Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / Rondreis Zuid-Afrika met kinderen, twee routes van dag tot dag

Rondreis Zuid-Afrika met kinderen, twee routes van dag tot dag

Op vakantie naar Zuid-Afrika met kinderen? Wij helpen je met het plannen van je route door dit uitgestrekte land vol natuur en cultuur. Blogger Esmeralda bezocht Zuid-Afrika al een aantal keer, met én zonder kinderen en vertelt je wat er niet mag ontbreken op je reis door “de wereld in één land”. We geven je twee verschillende route ideeën voor je reis door Zuid-Afrika.

Rondreis zuid-afrika zelf regelen of laten organiseren?

Wij (of liever gezegd ik, man- en zoonlief laten het uitzoekwerk met liefde aan mij over) stellen onze reizen naar Zuid-Afrika altijd zelf samen. De voorpret hoort voor mij echt bij de reis en ik vind het heerlijk de route uit te stippelen en urenlang accommodaties te vergelijken.

Vind je dat helemaal niks en kies je liever voor gemak? Check dan de kant-en-klare reizen en de bouwstenen bij bijvoorbeeld Riksja of Kidsreizen of laat zelf je reis samenstellen.

Zelf rijden met een huurauto in Zuid-Afrika

Je rondreis Zuid-Afrika zelf regelen? Een huurauto is een must in Zuid-Afrika. Niet overal is openbaar vervoer en als het er al is, dan is het niet altijd even betrouwbaar. Let er bij het boeken op dat je een goede verzekering afsluit, waarbij ook schade aan ruiten en de onderkant van de auto gedekt zijn. Onze tip: bij Sunnycars boek je altijd met uitgebreide verzekering, zodat je die niet terplekke hoeft af te sluiten wanneer je de huurauto ophaalt. Bekijk hier direct de prijs en beschikbaarheid. Vind je het niet belangrijk een Nederlandse helpdesk te hebben dan kan je ook bij het goedkopere Easy Terre boeken, indien je hier kiest voor de Worry Free optie krijg je ook hier het eigen risico vergoed bij schade en heb je geen extra verzekeringen ter plekke nodig.

Over het algemeen zijn de wegen goed, maar verwacht niet dat het reistempo gelijk is aan onze Nederlandse snelwegen. Neem daarom ruim de tijd, zodat er voldoende ruimte is om te stoppen op mooie plekken en onderweg ergens te lunchen of te picknicken.

In Zuid-Afrika wordt links gereden. Dat kan even wennen zijn en het kan helpen om te kiezen voor een automaat huurauto. Ga je zelf rijden in de natuurparken? Een 4×4 is bijna nergens nodig, maar in een hogere auto is je zicht wel beter als je dieren gaat spotten.

Een navigatiesysteem in je huurauto vinden wij onmisbaar. Het scheelt ergernis en het is erg praktisch als je ergens rijdt en op zoek bent naar bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde tankstation of restaurant. Ook is het een veilig gevoel dat je zonder verdwalen naar je bestemming kunt rijden. Heb je zelf een TomTom of Garmin, dan kun je tegen betaling een kaart downloaden, maar bij de meeste huurauto’s kan je ook een navigatiesysteem huren.

Onze ervaring is dat kinderzitjes niet altijd beschikbaar en ook niet altijd van dezelfde kwaliteit als thuis zijn. Toen ons zoontje nog in een autostoel zat, namen we die zelf mee. Verpakt in een flightbag die we vervolgens verder opvulden met bijvoorbeeld schoenen of een pakje luiers. Ook erg handig in de auto: een stoelorganizer en een klein koelboxje of -tasje. Dat laatste vind je in iedere grote Zuid-Afrikaanse supermarkt en is erg handig om op de achterbank te hebben met koude drankjes en snacks. Lees ook ons blog Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto en leer waar je op moet letten als ja in deze landen een roadtrip wilt maken.

Auto en accommodatie

Welke route met kinderen in Zuid-Afrika?

