Van luxe lodge in Namibië tot camping zonder elektriciteit. Blogger Esmeralda overnachtte met haar gezin op verschillende plekken tijdens haar rondreis door Zuidelijk Afrika. In dit blog vertelt ze over haar ervaringen en deelt ze haar tips voor toffe en kindvriendelijke hotels in Namibië.
Hotels, lodges en campings in Namibië
Kindvriendelijke accommodaties in Swakopmund
Swakopmund is de plek in Namibië waar je moet zijn als je van een actieve vakantie houdt. Kajakken tussen de zeeleeuwen, sandboarden, zeilen of op woestijnsafari? Hier kan het! Er is zoveel keus uit toffe activiteiten dat je hier makkelijk een paar dagen kan doorbrengen zonder je te vervelen. Accommodaties zijn er ook meer dan genoeg. We delen twee tips voor kindvriendelijke hotels in Swakopmund in verschillende prijsklassen met je.
The Delight Swakopmund
Tijdens ons laatste bezoek aan Swakopmund sliepen we drie nachten in The Delight, een hotel in strandsfeer in het centrum van het stadje. The Delight is zo’n plek waar je spontaan vrolijk van wordt als je de lobby binnenstapt. Een kleurig interieur, grappige kunstwerken, veel licht en personeel met een permanente glimlach op hun gezicht. Wij voelden ons direct thuis hier!
Onze kamer was een familiekamer voor vier personen met een tweepersoonsbed op de begane grond en een vide met twee losse bedden. Cas vond het geweldig dat hij zijn “eigen kamer” had! De kamers zijn heel ruim, met genoeg plek voor je bagage en een luxe badkamer met inloopdouche en dubbele wastafel. Ook erg fijn: een Nespressomachine, een zitje en een koelkast. De kamers liggen in twee gebouwen rondom een binnentuin. Ontbijten doe je in het restaurant in het hoofdgebouw en onze tip: neem hiervoor de tijd, want er is heel veel te proeven en alles is “homemade” en heerlijk!
The Delight maakt onderdeel uit van Gondwana Resorts, een kindvriendelijke hotelketen met lodges, campsites en hotels door heel Namibië. De meeste accommodaties van deze keten hebben familiekamers of de mogelijkheid een extra bed in de kamer te plaatsen. Kinderen tot 6 jaar verblijven hier gratis en tot 12 jaar betalen ze de helft van de prijs. Een familiekamer voor 4 personen boek je hier vanaf 250 euro inclusief ontbijt. Check hier de beschikbaarheid en actuele prijzen.
Swakopmund Backpackers in Swakopmund
Minder luxe, maar wel vriendelijker voor je portemonnee zijn de familiekamers in Hostel Swakopmund Backpackers. Een familiekamer voor vier personen boek je hier vanaf 50 euro. Je moet dan wel de badkamer en de keuken delen, maar mijn ervaring is dat die schoon en van alle gemakken voorzien zijn. Het personeel is behulpzaam en helpt je graag bij het organiseren van je activiteiten.
Het hostel ligt in het centrum van de stad, met het strand, winkels, restaurants en alle bezienswaardigheden op loopafstand. Houd er wel rekening mee dat dit een hostel is waar ook groepen jonge backpackers overnachten. Dat geeft een levendige en gezellige sfeer, maar het kan ook wat rumoerig zijn. Meer informatie en beschikbaarheid vind je hier.
Lodge en kindvriendelijke camping Sossusvlei
Sossusvlei, in het Namib Naukluft National Park, is één van de bekendste plekken van Namibië. Het is een unieke plek die niet mag ontbreken in je reisroute, want het is met niets te vergelijken. Dune 45 beklimmen bij zonsopgang, ronddwalen tussen de dode bomen in de Dodenvlei en wandelen in de Sesriem Canyon. Als je hier bent, heb je minimaal twee dagen nodig om alles te doen en te zien. Het beste doe je dat vanaf een plek in het nationale park, zodat je zo dicht mogelijk bij alle attracties bent.
