Home / Reisinformatie / Afrika / Namibie / Op reis met een 4×4 bushcamper door Namibië, Botswana en Zimbabwe

Op reis met een 4×4 bushcamper door Namibië, Botswana en Zimbabwe

Blogger Esmeralda beleefde met haar gezin een “bucketlistreis” naar Zuidelijk Afrika voor haar zoontje leerplichtig werd. Ze maakten een roadtrip van vijf weken dwars door Namibië, Botswana en Zimbabwe. In deze blog legt ze uit waarom juist die landen zo geschikt zijn als je wilt kamperen en waar je aan moet denken als je op pad gaat met een 4×4 bushcamper in Afrika.

Kamperen in Afrika

Kamperen in Afrika met kinderen

Het was voor mij niet de eerste keer dat ik in Afrika in een tent sliep. Jaren geleden, voordat ik Sjoerd kende en Cas geboren was, reisde ik in een overlandtruck van Nairobi naar Kaapstad. We kampeerden en maakten van alles mee: nachtelijke evacuaties omdat er olifanten rond onze tent liepen, ratelslangen in het toilet, koken op een houtvuurtje en ijskoude nachten in de woestijn. Ik was in eerste instantie dus niet dolenthousiast bij het idee om met een kleuter te kamperen in Afrika.

Tot ik me verdiepte in de mogelijkheden, routes en accommodaties. Overal las ik verhalen van reizigers die echt geen fervente kampeerders waren, maar enorm genoten hadden van het kamperen in Namibië en Botswana. Bovendien was het financieel een stuk aantrekkelijker om op campsites te verblijven en zelf te koken dan te kiezen voor luxe lodges. Sjoerd en Cas waren een stuk enthousiaster over het kamperen en daarom sloten we een compromis: het werd een bushcamper én we zouden kamperen afwisselen met guesthouses en lodges.

De voorbereidingen voor kamperen in Afrika met kinderen

Toen we het besluit hadden genomen om voor vijf weken naar Zuidelijk Afrika te reizen, hadden we nog acht maanden tijd om alles te regelen. Wat willen we zien en doen? Wat is praktisch? Wat kan wel en niet? We waren er vrij snel uit dat we zouden beginnen in Windhoek. Hoewel starten in Kaapstad of Johannesburg goedkoper is qua vliegtickets en autohuur, bleek Windhoek handiger te zijn met de globale route die we in ons hoofd hadden. We boekten een retourvlucht Brussel-Windhoek met KLM en gingen op zoek naar een huurauto, waarbij we al snel uitkwamen bij het uitgebreide aanbod van Zuid-Afrika Specialist.

Na het vastleggen van de vlucht en auto hadden we met behulp van internet en advies van ervaringsdeskundigen onze route bepaald. Al snel was het ons duidelijk dat deze reis niet te plannen was met Google Maps en daarom downloadden we een digitale kaart van Zuidelijk Afrika via Tracks4Africa. Zij bieden supergedetaileerde kaarten aan, waarmee je ook offroad kan rijden. Met behulp van de software bepaalden we op de computer de routes, waarna we die konden uploaden op onze eigen Garmin Navigatie.

Campsites, lodges en andere accommodaties legden we allemaal zelf vast. Zie je dit niet zitten of heb je er geen tijd voor, dan kan Zuid-Afrika Specialist dit allemaal voor je regelen. Je geeft je wensen door en zij gaan voor je aan de slag! De campsites in Namibië en Botswana in de (nationale) parken moet je zo vroeg mogelijk vastleggen, want het aanbod is beperkt en de vraag groot. Vooral Etosha, Sesriem, Spitzkoppe en Moremi zijn erg populair. Ik boekte alles ruim 8 maanden van tevoren en ontdekte dat er al veel vol zat. Op andere plekken, zoals Swakopmund en Windhoek, is er meer keuze maar ook hier geldt dat ik met een gezin niet op een goede last-minute zou gokken!

Kamperen in Afrika

De 4×4 bushcamper

In Namibië en Botswana is een 4×4 auto een must, omdat veel wegen onverhard zijn en je met een gewone auto een groot aantal wildparken niet in mag of kan. Veel gezinnen kiezen voor een 4×4 met twee tweepersoonstenten op het dak van de auto. In ons geval zou dat betekenen dat één van ons alleen in een tent moest slapen en dat wilden we niet. Op de website van Zuid-Afrika Specialist vonden we de oplossing: een 4×4 bushcamper! Hierin konden we met drie personen in één ruimte slapen en hadden we voldoende plaats voor bagage. Bovendien was de huur inclusief een complete kampeeruitrusting. Het contact met Zuid-Afrika Specialist over de bushcamper verliep vlot: vragen werden meteen beantwoord en er werd meegedacht over de verzekering en de route.

