Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Kasteel Sigmaringen, sprookjeskasteel in de Schwäbische Alb
kasteel sigmaringen

Kasteel Sigmaringen, sprookjeskasteel in de Schwäbische Alb

Kasteel Sigmaringen is zowel van buiten als van binnen een aantrekkelijk kasteel. Dit slot in het plaatsje Slot Sigmaringen wordt ook wel Slot Hohenzollern genoemd, wat nogal verwarrend is aangezien er ook een kasteel Hohenzollern is bij Hechingen. Zowel het slot als het kasteel waren van dezelfde familie: de vorsten van het Huis Hohenzollern. Beide kastelen liggen in de Schwäbische Alb regio, maar Sigmaringen ligt aan de zuidelijke rand.

Kasteel Sigmaringen

Wanneer we parkeren in het plaatsje Sigmaringen zien we een gebouw dat het kasteel zou kunnen zijn, maar niet direct heel opvallend is. Ik ben verrast, want op alle foto’s die ik van het kasteel heb gezien, ligt het op een hoge klif. Zelfs online lees je overal dat het een kasteel is gebouwd op een langwerpige kalkstenen klif van 35 meter hoog aan de rivier de Donau.

We volgen de bordjes en lopen door het stadje Sigmaringen. Wat trouwens best wel een aardig dorpje is met aan de rand moderne bouw en in het centrum ook nog veel oude Middeleeuwse huizen.

Sigmaringen
Sigmaringen

We klimmen door het dorpje en komen dan bij de ingang van het kasteel. Bij de ingang kunnen we een audioguide krijgen in het Nederlands maar we merken als snel dat die wel heel gedetailleerd is. Kasteel Sigmaringen heeft natuurlijk ook meer dan 1000 jaar geschiedenis. Het is bovendien het tweede grootste stadskasteel van Duitsland.

Kasteel sigmaringen

De Hohenzollern familie is ook een familie met veel historie. Prinsen die tegenwoordig natuurlijk geen rijk meer hebben, maar nog wel eigenaar zijn van vele kastelen en bedrijven in de regio. De voormalig koning van Roemenië kwam ook uit deze familie.

Kasteel sigmaringen

Wij kijken echter onze ogen uit en met kinderen is het toch lastiger om op een audioguide te concentreren. “Ik ben een prinses”, zegt mevrouwtje en ze danst door de kamers. De ruimtes in kasteel Sigmaringen zijn uitbundig ingericht. Met enorme kroonluchters, veel goud en historische meubels. Het is lastig te weten waar je moet kijken want er is zoveel te zien.

Kasteel sigmaringen

Naast de statige zalen zijn er ook enkele woonvertrekken te bekijken. Het kasteel is enorm groot en tijdens een rondleiding zie je uiteindelijk ongeveer twintig ruimtes. Maar een klein deel van wat er allemaal te zien is maar wat ons betreft prima, zo blijft het ook interessant voor gezinnen. De rest van de kamers is onder andere in gebruik door de familie als kantoor en voor evenementen zoals bruiloften.

Het laatste deel van de looproute gaat door de wapenkamer. Hier zijn enkele duizenden historische wapens te bekijken. Het is duidelijk dat sommige bezoekers speciaal hiervoor naar kasteel Sigmaringen komen. “Ze hebben toch wel genoeg hertjes”, onze dochter is vooral onder de indruk van de kamers vol jachttrofeeën. Ze vind dat ze er echt meer dan genoeg hebben en nu geen dieren meer mogen schieten.

Kasteel sigmaringen

We verlaten het kasteel en kijken ook nog even in de kerk van het dorpje Sigmaringen. Zoals te verwachten met zo’n rijk kasteel om de hoek is deze voor een dorpskerk ook uitbundig versierd.

Sigmaringen

Uitzichtpunt op het kasteel Sigmaringen

“Zullen we gaan?” vraagt Marcel. Het zit me toch niet lekker, ik wil ook een mooie foto van het kasteel zoals je online tegenkomt. Marcel kijkt even op Google Maps en denkt de plek met het uitzicht gevonden te hebben.

We lopen door het stadje en moeten flink omhoog klimmen. Dan is er een parkje met de Josefkapelle. Ook een mooi uitzicht over het stadje, maar niet het uitzicht dat ik zocht.

Kasteel sigmaringen
Sigmaringen

Poging twee blijkt wel succesvol en eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Naast het kasteel ligt een spoorbrug met voetgangers en fietspad. Die moet je volgen en daarna de fietsbrug het spoor over. Vervolgens mogen we weer een stuk klimmen en dan komen we bij een uitkijkpunt Mühlberg.

Kasteel Sigmaringen

Lees ook onze andere blogs over Duitsland met kinderen en over de Schwäbische Alb regio.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top