Bij gevaarlijke dieren denk je waarschijnlijk aan nijlpaarden in Afrika, panters in de jungle of grote krokodillen. Maar de gevaarlijkste dieren zijn juist de kleine lastpakken zoals muggen die niet opvallen. Moet je bepaalde landen vermijden? Of kan je je kind behoeden voor muggenbeten en zo ook voor bijvoorbeeld malaria, dengue en gele koorts? Wat zijn de beste beschermingsmiddelen tegen muggen die je ook mag gebruiken met (jonge) kinderen?
In het Amazone gebied (o.a. Bolivia en Brazilië) bijvoorbeeld, zijn veel maatregelen nodig. Reizigers komen vaak terug uit de jungle met tientallen muggenbulten. Jaarlijks overlijden gemiddeld 725.000 mensen als gevolg van de ziektes die dit kleine beestje overbrengt. Ziektes zoals malaria, gele koorts en dengue. Deze ziektes zijn dus een realiteit om rekening mee te houden in jouw ver-weg bestemming.
Landen vermijden?
Er zijn zeker landen die je beter kunt vermijden als het gaat om slechte omstandigheden qua behandeling en aanwezigheid van muggenziektes. Let wel dat deze adviezen anno 2016 zijn geschreven.
Reizigers naar Afrika, met in het bijzonder Angola, Gambia, Ivoorkust, Congo en Kameroen doen er verstandig aan om malariapillen mee te nemen. Maar ook bij bezoeken aan Zuidoost-Azië, Midden-Azië, Midden-Amerika, India, China, Mexico en zelfs Turkije is het verstandig om je goed te laten informeren over de mogelijke risico’s voor malaria die onder andere afhankelijk zijn van je reisschema en de periode van het jaar.
Brazilië wordt op dit moment geteisterd door het Zika-virus.
Wat zijn de symptomen van de meest voorkomende muggenziektes?
Er zijn verscheidene ziektes die worden overgebracht door de tijgermug (Aedes albopictus) en zusje de denguemug (Aedes aegypti). De tijgermug kan o.a. de ziektes zoals gele koorts, dengue, verschillende vormen van encefalitis, de West-Nijlvirus en zikakoorts overbrengen. Deze exoot heeft ook voet aan wal heeft gezet in Italië en kan hoogstwaarschijnlijk het zikavirus overbrengen naar Europa. Bekijk de aflevering van RTL Late night met muggenexpert Bart Knols.
Malaria
De symptomen van malaria zijn te beschrijven als koortsaanvallen met rillingen en zweten. Je kunt van een muggenbeet al ziek worden. Je kunt ook vrij snel na die muggenbeet ziek worden. Ga dan meteen naar een dokter, probeer niet eerst zelf maatregelen te nemen. Zie voor meer informatie over malaria dit artikel. Lees ook het verhaal van Ingeborg. Zij liep tijdens haar reis door Afrika malaria op en werd doodziek. “Het had niet veel gescheeld of ik was er niet meer geweest.”
Gele koorts
Gele koorts kan gelukkig voorkomen worden door vaccinatie. Gele koorts komt voor in Afrika en gebieden van Zuid-Amerika. De vaccinatie tegen gele koorts is waarschijnlijk levenslang, maar beschermt minimaal 10 jaar na vaccinatie. De mug die deze ziekte verspreid is actief overdag. Klachten ontstaan bij een kwart van de patiënten, dit gebeurt drie tot zes dagen na de muggenbeet.Klachten zijn hoge koorts, spierpijn, algehele malaise, hoofdpijn, misselijkheid, braken en mogelijk geelzucht.
Dengue
Één van de grootste en bekendste muggenziektes is knokkelkoorts, ook wel bekend als dengue. Per jaar worden ongeveer 400 miljoen mensen besmet. Zij krijgen na zo’n vijf tot zeven dagen last van hoge koorts, hoofdpijn, flinke oogpijn, gewrichtspijn, spierpijn, uitslag en bloedingen. Hoe ouder je bent, hoe erger de symptomen vaak zijn. Knokkelkoorts (ook wel dengue genoemd) kan leiden tot een ernstigere versie, die in heel zeldzame gevallen voor overlijden kan zorgen. Helaas is er geen vaccinatie tegen dengue. Reizigers naar Afrika, Midden- en Zuid Amerika, Azië en de Caribische eilanden moeten opletten. De muggen steken vooral ’s ochtends en in de namiddag, en houden van vochtige plekken. Jaarlijks lopen ongeveer twintig Nederlanders de ziekte op.
