje aan het aquarium of een van de vele andere activiteiten die ze organiseren.

Oudemirdum – Kabouterpad Elfbergen

Het kabouterpad Elfbergen in het Friese Oudemirdum is een korte wandeling van ongeveer 1 kilometer lang. Een kabouterboekje en een kaboutermuts kan je ophalen bij het Informatiecentrum Mar en Klif. De wandeling start niet daar maar een paar minuten met de auto verderop. Te ver om te lopen.

Appelscha – Kabouterpad Drents-Friese Wold

Het kabouterpad Drent-Friese Wold in Appelscha is 1,5km lang. Ook dit is weer een wandeling van Staatsbosbeheer. Haal de knapzak op bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold. Er start hoe ook nog een familiewandeling en een blotevoetenpad. De kabouterwandeling komt ook langs een speelplek.

blotevoetenpad drenths friese wold

Allingawier – Kabouterpad Fries Museumdorp

In Allingawier staat ook wel bekend als het Fries Museumdorp. In het dorp wonen volgens het verhaal de kabouters Abe, Siebe, Klaas en Jelle. Je gaat ze helpen om de geiten te vinden die per ongeluk ontsnapt zijn. In het museum dorp kan je verder ook nog oud Hollandse spelletjes doen zoals steltlopen of hoepelen

Sneek – Kabouterpad Rasterhoffpark

In Sneek ligt er een kabouterpad. Kabouterpad Rasterhoffpark zit het niet mee. Eerst werden een aantal kabouters in 2016 voor de officiële opening al vernield en in 2019 kwam het pad weer in het nieuws omdat de gemeente het totaal heeft laten overwoekeren. Door de brandnetels was het niet meer veilig voor kinderen. Mocht je in de buurt zijn en ontdekken dat het er inmiddels beter is laat het ons vooral weten.

Kabouterpad

Kabouterpaden in Groningen

En last but not least er zijn ook nog enkele kabouterpaden in Groningen

Kolham – Kabouterpad Roegwold

Het kabouterpad Roegwold in Kolham is 1,5 kilometer lang. Dit is een wandeling van Staatsbosbeheer. De knapzak en het opdrachtenboekje kan je kopen bij buitensportbedrijf Ecomotion.

Steendam – Kabouterpad Steendam

In het Steendamsterbos vind je het kabouterpad Steendam. De route is 2,3 kilometer lang maar is eventueel in te korten tot 1km indien je met jonge kinderen gaat.

Oldekerk – Kabouterpad Kuzemerkooi

In een klein stukje natuur in het Groningse Oldekerk is een kabouterwandeling. Het kabouterpad Kuzemerkooi is niet meer dan een route waar je de paaltjes moet volgen. Eerst slinger je een stukje door het bos en daarna kom je bij een leuke speeltuin uit maar die wel wat te uitdagend is voor je peuter. De wandeling zal ongeveer 500 meter lang zijn.

Kabouterpad kuzemerkooi

Lauwersoog – Kabouterpad Lauwersmeer

Het Lauwersmeer is een mooi natuurgebied welke deels in Groningen deels in Friesland ligt. Vanaf activiteitencentrum Lauwersnest start ook een kabouterpad. Deze is 1.5km maar in te korten tot 500meter voor de allerkleinsten. De knapzak haal je bij het bezoekerscentrum. Kijk dan vooral ook even binnen voor de interessante en kindvriendelijke tentoonstelling.

lauwersmeer

Sellingen – Kabouterpad Sellingen

Het kabouterpad in Sellingen is net als andere Staatsbosbeheer wandeling altijd open. Wil je ook een knapzak en een kabouterboek met opdrachten dan moet je van te voren contact op nemen met de lokale boswachter. De wandeling hier is 1,3 km lang.

Ken jij nog een ander kabouterpad in Nederland welk ook leuk is met kinderen? Laat het ons vooral weten!

1 gedachte over “Kabouterpad, de leukste kabouterpaden in Nederland”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top