Home / Oceanie / Australie / Wat kost een reis naar Australië?

Wat kost een reis naar Australië?

Wat kost een vakantie in Australië? Welk dagbudget moet je voor Australië rekening rekenen en wat krijg je daar dan voor? Is Australië echt duur of valt het wel mee, is het überhaupt mogelijk om Australië op een goedkopere manier te ontdekken? Heel veel vragen die wij zelf hadden voorafgaand aan onze reis van vijf weken in Australië. Online is wel informatie te vinden, maar vaak geschreven door budgetbackpackers die meer tijd dan geld hebben, niet voor een gezin met kinderen.

whitsundays Australie

Ik vind het zelf altijd fijn om te lezen wat andere gezinnen hebben uitgegeven en vooral wat ze daar dan voor gedaan hebben. Daarom houd ik zelf onze uitgaven ook altijd exact bij. In dit geval is een gedeelte van ons totale reisbudget voor Australië niet heel representatief, aangezien we een aantal van onze 5 weken bij familie verbleven. Eigenlijk kan je onze reis budget technisch opdelen in verschillende onderdelen. 

 • We besteedden 9 dagen in Sydney en de Blue Mountains. We reisden met het OV, verbleven vooral in hostels, maar hadden één dure nacht in een Splurge hotel (€ 349,-). We ondernamen diverse betaalde activiteiten, maar hadden ook dagen dat we vooral naar gratis bezienswaardigheden gingen. We aten vooral bij simpele restaurantjes, zoals een Aziatisch restaurant in Chinatown, een goedkope Italiaan of een hamburger met frietjes. Voor dit deel van de reis kwamen we uit op een gemiddelde van €200 per dag (1 volwassene en 1 kind) en dat is dus inclusief een nacht in een duur hotel.
 • We maakten in 12 dagen een roadtrip van Cairns naar Brisbane met een kampeerauto. We sliepen op campings, ondernamen veel activiteiten en mixten zelf koken af met lunches of maaltijden bij restaurantjes. Voor de auto en de campings hadden we natuurlijk dagelijks kosten. Maar daarnaast moesten we elke 2-3 dagen tanken en boodschappen doen en aten we regelmatig een maaltijd buiten de deur (lunch/diner). De meeste dagen gaven we aan dit soort dingen zo’n €175 per dag uit (voor 2 volwassene en 1 kind van toen 10 jaar). Daar kwamen echter nog diverse tours bij, zoals de twee echt dure activiteiten op deze route Whitsundays en K’gari (Fraser eiland). Alles bij elkaar gaven we zo’n €1000,- aan activiteiten uit bovenop het dagbudget.
 • We sliepen twee nachten in een hostel in Cairns en één nacht op een Liveaboard op het Great Barrier Reef. Dit kostte € 1050,- en was direct onze duurste activiteit van de reis, maar dit was wel inclusief 6x duiken per volwassene. In Cairns zelf deden we niet zoveel bijzonders, maar gingen we wel luxe uit eten met cocktails. Dat bracht het totaal van 3 dagen op €1335,- (2 volwassenen en 1 kind).
 • We overnachtten in totaal 10 nachten bij familie. Dat is heel gezellig, maar budget technisch natuurlijk niet te vergelijken met de rest van de vakantie, omdat we niet betaalden voor accommodatie of autohuur. Wel ondernamen we diverse activiteiten in de Sunshine Coast regio en gingen we wat vaker wat uit lunchen dan we anders zouden doen.
 • We verbleven nog een nachtje in Brisbane, waar we als afsluiting van de reis kozen voor een luxe hotel. Deze ene dag Brisbane kwam uit op €375,-.

Vaak wordt er gezegd dat Australië heel duur is. Je moet het ook echt niet gaat vergelijken met Azië, maar met een vakantie in Amerika of in West-Europa. Het zijn vooral de vliegtickets en de activiteiten die je vakantie duur maken, want overnachten en uit eten vonden we goedkoper dan een vakantie in West-Europa. Daarom geef ik je verderop in dit blog informatie over wat wij betaalden voor verschillende activiteiten en hoe je (een klein beetje) kan besparen. 

