Home / Reisinformatie / Azie / Thailand / Koh Samui met kinderen
Koh Samui Thailand

Koh Samui met kinderen

Koh Samui, een tropisch eiland in de Golf van Thailand, is al jaren een populaire bestemming voor reizigers van over de hele wereld. En het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Met zijn witte zandstranden, kristalheldere wateren en weelderige junglelandschappen, biedt Koh Samui ook met kinderen de perfecte mix van ontspanning en avontuur. Ga je naar Koh Samui met kinderen dan kun je behalve genieten van de zon en zee, ook cultuur ontdekken en gave activiteiten ondernemen, zoals ziplinen. Wat Koh Samui echt onderscheidt van andere eilanden in Thailand is, naast de omvang van het eiland, ook de luchthaven met rechtstreekste vluchten naar Bangkok en Chiang Mai.

Koh Samui is een van de eilanden in de Golf van Thailand aan de oostkust. Andere kleinere eilanden in de buurt zijn Koh Phangnan en Koh Tao. Doordat Koh Samui zo populair is, vind je hier ook een groot aanbod aan hotels, restaurants en activiteiten. De meest populaire plaatsen om te overnachten op Koh Samui zijn Fishermans Village Chaweng (Bophut) en Lamai.

Wat te doen op Koh Samui met kinderen?

De stranden van Koh Samui

Naast Fishermans Village ligt het bekende Bo Phut strand. Dit is een heel fijn strand voor kleine kinderen, vooral vanwege de rustige zee. Ook Mae Nam is een fijn strand.

Koh Samui Bophut strand

Wil je het helderste water zien, dan moet je het strand van Silver Beach bekijken. Dit strandje zit verstopt achter een aantal hotels. Het strand ligt tussen Chaweng Beach en Lamai Beach in. Het is heel klein en overzicht, de baai is ongeveer 250 meter lang en heeft prachtig witte stranden.

Koh Samui Chaweng strand

Het wordt niet voor niets Silver Beach genoemd, want het water is kristalhelder. Wij hebben ons hier een hele dag vermaakt. De rotsblokken op het strand geven genoeg uitdaging voor onze kinderen om de hele dag te klimmen en klauteren.

Koh Samui Silver beach

Er zijn ook een viertal fijne restaurantjes op het strand, zodat je hier lekker kunt lunchen. De zee is hier vaak erg rustig en ondiep, dus een hele fijne plek voor gezinnen met kleine kinderen.

Koh Samui Silver beach

Watervallen Namuang, Na Mueang en Tan Rua

Je kunt op Koh Samui diverse watervallen bezoeken. De Namuang, Na Mueang en Tan Rua waterval zijn erg mooi. Wanneer je hierheen gaat, rijd je de bergen in en kom je op hele mooie plekken terecht. Je kunt hier met een eigen auto komen of een chauffeur regelen (bijvoorbeeld via je hotel). Dit hebben wij meerdere keren gedaan en was heel fijn om te doen. De chauffeurs rijden je overal naartoe. Soms tegen een extra vergoeding, omdat de wegen in de bergen erg steil zijn en het lastig rijden is als je het niet kent.

Koh Samui - Namuang waterval

De Namuang waterval is een fijne waterval om te bezoeken. Je kunt er heerlijk even zwemmen of een klein stukje wandelen. Het is een leuke plek om te bezoeken als je kinderen kunnen zwemmen, want dan kun je nog even naar de waterval zwemmen.

Koh Samui Silver beach

Een bijzondere tuin om te bezoeken, is Tarnim Margic Garden. Hier staan tientallen oude boeddha’s die helemaal opgenomen zijn door de natuur.

Hin Lat waterval 

Weg van de drukte van het eiland en verscholen in de jungle op Koh Samui bevindt zich de Hin Lat waterval. Het is een best pittige wandeltocht omhoog naar de waterval maar zeer de moeite waard.

Hin Lat waterval

De wandeling gaat over een pad door dichte, eeuwenoude jungle (er is bewegwijzering). Reken op een wandeling van een uur heen en een uur terug met kinderen. Neem voldoende water en antimuggenspray mee voor onderweg en trek goede schoenen aan.

