Koh Rong Cambodja bounty eiland voor het hele gezin

0

Koh Rong Cambodja is een idyllisch eiland met prachtig stranden en een dichte jungle, klaar om ontdekt te worden. Kun je hier goed met kinderen naar toe?

Koh Rong

Verblijfplekken op Koh Rong Cambodja

Koh Rong wordt de laatste jaren druk ontwikkeld. Koh Rong’s belangrijkste dorp ligt aan de pier met ongeveer 1 km lang restaurants, bungalows en een minimarktje. Vanaf de pier begint eerst een gedeelte met restaurant/bars, die open blijven tot ongeveer middernacht (of zelfs langer). Naarmate je verder van de pier afkomt, begint het iets rustiger te worden met een aantal mooie bungalowresorts aan het einde van het strand. Treehouse Bungalows ligt zelfs net om de hoek op een ander strandje.

Het gedeelte rond de pier is “party central” met een niet erg kindvriendelijke omgeving. Het zeewater is hier niet echt schoon vanwege het lozen van de afwatering op zee en het scheepverkeer. Door de terrassen is er weinig plek op het strand  en ‘s nachts gaat het lang door ondanks dat er ‘s nachts geen stroom is.

Koh Rong

Als je verder van het dorp blijft is het stuk prettiger voor je kleintje en voor jezelf. Je kleintje kan spelen in het zand, eventueel een klein beetje zwemmen in het warme water dat tot wel honderd meter van het strand af nooit dieper wordt dan een meter. De grote, luchtige restaurants hier geven je kind voldoende rust en een plekje om te spelen in de schaduw.  Op het strand heb je volop ruimte en je kunt zelfs snorkelen.

Paradijs op zijn retour

Helaas is Koh Rong ten prooi gevallen aan buitenlandse en rijke Cambodjaanse investeerders/eigenaars. Zo is er een 99-jarige lease op het eiland gegeven aan het Cambodjaanse bedrijf Royal Group, ook de eigenaar van de grootste mobiele telefonieprovider van Cambodja. Deze wil uiteindelijk een groot resorteiland maken zelfs met vliegveld, maar voor nu heeft hij diverse stukken verhuurd voor 10 jaar. Naast dat deze westerse invloed zorgt voor goed westers eten (Italiaanse houtovenpizza, Duits brood, goede hamburgers), zorgt het ook voor een niet-Cambodjaanse sfeer (happy brownies, feestjes met veel alcohol, topless zonnebaden). Nu is er sinds kort een speedferry in plaats van een ruim 2 uur durende traditionele boot. Op slechts 40 minuten met de boot vanaf Sihanoukville, zou dit tropisch paradijs wel eens Full Moon Party’s kunnen gaan krijgen of het Aziatische Salou kunnen worden (we hebben inmiddels al groepen o.a. Nederlandse jongeren van 18 jaar oud gespot die kwamen om te feesten).

Koh Rong

Activiteiten voor kinderen op Koh Rong

Voor jonge kinderen is er op Koh Rong niet heel veel te doen, anders dan spelen op het prachtige strand. Je moet je kind wel goed insmeren en niet op het strand laten tijdens zonsopgang en zonsondergang. Er zijn namelijk veel zandvliegen en de beten hiervan jeuken niet alleen erg maar kunnen ook ontsteken.

Koh Rong

Je kunt met je kind naar het schooltje gaan om te spelen met de lokale kinderen (elke dag van 16-18u). Bij het schooltje is ook een speeltuin. Verder is er nog een kleine vlindertuin waar je ook slangen kunt zien.

Oudere kinderen hebben meer opties. Jullie kunnen samen gaan kajakken, meedoen aan een rope course of een trekking maken over het eiland. Kan je kind snorkelen of heeft deze een padi junior dan kan je samen het onderwaterleven verkennen.

Praktische tips en alternatieven voor Koh Rong

Ondanks dat Koh Rong eruit ziet als een paradijsje en echt een van de mooiste stranden in Zuidoost-Azië heeft, zijn naar ons idee bijvoorbeeld Koh Chang (waar ook een olifantenopvang is) of de rustige kant van Koh phangan in Thailand betere opties met kinderen, wanneer je het belangrijk vindt dat er veel te doen is.

Als je net als wij op het rustige gedeelte verblijft kan je op Koh Rong zeker een fijne vakantie in Cambodja hebben. Wij hadden met onze 1-jarige dochter genoeg aan het strand, om de beurt een dagje duiken (het koraal is geweldig!) en lekker samen spelen. Maar als de huidige  ontwikkelingen op Koh Rong blijven doorzetten zullen ook de nu nog rustigere plekken op dit eiland ten prooi vallen aan de party atmosfeer en vervuiling.

Naast Koh Rong eiland heb je ook nog Koh Rong Samloen. Dit naastgelegen eiland heeft enkele rustige resorts. Nadeel hier is dat je dan wel echt aan een plek vastzit en er nog minder te doen is. Geen van deze resorts heeft op dit moment faciliteiten voor kinderen. Bovendien zijn zandvliegen op Koh Rong Samloen een nog groter probleem dan op Koh Rong.

Mocht je toch naar Koh Rong of Koh Rong Samloen gaan, boek dan van te voren een van de rustigere resorts (door de populariteit is het altijd snel vol) op Koh Rong zijn dit onder andere Paradise Island, White Beach, Treehouse of Lonely beach. Zorg dat je volledig zelf voorzienend bent: er zijn geen faciliteiten zoals kinderbedjes of kinderstoelen. Neem goede zonnebrand en deet (tegen muggen en zandvliegen), luiers, poedermelk etc mee.

 

Meer weten lees ook ons reisverslag: vakantie Koh Rong of bekijk de website Koh Rong. We maakten ook een filmpje:

Welk tropisch eiland in Zuidoost -Azië is jou goed bevallen met kinderen? En waarom?

Share.

Leave A Reply