Op zoek naar goede informatie over Sydney met kinderen? Geen standaard lijstje, maar persoonlijke ervaringen van een stedentrip Sydney. Ik heb ze voor je! Samen met mijn toen 10-jarige dochter bezocht ik tijdens de Nederlandse zomervakantie Sydney. We hadden acht dagen voor Sydney en omgeving, zo maakten we ook een 2-daagse trip naar de Blue Mountains.
We hadden dan ook ruim vijf en een halve dag in Sydney zelf. Ga je naar Australië met kinderen, dan wil je natuurlijk zo veel mogelijk zien. Ik kan me voorstellen dat je niet zoveel tijd hebt voor Sydney. ‘Hoeveel dagen in Sydney?’ Ik zou je aanraden minimaal twee dagen uit te trekken voor de absolute hoogtepunten van de stad. Vijf tot zeven dagen lijkt mij de ideale tijd voor een stedentrip Sydney en de Blue Mountains. Lees vooral ook even onze bespaartips en tips voor gratis activiteiten in Sydney.
Wanneer je, net als wij, in de zomervakantie naar Sydney gaat, moet je er rekening mee houden dat het daar dan winter is. Een aantal kinderactiviteiten in Sydney, zoals Luna Park, zijn dan niet of beperkt open. Ook is het normaal gesproken niet echt strandweer. Het is beter om activiteiten zoals surfles te plannen voor Brisbane of andere meer noordelijk gelegen bestemmingen in je reis door Australië met kinderen. Wij hadden zelf echt geluk met het weer in Sydney in juli, met slechts één regendag en temperaturen rond de 20 graden.
Ga je met een baby of peuter naar Sydney? Dan kan je nog buiten de schoolvakanties reizen. Over het algemeen worden maart-mei en september-november gezien als de beste maanden voor een bezoek aan Sydney. Reizen met zo’n jong kindje heeft als voordeel dat je kind al snel tevreden is met een leuke speeltuin. Voor specifieke informatie lees je ook ons blog Australië met een baby.
Wat te doen in Sydney met kinderen?
Alleen al lekker rondwandelen in Sydney is fijn. Natuurlijk loop je naar het Sydney Opera House en zoek je verschillende plekken om hier een mooie foto van te maken. Je kunt ook een bezoek brengen aan de binnenkant van het Opera House, maar zo’n tour leek mij niet direct heel kindvriendelijk. Er zijn ook gratis tours (of eigenlijk, geef zoveel fooi als je het waard vindt) in Sydney. Bekijk hiervoor I’am Free.
Loop ook zeker even door Chinatown voor het sfeertje en voor relatief goedkope maaltijden. Het openbaar vervoer in Sydney is uitstekend geregeld, dus als je uitgewandeld bent, kun je altijd een tram, metro, bus of boot nemen. Hiervoor heb je een Opal kaart nodig waarmee je incheckt en uitcheckt. Google Maps werkt uitstekend in Sydney en daarmee kon ik altijd de beste vervoersopties vinden. Je hoeft zelden lang te wachten, vaak gaat er elke tien minuten of soms nog vaker wel vervoer. Het is ook allemaal heel betaalbaar, behalve de route naar het vliegveld. Daar zit een toeslag op, waardoor je wel tien keer meer betaalt dan voor een vergelijkbaar stukje in de stad. Zelfs een trip van twee uur naar de Blue Mountains is goedkoper dan de rit van nog geen half uur naar het vliegveld. Bekijk hier het gehele aanbod aan georganiseerde tours in Sydney.
Dierentuinen in Sydney
Er zijn in Sydney meerdere dierentuinen. We hebben er een aantal zelf bezocht die zich in de buurt bevinden van het toeristische centrum van de stad. Ben je nog niet uitgekeken, dan vind je in de buitenwijken ook nog Sydney Zoo en Featherdale Sydney Wildlife Park.
WILD LIFE Sydney Zoo
WILD LIFE Sydney Zoo is een dierentuin die super centraal ligt in Darling Harbour. Van buiten ziet het gebouw er helemaal niet zo groot uit, maar van binnen zijn er, dankzij het bouwen in de hoogte, toch verassend veel dieren te zien.
Je hebt hier echt bijzondere Australische dieren. Bij binnenkomst komen we al direct een Tasmaanse Duivel tegen. Wat een ontzettend leuk dier. Ze huppelen met zijn tweetjes vrolijk rond en rennen door het ruime verblijf. De dieren zoeken ook duidelijk de interactie met bezoekers op. Voor kinderen is er een extra leuke mogelijkheid om de Tasmaanse Duivel op ooghoogte te bekijken.
Bij Australische dieren denk je natuurlijk ook aan kangoeroes en aan wallaby’s. Hier hebben ze rotswallaby’s die lekker op de rotsen zitten te chillen. Niet alle Australische dieren zijn zo knuffelbaar. Zo komen we ook diverse slangen, krokodillen en een cassowary vogel tegen. Ze hebben ook een vogelbekdier, maar die laat zich tijdens ons bezoek niet zien.
De WILD LIFE Sydney Zoo is ruim opgezet met veel glas, waardoor het voelt alsof je heel dicht bij de dieren kan komen. Er is een speciaal donker gedeelte met een aantal diersoorten die vooral ’s nachts actief zijn.
