Onze reis door Maleisisch Borneo startte in de hoofdstad Kuching. De stad bestaat uit een wirwar van kleine straatjes, heeft een promenade naast de rivier waar je heerlijk kunt flaneren en het is dé hub om uitstapjes te maken naar bijvoorbeeld Bako National Park en het Semenggoh opvangcentrum voor orang-oetangs. In dit blog neem ik je graag mee naar onze avonturen Kuching Maleisië.
Bezienswaardigheden Kuching
Heerlijk rennen langs de Waterfront
Kuching staat bekend om de Waterfront; langs de rivier Sawarak loopt een wandelpromenade. Je hebt hier prachtig uitzicht op de rivier en dé landmark van Kuching: een enorm lotusvormig overheidsgebouw. Omdat de rivieroever één lange autovrije promenade is, kunnen kinderen hier naar gelang spelen, rennen en uitrazen. ’s Avonds verandert de lange groenstrook in een uitgestrekte avondmarkt met tientallen eettentjes, ook alle locals komen hier graag samen.
Geschiedenis opdoen bij Fort Margherita
Het Fort Margherita aan de overzijde van de rivier werd in 1879 gebouwd om de stad Kuching te beschermen tegen aanvallen van piraten. Het biedt dan ook een prachtig uitzicht op de Sawarak rivier. Het fort is inmiddels een toeristische bezienswaardigheid; je kunt een kijkje nemen bij de uitzichttoren, de kantelen en de tuin (waar ten tijde van de Japanse bezetting ook executies zijn uitgevoerd).
Ook zit hier de Booke Gallery gevestigd, een museum met een vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de provincie Sawarak tijdens de Brook Dynastie. Onze zoon van vier jaar vond een bezoek aan het fort fantastisch. Alhoewel hij nog weinig begreep van de geschiedenis van het fort, maakte hij zijn eigen piratenverhalen en avonturen. Ook de route ernaar toe was al een belevenis. Wij kozen namelijk voor de oversteek van de rivier met een taxibootje in plaats van de loopbrug te nemen. Het fort is dagelijks geopend en voor kinderen onder de 7 jaar hoef je geen entree te betalen.
Indoorspeeltuin bij Aeon Mall
Het kan enorm warm zijn in Kuching, denk aan zo’n 40 graden. Op het heetst van de dag vluchtten we daarom een grote koele mall in met een enorme indoorspeeltuin. En met succes, wat een gave speeltuin is dit! Er zijn verschillende ruimtes waaronder een klimparadijs met ballenbak, zoals we die ook in Europa kennen.
Wat nieuw was voor ons, was de heuse miniatuurmall waarin kinderen allerlei soorten winkeltjes kunnen bemannen en de techniekruimte met verschillende soorten slim speelgoed. Bijvoorbeeld door draaiende schijven te combineren kunnen kinderen zelf allerlei gave bouwwerken maken. Onze zoon was hier niet weg te slaan, de middag vloog dan ook voorbij. Bij de uitgang van deze speeltuin staan ook nog elektronische speelapparaten waarvoor je apart moet betalen. Ook hier zijn leuke spellen te vinden voor jonge kinderen, zoals het ‘blussen’ van vuur, het gooien van ballen en vissen naar eendjes. Natuurlijk vind je in de mall ook een foodcourt.
Lichtshow bij de brug
Elke avond is er bij de Waterfront een licht-, muziek- en watershow. Het is een vrij nieuwe attractie, geopend in 2018, en bevat lasers, lichteffecten en enorme waterstralen van 25 meter hoog en 100 meter breed. Ook de brug zelf is prachtig uitgelicht in verschillende, elkaar afwisselende kleuren.
Ook in Kuching met kids? Volgens onze kleuter moeten meer kinderen deze spectaculaire show van 15 minuten zien waardoor ze vervolgens later naar bed mogen. De show start doordeweeks namelijk pas om 20.30 uur en 21.30 uur. Van vrijdag t/m zondag is er een extra show om 22.30 uur.
Binnenkijken bij de moskee van Kuching
De aan de rivier gelegen moskee van Kuching valt al van ver op vanwege de bouwstijl en zijn roze met gouden kleuren. Het gebouw werd in 1968 gebouwd ter vervanging van een houten moskee uit 1852. Het is een enorm gebouw, er kunnen maar liefst 4.000 mensen gelijktijdig aanwezig zijn. Je kunt de rijkversierde moskee bezoeken buiten de gebedstijden om. Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij het historische kerkhof op de binnenplaats.
Chinese tempel bovenop een winkelcentrum
Vanuit ons hotelraam hadden we zicht op een kleine Chinese tempel bovenop het dak van het Everrise winkelcentrum aan de drukke winkelstraat Jalan Padungan. Vanwege de ongebruikelijke ligging, gingen we op onderzoek uit. De werknemers en bezoekers van het winkelcentrum onder de tempel hielpen ons graag op weg en wezen ons de lift die naar de kleine en rustige tempel leidt. Doordat de tempel op het dak van de vijfde verdieping is gebouwd en daardoor boven de drukte van de straat uitstijgt, heerst er een serene rust. Mocht je in de buurt zijn, dan is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen.
