Droom je van een gezinsvakantie in Zuid-Afrika maar twijfel je nog? Lang vliegen, grote reisafstanden, malaria. Onveiligheid en beperkte voorzieningen. En is het niet enorm duur? Blogger Esmeralda ging na verschillende reizen zonder kinderen nu naar Zuid-Afrika met peuter. Ze geeft antwoord op de 6 meest gestelde vragen over Zuid-Afrika.
Gezinsvakantie Zuid-Afrika
Wat is de beste reisperiode voor een gezinsvakantie in Zuid-Afrika?
Wij vinden september en oktober de beste reistijd. De seizoenen zijn omgekeerd aan Nederland, dus het is dan voorjaar. De temperaturen zijn aangenaam, hoewel het in het Krugerpark wel warm kan zijn en in Kaapstad altijd een briesje staat. Dieren laten zich in deze periode goed zien en het is het begin van het hoogseizoen in Zuid-Afrika en dus nog niet al te druk.
De Zuid-Afrikaanse scholen zijn in december gesloten voor de zomervakantie en dan kan het overal dus wél erg druk worden en schieten de prijzen omhoog. Dit is iets om over na te denken als je een kerstvakantie in Zuid-Afrika plant.
In onze zomervakantie is het daar winter, maar de temperaturen zijn dan nog prima en het is een gunstige periode omdat de kans op malaria nihil is dan. In april en mei heb ik ook uitstekende dagen gehad in Zuid-Afrika en veel dieren heb gezien. Eigenlijk kan je dus het hele jaar door naar Zuid-Afrika met kinderen, ook in de zomervakantie!
Hoe zit het met de veiligheid in Zuid-Afrika?
De veiligheid in Zuid-Afrika is niet overal even goed. Het is een feit dat het land in sommige gebieden kampt met criminaliteit en verkeersonveiligheid. Dit is voor ons geen reden geweest niet naar Zuid-Afrika te gaan met onze peuter van twee.
Met gezond verstand kom je immers een heel eind en gelukkig zijn er voldoende gebieden in Zuid-Afrika waar je prima en veilig zelf kunt reizen. Daarbij gelden natuurlijk wel de gebruikelijk voorzorgsmaatregelen en voorzichtigheid. Dat betekent dus bijvoorbeeld niet te koop lopen met dure bezittingen, alert zijn als je geld pint en je aan de verkeersregels houden (links rijden!).
Een aantal specifieke tips over de veiligheid in Zuid-Afrika
Niet rijden na zonsondergang. Probeer voor het donker wordt in je accommodatie te zijn. Ga je toch in het donker te weg op, bijvoorbeeld om uit eten te gaan, zorg dan dat je weet waar je heen moet en parkeer je auto op een, liefst bewaakte, parkeerplaats in de buurt van het restaurant. Een navigatiesysteem is voor ons een must, uren rondrijden om je guesthouse of een restaurant te vinden met een peuter op de achterbank is voor niemand leuk.
In Afrika speelt het leven zich veelal buiten en in de natuur af. Veel hotels hebben geen omheining, waardoor dieren zomaar bij je slaapkamerraam kunnen staan. Dat is natuurlijk een hele belevenis, maar het betekent wel dat je goed moet opletten. Let hierop bij het boeken van je accommodatie, zodat je kind ongestoord kan buiten spelen én jij een zorg minder hebt. Zwemmen in open water is altijd een risico, bedenk dat er krokodillen en nijlpaarden kunnen zitten.
Wil je een paar dagen strand tijdens je reis, kies dan voor een plaats waar de zee toegankelijk is en de stroming niet te sterk is, zodat je kan zwemmen. Rond Kaapstad en in Kwazulu Natal zijn diverse toegankelijke stranden waar je met kinderen prima kan zwemmen. De watertemperatuur is over het algemeen beter aan de oostkant van het land. Kijk op deze site voor een overzicht van Zuid-Afrikaanse stranden met een blauwe vlag. Ook hier geldt: altijd gezond verstand gebruiken en opletten want langs de gehele kust van Zuid-Afrika zitten haaien.