Het allerleukste vinden we de koala’s, die zijn zo schattig. Als extra activiteit kun je de Koala Experience boeken. Een professionele fotograaf maakt dan een foto van jou en je gezin met een Koala. Je mag de dieren niet aanraken tijdens de foto sessie, maar wel alles vragen wat je ooit maar wilde weten over deze dieren.
Een leuke ervaring en de foto is een mooie souvenir voor thuis. Bezoek de website van WILD LIFE Sydney Zoo voor openingstijden en meer informatie. Check vooral ook de andere Merlin attracties zoals SEA LIFE, Madam Tussauds en The Sydney Tower Eye in dit blog. Je kan voor allemaal samen een voordelig combinatieticket kopen.
SEA LIFE Sydney Aquarium
SEA LIFE in Sydney is leuk! Je kent het concept vast wel, maar elke locatie is weer anders. Wat deze SEA LIFE bijzonder maakt, is dat er meerdere lange tunnels zijn waarbij je echt tussen het zeeleven loopt. Zeeleven dat ook nog eens heel indrukwekkend is, van enorme roggen tot haaien.
Dat SEA LIFE Sydney enorm populair is, merken we al direct bij binnenkomst waar een flinke rij staat. Gelukkig werken ze die snel weg, maar het is wel verstandig vooraf je tickets online te kopen.
We lopen naar binnen en worden direct blij van de grote aquariums met veel vissen. Australië is natuurlijk het land van het Great Barrier Reef, dus zeeleven hebben ze hier wel. Van de Longvis had ik echter nog nooit gehoord. Deze niet zo spannend uitziende vis is wel heel bijzonder, want ze zijn enorm oud. Longvissen hebben niet alleen kieuwen maar ook longen, ze zijn dus een soort tussenvorm van vissen en zoogdieren. Weer wat geleerd.
Een stuk schattiger is ‘Pig’ de doejong (Indische zeekoe), het lijkt soms zelf alsof hij naar je kijkt. Geen wonder dat deze dieren waarschijnlijk de bron zijn van de legende van zeemeerminnen. ‘Pig’ heeft eigenlijk best een verdrietig leven. Hij werd gevonden als hele jonge baby, hij had zelfs nog zijn navelstreng.
Mensen brachten hem groot met het idee hem weer vrij te laten. Dat gebeurde ook, maar een paar maanden later werd hij weer gevonden aan de kust. Hij was enorm veel afgevallen en zat onder de wonden en littekens veroorzaakt door soortgenoten. Hij kon niet voor zichzelf zorgen.
Later zijn nog meer pogingen gedaan tot vrijlating maar ‘Pig’ zocht zelf de mensen weer op. Daarom mag hij nu blijven wonen bij SEA LIFE in Sydney. Hij is een van slecht twee doejongs die in gevangenschap leven. Het is ook veel werk om dit dier te verzorgen, zo eet hij 24 kilo sla per dag en dan ook nog alleen de lekkere blaadjes.
Bij SEA LIFE Sydney Aquarium zijn er verschillende speciale activiteiten te boeken. Wij doen de achter-de-schermen-tour. Hier mogen we het eten klaar maken voor ‘Pig’ en we zien de kraamkamer van de zeepaardjes. Er worden hier twee soorten zeepaardjes gefokt die vervolgens worden vrijgelaten in Sydney Harbour en op andere plekken om te helpen de populatie te vergroten. De kleine zeepaardjes zijn echt minuscuul.
Een ander hoogtepunt van een bezoek aan SEA LIFE is de pinguïn Expedition. We mogen plaats nemen in een bootje en varen dan een ruimte in waar het nog maar 5 graden is. Nepsneeuw blaast in ons gezicht. We zijn op de Antarctica en enorme koningspinguïns lopen hier rond. Ze kijken net zo goed naar ons als dat wij naar hen kijken.
Al met al is SEA LIFE echt een tof uitje waar je makkelijk een uur of drie rond kan kijken, met kinderen van verschillende leeftijden. Meer weten? Bekijk de website van SEA LIFE Sydney Aquarium.
(Overnachten in) Taragona dierentuin
De Taragona dierentuin is een volwaardige dierentuin in Sydney. Hier kan je prima een halve dag of, zoals wij deden, zelfs een dag en een nachtje doorbrengen. De dierentuin is heel mooi gelegen aan het water. Een van de dingen die deze dierentuin zo gaaf maakt, is dan ook zeker het uitzicht op de skyline van de stad.
Je kunt er op twee manieren komen vanaf het centrum van Sydney: met de ferry en dan met de shuttlebus (de kabelbaan gaat zeker tot 2025 niet) of je neemt bus 100 naar de ingang van de dierentuin.
In de Tarangona Zoo kom je veel verschillende dieren tegen, van giraffen en gorilla’s tot lama’s en inheemse Australische dieren. De dierentuin is verdeeld in verschillende werelden. Voor de jongste kinderen is er een kinderboerderij waar ze konijnen, geiten en andere dieren hebben. Wij vonden vooral de Australische dieren heel erg leuk om te zien.