Kindvriendelijk restaurants in Kuching
In Kuching vind je op elke straathoek wel een restaurant, volgens Tripadvisor kent Kuching zo’n 550 eetgelegenheden. Wij zijn geen slechte eettentjes tegengekomen, maar willen je wel graag de volgende kindvriendelijke restaurants in Kuching aanraden.
Topspot
Naast de Waterfront is dit misschien wel het bekendste gedeelte van Kuching: op het dak van een parkeergarage middenin het centrum zit een foodcourt genaamd Topspot. Het dak is versierd met tenten, lichtjes en felgekleurde statafels. Eromheen staan verschillende stalletjes waar je eten kunt halen. Alles draait hier om vis.
Met een mandje kun je langs de vangsten van de dag lopen waarna je de nog spartelende dieren kunt aanwijzen die vervolgens voor je bereid worden. Voor ons als vegetariërs was er gelukkig ook volop keuze, wij hebben ons tegoed gedaan aan verschillende smaakvolle curry’s met bijvoorbeeld tofu en gewokte seizoensgroenten.
Lyn’s Thandoori Restaurant
Via een andere reiziger hoorden we over het beste Indiase restaurant van de stad. Aangezien ons vierjarig zoontje een typische moeilijke eter kan zijn maar wél gek is op naanbrood, leek het ons een goed idee om hierheen te gaan. En we zijn niet teleurgesteld! De boternaan was heerlijk romig en we aten de lekkerste Paneer en vegetarische Masala-curry ooit. Je betaalt hier wel iets meer voor een maaltijd dan op andere plekken in Kuching, maar naar Nederlandse maatstaven ben je nog steeds een habbekrats kwijt.
Zoals gezegd, onze zoon is op momenten nogal een moeilijke eter. Misschien de leeftijd, misschien een sterk karakter. Hoe dan ook, tijdens deze zevenweekse reis door Azië verblijdden wij hem ook wel eens met een Westerse maaltijd. Ook daarvoor is keuze genoeg! De pizza bij de Pizzahut was zelfs de goedkoopste maaltijd die we in heel Kuching hebben genuttigd (€ 2 per hele pizza).
Kindvriendelijk hotel in Kuching
Aangezien we vijf nachten in Kuching verbleven, zocht ik naar een appartement in het centrum met twee slaapkamers én een zwembad. Dat bleek een lastige zoektocht: de meeste appartementen waren niet op loopafstand van het centrum en de hotels in het centrum boden niet de ruimte die wij zochten met z’n drieën. Na lang wikken en wegen boekten we het tweekamerappartement bij Arriva Hotels.
Gedurende vijf dagen heb ik een haat-liefde verhouding met dit appartement gehad. Gaaf waren ons uitzicht vanaf de dertiende verdieping op de Waterfront en allerlei andere landmarks, het openluchtzwembad op de zestiende verdieping en de wasmachine.
Echter is het appartement wel gedateerd. De scheuren staan in de muren en een zwaar doorgezakte bank zit ook niet per se lekker. Maar de bedden sliepen wel weer lekker en de douche was goed warm. Al met al hebben wij hier een prima verblijf gehad. Ik hoop wel dat ze de kamers binnenkort gaan renoveren!
Wat kun je doen rondom Kuching Maleisië?
Kuching wordt vaak als uitvalsbasis gekozen voor de vele bezienswaardigheden in de regio. Graag neem ik je mee naar de plaatsen die wij bezocht hebben rondom Kuching. Voor meer tips over Borneo lees ook ons blog Maleisië met kinderen.
Orang-oetans ontmoeten bij Semenggoh Natural Reserve
Orang-oetans leven enkel nog in het wild op Sumatra en Borneo. In Semenggoh, op slechts een half uurtje rijden van Kuching, is een orang-oetan rehabilitatiecentrum opgezet om gewonde en verweesde orang-oetans op te vangen en opnieuw uit te zetten in het wild.
Een bezoek aan dit rehabilitatiecentrum is dan ook een bijzonder uitstapje! De orang-oetans leven hier vrij in de jungle van 740 hectare groot. De dieren worden op één vaste plek bijgevoerd door het centrum, zodat ook de zwakke dieren altijd van eten zijn voorzien. Tussen 09.00 en 10.00 uur en tussen 15.00 en 15.30 uur leggen verzorgers fruit neer bij de voederstations.
Je moet geluk hebben dat de orang-oetans daadwerkelijk uit de jungle komen. Bij regen, tegenzin of in het fruitseizoen komen ze dikwijls niet opdagen. Helaas was dit tijdens ons bezoek ook het geval. Gelukkig vind je naast de voederplaats ook een onderkomen voor krokodillen, zodat onze zoon alsnog het idee had dat hij wilde dieren had gespot.
