Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Zuid-Afrika is bij uitstek een land om per huurauto te verkennen. Blogger Esmeralda en haar gezin gingen terug naar hun favoriete bestemming en combineerden safari in het Krugerpark met de prachtige stranden van Mozambique. In dit blog lees je waar je op moet letten als je op roadtrip gaat in deze landen!

Zuidelijk-Afrika is voor ons inmiddels geen onbekend terrein meer, we bezochten eerder onder andere al Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. Stuk voor stuk geweldige bestemmingen voor een roadtrip en om wilde dieren te spotten, maar wat we misten waren echt fijne stranden en de mogelijkheden om te zwemmen en snorkelen. Dit jaar kozen we er daarom voor safari in Zuid-Afrika te combineren met een voor ons onbekende bestemming, namelijk Mozambique!  

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Op zoek naar een huurauto voor Mozambique 

Bij het plannen van onze reis door Zuid-Afrika en Mozambique liepen we meteen tegen een flinke uitdaging aan. De wegen in Mozambique zijn namelijk van een ander kaliber dan die in Zuid-Afrika. De hoofdwegen zijn over het algemeen geasfalteerd en goed begaanbaar, maar de stranden en accommodaties bereik je vaak alleen over een zandweg. Een 4×4 is daarom een must.  

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Helaas zijn er niet veel autoverhuurbedrijven die deze auto’s verhuren en toestemming geven om met je huurauto in zowel Zuid-Afrika als Mozambique te rijden. Op de website van Sunnycars vonden we een auto die aan onze eisen voldeed: een 4×4 met voldoende ruimte en de mogelijkheid de grens over te steken. Ook fijn: het was ons in één oogopslag duidelijk wat de totale kosten, inclusief de grensoverschrijding, waren. Check hier direct het actuele aanbod van Sunny Cars.

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Goed verzekerd op weg in Zuid-Afrika en Mozambique 

Je kent het wel: je haalt je huurauto op en aan de balie blijken de verzekeringen die je nog moet afsluiten bijna duurder dan de auto zelf. Vaak is het niet duidelijk welke dekking inbegrepen is en omdat je toch goed verzekerd op pad wil gaan, laat je je de duurste verzekering aansmeren. In Zuid-Afrika is dat helaas niet anders. En dat terwijl juist hier een goede verzekering zo belangrijk is.  

Sommige wegen zitten vol met de beruchte “potholes” en een lekke band hoort erbij als je in Afrika rijdt. Uit ervaring weten we inmiddels dat de kans op een sterretje in de ruit groot is op de zand- en gravelwegen en het is lastig de auto weer in te leveren zonder een extra kras of deukje. Wel zo fijn dus dat bij Sunnycars het volledige verzekeringspakket bij de prijs inbegrepen was en we zowel terplekke als achteraf geen nare verrassingen kregen! 

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Welke autoverhuurder in Zuid-Afrika en Mozambique? 

Toen we boekten kregen we op de voucher meteen te zien bij welke autoverhuurder we onze auto konden ophalen in Johannesburg en in ons geval was dat Europcar. Die zit, net zoals de andere bekende maatschappijen in de aankomsthal van het vliegveld. Je loopt er gemakkelijk naar toe en mocht je vlucht ’s avonds aankomen dan kan je op het vliegveld overnachten en de volgende morgen je auto bij het hotel laten afleveren. 

Het ophalen van de auto ging heel vlot en het papierwerk was supersnel geregeld. Tip: als je van tevoren checkt bij welke verhuurder je moet zijn loont het de moeite daar alvast een account aan te maken. Je kan dan je gegevens allemaal al invullen en mag vaak aansluiten in de snellere rij voor “members”. Ook kregen we met het account korting op het huren van een zitverhoger. Die was verplicht in Mozambique en bleek overigens ook erg handig tijdens de safari met een ranger! 