Heb je twee weken, dan raad ik je aan een keuze te maken tussen de oost- en de westkant. Wanneer je drie of meer weken de tijd hebt, kan je met een binnenlandse vlucht beide kanten goed combineren. Ga je nog langer? Dan is het ook goed te doen om het hele land te doorkruisen met de auto. De keuze die je maakt is afhankelijk van wat je wil zien.

Safari in Zuid-Afrika

Bezoek je Zuid-Afrika om op safari te gaan, heb je beperkte tijd en wil je de grote nationale parken zoals Kruger National Park en Hluwhluwe National Park niet missen? Start dan je rondreis in Johannesburg. Deze parken zijn goed te combineren met een bezoekje aan Swaziland, een relaxed verblijf aan de Indische Oceaan of een paar dagen in de Drakensbergen. Al onze tips voor safari met kinderen in Zuid-Afrika (en andere landen in Afrika) lees je in dit blog.

Wandelsafari welgemoed

Malariavrije route Zuid-Afrika

Wil je wel op safari, maar geef je er de voorkeur aan gebieden te mijden waar een malariarisico bestaat? Rijd dan vanuit Johannesburg naar Madikwe, Pilanesberg of de Waterbergen en vlieg vervolgens naar Kaapstad met een binnenlandse vlucht.

Een andere malariavrije optie is de route van Kaapstad naar Port Elizabeth. Onderdeel hiervan is de Tuinroute, met een mooi kustgebied om actieve excursies zoals wandelen en kajakken te ondernemen. Dichtbij Port Elizabeth ligt ook Addo Elephant National Park, waar je zelf mag rijden en gegarandeerd veel olifanten zal zien. Lees al onze tips in het blog malariavrije parken in Zuid-Afrika.

Wat je ook kiest, als het even kan, zou ik zeker proberen een paar dagen Kaapstad op te nemen in de reisroute. Als start- of eindpunt voor je reis langs de Tuinroute of na je safari aan de oostkant van het land.

Route 1 : Kaapstad en de Tuinroute (circa 15 dagen)

Deze route start in Kaapstad en eindigt in Port Elizabeth, vanuit waar je gemakkelijk met een binnenlandse vlucht via Kaapstad of Johannesburg weer naar huis vliegt. De route is geheel malariavrij, met een combinatie van cultuur, natuur, safari en kust. 

Kaart zuid-Afrika

Beste reistijd Kaapstad en de Tuinroute 

In de periode tussen april en oktober is het winter in Zuid-Afrika. Aan de westkant van het land, waar ook Kaapstad en de Tuinroute zich bevinden, is het in die periode kouder en er valt meer regen dan in de zomer. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 18 graden in Kaapstad en een paar graden hoger langs de Tuinroute. Het weer is wisselvallig, met wind, korte heftige buien en daarna stralende zon.

Kaapstad

De beste reistijd voor Kaapstad en de Tuinroute vinden wij dan ook de Zuid-Afrikaanse zomer (oktober tot en met maart), de gemiddelde temperatuur ligt dan rond de 22 graden en er valt nauwelijks neerslag. In december is het zomervakantie in Zuid-Afrika en dit is daardoor een drukke en dure periode om te reizen.

Tafelberg

Kaapstad (3 of 4 nachten)

Voor Kaapstad kun je gerust minimaal een dag of vier in je planning opnemen, want hier is genoeg te doen en te zien. Vanuit Kaapstad bezoek je bijvoorbeeld Kaap de Goede Hoop en de pinguïns bij Boulders Beach. In de stad zelf mag je natuurlijk de Tafelberg, het Waterfront en Kirstenbosch Botanical Gardens niet overslaan. Alle tips voor activiteiten en accommodaties vind je in het uitgebreide blog Kaapstad met kinderen en Kindvriendelijke accommodaties Kaapstad.

Boulders Beach

De Wijnlanden (1 of 2 nachten)

Deze regio hoort officieel niet bij de Tuinroute, maar is wel gemakkelijk te combineren. Je kunt ervoor kiezen om één of twee nachten door te brengen in Stellenbosch of Paarl (circa 1 uur rijden vanaf Kaapstad) en zo de wijnlanden te ontdekken, maar je kunt ook gemakkelijk een dagtrip maken vanuit Kaapstad. Esmeralda schreef er een blog over: wijnproeven met kinderen in Zuid-Afrika.

