Home / Reisinformatie / Azie / Georgie / Tbilisi met kinderen, leuke activiteiten in de hoofdstad van Georgië

Tbilisi met kinderen, leuke activiteiten in de hoofdstad van Georgië

Ga je op vakantie naar Georgië met kinderen, dan kom je vast ook in de hoofdstad Tbilisi. Wij vonden Tbilisi met kinderen echt een hele prettige stad waar bovendien ook best wat te beleven is. Het is een hele groene stad en je zit hier echt zo in de natuur. Verder is Tbilisi een bijzondere mix van oud en nieuw. De oude gebouwen zijn deels opgeknapt en zien er dan heel sfeervol en zelfs romantisch uit, maar vaak ook enigszins vervallen.

We hadden zelf twee volle dagen, een halve dag en nog een avond in Tbilisi en dat was echt ruim voldoende. We hebben op ons gemak rondgekeken en hadden ook genoeg tijd om op terrasjes te zitten. In principe heb je aan twee dagen voldoende voor de meest boeiende bezienswaardigheden van Tbilisi. Omdat Tbilisi zo centraal ligt, kom je hier tijdens een langere vakantie waarschijnlijk toch vaker terecht.

Tbilisi met kinderen

Wat te doen in Tbilisi met kinderen?

Mtatsminda Park

De populairste attractie in Tbilisi voor gezinnen is zonder twijfel Mtatsminda Park, een kleinschalig pretpark waar je per attractie betaalt. Wat het voor ouders ook boeiend maakt, is de ligging op een heuvel. Hier heb je namelijk fantastische uitzichten over de stad. Omdat de weersvoorspelling voor onze eerste dag in Tbilisi het beste was, besloten we om ook maar direct hierheen te gaan en andere (binnen) attracties voor later te bewaren. Ik had verwacht dat we na een paar uurtjes wel uitgekeken zouden zijn, maar uiteindelijk zijn we hier bijna de hele dag geweest.

Mtatsminda Park

Om in Mtatsminda Park te komen, kun je een bus nemen of met de funiculaire de heuvel op. Het pasje dat je koopt bij het begin van de funiculaire heb je ook nodig om voor de attracties te betalen. Die moet je dan eenmaal boven wel extra opladen. We moeten even zoeken waar dat kan, maar vinden in de Kids Zone een kassa.

Mtatsminda Park

We willen wat geld op de pas zetten maar de dame zegt: “Nee dat is veel te veel”. Achteraf zijn we blij dat we naar haar geluisterd hebben. De meeste attracties kosten maar 5 of 10 GEL. Lang niet alles is nu in oktober ook geopend. Dit pretpark in Tbilisi is groen en uitgestrekt. De attracties zijn verdeeld in de Family zone, de Kids zone en de Extreme zone. In de Kids zone heb je de meeste dingen te doen voor jonge kinderen, zoals botsbootjes en een draaimolen. De Extreme zone heeft een achtbaan die over de kop gaat en een wildwaterbaan. Voor de achtbaan moet je helaas wel 12 jaar en 140 centimeter zijn. Daar mag onze dochter nog niet in. Gelukkig vermaakt ze zich ook met botsauto’s en trampolines.

Mtatsminda Park

Hier staat ook het reuzenrad. Ik geloof het wel, ook zonder een enorm reuzenrad op de klif heb ik uitzicht genoeg over Tbilisi. Mijn man en dochter gaan wel. Ondertussen volg ik de muziek die ik al een tijdje hoor. Het blijkt een groep kinderen in traditionele kleding die aan het oefenen is voor een optreden. Toch leuk om te zien.

Mtatsminda Park

Er zijn verschillende restaurants in Mtatsminda Park. We kiezen er eentje met fijne banken en genieten in het zonnetje van onze eerste Georgische lunch. Er zijn in Mtatsminda Park gratis toiletten, dit zijn gat in de grond wc’s. Tegen betaling van 50 cent kun je ook gebruikmaken van reguliere toiletten die worden schoongemaakt.

Mtatsminda Park

Rike Park

Een van de plekken in Tbilisi waar je zeker gaat komen is Rike Park. Dit is een groot park langs de rivier. Hier start de kabelbaan naar het fort op de heuvel en je kunt hier een rit maken met de luchtballon. In Rike Park zit ook een prima gratis toegankelijke speeltuin. Er zijn veel bankjes en diverse kiosken waar je wat te eten en drinken kunt halen.

Rike Park

Luchtballon Tbilisi

Een hele bijzondere attractie in Tblisi is de Tbilisi Airballoon. Deze luchtballon zit aan een kabel en je kunt hiermee tegen betaling 150 meter omhoog. In deze stad vol uitzichtpunten is dit er wel een hele bijzondere. Je moet er wel even voor in de rij staan, maar we hadden de wachttijd van een half uur er graag voor over. Wij gingen net na zonsondergang toen alle lampjes in de stad aangingen. Echt een hele bijzondere ervaring.