Hoe zit het met malaria in Zuid-Afrika?
Wij zijn geen artsen, laat je voor een reis dus altijd goed informeren. In Zuid-Afrika komt malaria voor maar je kunt ook naar Zuid-Afrika gaan zonder malariapillen te slikken.
Wij hebben ervoor gekozen het Krugerpark wat malariagebied is wel te bezoeken, maar zonder in het park te overnachten. Vind je dat toch nog een te groot risico dan zijn er prima alternatieven voor het spotten van de Big Five buiten het Krugerpark. In het noordwesten van Zuid-Afrika zijn mogelijkheden voor malariavrije en kindvriendelijke safari’s in onder andere de privéparken in de Waterbergen en Madikwe en in de nationale parken Pilanesberg en Marakele.
Insmeren met goede muggen werende middelen moet nog steeds omdat tegen een aantal ziektes zoals dengue geen vaccinatie is. Lees voor meer informatie ons artikel gezond op reis.
Lees ook ons blog: Malariavrije Safariparken in Zuid-Afrika.
Hoe kom je in Zuid-Afrika?
Zuid-Afrika ligt op ongeveer 11 uur vliegen van Nederland. Je kan kiezen voor een rechtstreekse vlucht naar Johannesburg of Kaapstad vanuit Amsterdam met KLM. Vliegen met een andere maatschappij, met tussenstop, is de andere mogelijkheid. Dit kan onder andere via Londen, Frankfurt of Madrid. Wij kiezen zelf graag de laatste omdat dit het voordelig is en een goede overstapmogelijkheid biedt. Bovendien is dit een nachtvlucht waarbij je in de morgen arriveert, terwijl de rechtstreekse vluchten van KLM ’s morgens vertrekken en ’s avonds aankomen.
Elf uur vliegen met kinderen blijft een hele onderneming. Maar in tegenstelling tot bestemmingen in Azië en Noord- en Zuid-Amerika, is er met Zuid-Afrika nauwelijks of geen tijdsverschil. De Zuid-Afrikanen doen niet aan zomer- of wintertijd en dus loopt Zuid-Afrika alleen tijdens onze winter een uur voor. Geen jetlag dus, wat voor reizen met kinderen ideaal is! Lees ook onze tips vliegen met baby.
Hoe kan je het beste rondreizen in Zuid-Afrika met het gezin?
Zuid-Afrika is een enorm land. De reisafstanden tussen verschillende bestemmingen kunnen daarom groot zijn, zeker met kinderen. Toch hoeft dit geen belemmering te zijn. Reizen door Zuid-Afrika is een belevenis op zich. Het gevarieerde landschap en de vele leuke plekken om onderweg te stoppen maken dat een reisdag geen straf is.
Je kunt kiezen voor een groepsreis met kinderen maar je kunt ook prima zelfstandig rondreizen in Zuid-Afrika. Het is dan wel aan te raden te reizen met een huurauto, het openbaar vervoer is niet overal betrouwbaar of simpelweg niet voor handen. Maak hierbij de afweging waar je gaat rijden. Blijf je in het gebied rond Kaapstad of de Tuinroute, dan volstaat een personenauto van de kleinere categorie. Ga je richting de wildparken in het midden en westen of bezoek je Swaziland en Lesotho, dan is een 4×4 geen overbodige luxe. De hoofdverbindingen zijn prima maar de kleinere wegen en de wegen naar accommodaties zijn vaak onverhard. Bovendien is een grotere en hogere auto ideaal voor het zelf rijden in de wildparken, want hoe hoger je zit, hoe meer je ziet!
De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen goed. Op een deel van de wegen wordt tol gevraagd, maar het gaat hierbij om geringe bedragen en het verkort de reisafstanden aanzienlijk. In de meeste huurauto’s zit een ingebouwde e-tag waarmee je vlot langs de tolpoortjes rijdt. Je betaalt achteraf via je creditcard.