Bij aankomst in Windhoek werden we opgehaald door een medewerker van Bushlore die ons naar het depot in de stad bracht. Bushlore is één van de grootste aanbieders van 4×4 auto’s in Zuidelijk Afrika en een betrouwbare partner waarmee Zuid-Afrika Specialist samenwerkt. Eenmaal aangekomen werd in vlot tempo het papierwerk in orde gemaakt, de borg geregeld (tip: zorg voor voldoende bestedingslimiet op je creditcard of een extra creditcard) en kregen we vervolgens een uitgebreide uitleg over wat voor de komende vijf weken ons huis op wielen zou zijn.

Kamperen in Afrika

We bleken een splinternieuwe Toyota Hillux Bushcamper tot onze beschikking te krijgen, met slechts 4000 kilometer op de teller. Even kreeg ik het benauwd, want we gingen niet bepaald over de gebaande paden rijden. “Geen zorgen,” verzekerde de jongen van Bushlore ons. “We zijn wel wat gewend en we weten dat putjes en krassen niet te voorkomen zijn, dus dat is inbegrepen in de huur.” Dat was fijn om te horen!  

We dopen de auto Theo Toyota en ontdekken dat we echt luxe gaan kamperen. In de cabine van de auto zijn 5 zitplaatsen met voldoende ruimte. De autostoel van Cas gaat achterin en we kunnen ook nog met gemak onze fototas en rugzak kwijt op de achterbank. Aan de bestuurdersstoel hangen we de onmisbare autostoelorganizer die we kunnen vullen met onze Ipad, boekjes, flesjes drinken en snacks voor de lange autoritten. Er is airco en een radio en Ipod docking station met touchscreen.

Kamperen in Afrika

De “achterbak” van de auto is het gedeelte waar we zullen gaan slapen. Het dak opent naar boven en we zien een boven verwachting ruim tweepersoonsbed met een prima matras. Voor Cas kunnen we onderin een bed maken, zodat we allemaal in dezelfde ruimte liggen. Aan de zijkanten van de daktent zitten ramen die je kan openritsen en ook muggennetten. Verder vinden we een heleboel opbergruimte en een koelkast. Nou ja, een koelkist eigenlijk, maar wel ruim genoeg om een flinke voorraad eten en drinken in op te slaan.

De uitzet is compleet, van lampjes tot slaapzakken en kussens tot bestek en kookbenodigdheden: alles zit erin. We hoeven ook niet bang te zijn dat we zonder stroom komen te zitten: er zit een extra accu in de auto en bovendien hebben we een zonnepanneeltje op het dak! In de watertank kunnen we 60 liter water meenemen, wat we met het kraantje aan de achterkant kunnen tappen om bijvoorbeeld af te wassen. Aan de zijkant zit een grote, uitvouwbare luifel, om er buiten heerlijk onder te zitten of te koken.

Kamperen in Afrika

Wat neem je mee om te kamperen in Namibië, Botswana en Zimbabwe

Bij de huur van de bushcamper is beddengoed (slaapzak, lakens, kussens) en handdoeken inbegrepen. Het is wel aan te raden een paar extra handdoeken en kussenslopen mee te nemen als reserve. Tip: neem bijvoorbeeld reishanddoeken van Decathlon of, zoals wij deden, hammamdoeken of XL hydrofiele doeken mee. Deze zijn niet zwaar en drogen snel.

Binnenin en onder de luifel van de bushcamper zaten lampjes, maar echt onmisbaar vonden wij goede hoofdlampjes. Op de campsites is het vaak snel donker en een wandeling naar het toilet of afwassen is een stuk makkelijker met een hoofdlampje op. Daarnaast hadden wij nog een los campinglampje op zonne-energie meegenomen, maar die hebben we nauwelijks gebruikt.

Onze ervaring in Afrika is dat niet alle autoverhuurbedrijven autostoelen hebben die aan onze standaard voldoen. We vinden het belangrijk dat Cas comfortabel en veilig zit tijdens de lange ritten en nemen daarom altijd onze eigen autostoel mee in een flightbag.

