Home / Reisinformatie / Azie / Georgie / Kosten vakantie Georgië: dit waren onze uitgaven

Kosten vakantie Georgië: dit waren onze uitgaven

Wat zijn de kosten van een vakantie in Georgië? Is Georgië echt zo goedkoop? Ik kwam in de rij van de douane aan de klets met een Nederlander die voor de tweede keer in het land was. Een van de pluspunten volgens hem: “Je kunt hier gewoon voor 25 euro per dag prima leven.” Dat geloof ik zeker en toch gaven wij bijna het dubbele uit.

Georgie kosten

Onze vakantie van 1 week kostte ons voor 2 volwassen en 1 kind ongeveer €2200,-. Waarbij ik wel moet opmerken dat we de vliegtickets pas twee weken van tevoren boekten. Een groot deel van onze kosten zitten in taxi kosten. Normaal reizen we eigenlijk altijd met het openbaar vervoer of huren we een auto. Maar nu, met de oplopende besmettingsaantallen, voelde het fijner om een taxi te huren voor een dag, dan om met 16 mensen opgepropt in een minibusje te zitten. Bovendien wilden we ook graag veel zien in de week die we hadden. Dat gaat makkelijker met een taxi met chauffeur of met een (huur)auto dan met het openbaar vervoer. Omdat Georgië ook niet het allerfijnste land is om zelf te rijden, was dit voor ons nu een goede en trouwens nog steeds betaalbare optie.

We mixten twee nachten in een luxer vier sterren hotel af met wat simpelere hotels, nog steeds met eigen badkamer en goede ligging. We kookten niet zelf, maar aten in restaurantjes en hebben elke dag meerdere activiteiten ondernomen. We hebben nergens op de prijs gelet. We reisden in de herfstvakantie. In de zomer zullen accommodatie kosten wellicht wat hoger liggen.

Ben je echt op zoek naar een goedkopere vakantiebestemming? Lees ook ons kostenoverzicht Servië, mede dankzij de lage prijzen van vliegtickets nog voordeliger dan Georgië. Daar waren voor twee weken een lager bedrag kwijt dan nu voor een week.

Kosten vakantie Georgië

Vliegtickets – €1190,44

De grootste kostenpost voor vertrek zijn de kosten van het vliegticket. Vliegen met kinderen is in de schoolvakanties jammer genoeg bijna altijd duurder dan in andere periodes van het jaar. We kozen voor een rechtstreekste vlucht, middels een codeshare van KLM en Georgian Airways. Die voeren de vlucht van Amsterdam naar Tbilisi daadwerkelijk uit. Wat een waardeloze maatschappij is dat, je krijgt een klein glaasje water en meer is er niet te krijgen in het vliegtuig.

Dus als ik het zo bekijk, is het eigenlijk nog best een duur ticket. Nu boekten we ook nog super last-minute slechts twee weken van tevoren de tickets. Eerder boeken is goedkoper, dan betaal je rond de €250-300 euro per ticket. Vliegen met een overstap is ook mogelijk.

Accommodaties – €294

In Georgië zijn er de afgelopen jaren heel veel luxe en sfeervolle boetiekhotels bij gekomen. Je verwacht het misschien niet, maar er zijn ook echt veel mooie sfeervolle hotels die tussen de €75 en €150 per nacht kosten. Aan de andere kant kun je ook voor rond de €25-30 per nacht hele prima en nette familiekamers vinden. Voor onze 7 overnachtingen in Georgië kwamen we uit op een gemiddelde van €42 per nacht.

Kosten vakantie Georgië

We verbleven in Tbilisi in eerste instantie namelijk twee nachten in een vier sterren hotel. We hadden hiervoor gekozen, omdat we best laat aankwamen en ik na een lange reisdag meer luxe wel fijn vond. Bovendien had dit hotel een mooi restaurant met uitzicht over de stad. We betaalden bij dit hotel €77 per nacht.

Daarna sliepen we twee nachten bij een kleinschalig hotel in Kazbegi, waar de familie ook zelf woonde. Hier hadden we een ruime driepersoonskamer en betaalden we €30 per nacht. Onze dochter vond het erg leuk dat ze hier veel dieren hadden.

De laatste drie nachten sliepen we weer in Tbilisi. Nu in een kleinere kamer waar we €26 per nacht voor betaalden. Geen echt hotel, maar een appartement dat was omgebouwd tot allemaal hotelkamers. Met een sleutelcode kregen we toegang tot het pand. Ook dit was weer een hele nette schone kamer.

Kosten vakantie Georgië

Eten en drinken – €323,79

Eten en drinken in Georgië is goedkoop, maar uit eten is niet perse heel goedkoop. Net als dat er nu veel boetiek hotels zijn, heeft Georgië ook echt sfeervolle en goede restaurants. Daar betaal je natuurlijk ook voor de setting. Het eten is dan ook wel echt goed. Gemiddeld gaven we €46,26 per dag uit, maar er zit dus wel echt veel verschil in per dag.

