Home / Reisinformatie / Azie / Maleisie / Kuala Lumpur met kinderen, de leukste attracties en praktische tips

Kuala Lumpur met kinderen, de leukste attracties en praktische tips

Je kunt je prima vermaken in Kuala Lumpur met kinderen. Het is een van de steden in de regio die enorm veel te doen heeft voor gezinnen. Dat komt mooi uit want of je nu een langere reis maakt door Zuidoost Azië of alleen Maleisië met kinderen bezoekt vaak zal je een paar dagen stoppen in de Maleisische hoofdstad. Het is een hub voor goedkope Air Asia vluchten en er starten meerdere lange treinroutes.

Ik bezocht Kuala Lumpur in samen met mijn dochter en alweer meer dan tien jaar geleden een aantal dagen met mijn echtgenoot. Toen was ik niet zo onder de indruk van de stad, nu wel. Kuala Lumpur met kids is leuker dan Kuala Lumpur als stelletje mits je niet heel goedkoop op reis bent want aan de meeste kinderactiviteiten in Kuala Lumpur hangt een prijskaartje.

Tip! Ben je nu of binnen 3 maanden in Kuala Lumpur, check hier de acties van Klook. Hier zijn altijd kaartjes te koop met korting voor veel verschillende kindvriendelijk attracties.

Kuala Lumpur met kinderen

Petronas towers en klcc

Petronas Towers

De Petronas torens zijn het beroemdste gebouw van de stad. Deze twee torens zijn het icoon van Kuala Lumpur. Binnen in de torens zit een groot winkelcentrum. Hier zijn ook meerdere wat duurdere supermarkten maar die wel een grote keuze hebben aan babyproducten, mocht je die nodig hebben. Verder vind je hier een food court waar je lekker kunt eten. Natuurlijk kan je ook in deze torens naar de top voor een uitzicht over de stad. Maar wij vinden het zelf leuker om daar een andere plek voor te kiezen omdat je dan de torens in je skyline foto hebt. 

Kuala Lumpur met kinderen

Petrosains Discovery Center

Op de 4e verdieping van de Petronas torens bevindt zich het Petrosains wetenschapsmuseum. Heel geschikt om een paar uur door te brengen tijdens je vakantie in Kuala Lumpur met kinderen. Het is een populair uitje en wachttijden kunnen flink oplopen. Wij vonden een uur te lang, dus kwamen een andere dag terug direct bij opening en konden toen gelijk naar binnen. Een van de reden waarom je zo lang moet wachten is dat je bezoek begint met een rit in een karretje waar je maar met 4 mensen in past. Tijdens dit ritje krijg je mooie filmbeelden te zien van Maleisië en wordt indringend gesproken over het belang van wetenschap. Uiteraard met ook aandacht voor de boortorens van de sponsor van dit museum. Na de rit komen we in het museum zelf. Dit is echt een groot wetenschapsmuseum waarbij je door een aantal verschillende ruimtes met onderwerpen komt en halverwege een restaurantje. Sommige delen zijn leuker voor kinderen op de middelbare school, zeker als je al Engels kunt, terwijl andere delen heel leuk zijn voor mijn kleuterdochter. We brachten de meeste tijd door in Sparks, waar het vooral om doen gaat en minder om de wetenschap erachter. Lekker bouwen met blokken en met een graafmachine zand verplaatsen.

kuala lumpur petrosains science museum
kuala lumpur petrosains science museum

Dit wetenschapsmuseum is echt vergelijkbaar van niveau als wat wij in Europa gewend zijn met ook diverse interactieve stations. Wij hebben de afgelopen twee jaar meer dan tien Science Musea bezocht, dus sommige dingen zoals “vlinders die op je gaan zitten” werden direct door onze dochter herkend.  

In “Speed” moest mama ook aan het werk want overal moest natuurlijk gekeken worden wie er sneller, harder en beter was. Nou ik kan je vertellen: volgens de ski-machine ging ik met 100km per uur naar beneden maar mijn lieftallige dochter haalde de 140km. Gelukkig kan ik nog wel harder tegen een boksbal slaan en zonder ongelukken in een F1 auto rijden. 

kuala lumpur petrosains science museum
kuala lumpur petrosains science museum

Ook leuk het “creative lab” waar ze samen met de vriendelijke staf wat in elkaar kon knutselen. 