Kamperen in Afrika

Standaard in onze uitrusting voor een reis naar Afrika, of je nou naar Madagascar of Uganda gaat, zitten verder een goede verrekijker, een dierengids voor op safari, de Ipad voor lange autoritten, een goede powerbank en een uitgebreide EHBO-set. Omdat we nu een deel van de reis kampeerden, hadden we terplekke aanmaakblokjes, een gasaansteker, opbergbakjes, ductape, wasmiddel en een koeltas met koelelementen gekocht. Achteraf hadden we ook een verlengsnoer moeten kopen, zodat we op de campsites de koelkast konden inpluggen in plaats van de accu te gebruiken. In Windhoek vind je diverse grote buitensportwinkels, maar daarbuiten is het lastig om aan kampeerspullen te komen dus je kan het beste meteen hier inkopen doen.

Toen wij onze reis begonnen was het najaar in Namibië. Overdag kan de temperatuur nog makkelijk oplopen tot boven de 30 graden, terwijl het ’s nachts erg koud kan worden. We namen dan ook zowel korte als lange broeken en zelfs thermokleding mee. Heel belangrijk is ook een pet of hoed en een goed zonnebrandmiddel, omdat de zon hier heel fel schijnt. Goede wandelschoenen en sandalen of slippers zijn ook een must. Wij kwamen er tijdens onze reis achter dat het water van de zwembaden ijskoud was. Tip: neem voor je kinderen een neopreen zwemshirt of -pak mee, zodat ze zonder bibberen toch kunnen zwemmen!

Kamperen in Afrika

Wat kost kamperen in Namibië, Botswana en Zimbabwe

De kosten voor een kampeerreis naar Namibië, Botswana en Zimbabwe zitten vooral in de huur van je auto. Een 4×4 bushcamper of auto met tenten op het dak voor 4 personen kost al gauw zo’n 100 euro per dag. Daarbij komt nog een bedrag van circa 50 euro voor de kosten voor schoonmaak en contractkosten.

Omdat wij met de auto door drie verschillende landen zouden rijden, hadden we schriftelijke toestemming van Bushlore nodig. Zonder deze papieren mag je niet de grens over. Het is dus belangrijk dat je duidelijk aangeeft wat je reisroute wordt. Voor deze toestemming betaalden we eenmalig een bedrag van 50 euro. We begonnen en eindigden onze reis in Windhoek, waardoor we geen zogenaamde “one way fee” hoefden te betalen. Houd er rekening mee dat, wanneer je je auto op een andere plaats inlevert dan waar je hem ophaalt, je deze kosten wel moet betalen.

Kamperen in Afrika

Een flinke extra kostenpost was de allrisk verzekering die we afgesloten hebben. Een 4×4 auto is prijzig en het eigen risico bij schade is dan ook hoog. We vonden het een geruststellend idee om dit helemaal af te kopen. Via Zuid-Afrika Specialist sloten we daarom een verzekering af bij de Europeesche en dit kostte ons 9 euro per dag. De totale kosten voor de huur van de 4×4 bushcamper kwamen daarmee op circa 120 euro per dag.

Campsites zijn er in Namibië, Botswana en Zimbabwe in allerlei prijsklassen. Het gemiddelde bedrag voor een overnachting op een campsite was circa 25 euro. De nachten die we in een lodge sliepen waren uiteraard een stuk duurder. Reken daar voor een budgetaccommodatie op ongeveer 60 euro per nacht; luxere lodges kosten soms wel het tienvoudige. De kosten voor boodschappen liggen iets onder de bedragen die we in Nederland gewend zijn, uit eten was soms voordeliger dan zelf koken!

Kamperen in Afrika

De entree voor de nationale parken in Namibië en Botswana vonden wij niet hoog. In Namibië betaal je 5 euro per volwassene en zijn kinderen tot 16 jaar gratis. Botswana is met 10 euro iets duurder, maar nog steeds goed betaalbaar en kinderen tot 5 jaar zijn gratis. Zimbabwe is een uitzondering. Hier betaalden we voor Hwange NP en Victoria Falls NP zo’n 20 en 30 US dollar. Andere kosten waar je rekening mee moet houden zijn die van excursies, visumkosten, benzine en fooien.

Onze route door Namibië, Botswana en Zimbabwe

Zoals gezegd startten we onze reis in Windhoek, waar we na een nachtvlucht ’s morgens aankwamen. Er was ons aangeraden voor de eerste nacht accommodatie in Windhoek te boeken, zodat we voldoende tijd hadden om de bushcamper op te halen. Dat was een goede tip, want de uitleg over de bushcamper en de transfer vanaf het vliegveld kostte ons een paar uur. We sliepen de eerste nacht in Hotel Pension Steiner, een eenvoudige guesthouse met familiekamers en een centrale ligging in Windhoek. Tip: als je in Windhoek bent moet je gaan eten bij het beroemde Joe’s Beerhouse, waar je in safarisfeer kan kiezen van een menu met krokodil, kudu en zebra!

