Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / Top 8 bezienswaardigheden aan het meer van Bled

Top 8 bezienswaardigheden aan het meer van Bled

Het meer van Bled is zeker een van de mooiste bezienswaardigheden van Slovenië. Maar op welke manier je van het prachtige meer van Bled wil genieten is aan jou. Ga je naar het uitkijkpunt bij het kasteel van Bled, varen met een traditionele boot over het meer van Bled of rodelen met uitzicht.

bled-bezienswaardigheden-eendje
Waar ligt Bled?

Bled is een populair stadje aan het meer van Bled in het noordwesten van Slovenië.

Bled is maar een klein dorpje met zo’n 5000 inwoners. Ondanks dat er echt wel mooie oude straten zijn vonden wij het erg druk en super toeristisch. We waren dan ook niet heel erg gecharmeerd van het dorpje Bled, maar binnen een straal van 10 kilometer rondom het meer van Bled is meer dan genoeg te doen. Of je nu zoals wij Slovenië met kinderen bezoekt of niet, deze attracties zijn leuk voor iedereen.

Hotels in Bled

Mijn advies is om niet in het centrum van Bled zelf te overnachten maar aan de randen van het dorpje. Een stuk rustiger en betaalbaarder. Zo sliepen wij in Hotel Ribno. Een wat ouder maar wel heel kindvriendelijk hotel met speelkamer en speeltuintje. Je kunt er fietsen huren en er zijn diverse wandelroutes die starten vanaf het hotel. Bekijk hier meer reviews, beschikbaarheid en actuele prijs.  Een andere rustige locatie maar op loopafstand van het meer is Garni Hotel Berc met sfeervol ingerichte kamer. Zoek je een familiekamer in Bled? Dit hotel heeft ze. Bekijk hier beschikbaarheid en prijzen.

Liever een appartement check dan de appartementen met een, twee of drie slaapkamers van Holiday Lake. Kampeerder kunnen kiezen voor Camping Bled direct aan het meer (boek hier online).

Bled meer Slovenie

De leukste bezienswaardigheden Bled

Rondom Bled is zoveel te doen dat je je hier makkelijk een week kunt vermaken. Alpenreizen heeft een tof pakket voor een actieve vakantie met veel van de hier genoemde activiteiten, inclusief accommodatie in en rondom Bled. Check hier het aanbod.

Kasteel van Bled

Het kasteel van Bled is een van beste uitkijkplekken die je kunt vinden over het meer als je maar beperkt de tijd hebt. Het kasteel van Bled is het oudste kasteel van Slovenië en gebouwd op een geweldige plek. Je zou denken dat je met zo’n uitzicht nooit meer weg zou willen maar in werkelijkheid heeft het kasteel vele eigenaren gehad en is het nu al lang van de staat.

Een aantal ruimtes in het kasteel zijn nu ingericht met historische voorwerpen maar het uitzicht is wat ons betreft toch de beste feature. Tip: Er is bij het kasteel gratis WiFi dus mocht je nog een reisverslagje willen tikken op een geweldige plek, hier kan het.

kasteel van bled
kasteel van bled

Vintgar Kloof

De Vingar Kloof is een plek die je niet mag missen tijdens je vakantie in Slovenië. De bestemming is makkelijk te combineren met Bled het is zelfs mogelijk naar het startpunt toe te lopen. De 1,6 kilometer lange kloof is uitgesleten door de rivier de Radovna. Er is nu een wandelpad met verschillende houten bruggen en paden waardoor je door de kloof kunt lopen. Meer weten over Vintgar Kloof? Lees ons blog over de Vintgar kloof.

vintgar kloof
vintgar kloof

Rodelbaan Bled

De rodelbaan is geen traditionele bezienswaardigheid in Bled maar wel superleuk om te doen. Eerst met de kabelbaan omhoog en daarna de steile helling omlaag sjeezen op de zomerrodelbaan. Dit is ook echt gaaf om te doen wanneer je op vakantie bent in Slovenië met kinderen.

rodelen Bled
Rodelbaan Bled

Varen over het meer van Bled met traditionele boot

Er zijn verschillende manieren om te gaan varen over het meer van Bled. De meest traditionele is met een pletna boot waarvan we weten dat ze al in 1590 werden gebruikt op het meer.  Andere opties zijn o.a. het zelf huren van een boot, suppen of zwemmen. Dat laatste is trouwens niet aan te raden tenzij je echt getraind bent.