Kaapstad wijnproeven

Hermanus (1 nacht)

Hermanus is een kustplaatsje op ongeveer 120 kilometer (circa 2 uur rijden) vanaf Kaapstad. Dit is dé plek om walvissen te spotten. Je kunt hier een boottocht maken maar dat is niet per se nodig, want tussen grofweg juni en december zijn deze enorme dieren ook vanaf de kant te zien.

Swellendam (1 of 2 nachten)

Dit kleine stadje met Nederlandse gebouwen is een fijne tussenstop als je niet de hele afstand van Hermanus naar Oudtshoorn (circa 400 kilometer) in een dag wil afleggen. Overnachten doe je hier op één van de farms, bijvoorbeeld bij het kindvriendelijke Frog Mountain Getaway. Heb je genoeg tijd om een nachtje extra te blijven? Bezoek dan Bontebok National Park om, de naam zegt het al, op zoek te gaan naar bonte bokken. 

Kaapstad Waterfront

Oudtshoorn (2 nachten)

Vanaf Hermanus (circa 4 uur rijden) of Swellendam (circa 2,5 uur rijden) rijd je verder het binnenland in naar Oudtshoorn. Je volgt de R62, een bekende route in Zuid-Afrika die je dwars door een halfwoestijn voert die De Karoo heet. Het stadje Oudtshoorn is omringd door bergen en struisvogelboerderijen. Ook liggen hier de Cango Caves, een miljoenen jaren oud grottenstelsel waar je in kunt afdalen met een gids. Wij sliepen hier in Montana Guest House, een oude struisvogelfarm. 

Knysna (1 nacht)

Na je verblijf in Oudtshoorn is het tijd om terug richting de kust te gaan. Via prachtige bergpassen rijd je via George naar Knysna (circa 1,5 uur). Knysna is best toeristisch, maar op een gezellige manier, met gezellige restaurantjes en winkeltjes. Het ligt aan een prachtige lagune en je kunt er wandelingen maken door het Knysna Forest (er schijnen hier zelfs nog bosolifanten te leven) en kajakken.  Vergeet niet te lunchen in Easthead Cafe, met speelplaats, heerlijke eten én een fantastisch uitzicht op de lagune.

Tsitsikamma National Park (2 nachten)

Wat ons betreft, is dit een plek die je gezien moet hebben als je in dit deel van Zuid-Afrika bent. Hier maak je de mooiste wandelingen langs de ruige kustlijn, over hangbruggen en dwars door het regenwoud. Ook leuk: kajakken, met kans om dolfijnen en otters te zien!

Overnachten kan in het park (boeken via de website van SANParks) of, zoals wij deden, in het nabijgelegen Storms Rivier. In dit kleine dorpje vind je guesthouses, self catering cabins en luxere hotels. Onze tips: At The Woods Guesthouse en Mad About Saffron. Vanuit Storms Rivier kan je ook diverse excursies boeken, bijvoorbeeld een canopytour waarbij je door de boomtoppen zweeft. 

Tsitsikamma

Jeffrey’s Bay (1 of 2 nachten)

Dé surfspot van Zuid-Afrika en dat merk je aan de relaxte sfeer die hier hangt. Wij bleven hier twee nachten als tussenstop op weg van Tsitsikamma naar Addo Elephant Park. Zeker met oudere kinderen is dit een topplek, want je kunt hier niet alleen naar de surfers kijken, maar ook zelf surfles nemen. We sliepen hier in een familiekamer van African Perfection, met een waanzinnig uitzicht over de zee en zagen vanuit ons bed dolfijnen!

Jeffrey's Bay

Addo Elephant Park (2 nachten)

Officieel hoort Addo Elephant NP niet bij de Tuinroute, maar het is gemakkelijk te combineren en wij vonden het één van de hoogtepunten. Vanuit Jeffrey’s Bay is de reistijd ongeveer een anderhalf uur.  De kans dat je hier olifanten ziet, is bijna honderd procent. Ook andere dieren zoals zebra’s, buffels en met wat mazzel leeuwen zijn hier te vinden. Addo Elephant Park is een nationaal park en je mag hier met je eigen auto rijden.