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

We hadden de mazzel dat we een upgrade op de auto kregen, namelijk een gloednieuwe 4×4 pick-up met een afgesloten bak voor de bagage! Omdat we altijd ons eigen navigatiesysteem meenemen met kaarten om offroad te rijden, hoefden we die niet te huren. Heb je zelf geen navigatiesysteem, dan kan je die bij het boeken van je auto reserveren. Het is zeker aan te bevelen dit te doen, want Google Maps is niet altijd betrouwbaar en de Zuid-Afrikaanse borden evenmin!  

Tip: let op bij het wegrijden vanaf het vliegveld, het is even wennen om links te rijden en je zal vast de richtingaanwijzer en de ruitenwisser door elkaar gaan halen. De verkeerspolitie voert vaak controles uit net buiten de parkeergarage en je zal de eerste niet zijn die meteen een boete krijgt. Zorg dus dat je navigatie goed ingesteld is en rijd rustig weg!  

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Op safari met de 4×4 in Zuid-Afrika  

Met je eigen auto op safari gaan in de nationale parken is één van de leukste dingen om te doen in Zuid-Afrika. Een 4×4 is daarvoor echt niet nodig, want de wegen in parken zoals Hluhluwe-Imfolozi, Krugerpark en Addo Elephantpark bij de Tuinroute zijn geasfalteerd of dusdanig goed dat het met een normale auto prima te doen is. Wat wel erg fijn is, is een wat hogere auto want daarmee spot je een stuk makkelijker dieren. Wij spotten de hele Big Five en nog veel meer in het Krugerpark vanuit onze 4×4. Check ook deze leuke reisroute voor Zuid-Afrika.
 
Natuurlijk is het in de parken goed oppassen voor overstekend wild. Gouden regel: dieren hebben altijd voorrang! Ook hier is het dan weer een extra veilig gevoel dat alles volledig gedekt is door de uitgebreide verzekering. Dat ondervonden wij zelf ook, toen er een zwarte mamba onder onze motorkap kroop en vast kwam te zitten!  Tip: lees ook onze blogs over safari met kinderen!

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

De grens oversteken naar Mozambique met een huurauto 

Vanuit Johannesburg reden we met een tussenstop naar Manyoni Private Reserve, één van onze favoriete plekken in Zuid-Afrika. Daarna sliepen we een aantal nachten in Kosi Bay, om vervolgens de grens met Mozambique over te steken voor tien dagen strand.  

Vooraf hadden we ons goed ingelezen over de grensovergang. Naast de benodigde papieren om een visum te verkrijgen, is het erg belangrijk dat je autopapieren op orde zijn. (Update juli 2023: het is nu ook mogelijk je visum vooraf aan te vragen via de officiële website) Niet alle verhuurders staan toe dat je de auto mee de grens over neemt, check dit dus vooraf goed! Bij Sunnycars staat duidelijk vermeld in de voorwaarden bij het boeken of het mag en naar welke landen het toegestaan is. 

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Bij het boeken geef je aan waar je van plan bent heen te gaan. Je krijgt dan bij het ophalen van de auto een document mee waarin toestemming gegeven wordt om de auto mee te nemen, in ons geval naar Mozambique. Er moet ook een kopie van het kentekenbewijs bijgevoegd worden. Bij de grens regel je eerst je visum, vervolgens koop je een import permit. Voor Mozambique kostte dat ons zo’n 15 euro, maar de bedragen verschillen per land. Met de permit mag je met de auto het land in. 

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Vervolgens was het tijd om terplekke een Third Party verzekering af te sluiten. Dit is een verzekering die de schade dekt als je een ongeluk veroorzaakt waarbij iemand letsel oploopt. Het is lastig dit vooraf te regelen en de autoverhuurder kan dit niet voor je verzorgen. Gelukkig was het niet moeilijk zo’n verzekering terplekke af te sluiten: als je de grens over bent word je zo ongeveer besprongen door mannetjes van de verzekeringsmaatschappijen. Het ziet er nogal dubieus uit, maar het is gewoon legaal en bovendien niet duur (zo’n 20 euro). In Mozambique is deze verzekering echt verplicht, word je aangehouden en je kan deze niet laten zien kan je zelfs gearresteerd worden! 