Wist je dat dit de enige dierentuin ter wereld is waar ze de platypus en diverse soorten echidna hebben? Dit zijn rariteiten in de dierenwereld, zoogdieren die eieren leggen. Ook hebben ze er de superschattige koala’s en natuurlijk verschillende soorten kangoeroes en wallaby’s.
Er zijn op verschillende momenten van de dag presentaties en voedermomenten van de verzorgers. Een goed moment om wat extra te leren over de dieren. In de Tarangona Zoo zijn meerdere speeltuinen te vinden. Er is zelfs een klimpark, daar moet je wel apart voor betalen.
Extra bijzonder is om te slapen in de dierentuin! Wij deden het en ik kan je het absoluut aanraden. Wil je echt een bijzondere overnachting in Sydney en uitje-in-één, dan is dit de perfecte optie. Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan, maar ik vond het dat meer dan waard. Ik vertel je er verderop in dit blog meer over.
Kindvriendelijk musea in Sydney
Er zijn in Sydney meerdere kindvriendelijke musea te vinden. Er zijn ook diverse gratis musea in Sydney, wat erg fijn is, want verder is de stad best duur.
Australian museum
Het Australian museum is het natuurhistorisch museum van Sydney. Hoewel het in een historisch gebouw zit en deels ook echt nog wel opgezette dieren achter glas heeft, is er genoeg gemoderniseerd om voor gezinnen aantrekkelijk te zijn. Dit museum is bovendien gratis en te vinden in het centrum van Sydney.
Mijn dochter vindt de dino afdeling en die over Australische dieren het meest interessant. Zeker voor wat oudere kinderen zijn al die skeletten en nagemaakte (uitgestorven) dieren boeiend om te zien. Er is ook veel uitleg en achtergrondinformatie.
Zo zouden bepaalde dinosaurussen net als vogels nu twee magen hebben gehad. De skeletten zijn groot en er zijn ook een aantal replica’s.
De afdeling met vogels die nog redelijk ouderwets van inrichting is, spreekt ons minder aan.
Het Australian museum heeft voor kinderen een tweetal doe-ruimtes. Op de verdieping waar je ook een restaurantje kan vinden. Een van de doe-ruimtes heeft een apart gedeelte voor baby’s en peuters.
De andere doe-ruimtes zijn vooral gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. Dit is geschikt voor kinderen die het leuk vinden om te knutselen, insecten met een vergroot glas te bekijken of op hun gemak in een boek te bladeren.
Bekijk de website voor openingstijden en informatie over tijdelijke tentoonstellingen.
Australian National Maritime Museum
Op zoek naar een kindvriendelijk museum in Sydney? Je vindt het marine museum in Darling Harbour. Het binnen gedeelte van het museum is niet al te groot en we vinden hier vooral de tijdelijke tentoonstellingen erg boeiend, zoals een foto tentoonstelling over dieren. Plus de LEGO tentoonstelling met allemaal beroemde boten in LEGO. Deze is lekker interactief met augmented reality displays en natuurlijk kun je zelf ook wat bouwen.
Hoewel mijn dochter het gedeelte over de Aboriginals met historische kano’s en andere voorwerpen ook erg interessant vindt.
Koop vooral tickets inclusief het buiten gedeelte. Hier heb je wat mij betreft de echte attracties van het Maritiem museum in Sydney. Er zijn een aantal schepen die je mag bezoeken, zoals de HMAS Advance en de HMAS Vampire, twee oorlogsschepen waar we een kijkje op mogen nemen. Die schepen zijn zeer luxe en ruim vergeleken met de HMAS Onslow, een onderzeeër die nog tot 1999 in gebruik was.
Je kan je bijna niet voorstellen dat je met 68 mensen in zo’n krappe ruimte moest leven. De bedden zijn super smal en hebben nul privacy. Zo vaak kan je geen kijkje nemen op een marineschip en mijn dochter gaat al helemaal op in haar fantasie over hoe het moet zijn om hier te leven. Natuurlijk is ze dan wel de kapitein, want die heeft de mooiste kamer.
Daarnaast zijn er ook een aantal historische schepen te bezoeken, hoewel het hierbij dan gaat om replica’s. Denk aan de Duyfken, het Nederlandse schip waarvan de 20 koppige bemanning in 1606 als eerste Europeanen het vasteland van Australië bezochten. Het is echt maar een heel klein bootje vergeleken bij de moderne schepen.
Bijna niet voor te stellen dat ze hiermee de oceanen bevoeren. Ook vergeleken bij de replica van James Cook’s Endeavour is het maar een bootje. Die Endeavour is natuurlijk veel beroemder en ook echt een zeewaardig schip. Met dit indrukwekkende zeilschip worden nog regelmatige lange tochten ondernomen, dus check even de website of deze wel te bezichtigen is.
Naast deze twee beroemde schepen zijn er nog meer kleinere boten te zien en als je geluk hebt, ligt ook de James Craig hier. Dit is geen replica maar een van slechts vier 19e-eeuwse zeilschepen die nog steeds in gebruik zijn. Je kunt hier ook mee zeilen, maar daarvoor moet je kind minimaal 12 jaar zijn.
