Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Bezienswaardigheden in Tübingen, een relaxte stad aan het water

Bezienswaardigheden in Tübingen, een relaxte stad aan het water

We gingen zonder verwachtingen naar Tübingen. Het blijkt een mooi en romantische stad te zijn aan de rivier de Necker. De gekleurde huizen aan het water trekken direct onze aandacht en aangezien we honger hebben, kiezen we direct een biergarten aan de rivier. Aan lange tafels eten we typische Duitse kost, worst, frietjes en natuur een lokaal gebrouwen biertje erbij.

Later lees ik dat Tübingen een studentenstad is en dat verbaast me niks. Dit is de meest levende stad die we bezocht hebben in de Schwäbische Alb. Je kunt er suppen, zwemmen en natuurlijk varen op de rivier. Dat is ook de perfecte plek om afkoeling te vinden in de zomer. Tübingen ligt een ruim half uur rijden onder Stuttgart ten westen van Reutlingen.

tubingen

Bezienswaardigheden Tübingen

Varen met een Stocherkahn

De populairste activiteit bij toeristen in Tübingen is varen met een Stocherkahn. Dit zijn een soort traditionele gondels die alleen gebruikt worden hier in de regio. Het zijn lage boten met een heel slim systeem met houten planken waarmee ze meer of minder stoeltjes van kunnen maken. Je kunt met een vlet een tochtje maken over de Necker en tegelijkertijd vertelt een gids je wat meer over de middeleeuwse stad.

Tubingen

De boten varen van mei tot en met eind september, en als het mooi weer is soms ook nog in oktober, maar dan alleen in het weekend. Tickets kun je online kopen via toerisme Tübingen op de website.

Tubingen varen

Rondwandelen door de historische binnenstad

De historische oude binnenstad van Tübingen is interessant om doorheen te lopen. Vooral het marktplein met vakwerkgevels en een bijzonder stadhuis is een kijkje waard. Er zijn verschillende kerken om even binnen te kijken. Natuurlijk zijn er ook genoeg terrasjes en winkels. Echter, als je écht wil shoppen, kun je beter naar Reutlingen gaan waar ook een enorm outlet winkelcentrum zit met heel veel grote merken.

tubingen

Er is in de stad wel wat hoogteverschil en trapjes, minder makkelijk dus met een kinderwagen. We lopen omhoog richting Kasteel Hohentübingen. Om daar te komen, moeten we eerst nog een door een renaissancistische portaal in de oude stadsmuur. Van binnen is het al lang geen kasteel meer omdat het gebouw gebruikt wordt voor colleges van de universiteit. Daarnaast zit er in een klein deel van het kasteel een museum.

Tubingen
Tubingen

Museum van de Universiteit Tübingen

In kasteel Hohentübingen zit tegenwoordig het museum van de universiteit van Tübingen, het MUT. Eigenlijk zijn het meerdere ruimtes met verschillende thema’s. Wanneer je Tübingen met kinderen bezoekt, is het “Weltraum” over dieren en over de wereld wel interessant om te bekijken. Hier kunnen kinderen ook zelf wat dingen doen.

Museum van de Universiteit Tübingen

Ook het gedeelte met archeologische vondsten uit de regio vonden we boeiend. Een groot deel van het museum gaat echter ook over hele andere culturen. Zo is er een grote Egyptische collectie en ook de Romeinen komen natuurlijk aan bod. De voorwerpen die ze hier hebben, waren dan alleen weer niet zo bijzonder om onze aandacht echt vast te houden.

Museum van de Universiteit Tübingen
Museum van de Universiteit Tübingen

Overige musea in Tübingen

Naast het MUT zijn er nog diverse andere kleinere musea in Tübingen. Het Stadtmuseum Tübingen met naast de vaste collectie regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. De Kunsthalle met moderne kunst en onder andere werken van Degas, Renoir, Picasso, Cézanne en Rousseau. Ben je een autoliefhebber? Neem dan een kijkje bij het Boxenstop museum met klassieke auto’s.

Tubingen

Hotel in Tübingen

Op zoek naar een hotel in Tübingen? Wij zijn altijd wel gecharmeerd van Ibis Styles. Net wat meer luxe dan reguliere Isis hotels, maar nog steeds een hele goede prijs/kwaliteit verhouding. Ze hebben ook familiekamers en je kunt parkeren bij het hotel. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Wil je echter de AlbCard, een super handige kaart waarmee je gratis toegang krijgt tot meer dan 120 attracties in de Schwäbische Alb, dan moet je een ander hotel kiezen. Deze kaart kun je niet kopen maar krijg je als je minimaal 1 nacht overnacht bij aangesloten accommodaties. In Tübingen zijn dat op dit moment Hotel Krone, een vier sterren hotel in het centrum, en Hotel La Casa op 15 minuten lopen van het centrum, maar wel met zwembad.

Tubingen hotel

Wat is er te doen rondom Tübingen?

Benieuwd wat er nog meer te doen is rondom Tübingen? Het klooster en kasteel van Bebenhausen is eenpopulaire bezienswaardigheid niet ver buiten Tübingen. Deze voormalige cisterciënzerabdij van Bebenhausen is een van de best bewaarde kloosters in het zuidwesten van Duitsland. In een van de bijgebouwen van het klooster zit een jachtslot. Je kunt zowel het klooster als het kasteel bezoeken met een rondleiding.

Meer tips? Lees ons blog over de Schwäbische Alb voor heel veel tips in de regio. Of lees onze andere blogs over Duitsland met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top