Plan je reis ruim, twee uur rijden volgens je navigatie wordt in praktijk al snel drie uur met tussenstops, wegwerkzaamheden of simpelweg omdat het zonde is al het moois wat te zien is voorbij te racen! Op de hoofdwegen en rondom de steden en dorpen zijn volop tankstations te vinden, zonder uitzondering met uitstekende, schone toiletten en voorzieningen om kinderen te verschonen.
Voor de grote afstanden is een binnenlandse vlucht aan te raden. Op die manier is het ook mogelijk verschillende delen van het land te combineren in een reis. Heen vliegen naar Johannesburg en terug vanaf Kaapstad wordt vaak gedaan. Tussen de grote steden Johannesburg, Kaapstad, Durban en Port Elizabeth vliegen meerdere malen per dag diverse maatschappijen. Mango Air, Kulula Airlines en Safari bieden de scherpst geprijsde tickets aan. Let hierbij wel op hoeveel bagage je mee mag nemen.
Wat kost een reis naar Zuid-Afrika met kinderen?
De lokale munteenheid in Zuid-Afrika is de rand. Deze wisselt het laatste jaar behoorlijk in waarde, maar de koers is ongewijzigd gunstig ten opzichte van de euro.
Zoals bij veel verre bestemmingen is de vliegreis de grootste aanslag op het reisbudget. Wij vlogen in september voor nog geen 1200 euro vanaf Brussel via Madrid naar Johannesburg met z’n drieën. Goed vergelijken loont hier de moeite. Onze binnenlandse retourvlucht van Johannesburg naar Port Elizabeth konden we voor net geen 300 euro maken. Deze prijzen waren realistisch op het moment van onze reis, maar momenteel is vliegen een heel stuk duurder dan een paar jaar geleden. In de schoolvakanties mag je blij zijn met een vlucht onder de 1000 euro per persoon. Lees ons artikel goedkoop vliegen met kinderen.
Voor een standaard SUV betaalden wij in september ongeveer 32 euro per dag, inclusief het afkopen van de verzekering. Aan de benzinepomp valt de schade mee, je tankt er voor ongeveer 12 rand (0,80 euro) per liter.
Op accommodatie besparen we liever niet, we verbleven tijdens onze laatste reis in redelijk luxe guesthouses en lodges en waren daar gemiddeld 1500 rand (100 euro) per nacht aan kwijt. Het is belangrijk goed te bepalen wat je wil en wat er inbegrepen is. In de accommodaties in de privéparken is vaak het ontbijt, lunch, avondeten en één of meerdere activiteiten inbegrepen. Het lijkt dan misschien per nacht prijzig, maar als je alles los moet boeken en betalen ben je vaak duurder uit! Onze accommodaties waren allemaal erg kindvriendelijk. Het was geen probleem een extra bed in de kamer te zetten en kinderen onder de 3 jaar verblijven vaak gratis. Voor oudere kinderen geldt meestal gereduceerd tarief.
Er is ook veel self-catering accommodatie beschikbaar in Zuid-Afrika.Dit is een prima optie als je wil besparen op je gezinvakantie in Zuid-Afrika. Vanaf zo’n 600 rand heb je een huisje met alle voorzieningen. Veel vrijheid, soms zelfs een eigen zwembad en bijna altijd een braai. De Zuid-Afrikanen zijn gek op barbecueën of zoals ze zelf zeggen: braaien! Ook in de meeste nationale parken is betaalbare accommodatie te boeken in verschillende categorieën. Reserveer die wel op tijd, want deze accommodaties zijn snel volgeboekt.
