Home / Nederland / Limburg / Mind Mystery, fun met optische illusies

Mind Mystery, fun met optische illusies

Een huis op de kop, ruimtes vol optische illusies en vooral heel veel lachen. Dat is Mind Mystery in Horst!

Mind Mystery in Horst was een uitje dat al een tijd op de wenslijst stond. Soms kom je ergens en blijken de verwachtingen te hoog gespannen te zijn geweest. Gelukkig niet hier, Mind Mystery is echt ontzettend leuk. We bezochten het themapark in Noord-Limburg samen met onze toen 10-jarige dochter en een 9-jarige vriendin. Ze vroegen van tevoren wat we precies gingen doen, maar dat is nog best lastig uitleggen. Het heeft wel wat aspecten van een science museum, maar je kunt er ook grappige optische illusie foto’s maken zoals in sommige Instagram musea. Je moet het gewoon zelf ervaren.

Mind Mystery Horst

Mind Mystery in Horst

Wanneer we binnenkomen, mogen we vrijwel direct naar de eerste ruimte. Hier wordt een filmpje afgespeeld welke een verhaal rondom Mind Mystery schept. Er ging wat mis bij een van de experimenten van Siebrandt, een uitvinder. Siebrandt is sindsdien kwijt en zijn huis staat op de kop. Wel zijn verschillende van zijn uitvindingen nog intact gebleven en die kunnen we nu gaan zien.

Mind Mystery Horst

We lopen verder en dan start ons avontuur. Mind Mystery bestaat uit een aantal ruimtes die via een open binnenplaats met elkaar verbonden zijn.

Mind Mystery Horst

De dames rennen als eerste naar het spiegeldoolhof. “Wacht, nou ik weet niet meer waar je bent”. Ja, het is makkelijk elkaar kwijt te raken. Gelukkig vinden we elkaar en de uitgang ook weer. Daarna duiken we de Vortex in. Ook bij andere musea met illusies buiten Nederland zijn we zoiets al eens tegengekomen. Je loopt gewoon recht, maar om je heen draait een buis. Hierdoor kan je zelf het gevoel krijgen dat je draait. Een hele vreemde gewaarwording. De meiden vinden het zo grappig dat ze nog een paar keer gaan.

Mind Mystery Horst

Ik stel voor om naar het huis op de kop te gaan. Er beginnen langzaamaan ook andere mensen binnen te stromen en we willen het liefst op ons gemak foto’s maken. Een goede keuze, want in het huis is het nog helemaal leeg. In het huis hangen de meubels aan het plafond en de lampen liggen op de grond. Maak een foto en draai je camera om en opeens zijn de meubels weer normaal en ben jij degene die op de kop hangt.

Mind Mystery Horst
Mind Mystery Horst

We vermaken ons een tijdlang met allemaal grappige foto’s bedenken. “Kijk, ik duik de wc pot in”, “Zie je hoe sterk ik ben, met maar een hand” en “Oh nee ik ben uit bed gevallen”. De lol kan niet op. Niet alles wat we bedenken lukt natuurlijk, maar we hebben wel enorm veel plezier en lachen om het eindresultaat.

Mind Mystery Horst

Wanneer er andere mensen komen, gunnen we die ook de ruimte. We lopen naar buiten en volgen een pad naar het ‘Maasdal mysterie’. We komen bij een klein huisje wat scheef staat. In eerste instantie snap ik niet zo goed wat we hier kunnen doen, totdat ik aan een touw trek. Er valt een bal naar beneden en die loopt vervolgens omhoog. Een soort grote knikkerbaan, maar dan eentje die de zwaartekracht lijkt te weerstaan. “Lijkt”, want de meiden zijn er al snel achter hoe het werkt.

Mind Mystery Horst
Mind Mystery Horst

Omdat we snel naar het huis-op-de-kop zijn gegaan, hebben we nog een aantal ruimtes over geslagen. We lopen weer een stukje terug. We komen in een ruimte met allemaal puzzels en hebben nog even lol in een ruimte waar je een truc foto kan maken waardoor iedereen kleiner of juist groter lijkt. Hiervoor hebben we onze QR code nodig van het ingangsbewijs. Daarmee wordt automatisch een foto gemaakt die je eventueel later kan kopen. Zelf een foto maken mag natuurlijk ook, maar als je met zijn tweetjes bent of met het hele gezin op de foto wil, is dit wel handig.

Mind Mystery Horst
Mind Mystery Horst

Met de QR code zijn er nog meer plekken waar we een foto kunnen laten maken. Door de optische illusie lijkt het niet meer alsof we op de grond staan, maar hangen we boven een afgrond.

Wat Mind Mystery extra leuk maakt voor volwassenen zijn de ruimtes waar je testen kan doen en kunt puzzelen. Dat is echt nog een flinke uitdaging! Wanneer je er niet genoeg van kunt krijgen, kun je in de shop ook nog echte breinbrekende puzzels kopen.

Mind Mystery Horst

Ook de ruimte met foto’s en 3D schilderijen valt in de smaak. Zeker als ze een weergave van een werk van Salvador Dali ontdekken, laat dat nou net het thema zijn van een klassenopdracht. Het is echt grappig om te merken hoe kunst je voor de gek kan houden. Je weet logisch gezien dat iets niet kan bestaan, maar je hersenen spelen een spelletje met je en zien het toch.

Mind Mystery Horst

Na een uur of twee hebben we de ruimtes wel gezien, maar zeker nog niet alle puzzels gemaakt. Het is dat we nog andere plannen hebben en nog wat moeten eten. We hebben een toffe ochtend gehad!

Mind Mystery Horst

Praktische informatie Mind Mystery Horst

Het is handig om voor je bezoek van te voren online kaartjes te kopen. Wij kozen ervoor om om 10:00 uur aanwezig te zijn. Toen was het nog echt rustig, vanaf 11:00 uur werd het al een stuk drukker Ik vind dat je zeker twee uur moet uittrekken voor Mind Mystery Horst, maar sommige dingen zijn zo leuk dat je kinderen ze vast wel vaker willen doen. Bekijk de actuele openingstijden en entreeprijzen via de website.

Mind Mystery Horst

Benieuwd vanaf welke leeftijd Mind Mystery leuk is? Rond de 10 jaar was echt perfect. De meiden konden zelf alle info lezen en met hun eigen telefoons al toffe foto’s maken. Ook met iets jongere kinderen of juist met tieners lijkt Mind Mystery mij een prima uitje. Ze adviseren zelf vanaf 4 jaar of beter nog, vanaf 7 jaar. Dat lijkt mij een prima inschatting.

Mind Mystery Horst

Bij Mind Mystery Horst is een restaurant aanwezig. Je kunt ook bij het populaire restaurant de Boshut eten, direct gelegen naast Mind Mystery aan het water. Je kunt bij Mind Mystery Horst gratis parkeren.

Mind Mystery Horst

Mind Mystery is makkelijk te combineren met andere uitjes in de omgeving, zoals Kasteel Horst. Meer tips nodig? Check ook ons blog met uitjes in Noord-Limburg met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top