Daintree Australie

De vraag wat een reis naar Australië jullie gezin gaat kosten, is lastig. Sommige kosten kun je van tevoren incalculeren. Huur je een camper (erg duur), een campervan of een kampeerauto? Ga je wildkamperen of verblijf je op een simpele of meer luxe camping? Wil je alles zelf koken of vind je, net als wij, dat uit eten gaan toch echt wel bijdraagt aan het vakantie gevoel? Reis je langzaam of relatief snel? En een hele belangrijke: welke bucketlist activiteiten wil je graag ondernemen?

Australie

Kosten van een vliegticket naar Australië

Vliegen naar Australië is duur! Mooier kan ik het niet maken. Zeker als je gebonden bent aan de schoolvakanties. Mijn advies is om echt zo vroeg mogelijk te boeken en probeer te kijken of je op een of andere manier toch net niet in de allerdrukste periode kan vliegen. Zo konden wij vertrekken op vrijdag voordat de eerste schoolvakantie regio begon en terug vliegen in de allerlaatste week toen de meeste scholen ook alweer begonnen waren.

sydney-algemeen-4

We kozen voor een KLM/Quantas vlucht met een stopover van 2 nachten in Bangkok en terug 2 nachten in Singapore. Even de reis opbreken en het scheelde ook nog iets in de prijs. De reden hiervoor is dat bij ‘multiple destination’ tickets de prijs anders berekend wordt. We vlogen Amsterdam-Bangkok, Bangkok-Sydney, Brisbane-Singapore, Singapore-Brisbane. Voor mijn ticket betaalden we €1900, voor het ticket van mijn dochter (onder de 12 jaar krijg je korting) betaalden we €1530,-.

Marcel sloot pas later aan en hij vloog echt midden in de schoolvakanties. Voor zijn tickets betaalden we €2450,-. Heen via Amsterdam-Parijs-Singapore-Brisbane en terug Brisbane-Singapore, Singapore-Amsterdam. Dus ook nog eens een minder fijne route.

Blue Mountains blue sisters

We hadden ook met andere maatschappijen kunnen vliegen, dit was nog wel iets goedkoper geweest. Maar aangezien we nog vouchers hadden liggen van KLM was dit voor ons de beste keuze.

Daarnaast boekten we nog een binnenlandse vlucht van Brisbane naar Cairns. Binnenlandse vluchten zijn in Australië niet zo duur, maar ook hiervoor geldt: op tijd boeken. Zeker als je in juli wil vliegen tijdens de Australische schoolvakanties. Wij betaalden 135 AUD per persoon, dus zo’n €82,-.

Kosten rondreis Australië: reizen met een camper, campervan, kampeerauto of huurauto? Plus benzine kosten en campings.

Als je naar Australië gaat, wil je waarschijnlijk ook wat van het land zien. In grote steden kun je prima uit met het openbaar vervoer, maar buiten de steden is eigen vervoer wel een must. Anders ben je aangewezen op openbaar vervoer in combinatie met toertjes en juist die laatste zijn in Australië echt duur en je kunt lang niet overal komen. 

Spaceships australie

Net als vrijwel iedereen die Australië met kinderen bezoekt, dachten we eerst aan het huren van een camper. Totdat we ons gingen verdiepen in de prijzen. Dat is gewoon echt niet meer leuk. Denk aan enkele honderden euro’s per dag. Ik maakte een proefberekening en kwam erachter dat het nog goedkoper was om een auto te huren en dit te combineren met hostels en hotels (mits je kiest voor budget en midrange opties).

Camping Australie

Mijn man en dochter wilden echter heel graag kamperen. Dus toen ben ik gaan kijken naar campervans. Die zijn er genoeg te vinden met verhuurders zoals Jucy, Travellers Barn en Apollo camper. Er zijn ook genoeg campertjes met plek voor 4 of soms zelf 5 personen. De reden dat we hier niet voor gekozen hebben, waren de zeer uiteenlopende reviews. Er waren toch echt veel mensen die klaagden over uitgewoonde campervans met veel technische problemen. 

Eungella national park

Toen kwam ik terecht bij de auto’s met daktent, ook wel POD genoemd, zoals die van Spaceships. De reviews waren over het algemeen een stuk beter. Ook de prijs scheelde best veel met een kleine campervan. Eigenlijk hadden we nu voor een bedrag dat nauwelijks meer was dan dat van een huurauto, een auto waarin we konden slapen en koken. Ik beredeneerde dat we op deze manier ook niet inleverden op flexibiliteit. Mocht het toch tegenvallen of het weer zou slecht zijn, dan konden we alsnog een hotel boeken zonder dat het een grote financiële aderlating zou zijn. 

Uiteindelijk is dit echt prima bevallen. Zeker als je, zoals wij, maar één kind hebt of je hebt 2 kids die niet al te groot zijn maar wel zelfstandig (oud genoeg om alleen te slapen, maar niet zo oud dat ze veel ruimte innemen in de auto) werkt dit heel goed. Het slapen in en op de auto viel alles mee. We verbleven op campings en daar is vaak ook een grote buiten keuken, dus we hebben de kookopties van de auto eigenlijk maar beperkt gebruikt. Het fijne was vooral dat je echt zo opgebouwd bent en ook weer weg bent, ideaal dus voor een actieve roadtrip. We misten alleen een plekje om in de avond nog lekker te zitten, zeker omdat het in Australië vroeg donker is en in de winter toch wel afkoelt. Voor de kampeerauto betaalden we omgerekend €67,- per dag inclusief verzekeringen en huur van een tafel met stoeltjes. 

Roadtrip Australie week 6

Ben je meer een gezin dat graag een paar dagen op een plek blijft, dan zou je ook nog een tent en een huurauto kunnen overwegen. Dit is ook interessant als je langer naar Australië gaat, maar ook weer niet zo lang dat het interessant wordt om ter plekke een auto of campervan te kopen en weer te verkopen.

Daar komen nog de benzinekosten bij. Hoewel benzine goedkoper is dan in Nederland, is het ook niet super goedkoop. Campers, campervans, maar zeker ook auto’s met een daktent, zijn vaak wat ouder en hebben sowieso een minder goede aerodynamica. Bovendien maak je in Australië toch flink veel kilometers. Voor onze roadtrip van Cairns (eerst nog omhoog naar Cape Tribulation) naar Brisbane waren we aan tankkosten €262,- kwijt. Ook hadden we nog 2x een Uber nodig van en naar de ophaalplek van Spaceships. 

Camping Australie

Dan heb je waarschijnlijk ook nog een plekje nodig op een camping. Tenzij je gaat wildkamperen, iets wat we zelf niet hebben gedaan. Op veel plekken is het verboden, maar er zijn genoeg apps die je helpen om plekjes te vinden. Dit kan achter een tankstation zijn, maar ook op mooie plekken in de natuur, soms bij openbare toiletten. Wij hebben niet wild gekampeerd in Australië, dus heel veel meer kan ik je er niet over vertellen. 

Er zijn in Australië verschillende type campings. In Queensland, waar wij reisden, kun je niet zomaar op nationale park campings kamperen (wat in andere staten wel makkelijker kan). Je moet vooraf online reserveren. Deze campings zijn vaak goedkoop, gelegen in de natuur en hebben soms beperkte faciliteiten (denk aan toiletten zonder stromend water). 

Camping Australie

Daarnaast zijn er nog natuurlijke campings die wel van particuliere eigenaren zijn. Soms liggen die ook direct bij een nationaal park. Hier mag je op zijn minst een toilet, douches en een simpele buitenkeuken verwachten. Het fijne van dit soort campings vonden we dat ze vaak erg ruim opgezet zijn. 

Soms tref je campings met natuur, maar ook een zwembad of speeltuintje. Of campings die in het weekend extra activiteiten organiseren, zoals een van onze favoriete campings bij Cape Hillsborough met een kinderfilm in de openlucht en pizza avond op vrijdag en zaterdag. 

Cape Hillsborough

Of je kiest voor campings met meer faciliteiten, dan zijn er een of meerdere zwembaden, een speelplek voor kinderen en vaak ook horeca op de camping aanwezig. Dit zijn vaak campings van grote ketens, zoals de Big4, NMRA of Ingenia. Juist op dit soort populaire campings heb je vaak minder ruimte en sta je dichter op elkaar. Wat we bij dit soort campings erg fijn vonden, is dat ze vaak niet zomaar een toiletgebouw hadden, maar echte badkamers met lekkere douche, toilet en wastafel waar je gebruik van kon maken. Ook de keukens zijn vaak heel compleet met koelkast (handig als je zelf niet gaat rijden, dus de koelkast in de auto niet oplaadt), magnetron en gezellige zitjes. Bij zo’n keuken is dan ook vaak de mogelijkheid om je eigen telefoon, laptop of camera op te laden. 

Daintree camper Australie

In de prijs maakt het ook uit of je een kampeerplek nodig hebt met of zonder stroom. Omdat de meeste campers stroom nodig hebben, maakt dat het huren van een camper ook weer duurder. Ook de locatie maakt natuurlijk uit. 

Wij hadden altijd plekken zonder stroom, behalve één nacht toen er alleen een plek met stroom beschikbaar was. We betaalden tussen de €22 en € 44 per camping per nacht. Dat waren de uitschieters. Voor een plek zonder stroom op een aardig camping met enige faciliteiten zou ik rekenen met € 30,- per nacht. Als je vooral op campings wil staan waar zeker een zwembad en speeltuin zijn, reken dan met € 40,- per nacht. Heb je stroom nodig, dan betaal je al 1,5 tot 2 keer zo veel.

Cape Hillsborough

Wat betaal je voor hostels, hotels, appartementjes?

Overnachten in Europa in het hoogseizoen is tegenwoordig echt duur geworden. Daarmee vergeleken vonden we Australië meevallen. 

Zeker als je kiest voor hostels. In een grote stad als Sydney betaalden we € 78,-. Nu was dit wel een tweepersoonskamer, maar in Cairns betaalden we ook maar € 83,- voor een frisse familiekamer met tweepersoonsbed en stapelbed. Oké, in beide gevallen met een gedeelde badkamer. Ook in de Blue Mountains vonden we een goed, betaalbaar en familievriendelijk hostel. We hebben bij allemaal wel op tijd geboekt (half jaar van tevoren) en dat was nodig ook, want alle familiekamers zaten vol.

Kindvriendelijk hotel Cairns

Liever geen hostel en je eigen badkamer? Ook dan zijn er in de grotere plaatsen echt best wat opties. Voor zo’n €120,- per nacht kan je vaak wel een appartementje vinden of een kamer in een aparthotel. 

Quest Rockhampton

Het wordt lastiger in de kleinere toeristische plekken waar vaak meer boetiek hotels te vinden zijn en bij nationale parken. Ook daarom vonden we het handig om hier te kamperen. Wil je meer luxe? In Brisbane betaalden we €237,- voor een familiekamer in een vijf sterren hotel. In Rockhampton hadden we een gigantisch appartement met twee slaapkamers en twee badkamers, een keuken en wasmachine plus droger voor €227,-. Dat hoef je in de meeste grote Europese steden echt niet te proberen. Nu helpt het natuurlijk wel mee dat dit in augustus was, dat is buiten de Australische schoolvakanties.

Als je bijzonder wil overnachten, kan dat natuurlijk ook. Zo sliepen we een nachtje in de dierentuin van Sydney met uitzicht op ‘onze eigen’ koala voor €349,-. Dat is dan direct hoger dan ons Australië dagbudget.

Wat kosten maaltijden in Australië?

Eten in de supermarkt is vergelijkbaar of soms duurder dan in Nederland. Ook bij een koffiezaakje even een broodje halen of ontbijten is vrij duur. Warm uit eten gaan in Australië vonden we goedkoper dan in Nederland. In Nederland schrikken we tegenwoordig vaak van de rekening, zelfs als we helemaal niet op zoek zijn naar een culinaire ervaring, maar gewoon even een smakelijke en vullende maaltijd wilden hebben. 

Eten Australie

In Australië is er een groot aanbod van restaurants die dit bieden. Soms zien die er ook echt simpel uit, maar het zijn ook echt vaak genoeg plekken met een leuke uitstraling. Daar kan je dan gerechten krijgen zoals noedels, burrito’s, pizza, sushi roll, een hamburger of fish en chips. Zeker in de grotere steden is er veel keuze. Zo heeft Sydney Chinatown, Cairns een foodmarket en ook in Brisbane waren er opties genoeg. Voor een warme lunch of simpel diner voor drie personen betaalden we meestal rond de €35,– en dat is inclusief frisdrank of sapjes. 

Eten Australie

Bij een goede Italiaan in Cairns waren we inclusief alcoholische drankjes €70,- kwijt. Bij een Indisch restaurant in Rockhampton, dat bekend staat als een van de beste van het land (wat we kunnen beamen), waren we €67,- kwijt. Bij een fantastisch restaurant met uitzicht op de skyline van Sydney kun je ook met zijn drietjes eten voor minder dan €100,- inclusief cocktail. In Nederland lukt ons dat echt niet. 