De Big Five zoeken kan een prijzige aangelegenheid zijn. Een gamedrive met een ranger kost al vlug tussen de 700 en 900 rand per persoon. Los van de vraag of je een gamedrive met kinderen aandurft, is dat veel geld. Het kan echter ook goedkoper. In de meeste nationale parken mag je zelf rijden met je eigen voertuig. Je betaalt dan alleen de entree en je mag de hele dag zelf in het park op zoek gaan naar het wild. Ben je van plan meerdere parken te bezoeken, dan is het aanschaffen van een Wildcard een goed idee. Je betaalt dan eenmalig een bedrag en hebt vervolgens onbeperkt toegang tot alle nationale parken, waaronder ook het Krugerpark.
Eten en drinken in Zuid-Afrika is een feestje! En helemaal als je de rekening krijgt en je erachter komt dat je heerlijk én spotgoedkoop hebt gegeten. Wij gaven gemiddeld ongeveer 600 rand uit voor twee voorgerechten, twee hoofdgerechten, een kindermenu, twee toetjes en drankjes. Dit is ruim genomen en we hebben niet naar prijzen gekeken, het kan dus ook nog goedkoper!
Prijsniveau in de supermarkt ligt onder dat van Nederland, maar uit eten gaan is in vergelijking met zelf koken relatief voordelig. In de meeste restaurants staan kindergerechten op het menu. Deze zijn vaak niet al te gezond, maar onze ervaring is dat als je vraagt om een kleine portie van bijvoorbeeld een pastagerecht of een maaltijdsalade, dit meestal mogelijk is. Een kinderstoel is vrijwel overal aanwezig en de meeste restaurants beschikken over een speelhoek of een speeltuin waar je kinderen zich prima kunnen vermaken.
Is er dan helemaal niets nadeligs te vertellen over Zuid-Afrika met kinderen?
Jawel. Dat je peuter thuis alleen nog maar over de vakantie praat, over olifanten droomt en eigenlijk niet meer in jullie auto wil omdat die niet zo stoer is als de safariauto. En dat je zelf ook eigenlijk het liefst weer terug wil en dat dat gevoel eigenlijk nooit meer weggaat!
Lees ook onze andere blogs over Zuid-Afrika met het gezin:
Hoi
Ongelooflijk bedankt voor de tips.
We twijfelen om volgend jaar naar daar op reis te gaan met ons net 2j zoontje. We twijfelen enkel nog over de safari. Ik ben ongerust dat hij hij snel verveeld zal zijn tijdens het autorijden in het park. Ik weet dat ieder kind anders is, maar hoe regelden jullie dit bij Cas?
Hoe vond Cas de self drive safari? Was hij niet verveeld in de auto als jullie even geen dieren zagen? Hoe lang reden jullie rond of parkeerden jullie lang aan dezelfde poel?
Super bedankt alvast
Groetjes
Dag Sofie! Wat leuk dat jullie erover denken om ook naar Zuid-Afrika te gaan!
Cas was, toen wij de eerste keer gingen, 2 jaar en 2 maanden. We hebben toen zelf gereden in het Krugerpark en in Addo Elephant Park. Het voordeel van zelf rijden is dat je af en toe kan stoppen op de (omheinde) picknickplekken en in de restcamps (vaak met restaurant, wc en speeltuintje). Zo breek je de safari als het ware in stukjes. Verder voldoende eten mee, boekjes en speelgoedjes en soms bood de tablet ook uitkomst.
We hebben in Kololo ook een safari gedaan in een open safariauto, eerst in het deel waar geen Big Five zat en dat ging zo goed dat we daarna ook het deel van het park met Big Five hebben bezocht. Dat ging prima, maar ik moet zeggen dat Cas ook echt makkelijk is daarin en veel interesse heeft in dieren en het dus lang volhoudt. Het verschilt echt per kind.
oh, dit land is prachtig. wij zijn vorig jaar oktober geweest met onze dochter van destijds 8 jaar. we waren alle 3 verliefd! we hebben ons geen moment onveilig gevoeld. dus DOEN !!!