Het is aan te raden om je bezoek aan Semenggoh Natural Reserve te plannen op een niet regenachtige dag. Houd ook rekening met de drukke ochtendspits en het feit dat je nog entree dient te betalen. Vertrek dus vroeg zodat je op tijd bent voor de voedersessies.
Het centrum ligt op zo’n half uur rijden vanaf het stadscentrum. Er staan geen taxi’s om je terug te brengen, dus zorg dat je van tevoren een dealtje maakt met je chauffeur voor een retourtrip. Het kan erg warm zijn in deze regio, neem voldoende water mee. Let er tevens op dat je ná aankoop van de tickets bij de entree, met de auto tot vlakbij de voederplaats in het park kan worden gebracht – iets wat onze onervaren chauffeur helaas niet wist zodat wij de twee kilometer voor niets door de hitte sjokten over de asfaltweg. Ach, we waren op vakantie en zo zie je nog eens wat. Een laatste tip nog: orang-oetans zijn overigens zeer gevoelig voor muggensprays. Zorg dus dat je je van te voren hebt ingesmeerd en dit niet in het park doet.
Bako National Park met kinderen
Ongeveer 35 kilometer van Kuching vandaan, op de punt van een schiereiland, ligt het oudste National Park van Sarawak. Bako National Park is niet groot (ongeveer 2700 hectare) maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier maar liefst 7 verschillende ecosystemen, van jungle tot mangrove en een groot aantal bijzondere dieren. Helaas konden wij het park niet bezoeken omdat ik ziek werd en we ons reisschema wat inperkten. Collega blogger Esmeralda bracht echter wél een dag door in dit prachtige park, daarom lees je hier haar ervaring.
Bako National Park is alleen per boot over de Santubong rivier te bereiken. Om er te komen heb je twee opties: een georganiseerde tour vanuit Kuching of op eigen houtje gaan. Als je zelf wil gaan, kun je het beste met de bus of een taxi naar Bako Village rijden. Vanuit daar vertrekken bootjes richting het park, deze meren aan bij de receptie in het hoofdkamp. Het hoofdkamp is het vertrekpunt van een aantal leuke wandelroutes. Laat je niet misleiden door de lengte van de wandelingen, er zijn geen wandelpaden en er is veel hoogteverschil. Kies met kinderen dus voor een korte wandeling, neem voldoende water mee en draag stevige schoenen. Tip: de wandeling naar het uitzichtpunt is geweldig!
Esmeralda ontdekte klimmend en klauterend de jungle en kwam oog in oog te staan met een bijzondere bewoner van Bako National Park: de neusaap. Bako National Park is één van de weinige plekken waar je deze grappige apen kan vinden. Naast apen zag ze ook wilde zwijnen, zoutwaterkrokodillen, otters, slangen en kikkers.
Heb je tijd genoeg, overweeg dan zeker een nachtje te blijven slapen in Bako National Park. Zijn jouw kinderen echte durfals? Maak dan een avondwandeling met een gids, waarbij je in het donker op zoek gaat naar nachtdieren in de jungle. Overnachten in Bako National Park kan in één van de eenvoudige lodges die je alleen kan boeken via deze website. De lodges zijn erg populair dus vooraf reserveren is een must!
Praktisch tips voor Kuching met kinderen
Vlucht Kuala Lumpur Kuching
Vanuit het vasteland van Maleisië worden er veel vluchten aangeboden naar Kuching. Zowel Malaysia Airlines en Air Asia vliegen vanaf Kuala Lumpur in slechts twee uur naar Kuching. Het vliegveld ligt op 10 kilometer afstand van het centrum. Met een taxi of Grab (de Aziatische Uber) sta je in een kwartiertje bij je hotel!
Vervoer in Kuching
Het centrum van Kuching is klein. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Wil je toch met een taxi of Grab naar een bezienswaardigheid reizen? Reken dan op 1 a 2 euro per ritje in het centrum.
Kuching met baby of peuter
In Kuching vind je tal van kleine winkeltjes, maar er zijn ook grote supermarkten te vinden. Je zult hier geen moeite hebben om luiers, babyvoeding en medicijnen te vinden. De stad kent ook enkele grote winkelcentra waarin je ook winkels van bekende merken vindt.
Hoeveel dagen Kuching
Wij kozen ervoor om vanuit Kuching ook dagtrips te maken naar bezienswaardigheden buiten de stad. We verbleven daarom 5 dagen in de stad. Indien je alleen Kuching wilt verkennen, dan heb je aan twee dagen ruim voldoende.
Wist je trouwens dat Kuching in het Maleis ‘kat’ betekent? In het straatbeeld kom je veelvuldig afbeeldingen van deze dieren tegen, bijvoorbeeld kattenstandbeelden, fonteinen en graffiti murals. Ook is er een heus kattenmuseum!