Er is een ruimte voor kinderen jonger dan vier maar persoonlijk zou ik wanneer je Kuala Lumpur met peuter bezoekt kiezen voor een andere activiteit.  

KLCC speeltuin en waterpark

De leukste speeltuinen in Kuala Lumpur kan je vinden in het park aan de voet van de Petronas torens. Er is hier een groot terrein waar een aantal speeltoestellen in elkaar overlopen, met zachte grond zodat je kind nooit hard kan vallen. Schijnt de zon dan ga je afkoelen bij de waterspeeltuin en het kinderzwembad onder de torens. Het is hier echt heerlijk spelen voor kinderen. Mijn dochter kon er geen genoeg van krijgen om hier lekker te spetteren. De waterhoogte en de speelopties zijn echt gericht op jonge kinderen. Met je tieners hoef je hier niet heen.  

kuala lumpur met kinderenspeeltuin

Rondom de speeltuin zijn bankjes voor de ouders waar je in de zon of schaduw lekker kunt kijken naar je gelukkig kind. Badkleding is verplicht maar er is geen ruimte om om te kleden. 

kuala lumpur met kinderen watespeeltuin

KLCC Aquarium

Het Kuala Lumpur aquarium zit niet in de torens zelf maar in een van de bijgebouwen. Hoewel het niet zo groot is of modern als die in Singapore is het echt een leuk uitje voor het gezin. Nadat je diverse tanks hebt bekeken kom je bij de tunnel. Om echt optimaal te genieten heb je de keuze om niet zelf te lopen maar op een loopband te gaan staan. Op laag tempo beweeg je en ondertussen heb je alle tijd om de haaien, roggen en andere zoutwater vissen te bewonderen. 

Kuala lumpur aquarium
Kuala lumpur aquarium
Kuala lumpur aquarium

Toen we klaar waren vroegen we of we nog een rondje mochten doen maar dan moet je een nieuw kaartje kopen. Een bezoek duurt een klein uurtje. 

Menara Tower en Canopy Walk

Een uitkijkpunt in de Menara toren is goedkoper dan die in de Petronas toren en bovendien heb je die dan ook op de foto. 

Kuala Lumpur Canopy walk
Kuala Lumpur Canopy walk

Het is daarnaast leuk om je hier met een taxi af te laten zetten en vervolgens naar beneden te lopen via de verschillende hangbruggen van de gratis Canopy Walk. Ondanks dat de skyline altijd wel te zien blijft door de bomen ruikt het hier wel echt als regenwoud. Je hoort net zo goed het zachte geruis van de auto’s als het getjilp en gepiep van vogels en krekels. Het is een leuk gratis uitje waar je kinderen ook even lekker de benen kunnen streken. Helemaal beneden is een visitors centrum, een soort allegaartje van vitrines met dieren met daarnaast een slapende bewaker. Vervolgens lopen we nog een ruimte in en werden verrast door een moderne interactieve ruimte waar een dieren in 3D geprojecteerd werden. Er is ook een speelhoek voor kinderen met boekjes. Het is allemaal vrij klein en rommelig maar we hebben ons hier toch zeker een half uur vermaakt.

Kuala Lumpur Canopy walk

Lake Gardens park

De Lake Gardens is een gebied in Kuala Lumpur waar zich diverse kindvriendelijke attracties bevinden. Ik zou je aanraden heen een taxi te nemen naar het het vogelpark (dit is bergop) en dan kan je eventueel terug lopen via de vlindertuin en het Islamic Art museum naar Kuala Lumpur trein station of de MRT, een relatief makkelijke wandeling met veel schaduw. De tuinen rondom het meer hebben we niet bezocht.

Kuala Lumpur vogelpark

Het Kuala Lumpur vogelpark beslaat een enorm gedeelte van het park. Door de enorme gebieden met netten kunnen de vogels voor je gevoel echt vrij rondlopen en vliegen.  We worden welkom geheten door de pauwen die vrolijk over het pad sjokken.  Het duurt even voordat mijn dochter niet meer bang is voor al die toch best grote loslopende beesten. Maar ze doen echt niks, het voederen van de vogels is strikt verboden en dus komen ze wel vlakbij mensen maar zijn ze niet agressief.