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Rijden in Mozambique met een huurauto 

Ben je eenmaal de grens over, dan kan het avontuur echt beginnen. De wegen in het zuiden van Mozambique, waar wij gereden hebben tussen Ponto d’Ouro en Tofo, zijn over het algemeen best goed. Ga je wat meer het binnenland in of ligt je accommodatie direct aan het strand, dan is er vaak alleen een zandpad met dik, mul zand waar je zonder 4×4 niet doorheen komt. 

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Vooraf waren we gewaarschuwd voor de vele politiecontroles in Mozambique en de soms corrupte politieagenten onderweg. Achteraf is ons dat enorm meegevallen: we zijn maar twee keer aangehouden en beide keren waren de agenten heel vriendelijk en correct. We hebben ze ook geen enkele aanleiding gegeven om een boete uit te delen en ons netjes aan de regels gehouden. Niet te hard rijden, netjes stoppen voor alle stopborden en vriendelijk groeten als we langs een controlepost kwamen. Een paar woordjes Portugees oefenen is ook handig!  

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Verder is het belangrijk dat je auto goed uitgerust is. In Mozambique is het verplicht twee gevarendriehoeken en een kleine brandblusser bij je hebben. Ook moet er in de auto voor iedere passagier een veiligheidshesje aanwezig zijn. Die laatste hadden we zelf al meegenomen en zichtbaar over de stoel gehangen. Geen idee of het geholpen heeft, maar bij de meeste controles mochten wij doorrijden en werd de auto achter ons gecontroleerd! 

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Zelf op roadtrip door Zuid-Afrika en Mozambique? 

Rijden met een huurauto in Zuid-Afrika en Mozambique is best een belevenis. Van wegblokkades met een slurf in het Krugerpark tot over zandweggetjes door de dichtbegroeide duinen en modderpaden in kleine dorpjes: het hoort er allemaal bij. Maar met een goede voorbereiding en een betrouwbare huurauto was het allemaal goed te doen. We legden de 3500 kilometer van onze roadtrip gelukkig zonder kleerscheuren af (als je de mamba onder de motorkap niet meerekent althans) en we hebben genoten van iedere meter. Voor wie niet vies is van een beetje avontuur is zelf rijden door Zuid-Afrika en Mozambique geweldig!  

Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto

Ook onbezorgd op roadtrip door Zuid-Afrika? Lees hier onze tips voor routes en boek je auto via Sunnycars!

9 gedachten over “Mozambique en Zuid-Afrika per huurauto”

 1. Dag Esmeralda,
  Ik ben benieuwd naar jullie gecombineerde route ZA en Mozambique. Kun je daar iets meer over vertellen?

  1. Dag Nicole!

   We zijn naar Johannesburg gevlogen en hebben daarna met de huurauto de volgende route gereden:
   – Johannesburg
   – Manyoni Private Reserve (Rhino River Lodge,op de website staat daarover ook een blog van een eerder bezoek)
   – Kosi Bay (Kingfisher Bush Lodge)
   – Ponto Malongane (privéhuis Tartaruga Verde)
   – Bilene (San Martinho Resort)
   – Tofo (Kumba Lodge)
   – Bilene (San Martinho Resort)
   – Lower Sabi Restcamp in Kruger NP
   – Letaba Restcamp in Kruger NP
   – Hazyview (Hazyview Cabanas)

   Je zou ook de Panoramaroute of HluwHluwe NP er nog bij kunnen doen. Houd wel rekening met grote reisafstanden in Mozambique. En let op of je je huurauto mee de grens over mag nemen, een 4×4 is wel nodig. Wat ook kan: de grens over in het Kruger NP (Giriyondo border). Die was toen dicht, maar is inmiddels weer open.

 2. Frank van den Nieuwboer

  Goedemorgen,

  ik ga met twee vrienden begin augustus de grens over vanuit het Krugerpark naar Mozambique. We verblijven ongeveer ongeveer 1 week in Mozambique en gaan via Swaziland er weer uit.
  Mijn vraag is, kun je nu ter plekke een visum aanvragen bij de grens voor Mozambique ? Dat is mij verteld toen ik de ambassade belde.