Bekijk de website voor openingstijden en informatie over tijdelijke tentoonstellingen. Vaak moet je voor de tijdelijke tentoonstellingen nog extra betalen. Vanwege veiligheidsredenen moet je minimaal 90 centimeter zijn om het buitengedeelte te bezoeken. Voor echt jonge kinderen is er nog wel een extra binnen deel, genaamd ‘Discovery home’, waar ze kunnen spelen en knutselen.
Persoonlijk zou ik gezien de entreeprijs met een kindje kleiner dan 90cm echter kiezen voor een van de vele andere attracties in Sydney, aangezien het buitendeel toch wel het hoogtepunt van het museum is. Bestel nu je kaartjes eenvoudig online en bespaar geld. Geen gedoe meer met in de rij staan!
The Rocks Discovery Museum
The Rocks Discovery Museum is een gratis museum over de geschiedenis van ‘The Rocks’. Vanaf de komst van de eerst Europeanen, de stichting van Sydney tot aan nu. Het is een klein museum en leuk om twintig minuten tot een half uur door te brengen. Ik vond vooral de verhalen van mensen uit die tijd in combinatie met voorwerpen interessant.
Er zijn een paar dingetjes te doen voor kinderen, zoals een spelletje op een scherm en een puzzel. Zo kan je zelf rustig alle informatie lezen. Het museum vind je bij Circular Quay. Bekijk de website voor de openingstijden.
Museum of Contemporary Art Sydney
Ook het Museum of Contemporary Art vind je in Circular Quay. Ook dit is een gratis museum. Dus mochten je kinderen interesse hebben in moderne kunst, dan kun je altijd even binnen kijken om te zien welke tentoonstellingen er zijn. Er worden regelmatig workshops voor kinderen georganiseerd, maar vooral tijdens de Australische schoolvakanties.
Op het dakterras vind je het MCA Café met uitzicht op de Sydney Harbour Bridge en op het Opera House. Jammer genoeg is het door de structuur van het gebouw toch niet zo’n hele makkelijke plek om een mooie foto te maken.
Bekijk de website voor de openingstijden en tijdelijke tentoonstellingen.
Chau Chak Wing Museum
Nog een gratis museum in Sydney. Het Chau Chak Wing Museum biedt kust, wetenschap, geschiedenis en oude culturen. Je bent weer even terug in Europa en het Midden-Oosten. Met vondsten uit bijvoorbeeld Pompeï en een LEGO Pompeï om het voor kinderen ook interessant te maken. Mijn dochter vond het gedeelte over Egypte het meest interessant. Hier hebben ze onder andere een kindermummie en met behulp van een interactief display kan je in de mummie kijken.
Het is maar een klein museum, dus in een uurtje ben je wel klaar. Toch vonden we het een fijn bezoek, vooral ook in combinatie met de wandeling die we maakten door de omgeving. Dit museum is gelegen bij de Universiteit van Sydney. Een stukje van de stad wat heel Engels aandoet en weer een heel andere sfeer heeft dan modern Sydney.
Het naastgelegen Victoriapark heeft ook veel grote oude bomen en een speeltuin. Bekijk de website voor openingstijden en informatie over tijdelijke tentoonstellingen.
Hyde Park Barracks
Ook de Hyde Park Barracks zijn gratis te bezoeken. Dit museum is vooral interessant met wat oudere kinderen. Het is gevestigd in de Hyde Park Barracks welke samen met nog een aantal andere plekken op de Unesco Werelderfgoedlijst staan als de ‘Australian Convict Sites’. We beginnen hier met een stukje historie over de eerste Engelse veroordeelden die in Australië aankwamen. Soms echte criminelen, soms mensen die in onze ogen nu slechts een klein vergrijp hebben gepleegd. Ze hebben helemaal geen slecht leven, relatief veel vrijheid en het beter dan in hun geboorteland.
Daar komt verandering in met een nieuwe gouverneur. Deze bouwt onder andere de barakken waarin de veroordeelden dicht op elkaar in hangmatten moeten slapen. Overdag moet er hard gewerkt worden. Dwangarbeid om de stad Sydney te ontwikkelen. Dankzij de Engelstalige audioguide die het verhaal vertelt uit naam van diverse mensen uit die tijd komen de barakken tot leven. Daarbij word je geholpen door diverse visuele hulpmiddelen, waardoor je de stad voor je ogen ziet veranderen.
Verderop in het museum is ook nog aandacht voor het effect van de uitbreiding van Sydney op de oorspronkelijke stam die hier woonde. Ook de latere functie van de barakken als opvang voor vrouwen komt aan de orde. Een interessant en niet al te groot museum waar je aan de hand van het gebouw direct een stukje geschiedenis leert.
Bekijk de website voor de openingstijden.
Powerhouse museum
Het Powerhouse museum is een op het eerste gezicht bijzondere mix van diverse tentoonstellingen. Van oude stoommachines tot een tentoonstelling over Pride Syney. Het is best een groot gebouw en in sommige ruimtes worden we aangenaam verrast. Zo hangt er opeens een heel vliegtuig in de lucht, terwijl we bij andere ruimtes snel doorlopen. Oude machines, dat geloven we wel.
