Home / Voorbereiding / Tips / Maak slim gebruik van je vakantiedagen

Maak slim gebruik van je vakantiedagen

“Ga je nu alweer ergens heen?”, “Jij werkt ook nooit he?” en “Supertof maar daar heb ik de vakantiedagen niet voor”.

Sommige van de opmerkingen die we het afgelopen jaar hebben gekregen. Negatief of positief: ze gaan allemaal uit van hetzelfde principe.

“Ik kan niet zo vaak op reis als ik wil, want daar heb ik de vakantiedagen niet voor”

Natuurlijk kunnen er andere belemmeringen zijn waardoor je niet zoveel kunt reizen. De belangrijkste zijn geld en gezondheid, maar in deze post wil ik het vooral hebben over vakantiedagen. Hoe kan je slim gebruik maken van vakantiedagen, parttime dagen en verplichte vrije dagen.

Saverne

Waar zou je allemaal naar toe kunnen gaan in een jaar

Voor degene die ons blog niet volgen, laat ik je vertellen waar we in 2015 zijn geweest.

Panama (3wk), Frankrijk (9dg), Izmir (6dg), Denemarken (5dg) en (lange) weekendjes naar Bremen, Delft, Groningen, Mons, Lille, en Kassel met zijn drieën. Met zijn tweetjes gingen we een weekend naar de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Dan was er nog een moeder dochter-trip naar Bologna (4dg) en ging ik (Tikva) naar Spanje (10dg) naar Mechelen en naar Tongeren. Marcel bezocht Boston en Stockholm voor werk en ging met vrienden naar Edinburgh (4dg) en met andere bloggers naar het Lauwersmeer.

We brachten dus meer dan 2.5 maanden van dit jaar door op vakantie en mini-breaks en het jaar is nog niet voorbij. Best een indrukwekkende lijst en toch zijn we geen full-time reisbloggers. We combineren al dit reizen met een bijna fulltime baan, Marcel werkt 38 uur wat betekent dat hij de ene week vijf dagen werkt en de andere week een papa dag heeft waarop maar vier uur gewerkt hoeft te worden. Al draait het in zijn type baan eigenlijk vooral om of het werk af is. Ik werk 28 uur wat betekent dat ik elke donderdag een parttime dag heb en om de week een vrijdag vrij ben.

stedentrip izmir
Las Lajas beach

Maak slim gebruik van verplichte feestdagen

Enkele van onze tips werken vooral als je nog geen kinderen hebt of totdat je kinderen vast zitten aan de (o nee de horror…) verplichte vakantieperiodes. Verplichte feestdagen heeft echter iedereen en misschien hebben je kids ook nog wel een keer een studiedag.

Je hebt misschien niet zoveel vakantiedagen maar je krijgt gedurende het jaar toch best wat dagen cadeau. De meeste Nederlanders hebben 7 vrije dagen: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Koninginnedag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, 1e en 2e Kerstdag. Allemaal opties om een lang weekend weg te gaan zonder dat je een dag op hoeft te nemen. Aangezien veel van die dagen dicht bij elkaar liggen, kan je ook nog wel eens slim combineren. Mijn 10 dagen Spanje dit jaar bevatte Koningsdag, 1 mei (voor mij geen vrije dag) en 5 mei. Onze langer weekend in Denemarken? ook slim gebruik maken van de feestdagen.

Het nadeel van deze dagen is dat veel mensen dan graag weg gaan wat accommodatie duurder maakt. De oplossing heel ver van te voren boeken of naar landen te gaan waar ze geen Tweede Paasdag of Tweede Pinksterdag kennen.

mons
strand denemarken

Gebruik je parttime dagen om te reizen

Veel moeders kiezen er traditioneel voor om woensdag als parttime dag te kiezen. Ik zeg: niet doen! Als reisdag heb je namelijk helemaal niks aan de woensdag. Maandag en vrijdag zijn veel betere opties want dan heb je direct een lang weekend om ergens heen te gaan zonder het gedoe van vrijvragen.

Ik heb een keer in de 2 weken een extreem lang weekend aangezien ik dan en donderdag en vrijdag vrij ben. Of ik de dagen op de traditionele manier door wil brengen door het huishouden te doen en voor mijn dochter te zorgen of dat ik met haar naar Italië vlieg is mijn keuze. Een keuze die jij ook kunt hebben! Er zijn zeker in de herfst en winter enorm veel bestemmingen waar je met een lowcost airline heel goedkoop heen vliegt. Met gunstige vliegtijden heb je aan 3,5 dag ruim voldoende voor de meeste Europese steden.

Niet iedereen ziet het zitten om voor 4 dagen te vliegen maar als echte reisgek moet je creatief zijn.

Ook veel van de reizen die ik alleen heb ondernomen vallen op donderdag en vrijdag. Op uitnodiging Mechelen bezoeken is voor ons bijvoorbeeld ideaal. Onze dochter gaat een nachtje naar opa en oma, Marcel heeft een rustige avond en het weekend hebben we gewoon weer tijd met het hele gezin.  Ook Marcels halve thuiswerkdag op vrijdag maakt ons flexibel, vliegen op vrijdag is vaak goedkoper dan op zaterdag maar we kunnen hierdoor ook eerder weg rijden voor langere weekendje verder weg. Voor alle duidelijkheid in dit geval moet ik wel een vakantiedag opnemen omdat we de vrijdagen afwisselen.