Wij verbleven net buiten het park bij de gastvrije eigenaren van Addo Dung Beetle Guesthouse, maar je kunt ook in het park slapen (te boeken via SANParks).  Vanaf Addo Elephant Park rijd je in ongeveer een uur naar Port Elizabeth, waarvanuit je naar Kaapstad of Johannesburg kan vliegen.

De hele Tuinroute is in anderhalve week te rijden, maar wanneer je met kinderen reist, raden we aan er minstens twee weken voor uit te trekken en het rustig aan te doen. De wegen zijn over het algemeen goed en de reistijd tussen de verschillende plaatsen is maximaal 2,5 uur. Een uitgebreid blog over de Tuinroute met kinderen met daarin tips over beste reistijd, vervoer, accommodaties en activiteiten vind je hier.  

Is deze route het net niet helemaal, maar wel starten in Kaapstad? Lees ook onze alternatief op deze route Rondreis Zuid-Afrika in 2 weken: Kaapstad, Tuinroute, klein Karoo en wijngebied.

Route 2 : De oostkant van Zuid-Afrika

De oostkant van Zuid-Afrika is vooral bekend om het Krugerpark en de Big Five. Wil je op safari? Dan is dit het deel van Zuid-Afrika waar je moet zijn, maar er is meer te zien en te doen. Ga wandelen in de Drakensbergen, ontdek de prachtige Panoramaroute en geniet aan de kust in St. Lucia. 

Kaart zuid-Afrika

Beste reistijd oostkant van Zuid-Afrika

In onze zomervakantie is het winter in Zuid-Afrika, maar de temperatuur is overdag gemiddeld zo’n 20 graden en er valt nauwelijks regen. ’s Nachts en ’s ochtends kan het wel erg koud zijn, houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld vroeg in de ochtend op gamedrive gaat. Toch is dit deel van het jaar goed om op safari te gaan, omdat er minder begroeiing is en je dieren dus sneller ziet. Uitzonderingen in dit deel van Zuid-Afrika zijn de Drakensbergen en Lesotho, daar kan zelfs sneeuw vallen in juni en juli.

In onze winter (half november tot en met half maart) is het zomer in Zuid-Afrika. In die maanden vallen aan de oostkant van het land regelmatig flinke buien, vaak met donder en bliksem. De temperatuur komt regelmatig boven de 30 graden en het kan erg vochtig aanvoelen. Toch heeft ook dit jaargetijde wel z’n charme, want alles is mooi groen en er zijn veel jonge dieren, weten wij uit ervaring. De Zuid-Afrikanen hebben zelf zomervakantie in december en januari, dit is dus qua drukte en prijs de ongunstigste periode om te reizen.

Als je (nog) niet aan de Nederlandse schoolvakanties gebonden bent, zijn de Zuid-Afrikaanse herfst of lente de fijnste reisperiodes. De temperaturen zijn aangenaam, ook ’s avonds, en er valt weinig regen.

Panorama route Bourke Luck

Johannesburg (1 nacht)

Johannesburg staat bekend als de onveiligste stad van Zuid-Afrika en de meeste toeristen blijven hier niet langer dan 1 nacht. Kom je echter ’s avonds aan, bijvoorbeeld als je rechtstreeks met KLM vliegt, dan zit er niets anders op dan hier te overnachten. In het donker rijden in Zuid-Afrika is een absolute no-go. Ons advies is dan een hotel op het vliegveld te boeken en je huurauto de volgende dag daar te laten afleveren.

Ook als je een nachtvlucht boekt, kan het verstandig zijn eerst een dag te relaxen en de volgende dag pas te gaan rijden, zeker als je met kleine kinderen reist. Op het vliegveld vind je een aantal kindvriendelijke hotels met familiekamers en een uitgebreid ontbijt, waarvan enkele met een zwembad.