Hin Lat waterval

Bij de parkeerplaats vind je een aantal eetstalletjes en een restaurant. De start van het wandelpad naar de waterval staat aangegeven met een bord.

Hin Lat waterval

Breng ook zeker een bezoekje aan de bij de waterval gelegen Hin Lat tempel (Wat Nam Tok Hin Lat). Dit tempelcomplex ligt verscholen tussen de jungle en is een prachtige, serene plek.

Hin Lat tempel
Hin Lat tempel

Tarmin Magic Garden / Secret Buddha Garden

Op een heuvel vlakbij Lamai vind je een magische plek: de Tarmin Magic Garden / Secret Buddha Garden. Een sprookjesachtige beeldentuin verscholen tussen dichtbegroeide bomen van de jungle van Koh Samui.

Tarmin Magic Garden

Een bijzonder leuke plek op Koh Samui om te bezoeken met kinderen. De tuin is in 1976 door een lokale durianteler aangelegd. Tot aan zijn dood op 91 jarige leeftijd is hij doorgegaan met het uitbreiden van de tuin met beelden. Voor toegang tot de tuin betaal je 80 Baht entree per persoon. Bij de ingang van de tuin bevindt zich een winkeltje/café en toiletten.

Tarmin Magic Garden

Tempels op Koh Samui

Bekende tempels op Koh Samui zijn de Big Boeddha en Wat Phai Laem. In dit gebied liggen ook de meeste resorts, winkels en restaurants. Een leuk uitje is Fishermans Village. In deze lange straat aan de zee liggen veel winkels en kun je overdag en in de avond een lekker restaurant vinden. 

Big Boeddha

Vlakbij het vliegveld en direct aan de zee vind je het tempel complex Wat Phra Yai, beter bekend als de Big Boeddha. Dit is een populaire plek om foto’s te maken. Je vindt hier diverse winkeltjes en eetkraampjes.

Koh Samui - Wat Phra Yai

Wat Phai Laem

Een van de meest indrukwekkende tempelcomplexen die we bezocht hebben op Koh Samui is Wat Phai Laem. Dit kleurrijke tempelcomplex heeft gigantische beelden. Zo staat er een lachende Boeddha en een Boeddha met maar liefst 18 armen.

Koh Samui - Wat Plai Laem

Rondom de tempels ligt een meer met veel grote vissen. Deze mag je voeren en dat vinden de kinderen maar al te leuk. Als je goed kijkt, zie je zelfs schildpadden zwemmen. Vissenvoer koop je ter plaatse. Op het tempelterrein is ook een klein café waar je prima even pauze kan nemen. 

koh samui - wat plai laem

Wat Kiri Wongkaram

De gemummificeerde monnik is een highlight om te bezoeken op Koh Samui. Wat Kiri Wongkaram is een heilige plek en hier wordt het gemummificeerde lichaam van de belangrijkste monnik getoond in de tempel Wat Khunaram. De monnik genaamd Loung Pordaeng is in 1973 gestorven in deze meditatieve houding. In deze tempel kun je hem zittend op een stoel achter glas bewonderen. Hij is een beroemdheid en de tempel is een echt pelgrimsoord geworden.

koh samui - monnik

Wanneer je een tour boekt, is de kans groot dat je hier een snelle stop maakt. Wij vonden het vooral een bizarre stop en onze kinderen vonden het niet heel fijn om er naar te kijken.

koh samui - monnik

Guan yu shrine

Zomaar midden in een straat ligt een Chinese tempel met een gigantisch beeld van Guan Yu, een Chinese krijger. Dit beeld is enorm en echt fascinerend om te bewonderen. Onze kinderen hebben wierook aangestoken in de tempel en hebben hun ogen uitgekeken naar alle mooie beelden die er te bewonderen zijn. 

Koh Samui - Guanyu

Ziplinen op Koh Samui

Op zoek naar avontuur? Wij hebben geziplined in de jungle van Koh Samui. Je kunt deze tour bij elke agency boeken. Met een minivan word je opgehaald bij je hotel en naar de jungle vervoerd. Vlak bij het zipline-park stap je over in een jeep die het laatste stukje rijdt vanwege de moeilijk begaanbare weg.

Koh Samui ziplinen

Eenmaal aangekomen wordt er allereerst de tijd genomen om de materialen aan te trekken en passend te maken. Na een uitgebreide briefing gaat elk groepje op pad met twee begeleiders: één persoon gaat voorop en de ander gaat als laatste. Wij hadden twee uiterst vriendelijke begeleiders die ook onze zoon op z’n gemak stelde met flauwe grappen en sterke verhalen.

Koh Samui ziplinen

De tour bestaat uit 8 ziplines met een lengte van 1,2 kilometer. De gaafste is toch wel de zipline van maar liefst 400 meter lang! Onze zevenjarige zoon vond het ziplinen echt geweldig en praat er nog steeds honderduit over. Ook wij vonden het een gaaf avontuur en genoten van het uitzicht over de jungle en het eiland. 

Uitzichtpunten

Op Koh Samui kun je ook een paar te gekke uitzichtpunten bezoeken. Een uitzichtpunt dat minder bekend is, maar toch wel de moeite waard is om te bezoeken, is de Overlap Stone. De naam zegt het al; het is een overhangende steen met een prachtig uitzicht over de jungle en de baai van Lamai. Helaas is dit uitzichtpunt wel lastig te bereiken, want het wordt niet heel goed aangegeven. Met een scooter of auto is dit punt het beste te bezoeken, maar de wegen zijn wel erg steil. Kleine tip als je hier naartoe gaat: parkeer je auto of scooter direct naast de geasfalteerde weg.

Koh Samui uitzichtpunt

Het meest bekende uitzichtpunt is Lamai Viewpoint. Naast het uitzichtpunt kun je er ook allerlei andere dingen ondernemen. Zo is er een watervalletje te bezoeken en de Valentine Stone. De mythe is dat als je deze steen aanraakt, je eeuwige liefde zult ervaren. Je kunt zowel lopend als met een kleine kabelbaan omhoog gaan, dit laatste is wel tegen een kleine bijbetaling. Wanneer je eenmaal boven bent, geniet je van het uitzicht over Lamai Beach. Ook is er boven een restaurant.

Koh Samui Lad Koh viewpoint

Een ander mooi uitzichtpunt is bij de gouden pagode van de tempel Wat Khao Hua Jook. De tempel moet je helemaal beklimmen en geeft een heel mooi uitzicht. Als jouw kinderen van vliegtuigspotten houden, is dit zeker een aanrader. Vanaf hier kijk je namelijk op het vliegveld van Koh Samui. De ingang van Wat Khao Hua Jook is gelegen in Chaweng en ligt direct aan de doorgaande weg tussen Bophut en Chaweng.

Grandfather and Grandmother rock

Een andere bekende bezienswaardigheid op Koh Samui zijn de Grandfather en Grandmother rock. Verwacht hier dan ook veel toeristen en winkeltjes. Zo vond blogger Leonie het er vreselijk, terwijl blogger Nicky er op een rustiger moment was en in alle rust hier fantastisch kokosijs at en kon kijken bij de winkeltjes die verse kokos karamel aan het maken waren.

Koh Samui - Grandmother rock

Grandfather en Grandmother rock zelf zijn vooral een mooi uitzichtpunt. En wellicht dat Grandfather rock zo genoemd vanwege de fallus achtige vorm, wat bij de wat oudere kinderen vooral gegiechel opleverde.

Khun Si uitzichtpunt

De rit naar het Khun Si uitzichtpunt voert door de prachtige bergen en de durian plantages van Koh Samui. Het uitzicht onderweg is geweldig. Het uitzichtpunt bestaat uit een groot plateau zonder hekjes, dus het is goed opletten met (kleine) kinderen als je hier van het uitzicht gaat genieten. Heb je nog energie over dan kun je vanaf hier een wandeling maken naar de Khun Si waterval.

Khun Si uitzichtpunt

Dagtocht naar Pig Island

Vanuit het zuiden van Koh Samui kun je een dagtocht maken naar Koh Madsum, ook wel Pig Island genoemd. Met een longtail boot kun je in een groot of privé gezelschap deze oversteek maken. Vanaf de Thong Krut pier vertrekken de boten naar Koh Madsum. Wij hebben een eigen boot geboekt en zijn met een klein gezelschap naar Pig Island gevaren.

Koh Samui - Pig Island

Onze kapitein maakte eerst een stop bij Koh Tean. Hier hebben we ruim een uur gezwommen en gesnorkeld in de zee. Na dit uurtje zwemmen en snorkelen gingen we naar Koh Madsum (Pig Island). Koh Madsum staat bekend om zijn vriendelijke eilandvarkens.

Koh Samui - Pig Island varken

Het eiland wordt gerund door meneer Kitt, hij runt samen met zijn vrouw en gezin een kleine strandbar op het eiland. Hij heeft deze varkens naar het eiland gebracht. Tijdens een reis naar het vasteland van Thailand kwam hij op een markt. Hij was niet op zoek naar vee, maar het viel hem op dat er een aantal varkens ondervoed en bang in een hoekje zaten. Hij zag de varkens en sloot ze in zijn hart, hij nam ze mee naar zijn eiland. Daar leven de varkens nog steeds in alle vrijheid en inmiddels is het een grote familie geworden.

Koh Samui - Pig Island

Doordat de varkens veel voedsel nodig hebben, zijn er toeristen naar het eiland gekomen. Samen met een aantal touroperators kun je de varkensfamilie helpen ondersteunen. Alhoewel het ons in eerste instantie niet heel erg trok, hebben we toch een dagtocht geboekt. Boek hier tickets voor de beste prijs voor deze dagtour.

Koh Samui - Pig Island

Aangekomen op het Koh Masdum was het een heerlijke plek om een dag te verblijven. De varkens lopen lekker over het eiland en hebben alle vrijheid, ze rollen door de modder en liggen te zonnen op het strand. Op Koh Madsum kun je snorkelen, kajakken, wandelen en spelen met de varkens. Maar wel met enige afstand en rust, want je bent tenslotte te gast op hun plek. Onze kinderen vonden het heel leuk om deze varkens van dichtbij te bewonderen en daarnaast is het een heel fijn eiland om een dag heen te gaan. 

Avondmarkten en shoppen op Koh Samui

Fishermans village

Het meest toeristische dorpje van Koh Samui is Fishermans village. Je vindt hier een grote keuze aan restaurants en (toeristische) winkeltjes. Omdat de straat zich direct aan het strand bevindt, hebben de meeste restaurantjes een fantastisch uitzicht op zee. Ik shopte hier prachtige handgemaakte zilveren sieraden met edelstenen.

Koh Samui fishermans markt

Avondmarkt

Elke vrijdagavond is er een grote avondmarkt inj Fishermans Village. Een enorme rij aan kramen versiert dit kleine stadje waardoor het ineens veel groter lijkt. Je kunt hier gegarandeerd de typische Thaise souvenirs vinden. De markt is enorm toeristisch, maar wel erg gezellig. Je vindt er bovendien een enorme keus aan streetfood, voor ieder wat wils zijn hier lekkere hapjes te krijgen.

Olifantenopvang

Een andere populaire excursie om te doen op Koh Samui met kinderen is het bezoeken van de olifantenopvang Koh Samui Elephant Home. De olifanten die hier leven, hebben een hele fijne plek om oud te worden. In hun verleden zijn ze niet altijd even prettig behandeld en op deze plek krijgen ze de aandacht die ze verdienen. Het doel van Samui Elephant Home is om bezoekers te informeren over het belang van olifantenbehoud en de noodzaak om deze zachte reuzen te beschermen tegen uitbuiting en misbruik.

Je kunt de dieren voeren, verzorgen en zien spelen in de modder. Ook kun je met ze door de jungle wandelen, niet op de rug van de olifant, maar gewoon ernaast met een verzorger. In dit park krijg je uitleg over hun leven en wat ze mee hebben gemaakt. Samui Elephant Home staat bekend om zijn toewijding aan het welzijn van olifanten en ethische toerismepraktijken. Bekijk hier de officiële website voor meer informatie.

Kindvriendelijke hotels op Koh Samui met kinderen

Ibis Koh Samui Bophut

Op zoek naar een budgetproof hotel aan het strand? Dan is Ibis Koh Samui Bophut een uitstekende keuze. De kamers zijn wat kleiner, maar er zijn naast tweepersoonskamers ook familiekamers beschikbaar. Verder beschikt het over alles wat je nodig hebt.

Ibis Koh Samui Bophut

Een restaurant waar je onder andere een ontbijtbuffet kunt nuttigen, een speeltuin, fijn zwembad met kinderbad, een bar en niet geheel onbelangrijk, een stukje privéstrand. De zee bij Bophut is over het algemeen rustig en dus ideaal met kleinere kinderen. Verblijf je bij Ibis Koh Samui? Ga dan zeker een ontbijtje, koffie of smoothie halen Lacto OvO. Een heel klein tentje, maar alles is vegetarisch, vers en vooral met heel veel liefde bereid. Je vindt ze naast de 7eleven. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen voor Ibis Koh Samui Bophut.

Samui Resotel Beach Resort

Een fijn middenklasse hotel is Samui Resotel Beach Resort aan de rand van Chaweng. Het hotel heeft een luxe uitstraling, maar betaalbare standaard kamers. Zo kun je kiezen uit de standaard 2 tot 3 persoonskamers, maar ook bijvoorbeeld kamers aan het zwembad.

Samui Resotel Beach Resort

Wil je nog meer luxe of heb je een grotere accommodatie nodig? Kies dan één van de villa’s aan het zwembad of zelfs met privézwembad. Ook dit hotel is direct gelegen aan het strand en heeft een uitstekend restaurant met terras. Het inbegrepen ontbijt is heel uitgebreid en was één van de beste die wij hebben gehad in Thailand.

Koh Samui - Beach resort

In de directe omgeving vind je een aantal fijne restaurantjes. Op een half uur lopen (of enkele minuten per bus/taxi) vind je het centrum met winkels en heel veel restaurants. Bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Samui Resotel Beach Resort.

Nora Beach Resort & Spa

Je vakantie afsluiten met een luxe hotel? Dan is Nora Beach Resort & Spa een goede keus. Het hotel bevindt zich op Chaweng Beach. Lekker centraal gelegen, want op slechts een paar kilometer afstand liggen Fisherman’s Village en de pier van Bo Phut.

Nora Beach Resort & Spa koh samui

De kamers zijn ontzettend ruim en sommigen bevatten zelfs een buitendouche. Het hotel beschikt ook over familiekamers. Voor ons was het absolute pluspunt van Nora Beach Resort & Spa het enorme buitenzwembad met uitzicht op zee, een afgelegen baai. Wat een fijne plek was dit! Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Outrigger Koh Samui Beach Resort

Wil je met je gezin met kinderen of tieners luxe logeren op Koh Samui? Dan is het 5 sterren Outrigger Koh Samui Beach Resort een goede keuze. Het in koloniale stijl gebouwde hotel ligt aan Lamai Beach.

Outrigger Koh Samui

Het hotel is erg gericht op gezinnen met kinderen: het heeft meerdere zwembaden (ook een glijbaan), een kinderclub en een game room voor tieners met een Playstation, tafeltennis, pooltafel, airhockey en je kunt er bordspelletjes lenen.

Outrigger Koh Samui

De luxe en in koloniale style ingerichte kamers zijn ruim en hebben heerlijke bedden. Het hotel beschikt ondermeer over grote suites en appartementen voor gezinnen met kinderen. Kinderbedjes (0-3 jaar) zijn gratis.

Outrigger Koh Samui

Het ontbijtbuffet is erg goed en er is veel keuze uit broodjes, beleg, sapjes, fruit en de kok maakt graag een eitje voor je klaar. Via de hotel app kun je excursies over het eiland boeken, een massage bij het strand of je inschrijven voor diverse (kinder)activiteiten.

Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van het Outrigger Koh Samui Beach Resort.

Outrigger Koh Samui

Samui Natien Resort

Direct aan het strand van Chaweng Beach bevindt zich het driesterren Samui Natien Resort. Het resort heeft restaurant dat Thaise en westerse gerechten serveert, een zwembad en op het strand kun je (gratis) gebruik maken van ligbedden en parasols.

Samui Natien Resort

De kamers en villa’s zijn netjes en modern ingericht en hebben een terras met een zitje. Voor gezinnen zijn er familiekamers te boeken (maximaal 4 personen). Het uitgebreide ontbijtbuffet is bij je verblijf in het resort inbegrepen. Langs het strand van Chaweng Beach kun je een leuke wandeling maken en daar vind je veel restaurants en barretjes. 

Samui Natien Resort
Samui Natien Resort

Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van Samui Natien Resort.

Praktische tips Koh Samui met kinderen

Klimaat in onze zomervakantie

Tijdens onze zomervakantie is het regenseizoen in Thailand. Ook voor Koh Samui is dit niet de beste periode van het jaar. De oostkust is in juli en augustus echter wel een stuk betere keuze dan de westkust waar veel meer neerslag valt en de golven hoger zijn. Daarom zijn Koh Samui Koh Phangnan en Koh Tao toch de populairste eilanden voor wie in de zomervakantie naar Thailand gaat. Er valt vrijwel elke dag wel een bui, maar gelukkig komt het niet zo vaak voor dat je echt een hele dag alleen maar regen hebt. Normaal gesproken is er genoeg zon om van het strand te genieten. De temperaturen zijn het hele jaar door hoog.

Hoe kom je er (airport en boot)?

Je kunt naar Koh Samui vliegen. Er komen zelfs internationale vluchten aan op het eiland, maar wel uit de regio zoals vanuit Malaysia, Singapore en China. Binnenlandse vluchten worden voornamelijk aangeboden door Bangkok Airways.

De andere manier om het eiland te bereiken is met de boot vanaf Surat Thani op het vaste land. Wist je dat je tussen de Thaise eilanden ook kunt reizen met de boot? Op Directferries vind je een totaal overzicht welke rederijen er actief zijn, hierdoor kun je makkelijk de vertrektijden en prijzen vergelijken. Bekijk hier het gehele aanbod via Directferries.

Vervoer ter plaatse

In Thailand kun je snel en makkelijk taxi’s bestellen via de Grab app, ook op Koh Samui werkt het bestellen van een taxi via de Grap app prima. Je kunt op Koh Samui ook een chauffeur boeken (bijvoorbeeld via je hotel) die je een hele dag meeneemt om het eiland te laten zien. kunt hier het beste een chauffeur boeken (bijvoorbeeld via je hotel) die je een hele dag meeneemt om het eiland te laten zien. Je kunt dan gezamenlijk bepalen wat je wil zien. De chauffeur rijdt je overal heen. Het is veilig en makkelijk. De prijzen staan vast en de chauffeur heeft zo ook heel de dag de tijd voor je. Ook als je nu even wil zwemmen onderweg met de kinderen of gaat lunchen op een mooie plek.

In Chaweng rijdt er bovendien een soort busje. Dit is een overdekte pickup truck met in de pickup twee bankjes en een belletje om te laten weten dat je eruit wil. Handig om binnen Chaweng gemakkelijk van hotel naar het centrum met restaurants te komen. Onderhandel wel van tevoren over de prijs naar je gewenste locatie. Wij vroegen bij ons hotel wat de prijs ongeveer was voordat we gingen onderhandelen.

Dit blog is geschreven door meerdere bloggers die in 2023 het eiland Koh Samui bezocht hebben.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top