In plaats daarvan zijn er verspreid door het vogelpark in Kuala Lumpur voederplekken waar eten staat voor de beesten.  Hier zie je nog meer vogels dan op andere plekken. Dat zijn lieve kleurige vogels maar ook enorme pelikanen die  parmantig rondstappen.

kuala lumpur vogelpark
kuala lumpur vogelpark

Niet alle vogels mogen loslopen. De emoe’s en struisvogels hebben we een afgesloten omheining. Misschien maar goed ook want het zijn echt enorme beesten.

In het Kuala Lumpur vogelpark zijn op verschillende plekken restaurantjes en er is een leuke speeltuin voor jonge kinderen.

kuala lumpur vogelpark
kuala lumpur vogelpark
kuala lumpur vogelpark

Dit is echt een leuke attractie bij mooi weer als het niet te drukkend warm is. Het grootste deel van de paden in het vogelpark heeft veel schaduw dankzij de vele bomen. Waar vogels zijn, is vogelpoep. Dus trek niet je mooiste kleding aan. Mocht je toch een taxi nodig hebben bij het vogelpark staan er genoeg en kan je een coupon taxi nemen.

Kuala Lumpur vlindertuin

De vlindertuin in Kuala Lumpur is de beste die we in Zuid-Oost Azië hebben bezocht. De vlindertuin is enorm en er zijn echt superveel vlinders. Deze zijn zo gewend aan mensen dat ze ook gewoon op je gaan zitten. Dit tot grote hilariteit van de meeste kinderen. Behalve de vlinders zijn ook andere insecten zoals de enorme “man faced beetle” te bekijken. De vlindertuin is ook een relatief betaalbaar kindvriendelijk uitje in Kuala Lumpur.

kuala lumpur vlindertuin
kuala lumpur vlindertuin

Islamic Art museum

Het Islamic Art museum is niet perse een heel kindvriendelijk museum in Kuala Lumpur maar het is een goede culturele tegenhanger voor de vlindertuin en het vogelpark als je toch in de buurt bent. Voor kinderen vanaf 8 jaar is er een Engelstalige speurtocht door het museum voor 3RM. Mijn dochter was daar nog wat te jong voor maar ze vermaakte zich prima met het bekijken van de mooie sieraden en kleding die in dit museum te zien is. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld rijk versierde dolken en zwaarden te bekijken en een aantal kleurrijke en fijn geïllustreerde boeken. Het gebouw zelf is ook er mooi met versierde plafonds, het is ruim van opzet en er is airco. Het museum is bovendien goedkoop , kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Voor een volwassene betaal je een paar euro.

Islamic Art museum
Islamic Art museum

Kidzania Kuala Lumpur

Kidzania is super gaaf voor kinderen. Zeker in de leeftijd 4 tot 8 jaar. Van alle kinderactiviteiten in Kuala Lumpur was dit echt het allerleukste volgens mijn dochter. Zelfs nu thuis vraagt ze wanneer weer terug gaan.

In Kidzania kan je als kind allerlei beroepen uitoefenen met hulp van volwassenen. Wees bijvoorbeeld pakjes bezorger, brandweerman of arts. Het is meer dan een gewoon fantasyspel. Je krijgt elke keer passende kledij aan, er is uitleg over het beroep en daarna mag je het zelf doen. Ontwerp schoenen, eerst als tekening en daarna gaan ze in de computer. Als schilder mag je gewoon echt met de rollers aan de slag op een muur en je krijgt gewoon echte tandartsinstrumenten.

Kuala lumpur kidzania
Kuala lumpur kidzania

Een enkele keer was het lastig dat mijn dochter geen Engels spreekt maar meestal werkte de handen en voeten uitleg ook wel. Na je sessie die meestal 15-20 minuten duurt, krijg je betaald in kidzania’s. Daarmee kan je in een speciale winkel wat kopen (denk aan haarclipjes na een middag werken) en ook dingen doen waar je voor moet betalen. Zoals een schoonheidsbehandeling, koekjes bakken of een armbandje maken. 

Kuala lumpur kidzania
Kuala lumpur kidzania

We waren hier nu een hele middag maar nog niet eens alle beroepen kunnen doen. Mijn dochter had hier ook de hele dag kunnen zijn. Kidzania heeft WiFi en er is ook een ouderruimte waar je een beetje kunt chillen of werken. Maar omdat mijn dochter geen Engels sprak ging ik toch met haar mee. Als ouder mag je helaas zelf niet naar binnen in de beroepen ruimtes. Kidzania is niet makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, neem een taxi. 