Gelukkig vertelde de dame bij de entree ons al welke delen van het museum de moeite zijn met kinderen. Er is een interactief deel waar je zelf wetenschap kan ervaren. Er staan opstellingen die je ook wel kent vanuit wetenschapsmusea elders. Til jezelf op met behulp van een lier, een plasma bal die reageert op je hand en muziek maken met elektriciteit.
Op de regenachtige zondag dat wij hier zijn, is het hier alleen echt knetterdruk. Het is dus beter om dit kindvriendelijke museum in Sydney op een doordeweekse dag te bezoeken.
In een ander deel dat we interessant vinden, kunnen we schilderen met onszelf. De computer reageert op de bewegingen van je lichaam en maakt daarvan figuren. Ook het gedeelte over de ruimtevaart is boeiend voor kinderen. Hoewel we wel jongere kinderen zien, is dit museum het meest gericht op kinderen vanaf een jaar of zes. Ook dit is weer een gratis museum in Sydney, bekijk de website voor de openingstijden.
Museum of Sydney
We liepen het gratis Sydney museum in het het idee om nog wat meer te leren over de geschiedenis van Sydney, maar kwamen er achter dat ze het beter het Opera House museum hadden kunnen noemen. Vrijwel alles in het museum vrijwel gaat daarover. Je kunt er bijvoorbeeld een replica zien van schelpen. Het meest interessant vonden we de diverse filmpjes. Zowel interviews met de ontwerper van het gebouw als over historische gebeurtenissen met het Opera House op de achtergrond. Dit was echt van alles: van sport events en goede doelen tot demonstraties.
Bekijk de website voor de openingstijden.
Overige familie activiteiten in Sydney
Sydney Eye Tower
Ga je naar Sydney met kinderen van 10 jaar of ouder? De Sydney Eye Tower is altijd leuk, maar met kinderen van deze leeftijd kan je het extra spectaculair maken door de SKYWALK tour te doen. De Sydney Eye Tower is met 309 meter het hoogste gebouw in Sydney. Je hebt vanaf hier dan ook een fantastisch uitzicht over de stad.
Met een lift kan je naar The Sydney Tower Eye op 250 meter waar je vanachter grote glazen ramen een 360 graden uitzicht hebt over de stad. Je kan er een drankje of snack halen en er zijn plekken om even te gaan zitten. Mocht je echt wat willen eten, dan kan dit bij het ronddraaiende restaurant op een verdieping lager. Het is wel slim om vooraf te reserveren.
Samen met mijn dochter ondernam ik de SKYWALK, een bijzondere tour waarbij je naar buiten gaat en rondom de toren loopt. Dat is inclusief twee overhangende glazen uitkijkplatformen. We beginnen de tour met een briefing en dan krijgen we allemaal een overal aan en een harnas.
Van tevoren ben ik best zenuwachtig, maar dit harnas geeft direct een fijn gevoel. Net als bij een klimbos ben je constant gezekerd. Wanneer we klaar zijn, mogen we naar buiten.
Zowel aan het begin als aan het einde van onze groep van tien personen is er een gids. Onze gids is lekker enthousiast en maakt constant grappen wat alle resterende zenuwen weg neemt. Het fijne van de gids is ook dat we veel informatie krijgen over alles wat we zien.
Dan komen we bij de eerste van twee glazen uitstekende platformen. Slik, mmm, toch naar beneden kijken. Eigenlijk valt het enorm mee. Je bent zo hoog dat het bijna abstract aanvoelt. Bovendien is er ontzettend veel te zien, van de Harbour Bridge tot aan de wolkenkrabbers.
Bij het eerste van de twee glazen platforms is er ook tijd voor een foto sessie. Je mag zelf geen telefoon, camera of andere losse spullen meenemen. In plaats daarvan zorgt de gids dat er foto’s worden gemaakt. Die heeft gelijk ook leuke foto ideeën. Mijn dochter wil wel in de lucht springen maar die sla ik even over.
Na afloop van de tour krijgt iedereen een leuk boekje met een aantal van de foto’s. Tegen betaling is het mogelijk om al je foto’s digitaal te krijgen. Wij vonden het heel erg gaaf om te doen! Het is ook mogelijk een combinatieticket te kopen met de SKYWALK en entree tot andere attracties in Sydney. Bekijk hier de mogelijkheden.
BridgeClimb Sydney
Niet zelf gedaan, maar ook nog een activiteit die je kan ondernemen in Sydney met kinderen is de BridgeClimb. Dit mag met kinderen vanaf 8 jaar die minimaal 120cm lang zijn. Je hebt een harnas aan en er is een railing. Je loopt de beroemde Harbour Bridge omhoog. Het is dus veel traplopen tot het hoogste punt op 304 meter. Een BridgeClimb duurt ongeveer een uur.
Helikoptervlucht boven Sydney
Sydney en diverse stranden, zoals Bondi Beach, vanuit de lucht zien? Het kan met een helikoptervlucht. Als je ooit eens een helikoptervlucht wil doen, dan is Sydney hiervoor echt een fantastische plek.
Wij deden een helikoptertocht en het was echt fantastisch. In twintig minuten zagen we niet alleen de skyline en de stranden, maar ook dolfijnen van bovenaf.
