Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Roquebrune sur Argens, middeleeuws dorpje

Roquebrune sur Argens, middeleeuws dorpje

Niet ver van de Franse kust, ongeveer 15 kilometer landinwaarts vanaf Fréjus, ligt het middeleeuws dorpje Roquebrune sur Argens. Met op de achtergrond de opvallende rode rotsen van de Rocher de Roquebrune waar de plaats naar vernoemd is. Ik bezocht Roquebrune sur Argens tijdens een roadtrip door de Cote d’Azur en vertel je graag waarom dit zo’n leuk stadje is om te bezoeken.

Informatie over Roquebrune sur Argens

Roquebrune sur Argens bestaat uit drie delen. Het mooie middeleeuwse dorp is vrijwel autovrij en bestaat uit vele steegjes en trappetjes. Hier kan je leuke winkeltjes vinden, enkele musea en restaurantjes. Ook de kerk van Roquebrune sur Argens is een kijkje waard.

In het dorpje zijn maar liefst drie chocolatiers en daarom staat het stadje in de regio bekend als chocoladedorp. Daarnaast is er ook een klein chocolademuseum de “Maison du Chocolat et Cacao”. In een oude kapel worden historische chocoladeverpakkingen uit verschillenden landen tentoongesteld. In filmpjes wordt uitleg gegeven over hoe chocolade gemaakt wordt. Je kunt zelf de rauwe cacao voelen en ruiken. Er is ook een kleine ruimte voor kinderen met tekeningen, kleurtjes en een doos vol speelgoed.  Soms worden hier ook activiteiten georganiseerd voor gezinnen.

roquebrune sure argens bezienswaardigheden

Rondom Roquebrune sur Argens worden druiven geteeld, zijn imkers actief en worden diverse andere producten geproduceerd. In een dorpswinkeltje worden al deze lokaal verbouwde producten te koop aangeboden. Het ruikt hier heerlijk en de vriendelijke dames geven graag uitleg over wat er in de schappen staat. Als je hier koopt dan weet je echt zeker dat het uit de omgeving komt en niet elders is gekocht en opnieuw verpakt. Zo kan je alleen in het seizoen olijfolie krijgen.

Wil je echt direct bij de boer kijken en kopen, dan kan dat ook maar dan moet je wel een beetje geluk hebben. In de zomermaanden zijn er af en toe open dagen. Zelf kon ik kijken bij een orchideeënkweker, de enige in Frankrijk die ook nog zelf nieuwe soorten kweekt. Ook hier worden informatieve rondleidingen geven. Het ruikt er heerlijk naar geurende bloemen.

Roquebrune sur Argens
Roquebrune sur Argens
Roquebrune sur Argens
roquebrune sure argens bezienswaardigheden

Ben je op vakantie in Frankrijk met kinderen dan moet je zeker het Maison du Patrimoine bezoeken. Een klein historisch museumpje dat ook leuk is voor kinderen met oude stenen en middeleeuwse voorwerpen die allemaal uit de omgeving komen. Regelmatig zijn er speciale thematentoonstellingen bijvoorbeeld over ridders en jonkvrouwen.

In het oude stadje zijn meerdere restaurantjes. Ik at bij Obefore Restaurant, onder een van de bogen in het oude dorp. Met smakelijke gerechten en een kaart met onder andere diverse lokale wijnen. Prijzen voor een lunch zijn ook erg netjes: voor rond de 12 euro heb je een goede warme lunch.

Roquebrune sur Argens
roquebrune sure argens bezienswaardigheden

Tijdens mijn bezoek aan Roquebrune sur Argens was het uitzonderlijk koud. Het begon zelfs te sneeuwen iets dat maar een keer in de paar jaar voorkomt. Helaas moest mijn geplande wandeling dus geannuleerd worden.

In de omgeving kan je hele mooie wandeling maken bijvoorbeeld in drie uur (retour) naar de top van de rots. Deze wandeling is niet mogelijk in juli en augustus omdat vanwege brandgevaar diverse paden dan afgesloten zijn. Bij het tourism office in het dorpje kunnen ze je precies vertellen welke mogelijkheden er wanneer zijn. Een andere optie om actief te zijn is watersporten op de rivier de Argens of op het meer Lac d’Arena. Ga lekker zwemmen of fiets een rondje op een waterfiets.

Roque Brune sur Argens

Naast het uit het middeleeuwse dorpje bestaat Roquebrune sur Argens ook uit de delen Les Issambres en La Bouverie. In Les Issambres aan de zee zit bijvoorbeeld ook een spa. Dit is een thalasso spa met zout water. Voor mij was het de eerste keer in zo’n type spa en ik vond de watertemperatuur erg fris. In de zomer zal dit natuurlijk minder een probleem zijn. La Bouverie ligt hoger in de bergen en is een stuk ruiger, hier heb je diverse vakantiewoningen in het bos.

Overnachten in Roquebrune sur Argens

Roquebrune sur Argens hotel

Ik verbleef in Les Gîtes Les Mayombes een klein stukje rijden buiten het stadje in La Bouverie. Dit wordt gerund door de vriendelijke eigenaren Laurence en Jacques die hier met hun gezin wonen. Er zijn verschillende huisjes te huur, zowel voor twee personen als huisjes met 2 slaapkamers voor gezinnen. Mijn huisje was heel comfortabel en knus ingericht. Er ook een mooi zwembad en een trampoline. Deze accommodatie heeft het familieplus label.

Liever in het het centrum van het middeleeuwse stadje verblijven? Bekijk hier de leukste hotels in Roquebrune-Sur-Argens.

roquebrune sure argens bezienswaardigheden
roquebrune sure argens bezienswaardigheden
Roquebrune sur Argens

Camping Roquebrune sur Argens

Wij zijn geen kampeerders maar als je liever voor een camping kiest dan een vakantiehuis dan heb je ook meerdere campings in Roquebrune sur Argens. Bekijk hier reviews en opties voor kamperen of vakantiehuisjes op de camping.

Meer tips over Roquebrune sur Argens? bekijk de website van het Office de tourisme de Roquebrune sur Argens – Les Issambres. Meer tips voor het zuiden van Frankrijk? Lees ook onze blogs over Nice met kids en Marseille met kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top