Berjaya Times Square Pretpark

Een pretpark in een winkelcentrum. Je gelooft het bijna niet maar het is echt. Er is zelfs een complete achtbaan met looping over de kop. Het Berjaya winkelcentrum is een van de grootste van Kuala Lumpur en we verdwaalde hier tussen de vele, vele winkeltjes en onlogisch bordjes. Maar gelukkig bracht een lift ons naar het pretpark.

We gingen naar de verdieping voor jonge kinderen en mijn dochter wilde direct in het treintje. Natuurlijk de vliegtuigjes en de botsauto’s. Er is ook een leuk indoor speelgedeelte en een filmzaal waar films zoals Finding Nemo en Frozen vertoond worden en soms theatershows. 

kuala lumpur pretpark
kuala lumpur pretpark

Het lastige van Berjaya Pretpark is dat er 8 ritjes zijn die geschikt zijn voor jonge kinderen (waarvan er 2 tijdens ons bezoek in onderhoud waren) en zes voor volwassenen. Mijn dochter kon gerust urenlang die ritjes afwisselen maar ik verveelde me wel een beetje. Zeker ook omdat ik niet eens ik niet eens in de volwassene attracties kon omdat de rij te lang was om mijn dochter te laten wachten. Ik vond de prijs te hoog voor wat je daadwerkelijk krijgt, dus mijn tip kijk of je kaartje met korting kunt krijgen. Ga alleen als je toch hier in de buurt bent.

kuala lumpur pretpark
kuala lumpur pretpark

Museum of Illusions

Kuala Lumpur heeft nu ook een museum of Illusions. Wij bezochten dit museum al op op verschillende plekken in de wereld. Waar je ook bent 90% van de tentoonstelling is hetzelfde. Toffe illusies en genoeg opties om grappige foto’s te maken. Elke keer een hit bij onze dochter! 

Chinatown & Little India

Kuala Lumpur heeft voor de grote van de stad relatief culturele activiteiten. Maar tijdens een bezoekje aan Chinatown en aan het naastgelegen Little India kan je enkele tempels bekijken. De bekendste zijn de Indiase tempel Sri Maha Mariamman en de Chinese Guandi Temple.

Mijn dochter vindt tempels altijd erg boeiend en wil dan op haar gemak rondkijken terwijl ik haar moet vertellen over de beelden die te zien zijn. Beide tempels zijn redelijk compact en we stonden hier dan toch vrij snel weer buiten. 

Kuala lumpur little india
Kuala lumpur little india

Ik was hier nu vrij vroeg in de dag met mijn dochter en dan is het nog niet zo gezellig. Tijdens mijn vorige bezoek aan Kuala Lumpur sliepen we aan de rand van Chinatown. Een deel van de straten is ’s avonds autovrij. Dit is de plek in Kuala Lumpur om souvenirs in te slaan en goedkoop op straat te eten. 

Kuala lumpur chinatown
Kuala lumpur chinatown
Kuala lumpur chinatown

Thean Hou Tempel

Omdat mijn dochter tempels zo mooi vond en ik zelf ook wat afwisseling wilde van alle attracties in Kuala Lumpur bezochten we de Thean Hou Tempel. Ik dacht dat dit te lopen was vanaf de skytrain halte maar dit is echt te ver en steil omhoog met een kleuter. Dus neem een taxi heen en loop eventueel terug. 

Thean Hou Tempel
Thean Hou Tempel

Deze Chinese tempel is erg mooi.  Met rode lampionnetjes en veel houtsnijwerk en mooie details. Het is een werkende tempel maar het is hier heel gewoon dat ouders hun kinderen meenemen. Dus toen mijn dochter samen met net gemaakte vriendjes voor een belangrijk Boeddha beeld met autootjes aan het spelen was keek niemand raar op.

Thean Hou Tempel

Ook de ligging van de drie verdiepingen hoge tempel met uitzicht over Kuala Lumpur is sfeerverhogend. 

Kindvriendelijke hotels in Kuala Lumpur 

Airbnb Kuala Lumpur

Veel Nederlandse gezinnen kiezen ervoor om in Kuala Lumpur in een Airbnb te overnachten. Er is in Kuala Lumpur heel veel keuze en prijzen zijn echt een stuk aantrekkelijker dan die van hotels. Ook wij kozen voor een Airbnb in de Face Suites, met een super zwembad en uitzicht op de Petronas Torens. Wij vonden zowel de locatie als ons appartement heel fijn. Er zijn alleen niet zoveel betaalbare restaurantjes in de omgeving. We waren dan toch wat te lui om nog op pad te gaan aten erg goed, maar ook prijzig bij het rooftop restaurant. 