Kamperen in Afrika

Na een goede nachtrust reden we door naar Sossusvlei, waar we twee nachten kampeerden en de bekende Dune 45 beklommen en Freek Vonk achterna gingen in de Deadvlei. Daarna trokken we richting de kust via het woestijndorpje Solitaire. We ruilden Theo Toyota drie nachten in voor een geweldig hotel in Swakopmund. In de blog over Swakopmund lees je meer over wat we daar deden, zoals kajakken tussen de zeeleeuwen en de woestijn in met een gids!

Vanuit Swakopmund gingen we op pad naar Etosha National Park. Tussendoor maakten we een stop van één nacht op misschien wel de mooiste kampeerplek van Namibië: Spitzkoppe Restcamp. Hier kampeerden we in de ‘middle of nowhere’, zonder stromend water en elektriciteit, maar met de mooiste zonsondergang ooit! In Etosha National Park wisselden we kamperen af met twee nachten in een fijne lodge aan de rand van het park. We maakten gamedrives met een gids en met onze eigen auto en sliepen ook een nacht op Halali Campsite middenin het park.

Kamperen in Afrika

Na de droogte van Etosha National Park was het tijd voor een groenere omgeving en gingen we op pad naar de Caprivistrip, een dunne strook land die bij Namibië hoort maar ingeklemd ligt tussen Botswana en Angola. Ngepi Camp was één van de leukste campsites die we bezochten, met bijzondere openlucht wc’s en een kooi om tussen de krokodillen te zwemmen! ’s Nachts vielen we in slaap met het geluid van hippo’s in de rivier en ’s ochtends hadden we vanuit de bushcamper uitzicht op de olifanten op de oever van Bwabwata National Park.

Kamperen in Afrika

We namen afscheid van Namibië en passeerden de grens naar Botswana. In Kasane sliepen we in een bijzondere homestay bij de gastvrije Irene en haar familie, waarna we aan boord gingen van de houseboat Chobe Princess voor drie dagen cruisen op de Chobe rivier.

Helemaal ontspannen gingen we op weg naar het derde land van onze reis: Zimbabwe. Hier zagen we honderden olifanten en indrukwekkende leeuwen in Hwange National Park, waar we zowel kampeerden als in een gave boomhut sliepen. Op de weg terug naar Botswana bezochten we bucketlistbestemming Victoria Falls, waar we de watervallen vanuit de lucht en vanaf de grond zagen.

Kamperen in Afrika

Onze laatste etappe ging dwars door Botswana, met overnachtingen op een campsite met olifanten rond de bushcamper en aan de rand van de Kalahariwoestijn. In Gweta maakten we kennis met een familie stokstaartjes en gingen we écht offroad met Theo Toyota in Nxai Pan National Park. Vanaf de woestijn reden we door naar de Okavangodelta, die helaas minder indrukwekkend was dan gehoopt door de enorme droogte. We hadden enkele ontspannende dagen in Maun en gingen op safari in Moremi Game Reserve.

Na een tussenstop van één nacht in Ghanzi waren we terug in Namibië. Omdat we de laatste dagen rustig aan wilden doen, sliepen we hier twee nachten in Onjala Lodge, net buiten Windhoek, voor we weer terug naar huis vlogen.

Kamperen in Afrika

Onze ervaringen met kamperen in Afrika

Het zelf rijden in Afrika kenden we al en is ons altijd goed bevallen. Het kamperen met z’n drietjes was nieuw, maar heeft al onze verwachtingen overtroffen en het was geweldig! ’s Morgens wakker worden van het gekwetter van vogels in de bomen om je heen en ’s avonds samen rond een kampvuurtje de dag doornemen. De geluiden, de geuren en het buitenleven zorgen ervoor dat het echt als een avontuur voelt.

Hoewel het fijn was dat we het kamperen en slapen in lodges afwisselden, hebben we vreemd genoeg de beste nachtrust in de bushcamper gehad. Die had alles wat we nodig hadden en de campsites waren ook van alle gemakken voorzien. Soms moesten we zelf een vuurtje maken om warm te douchen, maar over het algemeen hadden we prima douches en toiletten. Alle campsites hadden een zwembad en een restaurantje en bar. Het was op sommige plekken wel opletten, omdat nergens een omheining staat, maar een wrattenzwijntje of toekan als buurman maakt het ook wel extra bijzonder.