Sesriem Campsite
Wij verbleven daarom op Sesriem Campsite, de enige camping binnen de poorten van het Namib Naukluft National Park. We kampeerden hier met onze 4×4 bushcamper. Vanaf de camping mag je extra vroeg op weg om ‘s morgens op tijd te zijn om de zonsopgang vanaf de zandduinen te zien.
De campsite in Namibië is vrij basic, maar wel met ruimte plekken met een eigen watertap en een barbecue (braai) en schaduw. De toilet- en douchegebouwen zijn brandschoon en goed onderhouden. Er is een klein zwembad met een aantal ligbedden eromheen. Het water is hier niet verwarmd, dus neem een wetsuit of neopreen shirt mee als je hier in de zomervakantie (winter in Namibië) heengaat!
Het restaurant bij de campsite heeft een beperkte menukaart, houd er rekening mee dat op ook echt op is, want je zit hier ver van de bewoonde wereld af. Wij aten hier wel een prima steak met frietjes! Er is ook een klein winkeltje waar je ‘s morgens verse broodjes kan halen en waar je terecht kan voor frisdrank, water en bier. Je vindt er ook ingrediënten om een eenvoudige maaltijd te bereiden, zoals knakworstjes, groenten in blik en pasta.
Voor ongeveer 25 euro per nacht kampeer je hier met het hele gezin en Sesriem Campsite is daarmee de goedkoopste optie. Een plek op Sesriem Campsite is alleen te boeken via de website van Namibian Wildlife Resorts (NWR) en is erg populair. Als je hier wil overnachten moet je ruim van tevoren boeken, op de bonnefooi hier aankomen is niet verstandig. Door de populariteit is de campsite recent uitgebreid met tien luxere kampeerplaatsen. De Sesriem Oshana Campsite kost zo’n twintig euro per persoon, maar dan heb je wel een eigen toilet en douche bij je kampeerplek.
Sossus Dune Lodge
Wil je niet kamperen? Dan is er de mogelijkheid om binnen de poorten van het park te overnachten in de Sossus Dune Lodge. Eenvoudige chalets met twee bedden met een eigen badkamer bieden je net wat meer luxe dan de camping. Ook hier is een zwembad en een restaurant aanwezig. Overnachten in de chalets is een stuk duurder dan kamperen, prijzen beginnen hier bij 200 euro per persoon per nacht. Ook Sossus Dune Lodge is alleen te boeken via de website van NWR.
Overnachten in Etosha National Park
Wie naar Namibië gaat met kinderen zal zeker ook op safari willen en Etosha National Park is dan een goede optie. Het park heeft goed toegankelijke wegen en ruime restcamps met prima voorzieningen. Je kan hier goed zelf op safari met een huurauto en daardoor is Etosha National Park een kindvriendelijke bestemming met een heleboel verschillende dieren. Wij gingen hier drie dagen op safari en sliepen zowel in als buiten het park.
Gondwana Etosha Safari Lodge
Deze geweldige lodge ligt net buiten de poorten van Etosha National Park, je rijdt in een half uurtje naar de gate toe. We sliepen hier twee nachten in een ruime familiebungalow met een tweepersoonsbed, twee losse bedden en een badkamer met inloopdouche. De bungalows zijn allemaal vrijstaand en liggen verspreid tegen een heuvel rond het hoofdgebouw van de lodge. Vanaf je balkon heb je uitzicht over het dal en Etosha National Park.
De lodge is vrij luxe, maar het voelt gemoedelijk en kinderen zijn hier meer dan welkom. Er zijn drie verschillende zwembaden, een terras met een geweldig uitzicht en een uitstekend restaurant waar ‘s avonds een heerlijk en uitgebreid buffet (met kindvriendelijke gerechten) wordt geserveerd. Vanuit Etosha Safari Lodge kan je twee keer per dag een gamedrive maken met een gids. Kinderen zijn ook hier meer dan welkom. Wij maakten een ochtenddrive en dat was erg geslaagd. Een uitgebreide review en meer informatie vind je het aparte blog over Etosha National Park. Wil je direct beschikbaarheid checken of boeken? Dat kan hier!