Eten Australie

Met zelf koken bespaar je dan ook zeker wel geld, maar niet zoveel als je misschien zou verwachten. Het scheelt wel enorm om in Australië weinig of helemaal geen alcohol te drinken. 

Wat moet je budgetteren voor activiteiten in Australië? 

Wat je moet budgetteren voor activiteiten in Australië? Wat ons betreft zijn het vooral de activiteiten die Australië duur maken. Gelukkig kan je hier van tevoren naar kijken en zo inschatten wat je met je gezin echt wil doen. Kies je dan voor een dagtrip of voor een 2- of 3-daagse tour? Uiteindelijk vonden we alle tours die we hebben gedaan het gelukkig ook echt waard. Om je een idee te geven, volgt hier een overzicht van onze uitgaven (2 volwassene en 1 kind, tenzij anders vermeld):

 • Reefencounter, 2 volle dagen en 1 nacht Liveaboard op het Great Barrier Reef. Inclusief 2x snorkelen en 6x duiken (voor onze dochter 8x snorkelen), huur van duikmateriaal en gids tijdens de duiken, alle maaltijden. Kosten: € 1050,- . Dit is veel geld, maar als je het vergelijkt met wat een dagtripje snorkelen of een dagtripje duiken kost, is het voor Australië een hele goede deal.
 • Whitsundays dagtrip, met een speedboot naar de Witsunday eilanden inclusief 1x snorkelen en 2 strandbezoeken: € 310,-
 • K’gari (Fraser eiland) dagtrip in een grote 4WD bus: € 450,- (een volgende keer zou ik toch een meerdaagse tour overwegen waarbij je overnacht op het eiland, maar dat kost uiteraard ook meer)
 • Daintree NP, boottocht op zoek naar krokodillen: €57,-
 • Larc tour met een amfibievoertuig Agnes Water: €67,-
 • Bundaberg tour inclusief 6 gratis drankjes per volwassene: €25,- (een hele goede deal dus voor Australië)
 • Hop on, Hop off bus plus Scenis World Blue Mountains: €80,- (1 volwassene en 1 kind) 
 • Whale watching vanuit Sydney: €42,- (1 volwassene en 1 kind)
 • Entree Australia Zoo: € 102,-
 • Entree Aussie World pretpark: €90,-

Alle prijzen waren actueel tijdens onze reis in de zomer van 2023.

sydney-helikopter-4

Op veel tours is het niet of nauwelijks mogelijk om te besparen. Sterker nog, bij zowel Fraser eiland als de Whitsundays eilanden waren veel touropties al niet meer beschikbaar. Voor de losse entreegelden en voor halve dagtours is het soms wel mogelijk wat te besparen. Check sites zoals Groupon of het Australische Bookme. Hier kwamen we bijvoorbeeld de walvisspot tour in Sydney tegen, welke we vervolgens met 40% korting boekten. Ook op Klook en Getyourguide worden soms entreetickets aangeboden met een beetje korting.

Sydney Sea Life Zeekoe

Conclusie dagbudget Australië met kinderen

Mijn conclusie is, als je reist zoals wij hebben gedaan, dat een budget van €100 per persoon per dag een realistisch budget is. Je moet dan opletten op je accommodatie (hostels en een kampeer auto), gaat betaalbaar uit eten en/of kookt zelf maar hebt wel ruimte voor gave activiteiten en af een toe wat meer luxe uit eten of accommodatie.

Het zou nog wat goedkoper kunnen als je zo veel mogelijk zelf kookt, misschien een keertje gaat wildkamperen en niet kiest voor af en toe wat meer luxe. Wat dan vooral helpt, is als je langzamer reist. Er zijn ook genoeg gratis musea en in de meeste nationale parken kan je ook gratis wandelen. Blijf je een dagje op de camping dan is dat direct alweer een goedkopere dag en je verspreidt benzine kosten over meerdere dagen. Ook als je kind jonger dan 4 is, dan bespaar je wat op accommodaties en maaltijden, terwijl je voor een kind ouder dan 12 voor tours wat meer kwijt zult zijn.

Het kan echter ook veel en veel duurder. Ga je voor een echte camper of slaap je altijd in luxe hotels, dan mag je ons budget wel verdubbelen.

NP Australie

Check vooral ook ons losse blogs, zoals Sydney met kinderen en de Blue Mountains met kinderen voor meer (gratis) activiteiten die we hebben ondernomen.

Wat vind je van het budget voor een reis naar Australië? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top