Kamperen in Afrika

Het leven in Theo Toyata wende snel voor ons allemaal. Na een dag of drie hadden we onze routine met inpakken, koken en rijden. Binnen 10 minuten na aankomst op de campsite waren de tent en de luifel uitgeklapt en waren we gereed om te overnachten. Koken kon op de braaiplaats die we bij iedere campsite hadden of op het gasstel in de auto. Barbecue of eenpansgerechten en met de restjes maakten we lunch voor de volgende dag. Ontbijten deden we heerlijk buiten, met een gebakken eitje en toast of pannenkoeken. Boodschappen doen kon in de grotere plaatsen, waar alles verkrijgbaar is en we voor een aantal dagen voorraad insloegen.

Sjoerd is de chauffeur van ons gezin en heeft alles gereden. Het rijden met de 4×4 is hem goed bevallen. De goede instructies van Bushlore en de duidelijke handleiding waren genoeg om veilig op pad te kunnen. We moesten bijvoorbeeld een paar keer de bandenspanning aanpassen en de 4×4 stand gebruiken, maar dat ging allemaal goed. Al in al was de bushcamper ons erg goed bevallen; het was namelijk best luxe kamperen. Zo zaten we door het zonnepaneel bijvoorbeeld nooit zonder stroom. Gedurende de dag laadde de accu daarvan op en ’s nachts konden we in een afgesloten deel onze telefoons, Ipad en camera opladen.

Kamperen in Afrika

Op twee kleine incidentjes na is alles vlekkeloos verlopen. Het eerste incident was een beschadiging aan de tent die we door een stommiteit zelf veroorzaakten tijdens het kamperen in Sesriem, maar wat gelukkig geen invloed had op onze reis. Het tweede incident gebeurde tijdens onze nacht in Spitzkoppe, waar terwijl we sliepen ons achterlicht uit de auto werd gestolen. Dat was, naast lastig, ook erg vervelend omdat het gebeurde terwijl we in de auto lagen te slapen. Bushlore loste dit zeer snel en professioneel op, midden in Etosha National Park stond een monteur klaar met een nieuwe lamp. Dankzij de hulp van Zuid-Afrika Specialist en de goede verzekering heeft dit ons niets gekost.

Inmiddels zijn we alweer een paar maanden terug na ons avontuur. We hebben wakker gelegen van nijlpaarden rond de bushcamper, gevaren tussen de zeeleeuwen, gedrumd met een Afrikaanse band. We zijn achtervolgd door een boze olifant en verdwaald in een wildpark. We proefden krokodil, zebra en buffel. We beklommen zandduinen en watervallen. We vlogen in een helicopter en raceten in safariauto’s. We hebben meer dan 5000 kilometer gereden, op 17 verschillende plaatsen geslapen en drie verschillende landen bezocht. Het was écht een avontuur, maar we hadden het niet anders willen doen en fantaseren alweer over onze volgende reis naar Afrika!

Kamperen in Afrika

Esmeralda en haar gezin huurden hun 4×4 bushcamper via en in samenwerking met Zuid-Afrika Specialist.  Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

4 gedachten over “Op reis met een 4×4 bushcamper door Namibië, Botswana en Zimbabwe”

  1. Hi Erik, wat leuk dat jullie ook een reis naar Zuidelijk-Afrika plannen! Onze route is niet 1 op 1 te downloaden in Tracks4Africa, we hebben alle punten er handmatig in moeten zetten. Mocht je Polarsteps hebben dan is daar wel de hele route terug te vinden!

    1. Hallo Esmeralda, bedankt voor je reactie! ik heb inderdaad polarsteps, kan jouw route alleen niet vinden. heb je een linkje?

      oohwja… nog de beste wensen voor 2024!
      groetjes Erik

  2. Hoi Dieneke!

    Dank voor je compliment en wat leuk dat het jullie bekend voorkomt 🙂

    Wij zijn in de maanden april & mei geweest. We hebben voor een deel van de reis Malarone geslikt (Etosha, Caprivi, Botswana en Zimbabwe). Met het slikken daarvan hadden we al ervaring opgedaan tijdens eerdere reizen en we hebben geen bijwerkingen gehad. Daarnaast natuurlijk goed smeren met DEET en ’s avonds bedekkende kleding aan.

    Malaria advies is echter persoonlijk want het hangt erg af van je reisroute en -periode, leeftijd en eigen gezondheid. Je kan daarom daarover het beste contact opnemen met een deskundige medische instantie. Wij zijn zelf erg tevreden over Thuisvaccinatie.

    Heb je twijfels of wil je geen profylaxe slikken of aan je kinderen geven, dan is het wellicht verstandig een malariavrije route of periode te kiezen. Uit eigen ervaring van een eerdere reis kan ik je vertellen dat het krijgen van malaria niet te onderschatten is!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven