Home / Nederland / Limburg / Midden-Limburg met kinderen, wat te doen?

Midden-Limburg met kinderen, wat te doen?

Na uitgebreide blogs over de vele leuke uitjes in Noord-Limburg en over alle kinderactiviteiten in Zuid-Limburg mag het midden van de provincie natuurlijk eigenlijk niet ontbreken op Gezinopreis.

Midden-Limburg bestaat uit de gemeenten Beesel, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Weert, Roerdalen en Roermond. In Midden-Limburg liggen maar liefst twee National Parken. Nationaal Park de Grote Peel dat deels in Noord-Brabant ligt en Nationaal Park de Meinweg. Geen wonder dus dat je in Midden-Limburg uitstekend kunt wandelen. Er zijn alleen wel wat minder grote kinderattracties zoals pretparken en dierentuinen dan in de andere delen van Limburg.

Overnachten in Midden-Limburg

Op zoek naar een Landal Park in Limburg? De Lommerbergen is één van de parken die van CenterParcs zijn overgenomen. Daarom is er nog een enorm groot zwembad. Heerlijk om te spelen voor de kinderen.

Je kunt kiezen voor de vernieuwde bungalows of voor de wat oudere maar daardoor ook goedkopere vakantiewoningen. Bekijk hier het totale aanbod.

Landallommerbergen

Je kunt ook kiezen voor Landal Landgoed Aerwinkel, een wat kleinschalig park. Rustig gelegen en met mooi ingerichte woningen.

Liever een vakantiepark met een zwemvijver. Roompot park Weertbergen heeft een grote zwemvijver. Er zijn hier zowel comfort woningen als betaalbare opties.

Een van de bekendste vakantieparken in Midden-Limburg is de Leistert. Dit park heeft meerdere zwemplassen en fijne speeltuinen. Hele mooie luxe woningen maar je kunt er ook kamperen. Bekijk hier de mogelijkheden.

de leistert vakantiepark

Uitjes Midden-Limburg met kinderen

Bezoek gezellig Roermond

Wel eens gedacht aan een weekendje Roermond? Niet? Dat zou wel moeten. Deze stad is dan niet zo populair als een weekendje Maastricht of Valkenburg met kinderen er is ook genoeg te beleven. Van een kindvriendelijke stadswandeling tot een tocht met een rondvaartboot. Je kunt er Adventure Golf spelen en een kijkje nemen in het als museum ingerichte Cuypershuis.

Wist je dat er trouwens meer Chinezen naar Designer Outlet Roermond gaan dan naar Amsterdam. Dat wil je dan toch ook een keer zelf zien? Je leest er alles over in ons uitgebreide blog over een weekendje Roermond met kinderen.

Weekend roermond

Kindvriendelijke musea Midden-Limburg

Limburgs Museum in Venlo

Het Limburgs museum in Venlo is ook geschikt voor kinderen. Naast de vaste tentoonstellingen zijn er regelmatig tijdelijke exposities die juist voor gezinnen interessant zijn.

De twee vaste tentoonstellingen die leuk zijn voor gezinnen zijn Van Neanderthaler tot Stedeling en Feest. In deze expositie ga je allereerst een kwart miljoen jaar terug in de tijd, waarna je verder reist naar de Romeinse tijd en tot slot eindigt in de Middeleeuwen. Veel van de archeologische vondsten die hier te zien zijn, zijn gevonden in of rondom Venlo. Voor kinderen is er een speurtocht waarmee je op zoek gaat naar voorwerpen in het museum.

Limburgs Museum met kinderen

Feest! In deze zogenaamde familietentoonstelling met de ondertitel “Elke Limburger is er dol op!” komen allerlei Limburgse tradities rondom feesten voorbij. Aan het begin van de tentoonstelling gaat het over festiviteiten rondom de geboorte, het huwelijk maar ook de tradities rondom de dood en culturele feesten bij levensgebeurtenissen zoals bar mitswa’s komen voorbij.

Meer weten lees ook ons blog over het Limburgs museum met kinderen.

Limburg museum met kinderen tentoonstelling Feest

Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof

Tijdens een familiedag gingen we naar het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof. Ook een leuk uitje voor tijdens een dagje of weekend in Noord-Limburg met kinderen.