Wil je toch langer in Johannesburg blijven, houd je dan strikt aan de veiligheidsrichtlijnen en vermijd het stadscentrum. Onze ervaring is dat Sandton en Melville relatief veilige en prettige wijken zijn om te verblijven. Een tour door Soweto (alleen met een gids!) en een bezoek aan het Apartheidsmuseum moet je zeker doen als je besluit om langer in Johannesburg te verblijven.

Panoramaroute

De Panoramaroute (1 of 2 nachten)

Vanaf het vliegveld van Johannesburg is het zo’n 4 uur (350 kilometer) rijden naar Sabie, aan de zuidkant van de Panoramaroute. De Panoramaroute zelf is een route van ongeveer 180 kilometer. Langs de route vind je prachtige uitzichtpunten, watervallen, regenwoud en de bijzondere Bourke Luck’s Potholes.  

Je kunt de route in een dag rijden, maar de omgeving is ook zeker mooi genoeg om twee nachten te verblijven. Wij kozen ervoor om nog wat verder door te rijden naar Hoedspruit. Wanneer je ook het Krugerpark wil bezoeken voor de dagtrip is dit een betere uitvalsbasis. Lees ook het uitgebreide blog De Panoramaroute met kinderen voor meer tips. Blijf je wat langer in deze regio, dan is een canopytour in de Magoebaskloof een prima dagtripje met kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Canopytour

Het Krugerpark (2 of 3 nachten)

Als je, zoals wij, dol bent op safari kun je hier wel een hele maand rondrijden. In twee dagen kun je echter al best wat zien en is de kans om dieren te spotten reëel. Wij zagen de hele Big Five en nog veel meer hier.

Groot voordeel van dit immense nationale park is dat je er zelf mag rijden met je huurauto. Zeker met jonge kinderen is dat fijn, je kunt zelf je route bepalen en stops inplannen in de restcamps die restaurants en speeltoestellen hebben of op picknickplaatsen.

Krugerpark

Je kunt ervoor kiezen buiten het park te verblijven, bijvoorbeeld in Hoedspruit of Hazyview. Voordeel is dat je hier betaalbare accommodaties vindt, nadeel is dat je steeds naar het park moet rijden. Bij een verblijf in het park, heb je een eenvoudigere accommodatie, maar ben je wel direct in het park en kun je tussendoor terug naar je huisje om te eten of voor een middagdutje. De accommodatie in het park is alleen rechtstreeks te boeken via de website van South Africa National Parks.

De derde optie is in een lodge verblijven in één van de private parken direct aan het Krugerpark. Deze lodges zijn meestal erg prijzig en jonge kinderen zijn er vaak niet toegestaan. Alle informatie over een bezoek aan het Krugerpark met kinderen vind je in het uitgebreide blog. 

eSwatini / Swaziland (1 of 2 nachten) 

Ten zuiden van het Krugerpark en de Panoramaroute, ligt het kleine landje eSwatini (voorheen Swaziland). Vanaf Sabie en Hazyview is de afstand naar de grens zo’n 150 kilometer en daar doe je ruim 2 uur over. Veel mensen gebruiken eSwatini als tussenstop op weg naar de kust of Hluhluwe National Park, maar het is een bijzondere plek om wat langer te blijven.

In eSwatini kun je kennis maken met de Zulucultuur en het land heeft drie prachtige nationale parken. Wij verbleven in Hlane Royal National Park, waar je kunt mountainbiken en wandelen, maar ook de Big Five kunt spotten. Slapen doe je hier in een huisje zonder elektriciteit, waarbij we wakker werden met uitzicht op de neushoorns rond de drinkplaats. In de andere parken kun je overnachten in een beehive en op wandelsafari. Meer lezen over eSwatini doe je hier.  

Krugerpark

Hluhluwe/Imfolozi National Park (1 of 2 nachten)

Hluhluwe/Imfolozi is het oudste nationale park van Zuid-Afrika en wat ons betreft ook één van de beste om zelf op safari te gaan. Je kunt er gemakkelijk zelf rijden over de verharde of goed begaanbare zandwegen en je kunt hier de gehele Big Five spotten. Neem ook zeker de tijd om te lunchen of ontbijten in het Hilltop Restaurant middenin het park. Het eten is er niet hoogstaand, maar het uitzicht maakt dat helemaal goed!

