Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Je kind voorbereiden op de vakantie, zo doen wij het

Je kind voorbereiden op de vakantie, zo doen wij het

Je kind voorbereiden op de vakantie? Hoe doe je dat? Hoe doen wij dat?

Maar mag ik eerst even een hysterisch online rondje springen? Yeah, het is nog een maand, dus aftellen, aftellen, aftellen. Na kerst vliegen we naar Bogota en pas twee maanden later komen we thuis. Voor wie ons blog niet met regelmaat leest: we gaan twee maanden reizen door Zuid-Amerika met onze dochter van drie jaar. Spannend voor ons maar ook voor haar.

Vertellen of niet vertellen?

Sommige ouders zweren erbij dat je je kind niks moet vertellen want daar worden ze maar onrustig van. Bij onze dochter werkt het juist totaal andersom. Ze wil graag weten waar ze aan toe is en dan is het goed. Wat ga ik vandaag doen, is een regelmatig terugkerende vraag. Logeren bij opa en oma? Dan wil ze weten over hoeveel nachtjes, en ook hoeveel nachtjes het is voordat ze opgehaald wordt.

Stockholm met kinderen

Als we op vakantie gaan beginnen we meestal een maand of twee van te voren met erover praten. Nu we op een lange reis gaan vertellen we haar daar echt al bewust over vanaf de zomer. Eerst ga je met papa en mama op een korte vakantie, dan ga je met mama op vakantie (Stockholm), dan komt Sinterklaas, dan komt kerst en daarna gaan we op de lange reis. Hoewel voor onze dochter wat daarna komt nog belangrijk is, daarna wordt ze vier en gaat ze naar school. Ze kan niet wachten.

Toen de reis eenmaal echt dichtbij kwam, hebben we een aftelkalender gemaakt. Elke avond mag onze dochter een stempel zetten. Zijn alle vakjes op dan gaan we op de lange reis. De aftelkalender hebben we samen geknutseld.

voorbereiden vakantie kind

Nu de reis steeds dichterbij komt, vertellen we haar ook steeds meer details. Bijvoorbeeld dat ze in een bus moet slapen (we nemen op dag 3 een nachtbus). De eerst keer vond ze dat raar, de tweede keer lachte ze nog en inmiddels is het heel gewoon geworden. Onze dame is een grote stoere meid: natuurlijk kan ze in een bus slapen.

Ze weet inmiddels ook dat er tijdens de lange reis ook kindjes zijn maar dat die Spaans spreken. Dan zeg je “hola” als je wil spelen.

Het is ook grappig hoe het opeens een rol krijgt in haar verhalen zoals “Bumba is in superveel landen geweest, gaan wij ook naar superveel landen?” Voor sommige landen zijn  er ook leuke boekjes die je samen kunt lezen. Kijk voor peuters en kleuters eens naar de Ikke op reis serie. Voor oudere kinderen die al zelf kunnen lezen raden we de Lonely Planet “niet voor ouders” serie aan.

Je kind een rol geven in de planning van de vakantie

Behalve dat we onze dame vertellen over de tijdsplanning heeft ze ook een rolletje in de voorbereiding van de reis. Af en toe laat ik haar wat foto’s zien. Van hotelletjes waar we (willen) gaan slapen en van pretparken die we eventueel kunnen bezoeken. Hier is ze altijd erg in geïnteresseerd en dan wil ze meer zien. Vaak komt er dan een heel verhaal over wat ze allemaal wil doen als we op “de lange vakantie” zijn zoals zwemmen. Dat pretpark, daar zorgen we dus mooi voor dat we heen gaan.

Omdat we nu op de bonnefooi gaan reizen is dit wel iets lastiger dan bij een korte vakantie. Wat wij vaak hebben is een persreis waarbij we het hele programma al met haar doornemen.

roofvogel show aardhuis Apeldoorn

Samen winkelen

Speciaal voor de reis hebben we ook een aantal nieuwe kledingstukken moeten kopen voor onze dochter zoals fleecetruien. Ook dan is het weer een goed moment om haar die te laten passen en te vertellen dat het ook koud gaat zijn waar we naartoe gaan. Ze is er hierdoor ook echt bij betrokken.

Extra opvoeden met het oog op de reis

Het is best spannend om naar Zuid-Amerika te gaan. Veiligheid is zeker een issue. We peperen haar de laatste maanden in dat ze echt moet blijven waar wij haar kunnen zien. Ze heeft namelijk nogal de neiging sinds een tijdje om voor de gein weg te hollen. We vertellen haar dan dat heel veel mensen wel graag zo’n lief blond kindje willen hebben en dat ze dus wel bij ons moet blijven. Hopelijk maakt dit voldoende indruk dat ze er niet opeens voor de lol vandoor gaat en we totaal in paniek raken.

Voor jouw vakantiebestemming zijn er misschien wel andere dingen, zoals geen vreemde honden aaien of niet gillen.

bergwandelen met baby

Een ander punt van opvoeding is dat ze zich graag laat dragen door papa. Hier hameren we nu al maanden op dat dat echt niet meer kan. Maar ja, dat pruillipje en zielige traantjes doen je toch smelten. We zullen zien hoe dit gaat.

Uiteindelijk kan je met de beste voorbereiding nog niet alles controleren maar het helpt wel.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

4 gedachten over “Je kind voorbereiden op de vakantie, zo doen wij het”

  1. Heel gaaf!
    Als ze echt nog veel gedragen wil worden, dan zou je kunnen overwegen om een (2e hands) ergonomische drager (tula peuter bijv) te kunnen kopen. Die zijn klein op te vouwen en je kunt haar dan op je rug of buik dragen. Ideaal!
    Wij hebben ook een kind dat zich graag van tevoren laat inlichten. Hebben ook de wens om nog eens ver weg te gaan, maar we weten nog niet waarheen. Keuzestress.

    1. We hebben een Tula peuter en die gaat zeker mee. Maar dan nog hopen we dat ze meer zelf gaat lopen. Wat leuk dat je ook plannen hebt. Kiezen is lastig he.

  2. Wat leuk, die aftelkalender! Wij zijn dus van die ouders die hun kinderen niks vertellen. Op de ochtend van vertrek zeggen we dan: “even dooreten, we gaan zo met ’t vliegtuig naar….!” Werkt voor onze kids beste, maar ook bij dingen als hun verjaardag. Anders zijn we tot laat op de avond aan ’t proberen ze in slaap te krijgen. Maar plaatjes kijken en vragen naar wat zij willen doen en zien doen we wel, wat langer voor vertrek. Ze weten dus wel dat we op reis gaan, maar niet precies wanneer. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top