Kuala Lumpur airbnb
Kuala Lumpur airbnb

Hotel in Kuala Lumpur

Toch liever overnachten in een kindvriendelijk hotel in Kuala Lumpur. Het Berjaya Times Square Hotel in Kuala Lumpur is een goed hotel met familiekamers en suites en een centrale locatie in Kuala Lumpur. Dit hotel heeft een zwembad en een speeltuin voor kinderen. 

Zoek je een goedkoop kindvriendelijk hotel in Kuala Lumpur kijk dan eens naar bijvoorbeeld GDS Hotel Sentral. Een schoon en modern hotel in Little India met familiekamers.

Kuala Lumpur airbnb

Tips speciaal voor Kuala Lumpur met baby

Persoonlijk ben ik fan van het gebruik van een draagzak op vakantie maar met de hoge luchtvochtigheid in Maleisië heeft een buggy zeker voordelen. Je kunt een buggy meenemen naar Kuala Lumpur en bepaalde gebieden zoals het KLCC en de Lake Gardens zijn ook heel buggy vriendelijk. Ook wanneer je door de drukte van de avondmarkten in Chinatown loopt is een buggy best handig.  In het openbaar vervoer zijn liften maar dan nog moet je vaak een paar kleine trappetjes op. Een buggy die je snel kunt inklappen is dus het handigst.

In de kleine supermarktjes die je overal kunt vinden is weinig keuze aan luiers. Heb je veel baby producten nodig zoek dan de grotere supermarkten op zoals die in de Petronas Towers. Ze verkopen hier meerdere merken en maten zoals huggies. Ook poedermelk is te koop maar niet van in Nederland bekende merken. Flesjes en billendoekjes kan je hier ook kopen. Potjes voeding is niet makkelijk verkrijgbaar in Maleisie en zelfs in Kuala Lumpur is de selectie beperkt tot 2 rekjes. Er zijn bijvoorbeeld potjes verkrijgbaar van het merk Heinz, die zijn niet goedkoop reken op prijzen van 1 a 2 euro per potje. Kan je kind al knijpfruit uit een zakje eten dan heb je meer opties.

In fastfood restaurants en in de betere restaurants zijn kinderstoelen aanwezig. Eet je bij een straatstalletje dan natuurlijk niet.

kuala lumpur met baby

Praktische tips voor Kuala Lumpur met kinderen

Rondreizen in Kuala Lumpur is relatief makkelijk met een combinatie het openbaar vervoer en taxi’s. Die laatste kan je het beste regelen via Grab en Uber, dit is veel goedkoper dan het aanhouden van een taxi op straat. Helaas hadden we hier ook een taxi chauffeur die iets aan zijn meter had gedaan waardoor wel verdacht snel opliep. Met Grab/Uber kan dit niet gebeuren want je weet van te voren de prijs.

Kuala lumpur

Mensen in Kuala Lumpur zijn erg kindvriendelijk. Wat betekent dat je kind misschien wat meer aandacht krijgt dan ze wil zoals een spontane aai over de bol. Maar ze doen het wel op een nette manier. Onze dochter werd regelmatig gevraagd of ze met iemand op de foto wou maar als ze daar geen zin in had was het ook prima.

4 gedachten over “Kuala Lumpur met kinderen, de leukste attracties en praktische tips”

  1. Hi Tivka,
    Wat een leuk en uitgebreid verslag. Wij gaan in september 2021 voor 2 mnd naar Maleisië met onze peuter van 4 jaar. Ik ben dan ook super blij met alle tips over Maleisië met kids. Hoeveel dagen waren jullie in Kuala Lumpur met jouw dochter? Groetjes salina

    1. Ik was nu vier dagen in KL met mijn dochter. Maar er al eerder ook een aantal dagen geweest. Als je alles zou willen doen uit het blog dan heb je wel zes dagen nodig.

  2. Niks bijzonders wij waren er niet in het regenseizoen en hebben nauwelijks muggen gezien. Ik kan me niet herinneren in KL gestoken te zijn. Wel op Langkawi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top