  Kun je dit beamen?

  Gr Frank

  1. Dag Frank! Tof dat jullie ook naar Mozambique gaan! Het is inderdaad mogelijk om aan de grens een visum te verkrijgen. Maar wat nog makkelijker is: vanaf juli 2023 is het ook mogelijk een e-visum aan te vragen via https://evisa.gov.mz/.

   Ik zou dat zeker doen, want de grensovergang vanuit het Kruger is een vrij primitieve (internet ligt er nogal eens uit) en de openingstijden zijn beperkt. Houd er rekening mee dat ze je sowieso vragen om bevestiging van de accommodatie waar je gaat verblijven. Dat moet echt een brief van de accommodatie zijn, een bewijs van bijvoorbeeld Booking.com is niet genoeg.

   Je rijdt een stuk door een nationaal park (dus ook parkfee betalen) en als je laat bij de grens komt ben je verplicht bewijs te laten zien dat je in het park overnacht.

   Naast deze strenge regels moet je heel goed opletten dat je toestemming hebt van de verhuurmaatschappij om je auto mee de grens over te nemen (schriftelijke verklaring). Vergeet ook geen TIP aan te schaffen (Third Party Insurance), dit is verplicht. Ik weet niet of dat bij Giryondo border terplekke kan. Nuttige info vonden wij op: https://www.places.co.za/info/general/giriyondo-border-post.html

   Je bent dus niet zomaar de grens over, maar Mozambique is het meer dan waard! Mocht je nog vragen hebben mag je altijd contact opnemen!

 3. Hallo Esmeralda,
  Wij gaan in september de grensovergang bij Kosi Bay over; we komen van Sodwana Bay en gaan naar Maputo. Nu lees ik wisselende verhalen over de weg ernaartoe, de P522. Dat zou een zandweg zijn. Op Google Maps ziet het eruit als een geasfalteerde weg. Kun je iets vertellen over de kwaliteit van deze weg?

  Alvast dank,
  Janneke

  PS Wij hebben een SUV gehuurd bij Sunnycars, inclusief grensovergang met Mozambique. Geen problemen gehad om te boeken.

  1. Dag Janneke! Wat tof dat jullie ook naar Mozambique gaan! De weg vanaf de grensovergang bij Kosi Bay naar Maputo was vroeger inderdaad een soort zandweg, maar tegenwoordig is het een prima geasfalteerde weg (wel een deel tol dacht ik). Nog wel een tip: houd voor je reisafstanden niet de tijden aan die Google Maps aangeeft. Onze ervaring is dat het meer in de buurt komt als je die reistijd x 1.5 doet.

 4. Gerritje Drost-Heikamp

  Hi Esmeralda,

  Dank voor je zeer uitgebreide verslag en alle tips. Wij zoeken een 4×4 voor Zuid-Afrika èn Mozambique. Ons eerste contact met Sunnycars vind ik niet heel veelbelovend, terwijl jij er zeer over te spreken bent. Wanneer precies hebben jullie hier gebruik van gemaakt?

  Hoor graag van je!

  Groet,
  Gerritje

  1. Dag Gerritje!
   Leuk dat jullie ook die kant op gaan!

   Wij hadden onze huurauto (Toyota Hilux) in januari vastgelegd voor de periode van 10 augustus tot en met 1 september. In eerste instantie leek de grens oversteken niet toegestaan, ik heb ze toen gemaild en gevraagd naar de mogelijkheden voor een 4×4 die wel naar Mozambique mocht en die bleken ze toch in het assortiment te hebben.
   De auto was overigens van Europcar, met Sunnycars als tussenpersoon.

  2. Hallo Gerritje,
   Is het jou inmiddels gelukt om toch een auto te vinden om de grens over te steken?
   Want ik ben ook hopeloos, ze hebben mij bij Sunny cars ook net geweigerd…

   Ik hoor het graag…
   Sandra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top