Halali Restcamp en Okaukuejo Restcamp in Etosha National Park
Naast onze twee nachten net buiten Etosha National Park sliepen we ook nog een nachtje in het park. Dat is echt een aanrader en een heel andere ervaring. We sliepen zelf deze keer in Halali, een groot restcamp in het midden van Etosha National Park. Je kunt hier kiezen tussen kamperen op de camping met gezamenlijk sanitair of overnachten in één van de kamers of chalets. De prijzen variëren nogal, kamperen kan al vanaf 20 euro per kampeerplaats terwijl een familiechalet met ontbijt vanaf 90 euro per persoon te boeken is. Kinderen tot 6 jaar verblijven gratis en kinderen tussen de 6 en 12 jaar betalen de helft van de prijs.
De chalets in Halali zijn keurig ingericht, met een nette badkamer, fijne bedden en een klein keukentje met koelkast. Je kunt hier dus zelf koken, maar denk eraan dat je zelf je boodschappen moet meenemen want de kleine winkel in het restcamp heeft een erg beperkt aanbod. Alternatief is ‘s avonds het prima buffet, wij hebben hier verrassend goed gegeten met ruime keuze uit salades, vlees- en vegetarische gerechten en een heerlijk toetje. Wel van tevoren boeken!
In het restcamp is een (onverwarmd) buitenzwembad, een bar/restaurant en een informatiecentrum. De belangrijkste attracties ligt echter aan de rand van het restcamp. Daar vind je een waterhole waar het de hele dag en nacht een komen en gaan is van wilde dieren. ‘s Avonds is de waterhole verlicht en heb je hier een grote kans om de zeldzame zwarte neushoorn te zien. Wij hadden mazzel en zagen er drie, naast hyena’s, olifanten, zebra’s en witte neushoorns.
Onze nacht in Halali was één van de absolute hoogtepunten van onze reis. Naast Halali zijn er nog vijf andere restcamps, waarvan Okaukuejo de bekendste is. Ook hier kan je kamperen, maar als je écht iets bijzonders wil moet je hier een waterhole chalet boeken, met een beetje mazzel spot je dan neushoorns of leeuwen vanuit je bed! Alle restcamps in Etosha National Park zijn alleen te boeken via de website van Namibian Wildlife Resorts en ook hier geldt: boek zo vroeg mogelijk!
Kindvriendelijke accommodatie in de Caprivistrip
De Caprivistrip is het groenste deel van Namibië en is een smalle strook land die ingeklemd ligt tussen Botswana en Angola. Bij veel rondreizen ligt dit deel van het land niet op de route, maar combineer je Namibië met Botswana of heb je wat extra tijd, dan is dit gebied zeker de moeite waard om te bezoeken.
Roy´s Restcamp
Wanneer je vanuit centraal Namibië of Etosha National Park door de Caprivistrip naar Botswana reist moet je een behoorlijke afstand afleggen. Roy’s Restcamp nabij Grootfontein een goede plek voor een tussenstop. Wij kampeerden hier een nacht op de bijzondere campsite en waanden ons in het Wilde Westen door de aankleding. De kampeerplaatsen zijn ruim, de douches warm en schoon en er is een overdekte keuken voor gezamenlijk gebruik. Je kan er ook aanschuiven in het restaurant voor het avondeten, maar let wel op: dit is een buffet. Dat was prima, maar voor kinderen is er geen apart menu. Bij het restaurant is verder een klein terras en een zwembad. Wil je niet kamperen? Boek dan één van de familiekamers met eigen badkamer en terrasje in de lodge. Check hier de mogelijkheden in Roy’s Restcamp.