Wat dit vrij kleine openluchtmuseum leuk maakt voor kinderen zijn de vele activiteiten die ze zelf kunnen ondernemen. Koekjes bakken in de bakkerij, een kaart drukken bij de drukker en een pot kleien. Onze dochter deed het allemaal en meerdere keren vertelde ze hoe leuk ze het vond. Zeker toen een van de vriendelijke (voornamelijk gepensioneerde) vrijwilligers van een stuk gras zomaar een armbandje voor haar maakte. Als je alle activiteiten onderneemt dan ben je ongeveer twee uur bezig. 

Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof

Het museum is compact en er is een fijn centraal plein met restaurant. Vanaf het terras kan je de speeltuin zien met schommels en klimtoestellen. Mis ook niet de tentoonstellingen in de kelder met een audioverhaal over de prehistorische mensen die hier woonden. 

Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof
Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof

Kasteel Montfort

Kasteel Montfort was ooit een van de grootste kastelen van Nederland. Tegenwoordig is het een indrukwekkende ruïne. In een van de gerestaureerde kasteeltorens zit een bezoekerscentrum. Je kunt hier ook een hapje eten en een wandeling maken door de kasteeltuin.

Zwemmen in Midden-Limburg

Aquapark bij Funbeach

Schijnt de zon en wil je zwemmen en spelen? Wij bezochten Funbeach in Panheel. Een mooie zwemplas met grasvelden en een witzandstrand. Er zijn ook bomen die voor schaduwplekjes zorgen of je kunt ligbedjes en een parasol huren.

De grote attractie hier is het open water Aquapark. Volgens de website is het grootste Aquapark van Nederland. Maar er is ook een open waterpark in Drenthe die hetzelfde claimt. Voor onze dochter maakt het niet uit. Sinds ze zoiets op televisie heeft gezien wil ze er al eens op. Er worden wanneer wij er zijn maximaal 50 mensen tegelijk toegelaten. Om het half uur moet iedereen eraf en kan je weer in de rij staan voor een zwemvest. Er zijn ook kindermaten beschikbaar.

funbeach limburg

Rennen over de evenwichtsbalk. Naar boven klauteren en eraf glijden. Een parcoursje lopen en natuurlijk uitglijden en in het water vallen. Of op zijn minst keihard lachen terwijl mama en papa uitglijden. Zelfs met 50 personen gaat het er soms al lomp aan toe met tieners die in hun race spel niet allemaal oog hebben voor een klein meisje. Van het idee dat er normaal gesproken 200 mensen op mogen, word ik niet heel blij.

Voor kinderen tot 8 jaar is er wel little beach met speeltoestellen, trampoline en luchtkussen. Verder kan je bij Funbeach ook een waterfiets of kano huren en is er een beach club.

Lees ook ons blog leukste waterparken in Nederland.

funbeach limburg

BillyBird Park Drakenrijk

Met jonge kinderen kan je wellicht beter gaan zwemmen bij het BillyBird Park in Reuver. Hier is een fijne grote zwemplas met veel speeltoestellen zoals een mega springkussen en glijbanen. In de zomer van is er ook een aquafunpark in het water.

Dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen in Noord-Limburg

Gamecenter E-Village

Zijn je kinderen gek op gamen? Gamecenter E-Village is een gamecentrum in Roggel. Hier kunnen kinderen de nieuwste games spelen zoals Fortnite, de Gamebike, Lightspace Floor en Game2Move. Mocht je een dagje minder mooi weer hebben dan is dit een prima plek om naar toe te gaan ook met tieners.

Binnen- en buitenspeeltuin KidsPlaza Weert 

Lekker spelen met mooi of slecht weer? Het kan bij binnen- en buitenspeeltuin KidsPlaza Weert (voorheen bekend als Kinderpretland). De binnenspeeltuin is 2000 m2 groot en de buitenspeeltuin maar liefst 10.000 m2. Met schommels, klimtoestellen en trampolines.

Het Dierenrijck

Het Dierenrijck in Reuver is een kleinschalige dierentuin. Met met name boerderij dieren maar ook alpaca’s en kangeroe’s. Een leuk en betaalbaar uitjes met jonge kinderen.

Actief in de natuur in Midden-Limburg

Nationaal Park de Meinweg

Nationaal Park de Meinweg is een nationaal park met veel oude bossen. Wat dit park voor kinderen extra leuk maakt is het speelbos bij het bezoekerscentrum. Voor de kleintjes is er ook een leuk kabouterpad.

speelbos de meinweg

Je kunt meerdere langere zelfs grensoverschrijdende wandelingen maken door Nationaal park de Meinweg. Wij kozen zelf voor de 4km lange Bomenkunst Sculpturen route, die je kunt lopen met een app die nog eens extra informatie geeft over het nationaal park.

