Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Khao Yai National Park met kinderen

Khao Yai National Park met kinderen

Een bezoek aan de jungle staat bij ons gezin altijd hoog op de wensenlijst. Er was daarom geen twijfel over mogelijk dat wij Khao Yai zouden bezoeken tijdens onze reis door Thailand met kinderen. En de verwachtingen werden meer dan waargemaakt! We spotten neushoornvogels, gibbons en slangen. In dit blog vertel ik je graag meer over een bezoek aan National Park Khao Yai met kinderen in Thailand.

Khao Yai National Park met kinderen

Praktische tips voor je bezoek aan Khao Yai met kinderen

Khao Yai ligt op zo’n 180 kilometer ten noordoosten van Bangkok. Het is ongeveer 3 uur rijden vanuit Bangkok. Je reist het makkelijkst met de bus of minivan naar Pak Chong. Dit aangrenzende dorpje is dé plek om te verblijven en je excursies te ondernemen naar Khao Yai National Park. Alhoewel je er volop hotels, supermarktjes en restaurantjes vindt, vonden wij het dorpje zelf niet charmant, wellicht doordat het aan een drukke doorgaande weg ligt.

Khao Yai met kinderen

Het park is ruim 2.000 vierkante kilometer groot. Er huist een grote diversiteit aan dieren, denk aan gibbons, olifanten, neushoornvogels, pythons en herten. Er wordt gezegd dat er maar liefst 400 vogelsoorten en meer dan 70 zoogdiersoorten leven. Sommige daarvan zitten diep verscholen in de jungle. Tijgers en panters schijnen er nog te wonen, maar inwoners hebben ze al lange tijd niet gezien. Als toerist kom je deze dieren zeker niet tegen in het park.

Khao Yai met kinderen

Het park kun je betreden via twee toegangspoorten. Vanuit Pak Chong gebruik je de noordelijke poort. Bij de informatiebalie kun je een toegangsticket kopen om het park te betreden. Omdat het park zo enorm uitgestrekt is, kom je lopend niet ver. Zorg dus dat je vervoer regelt (inbegrepen bij excursies). Zo ligt het bezoekerscentrum bijvoorbeeld al ruim 13 kilometer verderop.

Khao Yai met kinderen

Het is enorm warm in Khao Yai. Verwacht een hoop gezweet gedurende de dag vanwege de enorme luchtvochtigheid. Neem daarom genoeg water mee het park in. Als je een excursie boekt, zijn water en snacks vaak inbegrepen. Neem ook een jas en/of een dik vest mee als je de nachtsafari gaat ondernemen. Het koelt ’s avonds behoorlijk af, de truien hebben we heel hard nodig gehad.

Nachtsafari in Khao Yai met kinderen

Wij begonnen ons bezoek aan het Khao Yai National Park met een nachtsafari. Het was voor ons de ideale manier om het park alvast te bezoeken op de dag van aankomst zonder al te veel vooraf te regelen. Een nachtsafari is alleen te boeken bij de informatiebalie bij de noordelijke ingangspoort. Zij regelen allereerst een open jeep (taxi) vanuit je hotel om vanuit daar naar het bezoekerscentrum te rijden.

Nachtsafari in Khao Yai met kinderen

Onderweg word je hopelijk getrakteerd op een prachtige zonsondergang en uitzichtpunten. En wij zagen hier direct al dieren: een enorme familie makaken versperde de weg. Bij het bezoekerscentrum werden we door onze taxichauffeur gelinkt aan een andere (privé) auto met chauffeur en ranger. Na de tour brengt de taxichauffeur je weer terug naar je hotel of begin van het park.

Nachtsafari in Khao Yai met kinderen

De nachttour zelf duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. De ranger schijnt met een enorme schijnwerper op de bomen en de weg en probeert dieren te spotten terwijl de chauffeur een vaste route rijdt. En we hebben geluk! We zien onder andere een spookdiertje, herten, een uil, een stekelvarken en apen. Wat een spannende tour om ons verblijf hier te starten!

Dagsafari in Khao Yai met kinderen

Natuurlijk komen we in Khao Yai voor de dagsafari. Na goede online reviews gelezen te hebben, boeken we de tour bij Green Leaf Guesthouse. Ik kan je deze inmiddels ook van harte aanbevelen. De tour start rond half negen ’s ochtends en eindigt rond half zeven in de avond. De tour is veel betaalbaarder dan de nachtsafari, omdat je de open jeep deelt met andere gasten.

Dagsafari in Khao Yai met kinderen

Direct bij de gate spotten we al de eerste dieren! Enorme spinnen en andere kleine reptielen houden ons bezig terwijl de gids de registratie van onze groep bij de balie regelt. We krijgen hier overigens ook bloedzuigersokken uitgedeeld. Het zijn een soort linnen sokken die je in je schoenen, maar over je broek draagt. Bloedzuigers zijn alleen in de zomer in het park aanwezig.

Onderweg met de jeep spotten we direct dieren. We stoppen meerdere malen om onder andere neushoornvogels en vliegende eekhoorns te bekijken. De gids vertelt uitgebreid over de dieren en heeft verrekijkers mee, zodat je de dieren in een groter perspectief kunt bekijken. Ook horen we gibbons, te herkennen aan hun roep die van lagere tonen naar steeds hogere tonen gaat. En we hebben geluk, we spotten ze!