Zika
De media houdt het zika-virus goed in de gaten. Symptomen van zikakoorts ontstaan meestal 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug. Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt echter de klachten: koorts, ontstoken oog, spier- en gewrichtspijn en huiduitslag. Minder vaak komen ook de klachten hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn voor. Lees voor meer informatie dit artikel over Zika zeker als je met kinderwens op reis gaat.
Chikungunya
Deze ziekte kende een trage start. Nadat het in de jaren vijftig al in Afrika werd aangetroffen, is de ziekte sinds 2007 als een olievlek over de wereld uitgespreid. Er zijn al gevallen geregistreerd in meer dan zestig landen wereldwijd. Azië, Afrika, Noord-, midden- en Zuid Amerika, de Cariben en Europa ontkomen allemaal niet aan de steekgrage geïnfecteerde Aedes-muggen. Hoewel de ziekte gelukkig niet dodelijk is, zijn de symptomen die ontstaan na twee tot vier dagen (hoge koorts, hoofdpijn en spier- en gewrichtspijn) vervelend. De gewrichtspijn blijft zelfs in een deel van de patiënten nog jarenlang aanhouden. Er is geen vaccin tegen. In Nederland werden tientallen gevallen geregistreerd, maar dat waren allemaal importgevallen die tijdens vakanties in het Caribisch gebied werden opgelopen.
Lymfatische Filariasis (Olifantsziekte)
Je hebt flinke pech als je gestoken wordt door een geïnfecteerde mug met de Wucheriabancrofti-parasiet. Je lichaamsdelen zwellen enorm op, wat behalve pijnlijk, ook enorm onsmakelijk is. Vaak leidt dit tot permanente handicaps. Via een muggenbeet komt de gevreesde parasiet (ringworm) in je lijf, die zich daar nestelt, om pas na jaren fysieke problemen op te leveren. De klachten ontstaan meestal dus ook pas jaren na de ontsmetting. Mannen krijgen vaker klachten dan vrouwen, en voornamelijk kinderen worden makkelijk besmet. In Azië zijn ook de Brugiamalayi en de Brugiatimori boosdoeners. Ruim 120 miljoen mensen in 73 landen lijden aan de ziekte. Het ziektegebied strekt zich van Azië, tot Afrika, de Western Pacific, delen van de Cariben en Zuid-Amerika. Een derde van de patiënten leeft in India, een derde in Afrika en een derde in Zuid-Oost Azië. Behandeling is vaak relatief succesvol met antibiotica.
Wat te doen om enge ziekte te voorkomen als je op reis gaat?
Gelukkig zijn er vele manieren om je tegen de mug en muggenziektes te wapenen. Ga ten eerste langs bij je lokale GGD of andere instantie zoals Meditel voor vaccinaties die jij en je kinderen nodig hebben. Vraag dan ook of je malariapillen nodig bent.
Klamboes
Sommige muggen zoals knutten zijn s ’nachts actief. Zeker in een gebied met muggen die ziektes overbrengen wil je niet gestoken worden, hiervoor is een geïmpregneerde klamboe voor reizen met kinderen het beste. Een geïmpregneerde klamboe bevat een insecticide, het doodt dus insecten. Het wordt geadviseerd om de klamboe buiten het ‘sabbel-bereik’ van kinderen te houden. Voor korte trips in Europa met sabbelende kinderen wordt er geadviseerd om niet-geïmpregneerde klamboes te gebruiken.
Persoonlijke muggenafweer
De eerder genoemde tijgermug is juist overdag actief, deze mug heeft het persoonlijk op jou voorzien. Een middel dat muggen op afstand houdt is daarom erg belangrijk. Een middel dat gebruikt mag worden bij kinderen vanaf 3 maanden is de Natural Spray van Care Plus. Deze spray heeft als basis het extract van de lemon eucalyptus plant. Dit beschermt tot wel 6 uur lang tegen muggen. Deze spray is verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en buitensportzaken in Nederland.
Je kunt ook een middel met DEET gebruiken, maar let dan op bij het percentage DEET. Zo wordt DEET 30% en 40% bij kinderen jonger dan 13 jaar afgeraden. DEET 50% is alleen te gebruiken bij personen die 18 jaar of ouder zijn.
Ga je naar een gebied met risico op muggenziektes?
- Zorg ervoor dat je de juiste vaccinaties hebt.
- Kies en gebruik de juiste klamboe.
- Koop voldoende insectenwerende middelen die geschikt zijn voor het hele gezin.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Careplus, als expert zijn ze op de hoogte van de laatste risico’s en adviezen.
Wat een rotbeesten!!! Beter toch maar in de buurt blijven misschien 🙂