Luchtballon Tbilisi

Het enige kleine nadeel: de luchtballon draait niet rond en we moesten op onze plek blijven. Geen 360 graden uitzicht maar desondanks nog steeds heel erg mooi. Dit mag dan de duurste attractie van Tbilisi zijn, het is ook iets dat je bijna nergens anders tegenkomt.

Luchtballon Tbilisi

Narikala fort

Vanuit Rike Park kun je de kabelbaan nemen naar het Narikala fort. Dit is natuurlijk een stuk leuker dan naar boven lopen. Het is zeker dat in de vierde eeuw hier al een fort stond. Hoewel veel van de vestingwerken die je nu ziet van een veel latere datum zijn. Vanaf een afstand ziet het er groter en indrukwekkender uit dan wanneer je er tussendoor loopt.

Vanuit het Narikala fort heb je ook weer een mooi uitzicht op Tbilisi en de rivier de Kura. Verwarrend genoeg bestaat het fort uit twee ommuurde delen die niet met elkaar verbonden zijn. Heb je geen zin om om te lopen? Neem de trap en dan zie je een sluippaadje waar je over de muur kunt klimmen. In het linkerdeel van het fort staat ook een kerkje.

Narikala fort

Zipline en Mother of Georgia

Als je hier toch bent, moet je ook even naar rechts vanaf de kabelbaan naar het standbeeld ‘The Mother of Georgia’ lopen. Dit enorme beeld kijkt uit over de stad. Hier vlakbij vind je de Tbilisi zipline. Hiermee kun je naar de andere kant van de botanische tuin ziplinen. Vanaf waar je dan in tien minuten weer terug loopt.

Botanische tuinen Tbilisi

Wij kiezen deze keer niet voor de zipline, maar maken wel een wandeling door de botanische tuin van Tbilisi. Als je in het oude centrum van de stad loopt, heb je helemaal niet door dat er achter het fort een natuurgebied zit. Dit is een van de dingen die Tbilisi heel kindvriendelijk maakt. Je bent echt zo in de natuur. Daarvoor moet je dan wel wat trappen naar beneden lopen de kloof in en een klein bedrag aan entree betalen.

We maken een mooie wandeling door de botanische tuinen. In de tuinen zijn een tweetal watervallen te bewonderen. Deze botanische tuinen bestaan al sinds 1625 en worden zelfs al genoemd in een reisverslag in 1671. Je treft hier dan ook veel grote bomen en afwisselende vegetatie. Er zijn een aantal thema tuinen, zoals de rozentuin en een hele kleine Japanse tuin.

Je hoeft niet weer helemaal terug omhoog te lopen, want de tuinen hebben ook een uitgang aan de laag gelegen kant. Hier loop je ook zo de wijk Abanotubani in.

Botanische tuinen Tbilisi

Abanotubani 

Abanotubani is een van de oudste en meest herkenbare wijken in Tbilisi. Ook hier zijn een kloof en een waterval te vinden, de Leghvtakhevi waterval. Het water hier heeft een hoog gehalte sulfer. In vroegere tijden werd de stroom gebruikt om de was te doen en er ontstonden langs het water een aantal badhuizen. Enkele badhuizen bestaan nog steeds. We zijn zelf niet naar een badhuis geweest, maar namen wel een kijkje bij de waterval.

Abanotubani 

Klokkentoren Tbilisi

De klokkentoren van Tbilisi is leuk om even langs te lopen als je toch in de buurt ben. In 2010 werd de toren gebouwd naast het marionettentheater in de oude binnenstad van Tbilisi. Elk uur komt er een engel naar buiten met een kleine hamer om de bel te luiden. Twee keer per dag om 12 uur en om 19 uur is er zelfs een uitgebreidere show te zien. Wij waren net te laat, maar de toren zelf is ook al grappig om te bekijken dankzij de bijzondere tegels aan de buitenkant.

tbilisi kloktoren

Dry Bridge Market

Een permanente rommelmarkt waar je van alles kunt zien. Van hele oude camera’s tot munten uit de sovjet tijd. Er zijn ook genoeg toeristische dingen te koop, zoals sieraden en schilderijtjes. Leuk om even een rondje te lopen.

Musea in Tbilisi

Van de verschillende musea in Tbilisi zijn er in ieder geval drie die ook interessant zijn voor gezinnen.

Georgian National Museum

Het Nationaal museum van Georgië heeft in de kelder een boeiende archeologische collectie met heel veel gouden voorwerpen. Uitleg wordt ook in het Engels gegeven en zo leerde ik wat meer over de geschiedenis van het land.

tbilisi museum

Andere vleugels gaan onder andere over de dieren in Georgië. In de natuurhistorische sectie staan vooral opgezette dieren en het gaat een stukje over de vroegere mensen en de neanderthaler sporen die zijn gevonden in het land.