Manyoni Private Reserve

In de buurt van Hluhluwe/Imfolozi vind je diverse kindvriendelijke accommodaties, maar het is ook mogelijk in het park te overnachten. Wil je wat meer luxe en veel dieren zien? Boek dan een verblijf in lodge of huis in een privépark, bijvoorbeeld in Manyoni Private Reserve

Manyoni

St. Lucia (2 of 3 nachten) 

St. Lucia is een kustplaatsje tussen de Indische oceaan en een uitloper van het St. Luciameer. Hoewel het wel wat toeristisch aandoet, is het een fijne plek om een paar nachten te blijven omdat er veel te zien en te doen is. Vanuit het dorpje ga je gemakkelijk met je huurauto op pad in iSimangaliso Wetland Park, waar je strand en safari kunt combineren. Houd er wel rekening mee dat de stroming hier sterk is en het geen echte strandbestemming is om te luieren onder de parasol!

St. Lucia strand

St. Lucia is vooral bekend om de grote groepen nijlpaarden die hier leven. Je kunt een boottocht maken om ze te spotten, maar het komt ook regelmatig voor dat er na zonsondergang eentje door de straten loopt! Ook indrukwekkend zijn de walvissen die voor kust zwemmen tussen juni en december, boek een bootexcursie om ze te zien.

De voorzieningen in St. Lucia zijn prima, er zijn diverse winkels, waaronder een aantal supermarkten en er is volop keus aan kindvriendelijke restaurants met een gevarieerd menu en speelruimte. Onze ervaring is dat de accommodaties in St. Lucia wat duurder zijn dan op andere plekken in Zuid-Afrika en dat ze snel volgeboekt zijn. Aanraders om met kinderen te verblijven zijn onder andere Whalesong Guesthouse en de glamping tenten van Monzi Tented Camp. Lees meer in onze uitgebreide blog over St. Lucia met kinderen.

St. Lucia aapje

Drakensbergen en Lesotho (2 of 3 nachten)

De Drakensbergen voldoen misschien niet aan je voorstelling van een Afrikaans landschap, maar dit groene gebergte vol slingerende weggetjes, groene valleien en watervallen is wel één van de mooiste plekken regio’s van Zuid-Afrika. Eigenlijk hoort de Panoromaroute er ook bij, maar meestal bedoelt men met de Drakensbergen de bergen onder Johannesburg. Het gebied is grofweg te verdelen in drie stukken: noord, centraal en zuidelijk.

In het noordelijke deel ligt het Royal Natal National Park, waar je prachtige (maar pittige) wandelingen kunt maken en dieren als elanden en gieren kunt zien. Het hoogtepunt hier is het indrukwekkende Amphitheater, een ruim vijf kilometer brede steile rotswand die op sommige plekken meer dan 1000 meter hoog is.

In het centrale deel van de Drakensbergen ligt ook een aantal mooie wandelroutes, rondom de bergen Giant’s Castle en Cathedral Peak. Overnacht bijvoorbeeld in Winterton om dit gebied te verkennen. Wil je iets anders dan wandelen? Boek dan een canopytour of ga mountainbiken. En als je echt een keer gek wil doen, is een helikoptertour over de Drakensbergen iets om nooit te vergeten!

Het zuidelijke deel van de Drakensbergen is ruig en niet zo makkelijk begaanbaar als de andere delen. Houd je wel van een uitdaging, bezoek dan de Sani Pass. Let wel op: om de hele pass zelf te rijden heb je een 4×4 nodig en is ervaring met het rijden daarmee op onverharde wegen noodzakelijk. Een andere (en veiligere) optie is het boeken van een tour. Een gids met 4×4 neemt je dan mee de berg op over de 20 kilometer lange tocht die eindigt aan de grens met Lesotho.

Wij vinden de Drakensbergen een must als je een rondreis door het oostelijke deel van Zuid-Afrika maakt. Vanuit de centrale en noordelijke Drakensbergen rijd je in ongeveer 4 uur naar het vliegveld van Johannesburg.

manyoni game reserve

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top