Dagsafari in Khao Yai met kinderen

Na een korte stop bij het bezoekerscentrum, waar we genieten van betaalbare en overheerlijke ijskoffie en ijsjes, gaan we trail nummer 3 bewandelen. Onze zoon vindt het mega interessant en wijkt geen moment van de zijde van de ranger. We lopen een kleine 5 kilometer, maar doen er uren over.

Dagsafari in Khao Yai met kinderen

Elke meter ziet onze ranger wel iets interessants om over te vertellen. Dat gaat over de soorten bomen en planten, maar natuurlijk ook over dieren. We zien nog meer makaken en gibbons, maar ook schorpioenen en slangen. We ruiken aan kaneelbomen en leren over giftige planten in de jungle. Het pad is soms wat modderig, maar met goede wandelschoenen is het prima te belopen. Onderweg komen we bijna geen andere groepjes tegen. Wat een machtig gevoel om zo door de jungle te lopen!

Dagsafari in Khao Yai met kinderen

We zijn hongerig geworden na de wandeling en daarom stoppen we wederom bij het bezoekerscentrum voor een heerlijke Thaise lunch. We smikkelen van de pad thai en gebakken rijst en starten met een volle buik het tweede deel van de excursie. Met de auto rijden we naar Haew Suwat; de beroemde waterval uit de film The Beach met Leonardo DiCaprio. Ook hier spotten we weer kleine insecten en reptielen. De waterval zelf is groot, maar ook enorm druk. Het is dringen geblazen om een foto te maken zonder andere toeristen.

Dagsafari in Khao Yai met kinderen

De tour eindigt met een zoektocht naar olifanten. Rond zonsondergang laten de enorme zoogdieren zich vaak zien op de wegen. We spotten verse olifantenpoep en zien sporen van paden die de dieren hebben gevormd. We zoeken en zoeken, maar helaas vinden we ze niet. Ook de andere gidsen, waarmee onze gids contact heeft, spotten ze vandaag niet. Je moet geluk hebben, ongeveer om de dag zien de gidsen ze namelijk wel. Pech voor ons, maar ondanks het missen van de olifanten hebben we een topdag!

Dagsafari in Khao Yai met kinderen

Vleermuizensafari rondom Khao Yai National Park

Vanuit Pak Chong ondernemen we ook nog een derde safari, namelijk een middag-avond tour buiten het National Park. We starten om 15.00 uur in de middag met een bezoekje aan een waterval. Tenminste, zo wordt het genoemd. Het blijkt meer een watertje te zijn waarin je kunt zwemmen.

Vleermuizensafari rondom Khao Yai National Park

Wij vinden het hier een beetje tegenvallen en vermaken ons met de ranger die ons wijst op kleine dieren in de bomen (o.a. onschuldige boomslangen en wandelende takken). De rest van de tour valt zeker niet tegen!

We vervolgen onze weg naar een grot waar duizenden vleermuizen wonen. De grond voelt modderig, maar het blijkt guano, een zachte laag van vleermuizenpoep. We zien letterlijk duizenden vleermuizen. Sommige hangen stil aan het plafond, maar even later vraagt onze gids ons om de zaklampen uit te zetten. We voelen ze letterlijk vliegen rondom onze oren (vleermuizen gebruiken sonar om te vliegen en zullen je daarom nooit raken). Natuurlijk vinden we in de grot ook nog bijzondere insecten, zoals een schorpioenspin.

Vleermuizensafari rondom Khao Yai National Park

We vervolgen de tour naar het hoogtepunt; de vlucht van miljoenen vleermuizen uit een (andere) grot. We verzamelen met de andere jeeps op een goed uitkijkpunt en de gids legt kleedjes neer en geeft ons bakjes fruit om te gaan genieten van de vlucht. We zijn ruim op tijd. Rond zonsondergang komen de eerste vleermuizen naar buiten. Ze vormen een enorme sliert en vervormen steeds in de lucht. Wow, de uitvlucht stopt niet. Bijna 45 minuten lang vliegen de vleermuizen in enorme groepen uit en vormen figuren in de lucht. Sprakeloos kijk ik toe, wauw!

Vleermuizensafari rondom Khao Yai National Park

Overnachten in Khao Yai met kinderen

Je kunt ervoor kiezen om in Khao Yai National Park te overnachten. Er zijn hier meerdere camps en ik heb er goede verhalen over gelezen. Wij kozen echter voor een verblijf in Pak Chong, je hebt hier ruime keuze uit hotels (ook met zwembad) en restaurants. Met een kind vonden wij het daarom prettiger om alleen Khao Yai National Park te bezoeken tijdens excursies.

Recall Isaan Isaan in Pak Chong

Een aanrader is het Recall Isaan Isaan in Pak Chong. Het is een mooi boetiekhotel gelegen aan de rand van de noordelijke poort (je loopt er in tien minuten naartoe). De kamers zijn ruim, schoon en beschikken over een luxe badkamer met regendouche. Het grootste pluspunt van dit hotel is het zwembad. Na zo’n enorm intensieve trip door de jungle is het een feestje om af te koelen in het zwembad.

Recall Isaan Isaan in Pak Chong

Wij hebben enorm genoten van een bezoek aan Khao Yai met kinderen. Ik wens je veel plezier en ik hoop dat je een enorme variëteit aan dieren spot. Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Thailand met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top