Dan is er nog een verdieping met traditionele kledij. De bovenste verdieping gaat over Georgië ten tijdens van de Russische onderdrukking. “Dit is niet echt voor kinderen he”, zegt onze dochter. Hier veel foto’s van mensen die vermoord zijn en ook wat nare foto’s. Wel erg indrukwekkend en leerzaam om de informatie hier te lezen.

tbilisi museum

National Gallery

De National Gallery is het kunstmuseum van Georgië. Ik had mijn man en dochter meegesleept naar het National Museum dus nu moest ik mee naar het kunstmuseum. Onze dochter bekijkt namelijk liever schilderijen. Het museum is trouwens super modern met een enorme glazen trap. De collectie met veel Georgische kunstenaars is ook best afwisselend en boeiend. In ieder geval niet vol met historische portretten, maar veel moderne kunst.

Tbilisi

Museum of Illusions

Het Museum of Illusions is een keten van musea die je in diverse landen kunt vinden. Omdat we inmiddels al verschillende vestigingen hebben bezocht en ze allemaal vrijwel identiek zijn, weten we inmiddels wat we kunnen verwachten. Dit museum draait om allerlei grappig illusies. Een prima plek om een uurtje door te brengen.

Kerken in Tbilisi

In Tbilisi zijn veel kerken. Bij de meeste kun je gratis binnenkijken, mits je gepast gekleed bent. Fotograferen is bijna nergens toegestaan. De Kashveti kerk is een van de oudste kerken van de stad en heeft mooie muurschilderingen. De meest opvallende kerk in Tblisi is echter de Samebakathedraal. Deze bestaat nog niet zo lang, maar is van binnen ook erg mooi afgewerkt, al is slechts een deel voorzien van muurschilderingen. Het is wel even een wandeling de heuvel op, maar wat vonden het deze wel waard om binnen te kijken.

Tblisi

Overige bezienswaardigheden in Tbilisi met kids

Mocht je meer tijd hebben en nog wat willen doen, dan zou je nog een bezoek kunnen brengen aan de Tbilisi dierentuin. Hoewel reviews niet erg enthousiast zijn over de dierentuin. Er is in Tbilisi ook nog een groot zwembad met glijbanen. Een andere plek om te bezoeken is het Etnografisch museum. Dit is te combineren met Turtle Lake Park, een meer met strandjes. De makkelijkste manier om hier te komen is met een taxi.

Kindvriendelijk hotel in Tbilisi

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Tbilisi? Wij sliepen op twee verschillende plekken in de stad. De eerste nachten kozen we voor een wat luxer hotel, het Brim Hotel. Hier hadden we een hele ruimte vierpersoonskamer met een tweepersoonsbed en twee losse bedden. Omdat er deels een muur tussen stond, voelde het extra privé. Er is ook een nette badkamer met een bad.

De belangrijkste reden dat we voor dit hotel hadden gekozen, was het restaurant op de bovenste verdieping. Zo hoefden we de eerste avond niet meer op zoek naar een restaurant maar konden we prima eten met uitzicht op de stad. De ligging is oké, tussen het oude centrum en de kathedraal in. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

tbilisi hotel

Onze tweede keer in Tbilisi kozen we voor een goedkopere driepersoonskamer die net wat dichter bij de actie zat. We liepen hier al een keer langs en toen was Marcel niet zo heel enthousiast. De straat en het gebouw zelf zijn duidelijk nog toe aan een opknapbuurt. Hoewel een straat verder al het autovrije centrum start. Met een code konden we naar binnen op de bovenste verdieping van Galaktioni 22 waar een kleine gezamenlijke keuken is en een aantal kamers. De kamer zelfs was echter super netjes. De badkamer was klein maar functioneel. Wel rook je soms dat de sifons niet helemaal perfect aansloten. Wij vonden de ligging ideaal voor een verblijf in de stad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Kosten vakantie Georgië

Algemene tips voor je bezoek aan Tbilisi met kinderen

Veel winkels in Tbilisi zijn alle dagen van de week open. Heb je babyvoeding of luiers nodig, dan kun je ook terecht bij een farmacie. Die zijn ook makkelijk te vinden. In het oude centrum begint het vanaf een uur of 10.00 à 11.00 pas een beetje te leven. Heeft je hotel geen ontbijt, dan kun je het beste wat halen bij de supermarkt.

In Tbilisi kom je net als elders in Georgië veel zwerfhonden en katten tegen. Als dit je eerste bestemming is in de stad is het goed om met je kinderen afspraken te maken over het aanraken van deze dieren. Heeft de hond een enorme chip in zijn oor dan is deze door de overheid ingeënt tegen hondsdolheid. De meeste dieren zien er ook redelijk gezond uit en doen niks anders dan bedelen als je aan het eten bent.

Tbilisi met kinderen

Tbilisi is niet super buggyvriendelijk. Hoewel er overal wel stoepen zijn, staan er vaak dingen op zoals paaltjes waardoor je er dan toch weer af moet. Ook zijn de tegels vaak ongelijk. Nog belangrijker, er ligt veel hondenpoep op. Wanneer het even kon, liepen we dan ook liever op straat. De enige uitzondering is het autovrije gedeelte van de binnenstad en diverse parken.

Lees ook onze andere blogs over Georgië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top