Ondertussen vertelde de piloot ontzettend veel over zowel de helikopter als de omgeving. Ze vliegen hier met kleine eenmotorige helikopters. Hierdoor is er plek voor drie personen en een piloot in de cabine.
De helikoptervluchten vertrekken in de buurt van de nationale luchthaven van Sydney. Met het openbaar vervoer kan je daar wel komen, maar dan is het nog wel 25 minuten lopen. Het is beter om een Uber te nemen of om bij je helikoptertour een transfer te boeken.
Op zoek naar walvissen vanuit Sydney
Wil je walvissen zien in Australië? Het kan op verschillende plekken en ook vanuit Sydney. Het seizoen begint officieel vanaf mei en loopt door tot november. De grootste kans heb je echter van half juni tot half juli. Wij waren in de Nederlandse zomervakantie in Sydney en dat we precies in het goede seizoen zaten, hebben we gemerkt. We waren nog maar net uit de haven van Sydney en spotten al een groep Bultrug walvissen. Wat betekende dat we tijdens onze tour van 2 uur eigenlijk geen zoektijd hadden en ruim anderhalf uur met de troep hebben meegevaren.
Indrukwekkend om te zien hoe ze telkens na een paar minuten weer boven komen. Nadat we ongeveer een uur naar de bultruggen keken, vroeg mijn dochter wel of we ook nog wat anders gingen doen. Er waren ook peuters en kleuters op de boot, maar die verveelden zich kapot en een aantal hadden ook flink last van zeeziekte.
Met jonge kinderen is dit dus misschien niet zo’n goed idee en sowieso is het slim van tevoren een zeeziekte pilletje te slikken. Naast de bultruggen hebben we ook nog een vrolijke dolfijn gezien die voorbij kwam zwemmen en voeren we langs een plek met zeeleeuwen.
Persoonlijk vond ik het fantastisch om walvissen in het echt te zien. Voor het dierenwelzijn blijf je wel een behoorlijk stuk bij ze vandaan. Om gewicht te besparen heb ik mijn zoomlens niet meegenomen naar Australië en hier had ik daar toch wel een beetje spijt van. Geen wachtrijen meer! Boek hier je kaartjes online en profiteer van voordelige prijzen.
Madame Tussauds Sydney
Madame Tussauds in Sydney is leuk! Het is een van de vier plekken in Sydney die je met een Merlin combipas kan bezoeken. Bij Madam Tussauds denk je natuurlijk aan wassenbeelden. Natuurlijk zijn die er hier ook, maar er is meer te doen.
We starten met een stukje geschiedenis, op de foto met bekende Australische ontdekkingsreizigers en we komen vervolgens bij geleerden zoals Charles Darwin. Ook ontmoeten we de koninklijke familie. Daarna komen we bij de sport afdeling.
Hier wordt het echt leuk, want je kan ook zelf dingen doen. Ga zitten in een rolstoel en sla een virtuele bal. Hoe hard gaat die? We kunnen ook op de foto met bekende Australische sporthelden, zoals Ian Thorpe.
De vrolijke sfeer gaat verder in de Pride galerij met volop mogelijkheden voor leuke foto’s. Ondanks dat ze de mensen hier niet kent, vermaakt mijn dochter zich uitstekend met alle props. Op een een motor klimmen in een grappige outfit of poseren naast een enorme eenhoorn.
Wanneer we bij de TV beroemdheden komen, ontbreekt natuurlijk Steve Irwin niet. Ik leg mijn dochter uit dat dit de echte Freek Vonk was en dat ik haar vanavond op YouTube wel even een filmpje ga laten zien. Ook de andere bekende personen hier, zoals Audrey Hepburn, kent ze niet.
Snel door naar het fashion departement, hier mag je zelf verkleden en de runway op. Dat is leuk! Net als bij de bekende artiesten waar je op het podium opgetreden kan worden. Met voetpedalen kan je zelf de rookmachine en de lichten bedienen. Hier vinden we ook veel artiesten die mijn dochter dan wel weer kent, zoals Pink en “O ja, papa vindt die liedjes leuk” Michael Jackson.
Opeens belanden we in een heel andere wereld, die van de superhelden. Zowel die van vroeger als die uit het Marvel universum. In deze ruimte kunnen we niet alleen op de foto, maar kunnen we ook een missie doen met opdrachten.
Madame Tussauds Sydney sluit af met een bar vol beroemdheden. Nog even op de foto met Leonardo? Natuurlijk! Of gaan we voor een foto met Brad? Of Johnny? Keuze genoeg hier. Met weer een heleboel foto’s extra verlaten we het afwisselende Madame Tussauds Sydneys. Bekijk de website voor meer informatie.