Ngepi Camp in Divundu
Van alle accommodaties die we tijdens onze rondreis in Namibië bezocht hebben was dit misschien wel de meest bijzondere. Ngepi Camp is gelegen aan de Kavango rivier in het westen van de Caprivistrook, dicht bij Divundu. De ligging tussen Mahango National Park en Bwabwata National Park zorgt ervoor dat je hier gegarandeerd veel dieren gaat zien.
Je kunt hier kamperen of ervoor kiezen in een boomhut met één of twee slaapkamers te overnachten. Wij kozen voor de eerste optie en sliepen twee nachten op een prachtig plekje pal aan de rivier. Vanuit onze tent zagen we aan de overkant buffels grazen en er zwom regelmatig een nijlpaard langs. De voorzieningen van Ngepi Camp zijn basic, maar wel uniek. De toiletten en badkamers zijn in de openlucht, je zit of staat dus eigenlijk in het bos en dat is een bijzondere ervaring. De boomhutten hebben overigens een eigen badkamer en toilet.
Ngepi Camp heeft geen zwembad, maar je kunt er wel zwemmen. Er is in de rivier namelijk een kooi gemaakt waarin je een frisse duik kan nemen. Daar moet je wel wat lef voor hebben, want de kans bestaat dat er een krokodil of nijlpaard langs zwemt! Ngepi Camp heeft een hele relaxte sfeer, met een gezellig restaurant en een terras boven de rivier. Ook kun je er diverse excursies boeken, zoals een safari in Bwabwata National Park of een boottripje over de rivier. Dat laatste is echt een aanrader, naast een prachtige zonsondergang zagen wij een groep van wel 40 olifanten badderen in de rivier! Ngepi Camp is er populair en alleen te boeken via hun eigen website. Wil je hier overnachten? Boek dan ruim op tijd, want het zit vaak vol!
Spitzkoppe Community Restcamp
Onze absolute favoriet als het gaat om kamperen in Namibië op een prachtige plek. Back to basis op deze door de locals gerunde campsite, want je hebt geen stroom en geen water hier en de toiletten zijn zogenaamde “longdrops”. Maar wat je mist aan luxe maakt de omgeving helemaal goed. De zonsondergang is hier onbeschrijfelijk en hele omgeving ademt wildernis en ook een beetje mysterie. De enorme rotsen van deze bergformatie waren vroeger het thuis van de oorspronkelijke bewoners van Namibie. De San woonden hier duizenden jaren geleden in de grotten van de Spitzkoppen en als je er nu kampeert kan je met een gids op zoek naar de rotstekeningen die ze achterlieten.
Zoals gezegd is kamperen in Namibië hier erg primitief en je moet echt zelfvoorzienend zijn. Bij de ingang van de campsite is een receptie met een klein cafeetje met een dagmenu en een winkeltje waar je drinken en wat snacks kan kopen. Ook zijn er douches op zonne-energie en kun je hier een gids huren voor een wandeling. De kampeerplaatsen liggen ver uit elkaar tussen de rotsen en je buren zie je dus niet. Wij sliepen hier een nacht en staken de braai (barbecue) onder de sterrenhemel die je nergens zo goed ziet als hier. Je boekt een plek op deze campsite via de website van het Community Restcamp.
Geen zin om te kamperen en een ruim budget? Boek dan een nachtje in de luxe Spitzkoppen Lodge! De sterrenhemel is hier hetzelfde, maar voor een prijs vanaf 200 euro per persoon krijg je een heerlijk bed en een eigen badkamer. Er is een zwembad en bij de prijs inbegrepen is een driegangendiner en uitgebreid ontbijt.
Kindvriendelijke hotel in Windhoek
De meeste internationale vluchten landen vroeg in de morgen in Windhoek. Voor dat je door de douane bent en je huurauto hebt opgehaald ben je zo een paar uur verder. Wij vonden het fijn dat we daarna geen lange afstand meer hoefden af te leggen en sliepen onze eerste nacht daarom in Windhoek. De laatste twee nachten voor we naar huis vlogen verbleven we in een lodge net buiten de stad, op korte afstand van het vliegveld.
