Home / Reisinformatie / Afrika / Namibie / Safari in het Etosha National Park

Safari in het Etosha National Park

Ga je naar Namibië met kinderen dan is safari natuurlijk een onmisbaar onderdeel van je reis. En waar kan je beter op zoek naar olifanten, leeuwen en neushoorns dan in Etosha National Park? Blogger Esmeralda doorkruiste het park met haar gezin en sliep net buiten het park in de geweldige Etosha Safari Lodge. In dit blog vertelt ze je alles wat je moet weten over het bekendste wildpark van Namibië!

Ethosa safari lodge

Praktische informatie Etosha national Park

In de lokale taal Bantoe betekent Etosha “grote witte vlakte”en dat klopt precies. In het midden van het park ligt een enorme witte zoutvlakte. Lang geleden stond hier water, maar tegenwoordig is het park zelfs in de regentijd erg droog. De uitgestrektheid en de droogte zorgen ervoor dat je hier vrij gemakkelijk wild spot. Vooral rond de drinkplaatsen is het een komen en gaan van wildlife. Etosha is een goed toegankelijk park, met een netwerk van wegen en een paar ruimte restcamps met prima voorzieningen. Je kan hier goed zelf op safari met je eigen auto en een 4×4 is niet eens persé nodig. Dat alles maakt dat Etosha met kinderen een fijne bestemming is, waar je bijna gegarandeerd een heleboel dieren gaat zien!

Ethosha national Park
Ethosha national Park

Etosha National Park ligt in het noorden van Namibië en is ongeveer zo groot als de helft van Nederland. Vanaf Windhoek is het ongeveer 4 uur rijden naar de zuidelijke entree van het park, de Andersson’s Gate. Aan de west- en oostkant liggen nog twee entreepoorten, de Galton Gate en de Von Lindequist Gate. Hierdoor is het gemakkelijk om het park te doorkruisen tijdens een rondreis door Namibië.

Ethosha national Park
Ethosha national Park

Bij de gate schrijf je je in en betaal je voor je entree. Je aankomsttijd wordt genoteerd en vanaf dat moment gaat de tijd dat je in het park mag blijven in. Bij het verlaten van het park wordt deze tijd gecheckt en wanneer je te lang bent gebleven betaal je voor een dag extra. Gelukkig zijn de prijzen voor onze maatstaven echt heel laag. Wij betaalden omgerekend iets meer dan 5 euro per dag voor een volwassene. Je betaalt apart ook nog ongeveer een euro voor de auto. Cas mocht gratis naar binnen, want kinderen tot 16 jaar betalen geen entree.

Ethosha national Park

Wild spotten in het Etosha National Park

Eenmaal in het park begint het avontuur! Het leukste (en verstandigste!) is een boekje te kopen aan de gate of in je accommodatie, met daarin alle wegen, drinkplaatsen en plattegronden van de restcamps. Je vindt hiermee niet alleen makkelijk de weg, het boekje bevat ook veel informatie over het park en een overzicht van alle dieren die je kan spotten. En dat zijn er een heleboel, want er leven meer dan 100 verschillende diersoorten in Etosha.

Wij zagen heel veel olifanten, springbokken, zebra’s en giraffen. Maar ook leeuwen die lagen te relaxen onder een boom en een vrouwtjesleeuw die ons verraste door plotseling te verdwijnen in een tunnel onder de weg waarop we stonden. Hoogtepunt was een jong luipaard! Op een moment dat we eigenlijk al op weg waren naar onze slaapplaats en niet meer verwachtten nog iets te zien, zat hij daar op de weg, vlak voor onze auto! Extra fijn wat dat het helemaal niet druk was en we dus bijna alleen konden genieten van dit bijzondere dier!

Ethosha national Park
Ethosha national Park

Kamperen of een lodge bij het Etosha National park

Slapen doe je in één van de restcamps in het nationaal park Etosha of in een accommodatie net buiten de gates. Tussen de zuidelijke Andersson’s Gate en de Von Lindequist Gate in het oosten vind je de drie belangrijkste restcamps: Okaukejo, Halali en Namotomi. Deze hebben alle drie een campsite, huisjes, een zwembad, een kleine winkel en een restaurant waar ’s morgens en ’s avonds ontbijt en diner in buffetvorm wordt geserveerd. Bij alledrie de restcamps is een verlichte waterhole met zitplaatsen, waar je 24 uur per dag heen kan gaan zitten om dieren te spotten. Wij vonden dit echt een van de hoogtepunten van Etosha en zelfs Cas, die normaal nog geen minuut stil kan zijn, zat muisstil en onbeweeglijk te kijken.

Een campingplaats of chalet in één van de restcamps boek je via de website van Namibian Wildlife Resorts. Etosha is enorm populair en de familiekamers zijn beperkt, het is dus een must om op tijd te boeken als je in het park wil overnachten. De prijzen variëren van ongeveer 30 euro voor een plek op de camping tot meer dan 200 euro voor een vierpersoonshuisje aan de waterhole. De accommodaties zijn netjes en schoon maar wel vrij basic, vooral als je naar de prijzen kijkt. Wij kozen daarom ervoor één nacht in het park te kamperen en twee nachten net buiten het park in Etosha Safari Lodge te slapen.

Ethosha national Park

Overnachten bij de Etosha Safari Lodge

Wanneer we de toegangspoort naar de lodge passeren valt ons oog op een waarschuwingsbord met een springbok erop. Oppassen voor overstekend wild! Het bord staat er niet voor niets, want een stukje verder op het pad naar de lodge duikt een zebra op voor onze auto en vlak bij de receptie steken twee giraffen hun kop nieuwsgierig boven de struiken uit. Het is duidelijk: we zijn nog niet in Etosha, maar wel al heel dichtbij!

Ethosha national Park

Etosha Safari Lodge ligt op nog geen 10 kilometer van de gate van het nationale park en is daarmee een ideale uitvalsbasis om het Etosha met kinderen te bezoeken. Wanneer we aankomen rijden we af op het in Afrikaanse stijl gebouwde hoofdgebouw, met de receptie en het restaurant. We melden ons bij de receptioniste die ons met een stralende glimlach welkom heet met een heerlijk fris welkomstdrankje. Het inchecken verloopt snel en we boeken ook meteen een gamedrive voor de volgende ochtend. We krijgen de sleutel en rijden met de auto naar ons huisje, waar we voor de deur kunnen parkeren. Als we de deur opendoen komt de koelte ons tegemoet: fijn dat er airconditioning is, want de thermometer wijst inmiddels al ruim 30 graden aan!

Het huisje is heerlijk ruim, met een een groot tweepersoonsbed in het midden en twee losse bedden in de hoeken. Boven alle bedden hangt een klamboe. De badkamer is al net zo ruim als de slaapkamer, met een dubbele wastafel en een inloopdouche. Ook fijn is de grote stapel handdoeken die er ligt! We ontdekken dat er een betaalbare laundryservice is en besluiten daar maar meteen gebruik van te maken, want de voorraad schone kleding begint al aardig te slinken.

Ethosa safari lodge

Cas staat ondertussen al met zijn verrekijker op het balkon om dieren te spotten. De huisjes zijn tegen een heuvel gebouwd en zover je kan kijken zie je savanne met in de verte Etosha National Park. Helaas zien we geen wild, maar ontdekken wel dat we een huisdier hebben hier, want in de boom naast ons huisje zit een neushoornvogel herrie te maken. Hij kijkt ons brutaal aan en we besluiten de balkondeur maar te sluiten, want deze buurman willen we niet binnen hebben.

Nadat we zijn geïnstalleerd nemen we een verfrissende douche en gaan we richting het restaurant. Vanaf 7 uur kan je daar eten, maar we gaan al wat eerder want er is een prachtig terras waar je lekker kan zitten en de zonsondergang goed kan zien. We kunnen lopend naar het restaurant en nemen onderweg nog een kijkje bij het zwembad. Wow, dat is nog eens een zwembad met een uitzicht! Helaas is ook hier het water weer behoorlijk fris, dat wordt doorbijten morgen!

Op het terras staat een karretje waar cocktails gemaakt worden. Dat willen we natuurlijk wel en voor Cas wordt een lekkere alcoholvrije pina colada gemaakt. We proosten op een goede gamedrive voor morgenochtend en zijn onder de indruk van de prachtige zonsondergang. Tegen zevenen brengt een ober ons naar ons tafeltje op het terras. Op de tafeltjes staan olielampjes en in de bomen hangen kleine lichtjes, waardoor het er sprookjesachtig uitziet. We nemen een kijkje bij het buffet en zijn verrast hoeveel keuze er is, ook voor Cas. Vooraf is er soep, wel 10 salades om uit te kiezen, heerlijke broodjes en een tafel vol tapas. Alleen daarmee kan je al een maaltijd samenstellen! De hoofdgerechten staan in het midden uitgestald. Er is vlees, vis en wat opvalt is de grote keuze aan vegetarische gerechten. We proeven zoveel als we kunnen, maar het is onmogelijk alles te proberen want er is gewoon teveel keuze! Cas smult vooral van de soep en de samosas. Het toetje bestaat uit vers fruit, warme chocoladebrownie en traditionele malvapudding.

Ethosa safari lodge

Als we na het eten nog even aan tafel zitten komt er een ranger naar ons toe. Hij stelt zich voor en vertelt ons dat we morgen met hem op gamedrive gaan. Hij meldt ons dat we om 6 uur verwacht worden voor het ontbijt en dat we daarna met hem het park ingaan. We besluiten dat het dan wel bedtijd voor ons is en lopen in het donker terug naar ons huisje, waar we meteen ons bed in duiken.

De volgende morgen gaat om half zes de wekker. Sjoerd is jarig vandaag, maar uitslapen op zijn verjaardag is er niet bij deze keer. We kleden ons aan en melden ons bij het restaurant, waar we  snel ontbijten. Morgenochtend gaan we daar zeker wat langer de tijd voor nemen, want ook hier is weer enorm veel keuze. Voor nu zijn broodjes, yoghurt, cornflakes en fruit prima. De safariauto staat al te wachten en we blijken een privégamedrive te hebben, want er zijn geen andere gasten!

Ethosa safari lodge
Ethosa safari lodge

Wanneer je in het park verblijft mogen kinderen vanaf 6 jaar mee met de gamedrives van NWR. Bij Etosha Safari Lodge is er in principe geen minimale leeftijd, maar houd er wel rekening mee dat het een lange zit is, de auto open is en je op safari stil moet kunnen zijn én zitten. Cas is dit inmiddels wel gewend en springt enthousiast in de open safariauto. Het eerste stukje rijden naar de gate is behoorlijk fris en we zijn blij dat we onszelf warm aangekleed hebben. Eenmaal door de poort spotten we meteen de eerste zebra’s en springbokken.

Onze ranger vertelt al rijdend over de historie van het park en de natuur. Ondertussen speurt hij de horizon af naar dieren, terwijl we naar de westkant van het park rijden. Gisteren zijn daar leeuwen gespot, dus er is een kans dat we die gaan zien. Na een kwartiertje rijden zien we ze, onder een boom liggen drie vrouwtjes en een mannetje. Hoewel we al vaker leeuwen gezien hebben, blijft dit toch bijzonder! We rijden de hele ochtend en zien nog veel meer dieren. Ook stoppen we nog even in Okaukuejo Restcamp om een kijkje te nemen bij de waterhole.

Ethosa safari lodge

Als we ’s middags terug in de lodge komen eten we een pizza op het terras van het restaurant en daarna nemen Sjoerd en Cas een duik in het zwembad. Ook staan we nog een oog in oog met een wrattenzwijn op het pad voor ons huisje, we weten niet wie er meer schrikt: Pumba of wij!

Het avondeten is ook nu weer heerlijk, met compleet andere gerechten dan de dag ervoor. Na het eten wordt Sjoerd verrast met een verjaardagstaart die onder luid gezang wordt geserveerd door een deel van het personeel. Zelfs de kok komt er speciaal voor uit de keuken! Dat is wel tekenend voor de manier waarop het personeel hier met de gasten omgaat. Heel gastvrij, ongedwongen en vriendelijk, waardoor we ons echt thuis voelen.

Ethosa safari lodge

De volgende morgen genieten we van het uitgebreide ontbijt voor we uitchecken en zelf op pad gaan Etosha in. We zijn het erover eens: dit is één van de meest kindvriendelijke lodges waar we tot nu toe geweest zijn! Zowel de kamers als het personeel, het eten en de ligging zijn perfect als je in Namibië bent met kinderen. Het kan lastig zijn om hier accommodatie te vinden waar je welkom bent als gezin, maar bij Etosha Safari Lodge  is dat zeker het geval.

Etosha Safari Lodge is onderdeel van de Gondwana Collection, die kindvriendelijke accommodaties op de mooiste plekken van Namibië heeft. We verbleven eerder tijdens onze reis in The Delight, hun hotel in Swakopmund. Net zoals daar zijn ook hier ruime familiekamers en verblijven kinderen jonger dan 6 jaar gratis, terwijl kinderen van 6 tot en met 12 jaar de helft korting krijgen. De prijs-kwaliteit verhouding van Etosha Safari Lodge is prima, de prijs van een vierpersoonskamer start bij circa 240 euro inclusief ontbijt. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Ethosa safari lodge

Wanneer je iets minder budget tot je beschikking hebt kan je ook verblijven in Etosha Safari Camp, wat naast de lodge ligt. Deze accommodatie is wat informeler en minder luxe, maar de drie- en vierpersoonskamers zijn comfortabel en er is een prima restaurant en een zwembad. Leuk detail hier zijn de olifantendouches in de badkamer! Prijzen starten hier bij 160 euro voor een vierpersoonskamer inclusief ontbijt. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Etosha Safari Camp

Wij combineerden ons verblijf in Etosha Safari Lodge met kamperen in Etosha National Park en kunnen dat zeker aanraden. De lodge is informeel maar biedt wel net wat meer luxe dan de huisjes in de grote restcamps in het park. Hoewel het een flinke lodge is, voelde het niet massaal door de persoonlijke aandacht van het personeel en de verspreide ligging van de huisjes. Dat plus het heerlijke eten en de geweldige zonsondergang zorgen ervoor dat wij hier zeker nog eens terugkomen!

Etosha Safari Camp

Esmeralda en haar gezin bezochten Etosha Safari Lodge in samenwerking met Gondwana Collection. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top