Lees ook ons uitgebreide blog over Nationaal Park de Meinweg.

Bomen Kunst Sculpturen route

Nationaal Park de Grote Peel

Nationaal Park de Grote Peel viel ons iets tegen. Wellicht ook omdat het water erg laag stond. Dit park dat deels in Limburg en deels in Brabant ligt staat bekend om de knuppeltjes, houten bruggetjes over het water.

nationaal park de grote peel

Dit is dan wel een leuk wandelgebied in Midden-Limburg wanneer je met een kleuter of peuter bent. Er is een echt tof kabouterpad. Er zijn vele kabouterpaden in Nederland maar hier zijn er ook nog veel houtsculpturen op de route. Een kabouterkeuken en een heleboel nestkastjes. Bijna in elk kastjes dat wij keken zaten wel jonge vogeltjes. Zo schattig!

Lees ook ons uitgebreide blog over het kabouterpad bij Nationaal park de Grote Peel.

de grote peel

Kinderwandeling het Leudal

Iedereen weet dat je in Limburg heel mooi kunt wandelen. In het noorden en midden heb je minder heuvels dan in het zuiden waardoor routes heel toegankelijk zijn voor gezinnen. Wij hebben de kinderwandeling gemaakt bij het Leudal. Maar omdat mevrouwtje vlot doorstapte, hebben we deze uitgebreid met een lus uit de route naar de Leudal watermolen. In totaal een kleine vijf kilometer die start en eindigt bij het Leudalmuseum. 

wandelen in limburg met kinderen leudal
wandelen in limburg met kinderen leudal
wandelen in limburg leudal

Dit is een mooie afwisselende wandeling waarbij je vooral door het bos loopt en meerdere keren stukje langs die slingerende Leudalbeek. Een brede beek waar veel dieren met name vogels op afkomen. Maar we zagen tijdens deze wandeling ook drie hertjes, een muis en dikke salamander. Je moet gewoon stil zijn, goed rondkijken en een beetje geluk hebben zoals wij hadden met de hertjes.

Er zijn op de route informatiebordjes die uitleg geven over de natuur en de omgeving. “Hej wat zie ik daar”, we stoppen bij een kabouterhuisje. “Deze is niet echt hoor, maar misschien wonen er ook wel echte kabouters”. Onze dochter speurt het bos af naar kabouters maar als die zich niet laten zien richt ze zich weer op de dieren. Achter het schors van een dode boom vind ze een dikke groene rups en verderop wat mieren. Genoeg te zien voor nieuwsgierige kinderen in het Leudal! 

wandelen in limburg leudal
wandelen in limburg leudal

Speelnatuur Hompesche Molen

Wij vonden natuurgebied de Hompesche Molen erg mooi. In het gebied zijn niet alleen veel vogels te zien maar kwamen we ook Galloway-runderen en Konikpaarden. Wij hadden geluk beide tegen te komen. Ook heel veel verschillende vogels. Alleen de bever liet zich niet zien.

Bij de Hompesche Molen kan je ook terecht bij de Brasserie en de leuke speelnatuur van OERRR met zelfs een kort blotevoetenpad.

Lees ook ons uitgebreide blog over wandelen bij de Hompesche Molen.

Speeltuin Hompesche Molen
Hompesche molen wandelen

Vestingstadje Stevensweert

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het dorpje Stevensweert door de Spanjaarden omgebouwd tot tot vestingstad. Dat zie je nu nog in de stervormige opbouw van het stadje en dankzij de (gereconstrueerde) vestingwallen.

Stevensweert

Er zijn in het stadje diverse horecagelegenheden en het is aardig om hier een rondje te lopen. Zo kom je ook nog een oud kanon tegen en kijk je over het water uit over België.

Download vooral ook de Archeo App Limburg, er zijn in Stevensweert twee plekken waar je met de app in augmented reality informatie krijgt over de geschiedenis. Dat maakt het voor kinderen toch een stuk boeiender dan een informatiebord voorlezen. Meer leren over de historie? Bezoek dan ook museum Stevensweert.

Stevensweert
Stevensweert

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top