Hotel Pension Steiner in Windhoek
Hotel Pension Steiner is een kindvriendelijke accommodatie in Windhoek. Met een ligging in het centrum, nabij restaurants en winkels is dit een prima plek om te overnachten voor je de rest van het land gaat verkennen. Parkeren kan op het eigen terrein en het personeel is erg behulpzaam en gastvrij, zo gaven ze ons bijvoorbeeld een goede tip om lekker te gaan eten en reserveerden ze ook een tafel voor ons.
Het hotel heeft familiekamers waar je met vijf personen kan overnachten en twee- en driepersoonskamers. De kamers zijn niet modern ingericht maar wel ruim en schoon, met prima bedden en een badkamer met een goede douche. ‘s Morgens kan je ontbijten op het terras bij het zwembad of in de ontbijtzaal. Het ontbijt was basic maar goed, met verschillende soorten brood en beleg, fruit, yoghurt en een eitje. Wij betaalden nog geen 70 euro voor een overnachting inclusief ontbijt met z’n drieën en dat was een prima prijs/kwaliteit verhouding. Kijk hier voor de beschikbaarheid en actuele prijzen van Hotel Pension Steiner.
Onjala Lodge bij Windhoek
Na een rondreis van vijf weken door Namibie, Botswana en Zimbabwe wilden we nog een paar dagen relaxen voor we naar huis vlogen. Dat lukte prima in Onjala Lodge, een safarilodge in een privé reservaat op ongeveer een uur rijden van Windhoek en dichtbij de luchthaven. De luxe huisjes kijken uit op een berglandschap waar giraffen en zebra’s grazen en je ook op safari kan met een gids van de lodge. Er zijn huisjes voor twee personen waar een extra bed bijgezet kan worden en vierpersoonshuisjes waar je met twee volwassenen en twee kinderen mag slapen.
Bij de lodge zijn twee zwembaden, een restaurant en een spa. Extra attractie is het observatorium op het terrein van de lodge, waar je met een sterrenwacht heen kan om door een telescoop de sterren te bekijken. De lodge is zeker kindvriendelijk, zo kwam de kok speciaal iedere dag vragen wat Cas wilde eten. Het eten was daardoor voor ons allemaal heerlijk, met een uitgebreid ontbijtbuffet en heerlijke lunch en diner. Ook de safari’s zijn hier geschikt voor kinderen!
Een nacht in Onjala Lodge boek je, inclusief ontbijt en diner, vanaf ongeveer 80 euro per volwassene, afhankelijk van de periode en de accommodatie die je kiest. Kinderen tot 7 jaar verblijven gratis bij Onjala Lodge en oudere kinderen tot 16 jaar betalen halve prijs. In vergelijking met andere lodges in Namibië en Botswana en gezien de kwaliteit die je hier krijgt, vonden wij de prijzen voor Onjala Lodge gunstig.
Heb je zelf nog leuke tips voor kindvriendelijke accommodaties in Namibië? Laat het ons weten!
hi, weten jullie wat de regels zijn rondom autozitjes in Namibie (en Zuid Afrika)? We gaan in november met onze 4 en 3 jarige kinderen.
Hoi Melanie! Tof dat jullie naar Afrika gaan! Wij hebben tot nu toe altijd onze eigen autostoel meegenomen in een flightbag, omdat onze ervaring met een stoeltje huren niet zo positief zijn (niet beschikbaar als je aankomt of een vies/kapot stoeltje) maar dat is met twee kinderen wellicht wat lastig.
Op de site van Rhino Car Hire staat een handig overzicht.
https://www.rhinocarhire.com/Drive-Smart-Blog/Child-Car-Seat-Laws-by-Country.aspx
In Namibië is het vergelijkbaar met NL. In ZA is het officieel maar tot 3 jaar en 21 kg verplicht om in een autostoel te zitten, daarna is een gordel voldoende. Maar wij houden zelf gewoon de regels aan zoals die hier gelden, better safe than sorry.