Onze bootsman moest, voordat wij met hem op pad konden, nog een zwemmer uit het water redden die zich toch verkeken had op de afstand. Hoewel het zeker niet de goedkoopste manier is om bij het eiland te komen is het wel de meest comfortabele en als het gaat regenen zit je droog. De bootsman kan bovendien veel vertellen over het leven in Bled.

boot meer van bled varen
boot meer van bled varen

Adventure park Bled

Het adventure park Bled is te bereiken met dezelfde kabelbaan die je ook naar de start van de rodelbaan brengt. Straza hill is waar je moet zijn voor originele activiteiten in Bled. Dit adventure park is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar zelfs onze dame van 3 vond het al leuk. Er zijn ook parcoursen voor volwassenen.

klimbos bled
Klimbos Bled

Een peperkoekhart maken in Radovjica

Het middeleeuwse plaatsje Radovjica ligt op minder dan 10 kilometer van Bled. Hoewel we wat gemixte gevoelens hadden bij het plaatsje zelf weten we wel zeker dat de peperkoekworkshop erg leuk is om te doen. Leuk weetje: wist je dat het geven van een koek vroeger vaak onderdeel was van de liefdesverklaring van een Sloveense man aan een mooie dame. Was de liefde wederzijds, dan at je die koek natuurlijk niet op. Hierdoor zijn er een aantal hele oude exemplaren te zien. De vriendelijke medewerkers nemen alle tijd voor je. Tip: liefst wel even reserveren.

hart radovljija
Radovljica slovenie

Kasteel Kamen

Nog niet genoeg kastelen gezien? Vlakbij Bled kan je de kasteelruïne van Kamen vinden. Gelegen in een vallei met een rots in de rug is ook dit weer een goed verdedigbare plek. Tot onze verbazing kwamen we hier geen enkele andere toerist tegen. In het dorpje Kamen is ook een leuke speeltuin.

kamen kasteel
kamenkasteel

Eilandkerkje Bled

Het kerkje van Bled is van een afstand eigenlijk nog wel mooier dan van dichterbij. Toch is dit een bezienswaardigheid in Bled die je eigenlijk niet mag missen. Al is het alleen maar om de bel te laten slaan om een wens te maken.

bled bezienswaardigheden
kerkje boot meer van bled varen

Bonus tip: Bezienswaardigheden rondom Bled

Bohinj

Onze 9e tip is een bonustip. Bohinj ligt namelijk net iets verder weg, ongeveer 20 kilometer van Bled. Waar Bled echt een toeristische bestemming is met alle voor- en nadelen vandien in Bohinj net een stukje rustiger. Dit meer biedt ook allerlei mogelijkheden voor watersportliefhebber. Jammer genoeg waren de weergoden ons niet gunstig gezind maar meestal kan je in de omliggende bergen mooi wandelen.

Bohinj

Kropa

Kropa zo’n 15 kilometer buiten Bled is een ijzersmelterijdorp. Er zit nu een museum over de historie van de mijnen. Wat wij echter het mooiste vonden hier zijn de verschillende wandelmogelijkheden. Direct na Kropa gaat de weg de bergen in. Lees meer in ons blog over Kropa.

Kropa

Tržič

“Discover a crowdless paradise”, zo luidt de slogan van Tržič. Het mag dan ook maar 23 km buiten Bled zijn ook hier kom je in een compleet andere wereld. Een mooi stadje met enkele boeiende musea en heel veel wandelmogelijkheden. Zeker met kinderen is dit ook een hele relaxte bestemming. Lees er meer over in ons blog over Tržič.

4 gedachten over “Top 8 bezienswaardigheden aan het meer van Bled”

  1. Complimenten; heel helder.
    Eventueel nog aan te vullen in Bled met “Grand Hotel Toplice” (voor verblijf), “Vila Bled” (zomerpaleis van President Tito) met het daarbij gelegen beroemde “Paviljoen”.

  2. Leuk om al deze tips voor Bled te lezen, ook hoe dit uitvoerig en onderbouwd wordt. Daar heb ik straks veel aan, dit wordt gewaardeerd waarvoor dank!

  3. Leuk om te zien hoe jullie je ervaringen en tips voor Bled uitvoerig delen. Wordt gewaardeerd, waarvoor dank!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top