Luna Park
Luna Park is het pretpark van Sydney. Eigenlijk een kruising tussen een kermis en een pretpark. In het verleden kon je hier gratis rondlopen en betalen per attractie. Het park bestaat al jaren en veel adrenaline attracties zijn er niet, het is meer gericht op jonge kinderen. Al is er in 2021 wel een grote update geweest met 9 nieuwe moderne attracties. Je kunt nu niet meer betalen per attractie, maar je hebt een dagpas nodig. Die kun je ter plekke kopen, online kan je flinke korting krijgen mits je ver van tevoren boekt op een datum die niet populair is. Kan je een goede deal vinden, dan is het wellicht wel leuk om hier naartoe te gaan. De standaard prijs voor een ticket is voor ons Nederlanders echt belachelijk hoog, duurder dan bijvoorbeeld de Efteling voor een park met een fractie van het aantal attracties. Ik heb mijn dochter dan ook verteld dat we tijdens onze rondreis door Australië elders nog wel een pretpark zouden bezoeken.
Luna Park Sydney is meestal open tijdens de vakantieperiodes in Nieuw-Zuid-Wales, de regio waaronder Sydney valt. Daarnaast is het is de Australische lente, zomer en herfst meestal ook geopend in het weekend en tijdens speciale evenementen. Check de website voor actuele openingstijden.
Wandeling Bondi naar Congee
Het had ons natuurlijk heel leuk geleken om te zwemmen, op het strand te spelen of te surfen in Sydney. Daarvoor hadden we alleen niet het juiste weer. Hoewel sommige echte fanatiekelingen toch in de diverse openluchtzwembaden langs de kust lagen. Zwemmen in zee was vrijwel overal verboden en surfen in Sydney is niet echt geschikt voor beginnende kinderen.
Wat we wel deden, was een mooie wandeling langs de kust. Van het beroemde Bondi Beach naar Congee Beach. Dit is een hele populaire wandelroute en deze staat goed aangegeven. Je komt ook vast heel veel mensen tegen, van sporters tot gezinnetjes die de hond uitlaten.
Wij vonden het een hele mooie wandeling langs de stranden en mijn dochter vond het vooral leuk omdat er elke keer wat te zien was. Van kijken naar de surfers tot speuren naar dolfijnen op zee.
Onderweg kom je ook nog langs wat kleine speeltuintjes en er zijn genoeg koffietentjes om nog even lekker te gaan zitten. Zo lang is de wandeling ook niet, ongeveer 6 kilometer. Er zit wel hoogteverschil op de route en je klimt vaak omhoog na het strand om vervolgens via diverse trappen weer af te dalen bij het volgende strand, het is dus niet buggyproof.
Speeltuinen in Sydney
Ben je op zoek naar een leuke speeltuin in Sydney? Er is meer dan genoeg aanbod, zeker ook in de buitenwijken. Voor speeltuinen die meer in het toeristische gedeelte van Sydney liggen, kun je bijvoorbeeld naar het centraal gelegen Darling Harbour. Hier liggen een waterspeeltuin en een gewone speeltuin in het Tumbalong Park. Er zijn hier ook diverse restaurants en toiletten. Tijdens ons bezoek was het hier extreem druk, wat wel wat afdeed aan de sfeer, maar dat kan er ook aan liggen dat het net Australische wintervakantie was.
Je kunt hier ook een bezoekje brengen aan de Chinese tuin (betaald). Ook de botanische tuinen zijn een fijne plek in Sydney voor een wandeling of picknick in het gras. De eeuwenoude bomen zijn enorm en geven de nodige schaduw. Hier is alleen jammer genoeg dan weer geen speeltuin te vinden.
Een andere speeltuin vind je in Victoria Park, een niet al te grote speeltuin met wat klimtoestellen en schommels. Wel goed te combineren met een bezoek aan het Chau Chak Wing Museum. Bovendien is Victoria Park zelf echt een plaatje met hele oude bomen. De wijk eromheen is ook een leuke mix van oude gebouwen en doet op bepaalde plekken heel Engels aan.
Kortingskaarten, bespaartips en gratis activiteiten in Sydney
Er is helaas geen echt goede Sydney Card voor gezinnen. Er zijn twee kaarten, de Iventure Card en de Go City Sydney Card, waarmee je een aantal attracties naar keuze kan bezoeken. Je kiest zelf van tevoren de attracties. Op het eerste gezicht leek het best aantrekkelijk, maar ik vond de keuze aan activiteiten beperkt en voor een aantal plekken op de kaart kan je ook op andere manieren korting krijgen.
Daarnaast is er nog de Multiple Attraction Pass van Merlin die geldig is op 2, 3 of 4 attracties van Merlin, namelijk SEA LIFE, Madame Tussauds, WILD LIFE Sydney Zoo en The Sydney Tower Eye. Als je toch al van plan bent een van deze plekken te bezoeken, is het wel de moeite waard om naar deze optie te kijken en direct alle attracties te bezoeken.
Verder vond ik een aantal echt goede deals op Groupon.au. Het werkt hetzelfde als de Groupon in Nederland. Zo kocht ik een walvistour met 42% korting. Dezelfde tour die ook als keuze optie via de Iventure Card en de Go City Sydney Card te doen was.
Er zijn ook echt leuke kindvriendelijk gratis musea in Sydney, zoals het Australian National Maritime Museum en het Australian Museum.
Kindvriendelijk hotel in Sydney
Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Sydney? Er is ontzettend veel keuze, zeker als je een goed gevulde portemonnee meeneemt. Wij kozen er zelf voor om op drie verschillende plekken te overnachten.