Kosten vakantie Georgië

Zo dineerden we bij Rooms in Kazbegi, het meest luxe restaurants van de stad. Wat een setting met uitzicht en ook gewoon een relaxte plek. De bediening was trouwens niet heel bijzonder, maar het eten was wel een moderne variatie op traditionele Georgische gerechten. Ook aten we twee keer in hartje centrum van Tblisi, hier was de bediening dan juist wel weer een reden om terug te komen. Net als de setting, fijne lounge banken en een heater. Plus het eten was ook echt goed. Op dit soort plekken betaalden we 30 à 40 euro voor drie hoofdgerechten, twee wijntjes en een glaasje melk voor onze dochter.

Tbilisi

Andere keren aten we bij simpelere restaurants en dan betaalden we meestal rond de twintig euro voor een diner met drie personen en wederom wijn, water en melk. Vaak aten we dan gerechten als vlees van de spit, frietjes en een komkommer salade. Of we kozen voor een traditioneel gerecht als Chinkali, dit zijn een soort dumplings: deeg gevuld met vlees of kaas.

Een ding om rekening mee te houden, is dat je in Georgië bijna altijd een sharing dinner besteld. Oftewel, alle gerechten worden op tafel gezet en je krijgt per persoon een bord. Ze gaan er dus vanuit dat je alles samen deelt. Het eten komt wanneer het klaar is en dus vaak na elkaar in plaats van allemaal tegelijk. In de meeste gevallen vielen de gerechten dan ook groter uit dan je zou verwachten voor 1 portie, maar soms was iets juist veel kleiner en totaal anders dan we verwacht hadden. Zoals een kipsalade, wat gewoon een klein bakje met kipdraadjes was.

Niet elk restaurant had ontbijt inbegrepen. Ontbijten bij een restaurant, ook al was het maar een simpele tosti, was best prijzig voor Georgische begrippen. Daarom haalde we daarna gewoon wat bij de supermarkt. Voor een chocolade croissant betaal je dan nog geen euro. Kleine dingetjes, zoals een flesje water of een ijsje, kosten ook bijna niks.

Vervoerskosten – €245,95

We gaven tijdens onze week behoorlijk wat uit aan vervoerskosten. Dit kwam omdat we nauwelijks gebruikmaakten van het openbaar vervoer, maar in plaats daarvan taxi’s huurden. De reden hiervoor is tweeledig.

Kosten vakantie Georgië

We wilden graag een aantal mooie plekken bezoeken op de route naar Kazbegi. Dat kan niet in één dag met de bus. Zelf rijden is ook niet echt heel prettig in Georgië. Ik ontdekte Go-Trip en hiermee konden we een nette auto boeken met Engelsprekende chauffeur. Voor 260 GEL (ongeveer 75 euro) bracht die ons naar alle plekken waar we wilden stoppen en naar ons hotel in Kazbegi. Daar bleven we twee nachten en het plan was om daarna een mini-bus terug te nemen naar Tbilisi.

Kosten vakantie Georgië

Toch besloten we de rest van de tijd ook maar taxi’s te huren. We voelden ons niet namenlijk niet prettig om in een volle (mini)bus te reizen terwijl we midden in een besmettingsgolf zaten. Toen we boekten ging het allemaal de goede kant op, maar dat veranderde razendsnel. Nu testen ze ook veel, maar met meer dan 1000 per 100.000 besmettingen is er toch echt wel iets aan de hand. We mochten alleen terugvliegen naar Nederland met een negatieve test (ook al zijn we gevaccineerd), dus we waren extra voorzichtig.

Kosten vakantie Georgië

Voor onze rit terug naar Tbilisi betaalden we 140 GEL (ongeveer 40 euro). Dit was met een chauffeur die we gewoon ter plekke tegenkwamen. De mini-bus zou ons voor dezelfde route 13 GEL per persoon hebben gekost.

We maakten nog een lange dagtrip met Go-Trip, waar we 380 GEL (ongeveer 110 euro inclusief fooi) voor betaalden. Ook deze trip was niet mogelijk geweest in één dag met het openbaar vervoer.

Verder betaalden we nog de taxi’s van en naar het vliegveld en hadden we daarnaast nog wat kleine kosten voor de kabelbaan en de funiculaire in Tbilisi en we namen in de stad ook een keer de bus.

Kosten vakantie Georgië

Excursies, musea, entreegelden – €67,77

We betaalden in Georgië zelden entree. De meeste kerken zijn bijvoorbeeld gratis. Voor de grotere musea in Tbilisi betaalden we een paar euro per persoon, net als voor de botanische tuin. Het merendeel van deze kosten zitten in de luchtballonrit die we maakten boven Tbilisi. Hiervoor betaalden we 135 GEL (bijna veertig euro). Wel supertof om te doen. Ook bezochten we in Tbilisi het Mtatsminda pretpark. Je betaalt hier per attractie vaak 5 of 10 GEL per persoon. In totaal maakten we hier 50 GEL (zo’n 15 euro) op.

Georgie

Overige kosten – €52,60

Om weer terug naar huis te vliegen moesten we beide een coronatest doen. Hiervoor betaalden we 80 GEL per persoon (ongeveer 20 euro). Ook hadden we nog wat spullen nodig van de farmacie.

Kosten vakantie Georgië

Vallen de kosten van een week Georgië mee of tegen?

1 gedachte over “Kosten vakantie Georgië: dit waren onze uitgaven”

  1. Hi Tikva!
    Super leuk om te lezen. Hopelijk ook eens die kant op te gaan ???? Altijd erg blij met je goede en leuke stukken, bedankt!
    Groetjes Renee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top