Wat leuk om te lezen. Wij gaan in augustus met 2 kinderen van 9 en 6 jaar. Ik heb er heel veel zin in, maar merk dat ik ook wel beetje bang ben geworden door alle verhalen over de veiligheid in het land. Wij landen in Johannesburg en gaan zelf rijden naar het Krugerpark. Hopelijk vallen alle spookverhalen een beetje mee?
Wat leuk dat jullie ook richting Zuid-Afrika gaan! Ik begrijp dat je door alle recente ontwikkelingen extra bent gaan nadenken over veiligheid, zeker als je met kinderen reist.
Onze ervaring is dat je met het gebruiken van je gezonde verstand een heel eind komt. Sowieso niet rijden in het donker en als het kan goede navigatie gebruiken, zodat je doelgericht ergens heen kan rijden. Niet te koop lopen met duren zaken als een camera e.d en niet teveel contant geld op zak houden. Nooit alle pinpassen e.d. op dezelfde plaats bewaren.
Pinnen kan je het beste doen in winkelcentra, vaak staat daar ook beveiliging om een oogje in het zeil te houden. Overigens kan je tegenwoordig op bijna alle plaatsen ook met je Nederlandse pinpas betalen, bijvoorbeeld in de Spar supermarkten en in de restaurants in het Krugerpark.
Wij hebben zelf nog nooit iets naars meegemaakt tijdens alle reizen, maar blijf alert en let goed op je spullen en elkaar. Maar vooral: geniet van het prachtige land, de vriendelijke mensen en de geweldige natuur! Bij vragen mag je altijd contact opnemen!
En….hoe was jullie reis?
Denken er ook aan om volgend jaar zomer te gaan, maar ook bij mij blijft de onveiligheid me tegen houden.
Gr. Dorien.
Hallo Dorien!
Inmiddels zijn we twee keer met ons zoontje in Zuid-Afrika geweest en we hebben ons beide keren (en alle andere keren daarvoor) geen moment onveilig gevoeld. Ik voelde me er veiliger dan in bijvoorbeeld LA en Buenos Aires en ben zelf in Madrid bestolen van mijn tas.
Zoals je kan lezen in de blog zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, zoals niet rijden in het donker. Zuid-Afrika is een land met grote verschillen in welvaart, zoals heel veel andere landen. Dat brengt met zich mee dat er criminaliteit is.
Vergeet alleen niet dat je vaak alleen de negatieve verhalen te horen krijgt terwijl duizenden mensen erheen gaan. Het blijft een afweging die je zelf moet maken, maar wij laten ons er niet door tegenhouden. We gaan volgend weer die kant op!
Groeten Esmeralda
Wij gaan ook vaak naar Zuid Afrika. Mijn kinderen zijn 6 en 7 jaar. Ik vind het de meest ideale vakantieland voor jonge kinderen. Geen jetlag, goedkoop, veel te zien en te doen. Goede infrastructuur en hygiene. Wij nemen koken altijd zelf in de avonden en zitten daarom altijd in een self catering huisje. ’s Avonds gaan we liever niet op stap in het donker. In de middag hebben we altijd uitstekende lunches die heel betaalbaar zijn voor onze standaarden.
Dag Johan,
Ik sluit me (zoals je wellicht al had gelezen 😉 helemaal bij je aan!
Wij zijn zelf al jaren verliefd op Zuid-Afrika en nu we een zoontje hebben zijn we erachter gekomen dat het ook met kinderen een hele fijne bestemming is.
Blijf Gezinopreis.nl in de gaten houden voor tips, want komende periode komen er nog meer blogs over Zuid-Afrika online! Veel reisplezier!
De zus van mijn vriendin gaat erheen
Wat een leuk stuk om te lezen!! Wij overwegen om in april met onze 2.5 jaar oude dochter naar Zuid Afrika te gaan.. Erg enthousiast was ik niet.. maar NU..!! 😀
Wat een mooi artikel, leuk Esmeralda!
Wat ik leuk artikel ik krijg helemaal zin in zo’n reis haha!