YHA Central
Op zoek naar een goedkoop hotel in Sydney? Dan zijn de YHA hostels in Sydney een goede optie. Deze hostels zijn zeker niet alleen voor jonge backpackers, maar er verblijven ook veel gezinnen met kinderen. Er zijn ook faciliteiten zoals familiekamers, een keuken voor algemeen gebruik, een gedeelde woonkamer en soms zelfs extra’s, zoals een zwembad of bar.
We verbleven zelf bij YHA Central, wat zoals de naam al aangeeft een handige locatie heeft bij het centraal station. Prima dus voor wanneer je veel wil doen met het openbaar vervoer in en buiten Sydney. De kamers zijn klein maar schoon en de matrassen zijn hartstikke prima. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.
Wildlife Resort at Taronga Zoo
Ben je op zoek naar een echt bijzondere accommodatie in Sydney? Een nachtje bij Wildlife Resort at Taronga Zoo is wat mij betreft het ultieme luxe uitje waar jij en je kinderen blij van gaan worden. Je slaapt dan in de Taronga dierentuin. Je kunt kiezen voor verschillende type kamers, maar wij kozen voor die met uitzicht op de dieren. Zo leuk, we hadden ‘onze eigen’ koala Thunder. Vanuit ons raam zien we hem eten en natuurlijk ook slapen.
Verder zien we vanuit ons raam ook wallaby’s voorbij hoppen en de Antechinus voorbij rennen. Het lijkt op een rat maar is dat niet, de Nederlandse naam is Breedvoetbuidelmuis. Al deze dieren zien we van nog dichterbij tijdens de Sanctuary Tour. Dat is een tour door de binnentuin van de accommodaties, speciaal voor wie hier blijft slapen. Andere dierentuingasten kunnen hier niet komen. De tour gaat in kleine groepjes en met een gids die veel informatie geeft. Boek hier je kaarten voor Tarango Zoo voordelig online.
Nu komen we echt heel dicht bij de dieren, sommige dieren zoeken zelfs zelf het contact op. Eigenlijk niet helemaal de bedoeling, maar ze hopen dat je eten hebt. We zien hier ook de Echidna of mierenegel, een heel zeldzaam dier, namelijk een zoogdier dat eieren legt. Ook de rest van de dierentuin is trouwens erg mooi en als je hier slaapt heb je zowel op dag van aankomst als op dag van vertrek gratis entree. Hoewel je eigenlijk niet zoveel tijd nodig hebt. Ik zou ’s ochtends aankomen en je bagage droppen, dan lekker inchecken en chillen op de kamer voor de Sanctuary Tour.
Als je hier overnacht dan hoort daar een uitstekend ontbijt bij in Me-Gal restaurant. Hier heb je geweldig uitzicht over de hele skyline van Sydney. Het is een luxe ontbijt met veel afwisseling en verse gerechten. In Me-Gal kan je ook dineren, dat zou ik zeker doen. ’s Avonds met zonsondergang is het uitzicht nog gaver. Het is een culinaire belevenis, maar de à la carte opties zijn heel redelijk van prijs en er is zelfs een kindermenu.
De kamers zelf zijn ook echt goed, met een fijn bedje en plek om te zitten voor het raam. De badkamer en regendouche zijn voorzien van luxe badproducten. Met jonge kinderen kan je met zijn drieën gebruikt maken van een tweepersoonskamer en uitschuifbaar bed, met oudere kinderen vanaf zes jaar worden kamers met een tussendeur aangeraden. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.
Yehs hotel Sydney harbour suites
Yehs hotel Sydney Harbour suites heeft appartementen. Iets dat voor gezinnen natuurlijk heel fijn is. Je kan hier ook zelf koken, hoewel met twee gaspitjes en een magnetron je toch vooral op snelle simpele maaltijden uitkomt. Ook heel fijn is de wasmachine met droger. De locatie van het Yehs Hotel is hartstikke goed, lekker centraal en op loopafstand van veel bezienswaardigheden.
De extra faciliteiten, zoals het zwembad, de gym en het ontbijt, zijn een stuk minder als je de reviews leest. Dus je kunt beter, zoals wij hebben gedaan, dit hotel kiezen vanwege de goede prijs-kwaliteit verhouding en dan zonder ontbijt. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.
De Blue Mountains bezoeken vanuit Sydney
Een dagtrip maken vanuit Sydney? De Blue Mountains is dan een populaire bestemming. Ik zou persoonlijk niet kiezen voor een dagtrip. Afhankelijk van waar je verblijft in Sydney zit je dan toch twee tot drie uur enkele reis in de trein. Dan moet je bij aankomst nog vervoer regelen of wachten op de Blue Mountains Explorer bus en voordat je dan echt in de natuur loopt is het nog later.
Zeker tijdens een trip naar Sydney met kinderen wil je ook niet supervroeg op om een vroege trein te halen. Ik koos zelf voor een weekend met twee nachten in Katoomba in de Blue Mountains. Achteraf gezien was dat ook weer wat veel, dus ik zou kiezen voor één nachtje.
Lees ook ons uitgebreide blog over de Blue Mountains met kinderen of ga voor meer tips naar al onze informatie over Australië met kinderen.