Cami de Ronda
Mechelen kinderstad

Vakantiedagen kopen

Nou ben je vast benieuwd hoeveel vakantiedagen wij hebben. Eerlijk is eerlijk ik heb een enorm aantal vakantiedagen inclusief ATV op fulltime basis 38 dagen per jaar. Met mijn 28 uur zijn dat 212 uur, oftewel bijna 8 weken. Zoals je hebt gelezen maak ik veel gebruik van vaste feestdagen en parttime dagen. Naast de lange vakanties neem wel af en toe een dagje vrij voor mijn eigen plezier maar toch heb ik aan het einde van het jaar nog uren over.

Marcel heeft 28 vakantiedagen oftewel 5,5 weken. Daar kom je niet mee uit als je zoveel wil reizen als wij doen. De afgelopen 2 jaar heeft hij dan ook elke keer 5 dagen (het maximum) bijgekocht.

Lille parken

Reizen voor je werk

Reizen voor je werk wat klinkt het mooi. De realiteit is vaak anders. Meeting na meeting, een jetlag, lange dagen en je ziet weinig van de plek waar je bent. Het kan ook anders, bij sommige werkgevers kan je de extra uren schrijven voor de tijd dat je op zakenreis bent en hiermee weer een weekendje weg verdienen.

Bij Marcel werkt dat niet zo. Als hij zondag vertrekt en pas op zaterdag uit de USA terug komt is dat gewoon part of de job. Aan de andere kant doen ze ook niet moeilijk als hij een eerdere of latere vlucht boekt en zo toch nog wat van de stad kan zien. Zo kom je nog eens een avondje in Stockholm of zie je Boston in de winter.

rondvaartboot stockholm
Boston Common

10 gedachten over “Maak slim gebruik van je vakantiedagen”

 1. Berenice van Kampen

  Hoi, mag ik vragen of je hier een excelsheet of iets dergelijks voor hebt?en zou je deze misschien willen delen

 2. Hier kunnen we gelukkig vakantie en vrije dagen opnemen wanneer we dat zelf willen. Nu gaan we binnenkort voordat onze dochter leerplichtig is een weekje naar Turkije.
  Vanaf Maart word het op vakantie gaan in de schoolvakanties .

 3. Tja… Laat ik maar niet over de vakantiedagen hier beginnen. Vakanties en vakantiedagen is één van de dingen die ik van Nederland mis.
  Vakantiedagen zijn schaars en het wordt eigenlijk ook niet gewaardeerd wanneer je deze opneemt wanneer het jou uitkomt. En part time, tja, dát bestaat niet hoor!

 4. tja vakantiedagen is over het algemeen niet zo’n probleem, zeker voor mij niet. Ik heb ook half ADV erbij gekocht en daarnaast werk ik ook nog regelmatig op extra dagen of avonden die ik dan later weer kan compenseren. Mijn vriend heeft iets minder mogelijkheden. Bij ons is reizen en weekendjes weg zo belangrijk dat clubjes soms helaas niet door kunnen gaan, gelukkig zijn ze met paardrijden flexibel en mag ze vaak een andere keer inhalen. Nee bij ons is de tijd iets minder een probleem…ik ben benieuwd naar deel twee, de financiën, want doordat we nagenoeg altijd in hoogseizoen moeten ivm schoolvakantie betalen we vaak de hoofdprijs!

 5. Komt tijd komt raad, ook als je kinderen groter zijn valt er vast wel wat te regelen denk ik… zo gingen wij onlangs een lang weekend weg en hebben we toen de peutergym voor een keer geskipt…kan natuurlijk ook met clubjes, tenzij het iets erg belangrijks is waar de kinderen bij willen of moeten zijn. Die vakanties daar zit ik door mijn werk altijd al aan vast, maar dat betekent wel weer dat ik veel vakantiedagen heb… je zei het al Tikva: elk nadeel heeft z’n voordeel, maar als je iets graag wil vind je altijd wel een manier om je dromen waar te maken. 🙂

 6. Gelukkig is mijn zoon oud genoeg om eens alleen thuis te blijven en ben ik gescheiden zodat hij ook om het weekend bij zijn vader is. Dat maakt reizen weer een stuk makkelijker én een stuk voordeliger.

 7. Ik dacht dus dat jullie van deze site je werk hadden gemaakt, aangezien jullie zo vaak weg zijn. Blijkbaar hoeft dat dus niet. Een wereld gaat voor me open!

 8. Leuk verhaal! En eens met de opties die je schetst! Helaas verandert er vaak wel wat als de kinderen iets groter worden. Zo zitten we tegenwoordig ook vast aan een voetbalcompetitie en paardrij- en muzieklessen van Nora en Ivar. Om Jos zijn veteranenvoetbal niet eens mee te tellen. Dat maakt dat we toch beperkt zijn tot de vakanties of eens een keer een weekendje alleen weg. Al moet je daarvoor dus ook je opvang opzadelen met alle clubjes 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top