Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / Verborgen schoonheid Kozjak waterval

Verborgen schoonheid Kozjak waterval

Sommige van Slovenië’s schoonheid is voor iedereen zichtbaar. Andere plekken zijn verborgen, zoals de Kozjak waterval. Na een half uur durende wandeling door het bos, op blote voeten waden door het koude bergwater en de bocht om langs een grote rots is hij daar… Ta da.. hij is prachtig!

Kozjak waterval

Als je het geluk hebt Slovenië te bezoeken in een periode met minder regen wordt deze waterval zelf nog mooier omdat het meer dan groen kleurt.

Hoe ironisch dat een van de wandelroutes naar deze verborgen beauty je vlak langs de plek brengt waar mensen er alles aan deden om zelf zo verstopt mogelijk te zijn. De loopgravenstrijd tijdens de Eerste Wereldoorlog voerde hier in alle hevigheid. Rondom Kobarid zijn er vele wandel- en fietsroutes die het mogelijk maken de schoonheid van de natuur te combineren met een stukje geschiedenis.

Kozjak Waterval

Er zijn meerdere routes die naar de Kozjak waterval leiden, maar het laatste stuk is altijd gelijk. De meest populaire wandelroute vertrekt na de Napoleonbrug en loopt langs de helderblauwe Soca rivier. Tenminste, als het niet zoals wij hadden, te veel geregend heeft.

Soca rivier kozjak

Langs een bruine kolkende massa lopen terwijl je bedenkt hoe mooi het had kunnen zijn is ook niks dus we kozen voor de snellere optie. Niet de brug oversteken maar direct voor de brug de zandweg in met bordje naar “Kamp Lazar”. Voor het kamp kan je parkeren en als je er voorbij komt, is er al gauw de trap naar de rivier waar een slingerbrug over heen gaat.

kozjak wandeling
kozjak wandeling

Aan de overkant kan je naar rechts voor een kleine omweg via de stellingen uit de Eerste Wereldoorlog of naar links voor de korte route. Het pad voert door de bossen en om een gegeven moment loop je langs het watertje. Onderweg kwamen we al enkele andere watervallen tegen en het is een mooie route.

Totdat de route opeens weg lijkt te zijn. Dit is niet zo je moet verder over het water. Een leuk spel van springen van steen naar steen met op sommige plekken wat hulp van betonblokken. We zagen verschillende mensen zich verstappen op de los liggende stenen en bovendien stond het water erg hoog. We hadden geen zin te vallen met onze dochter of met de camera. Schoenen uit dus en met de blote voeten door het bergwater.. koud!

Wandeling kozjak waterval

Op een gegeven moment lijkt het pad weg maar langs de rots is een hele smalle richel met als hulp een staalkabel die uiteindelijk over gaat in een houten vlonder. Een bocht om en dan toch als verassing is daar de Kozjak waterval!

Kozjak waterval

Supermooi en verstopt in de zwarte rotsen is daar opeens een meertje met waterval. Door de lichtinval van boven zie je telkens nieuwe details. Ik vond het een prachtige plek maar onze dochter vond het ook een beetje eng en bovendien is de mist die hier hangt best wel koud. Je kunt de Kozjak waterval dus zeker bezoeken met kinderen maar zorg voor stevige schoenen en reken erop ze af en toe een handje te moeten helpen.

Kozjak waterval
Kozjak waterval

Nadat we veel te veel foto’s hadden gemaakt van de Kozjak waterval begonnen we de weg terug en besloten nu langs de stellingen te gaan. Op een gegeven moment is er op de route een bordje naar links en hier klommen we omhoog en gaat de route door en langs een aantal loopgraven. Hoewel ze niet erg uitgebreid zijn, is dit zeker een stukje route om ook te wandelen. Voor kinderen is het vooral een grappige plek om verstoppertje te spelen maar als volwassenen is het bijna niet voor te stellen dat mensen hier dag in dag uit leefden.

Kozjak stellingen

Kolovrat openluchtmuseum stellingen uit de Eerste Wereldoorlog.

Als je wat meer wilt leren en zien van dit stukje van de Sloveens geschiedenis dan is het Kolovrat openluchtmuseum een goede optie.

Het is geen echt museum, tenminste je betaalt geen entree en er zijn buiten het hoogseizoen geen faciliteiten maar het is wel één van de meest uitgebreide en best in stand gehouden stukjes met loopgraven. Elders zijn de loopgraven overgenomen door de heuvels en alleen door de lijnen over de berg weet je dat ook dit ooit loopgraven waren.

Kolovrat openlucht museum
Kolovrat openlucht museum
Kolovrat openlucht museum

In de hele gebied bouwden de Italianen hun verdedigingslinie. Bij Kolovrat is er een buitengewoon weids uitzicht over de vallei. Veel details uit die tijd zijn hier nog bewaard gebleven.

Van te voren vroeg ik me af of dit echt geschikt zou zijn voor kinderen maar dat is het zeker. Ook hier was het voor onze dochter vooral een verstopplek, en we moesten nog flink moeite doen om haar mee terug te krijgen. Bij oudere kinderen kan je zelf bepalen hoeveel informatie je ze wil geven over wat hier afspeelde.

Kolovrat openlucht museum
Kolovrat openlucht museum

Kobarid Slovenië

Kobarid is een klein dorpje met een aantal voorzieningen zoals restaurantjes en winkeltjes. Naast de dorpskerk is er ook nog de mooie St. Antonkerk die omgeven is door een achthoekige muur. Er is in Kobarid ook een klein kaasmuseum met beperkte openingstijden, dat leuk is met kinderen als je toch in de buurt bent.

Kobarid slovenie
kobarid kerk
kobarid kerk
kaasmuseum kobarid
kaasmuseum kobarid

Je kunt je tijdens je verblijf in de Soca vallei er dus voor kiezen om je te baseren in Kobarid, hoewel wij het juist wel fijn vonden echt midden in de natuur op een boerderij te verblijven. Zeker als je met de auto op vakantie bent is dat geen enkel probleem. Wij verbleven op de Jelenev Tourist Farm 10 km (zo’n 20 minuten rijden) van Kobarid. Zie ook kindvriendelijke accommodatie Slovenië.

farmstay slovenie

Rondom Kobarid aan de rivier zijn ook een aantal overnachtingsmogelijkheden. Wij aten bijvoorbeeld bij kamp Lazar waar je goede pizza’s kunt krijgen. Deze camping heeft ook een vakantiehuis en ligt direct aan het startpunt voor de wandeling naar de Kozjak waterval. Hier kan je ook een kano huren of raftingtour boeken.

Kamp lazar

Wil je meer informatie over wat te doen in Kobarid? De dames van het tourism office in Kobarid zijn erg behulpzaam. Ze hebben informatie over de hele regio, ook over Tolmin. Zo tipten ze ons hoe we het mooiste kerkje van Slovenië konden vinden. Een kerk die nog tijdens de oorlog gebouwd werd door soldaten voor hun gevallen kameraden. Nog zo’n plek waar natuur en geschiedenis elkaar weten te vinden.

soca-javorca-kerk

1 gedachte over “Verborgen schoonheid Kozjak waterval”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top