Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / Wandelen naar de mooiste kerk van Slovenië in de Soca Vallei

Wandelen naar de mooiste kerk van Slovenië in de Soca Vallei

Off the beaten track in Slovenië, we gingen wandelen in de Soca Vallei, en het Triglav National Park en vonden de mooiste kerk van Slovenië: de Javorca nagedachtenis kerk. Het kerkje is  mooi, de setting is groots. Dankzij het uitzicht op de Polog bergkam in de Juliaanse alpen en het klaterende water van de Tolminka rivier is het een prachtige plek.

soca javorca kerk

Soca Vallei

Hoewel de Javorca kerk gelegen is in de bij toeristen zeer populaire Soca vallei, komen er toch nauwelijke bezoekers. Twee, acht, vijf, wij hadden zelf met 12 bezoekers een topdag. Toch is er een medewerker van het toerismebureau die zorgt dat deze bijzondere plek van juli tot half september dagelijks open is, en buiten deze maanden regelmatig in de weekenden.

Deze wondermooie blauwe kerk wordt overschaduwd door de blauwe Soca rivier die alle aandacht in de regio opeist. Met zoveel natuurschoon binnen handbereik is de noodzaak om je lichamelijk flink in te spannen door te gaan wandelen in de Juliaanse Alpen niet groot. Alleen wie langer de tijd heeft in de Soca vallei of wie op wandelvakantie in Slovenië gaat, maakt de tocht naar Javorca.

soca vallei waterval
soca vallei koe

Helaas, of misschien achteraf ook wel gelukkig voor ons was er tijdens en voorafgaand aan onze rondreis door Slovenië zoveel regen gevallen dat de Soca niet blauw maar modderbruin was geworden.

Daar sta je dan op wat volgens velen één van de mooiste plekken in Slovenië, zo niet de allermooiste, zou moeten zijn. Een grote teleurstelling, want dit was toch echt een bijzonder stukje natuur waar we ons op verheugd hadden. Daar kwam nog bij dat een andere hoogtepunt van de Soca vallei, de Tolmin kloof, normaal gesproken een buitengewoon fotogenieke groenblauwe rivier in een zwarte kloof, ook niet meer was dan een bruine kolkende watermassa.

Tijdens onze zoektocht naar alternatieve opties om te bezoeken, kwamen we uit op deze wandeling. Daarnaast gingen we ook nog naar de Kozjak waterval en speelde verstoppertje in de stellingen van de Eerste Wereldoorlog. Meer lezen over de omgeving lees ook dit blog over een rondreis door Slovenië.

Wandelen in de Juliaanse Alpen

Voordat we de wandeling naar de Javorca  kerk konden beginnen, volgde eerst een rit van 12 kilometer over een grotendeels onverharde weg. Zo smal dat je tegenliggers maar op een paar plekken kon passeren. Met onze huurauto (een Fiat Panda 4wheel drive) ging het goed maar met een reguliere auto zou ik na slecht weer deze weg niet willen rijden.

We trekken steeds verder het gebergte in, aan één kant de rotswand, aan de andere kant horen we in de diepte de rivier die door de groene bossen aan ons oog ontrokken wordt.  Na ruim 45 minuten komen we bij een wat groter vlakker stuk waar een bordje ons duidelijk maakt dat we kunnen parkeren.

soca javorca kerk

Een looppad rechtdoor gaat nog verder de bergen in als je een dag de tijd hebt kan je hier een cirkelvormige wandeling maken waarbij de rivier oversteekt door jezelf in een ijzeren bakje over een staalkabel te trekken.

soca javorca kerk
soca javorca kerk

Een ander pad steil omhoog is datgene dat wij moeten volgen. Als we denken dat we bijna niet meer kunnen (in werkelijkheid maar 30 minuten maar met een extreem stijgingspercentage) dan is daar eindelijk om de hoek het kerkje. Het is prachtig!

soca javorca kerk
soca javorca kerk

De vriendelijke beheerder heet ons welkom en vertelt meer over de historie van de plek. De kerk werd nog tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd door soldaten die hun gevallen kameraden wilden herdenken. Al het materiaal moest hier met de hand, en via kabelbanen die van bergtop tot bergtop werden gespannen, hier naar toe worden gebracht. De namen van meer dan 2800 soldaten zijn in de houten wanden in de kerk gekerfd. Verder is de kerk van binnen blauw geschilderd en de portretten van de engelen houden de wacht.

Ik kan me voorstellen dat de soldaten het mooiste van het mooiste wilden bouwen voor hun gevallen vrienden. Dat hoeft geen grootste kathedraal te zijn. De liefde die er in dit kerkje is gestopt zie je aan alle kanten. Zittende in de kerkbanken, of op de trappen met de besneeuwde bergen op de achtergrond kan je niet anders doen dan volledig tot rust komen. Wat een prachtplek!

soca javorca kerk
soca javorca kerk
soca javorca kerk

De Tolminka rivier

De beheerder van de kerk geeft ons nog een goede tip voor een plek waar we de bij de Tolminka rivier kunnen komen. Misschien dat deze stroom hier zo direct tussen de bergen nog iets meer kleur heeft. We reden dezelfde weg weer terug en stopten bij de tweede waterval waar we langs komen. Het is hier net iets breder waardoor er 2 auto’s kunnen parkeren.

Een heel klein stukje verder is er aan de linkerkant (na de stroom) een hekje en daar begint een vaag te herkennen pad dat in de zomer een mountainbike route is naar de rivier met een houten brug naar de overkant.

soca vallei wandelen brug
soca vallei wandelen tolminka
soca vallei wandelen tolminka
soca vallei wandelen tolminka

We vonden het echt een van de mooiste, en zeker de meest ruige en natuurlijkste dag van onze vakantie in Slovenië. Deze wandeling raden we alleen als je kind zelf goed kan lopen, of als je deze zoals we met onze dochter deden konden dragen. Wij maakten onze vakantie in Slovenie met Mijn Slovenie, maar zoals je ziet hadden we zelf de vrijheid dagen in te delen.

2 gedachten over “Wandelen naar de mooiste kerk van Slovenië in de Soca Vallei”

  1. Koen Bergmans

    Beste,

    we zouden graag deze wandeling gaan doen, kunnen we meer specifieke informatie krijgen, waar start deze wandeling juist, is deze bewegwijzerd, hoelang is deze wandeling,…
    alvast bedankt, mvg, Koen Bergmans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top