Home / Voorbereiding / Tips / Zikavirus: zwanger of een kinderwens, wat te doen

Zikavirus: zwanger of een kinderwens, wat te doen

Wist je dat het Zikavirus nog 2 maanden actief blijft in het lichaam van een man, en dus ook in het sperma? Zika is dus niet alleen een risico voor vrouwen maar ook voor mannen. Tenminste als je zwanger bent of in de komende maanden zwanger wil worden.

Thuis blijven dan maar? Dit is lang niet altijd een optie, misschien moet je man wel op zakenreis, woont er familie in een risicoland, ben je al lang bezig om te proberen zwanger te worden, of wil je toch echt zwanger op reis want ben je te reisgek om je een mooie babymoon door de neus te laten boren.

Zwanger op vakantie gaan kan zeker nog steeds maar voor je planning maakt het wel degelijk uit om te weten welke landen veilig zijn. Daarom onderaan dit artikel een lijst van bestemmingen waar je nog wel naar toe kunt.

Inmiddels is het 2023 en lijkt alle aandacht voor Zika verloren gegaan te zijn door de pandemie van de afgelopen jaren. Echter Zika is niet weg, begin 2022 was er nog een grote uitbraak in Puerto Rico en eind 2021 werden er in Uttar Pradesh (Noord-India) in korte tijd veel gevallen gemeld. Nu we weer naar steeds meer verre landen mogen reizen is het belangrijk je goed te informeren over Zika.

florida reisverslag

In 2016 riepen experts dat Zika ook naar Europa en Noord-Amerika zou komen. Ze kregen gelijk want er waren rondom Miami Zika uitbraken. In 2019 had Frankrijk de Europese primeur met drie lokaal opgelopen Zika gevallen. Gelukkig bleef het daarbij en (mede dankzij extra muggenbestrijding in Florida) zijn zowel Amerika en Europa al weer jaren Zika vrij.

Ook in de rest van de wereld zijn nu weer veel meer landen weer veilig te bereizen als je zwanger bent dan in periode tussen 2016 en 2018. Waar Zuid-Amerika nog steeds een no-go blijft, en Midden-Amerika ook tricky is is kan je wel weer veilig naar de Nederlandse Antillen en ook in Azië is het risico erg beperkt. Wil je naar Azië en ga je voor zekerheid, kies dan voor Sri Lanka, Taiwan of China. Deze landen zijn Zika vrij. Hopelijk komen er nog meer Zika vrije bestemmingen in 2023.

yucutan_header

Wat je moet weten over zika en de tijgermug

Helaas is alle informatie over Zika beperkt. Lang was er zelfs twijfel of zika echt verantwoordelijk is voor microcefalie. Nu niet meer, dit is inmiddels uit diverse onderzoeken duidelijk gebleken.

In Brazilië waar het Zika virus als een razende om zich heen greep, werden duizenden baby’s geboren met een te klein hoofd en onvolgroeide hersenen. Dit kan een verstandelijke beperking, blindheid of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Een onderzoek dat me persoonlijk erg raakte is die waar artsen via MRI precies volgden hoe de hersenen van een ongeboren kindje vernietigd werden door de ziekte. De Finse die die op vakantie was geweest naar een risicoland brak bij 21 weken de zwangerschap af nadat artsen hadden aangegeven dat er geen hoop was op een gezond kind. In

zika

De tijgermug (ook wel Denguemug, Aedes aegypti en gelekoortsmug genoemd) die zika overbrengt is overdag actief. Een klamboe gebruiken geeft dus geen bescherming. Deze mug is ook verantwoordelijk voor het overbrengen van andere ziektes zoals dengue. Wellicht dat hierdoor de problemen in Zuid-Oost Azië mee lijken te vallen. Hier ben je als toerist maar ook als lokale inwoner al gewend om je ook overdag in te smeren met anti-muggen middelen.

Vermijd plekken met (vies) stilstaand water: hier overleven de muggen het best. De muggen zijn het meest actief bij hogere temperaturen maar kunnen ook bij lagere temperaturen prima overleven. Het beste kan je een anti-muggen middel gebruiken met deet. Jonge kinderen en zwangere vrouwen kunnen als alternatief gebruikmaken van natuurlijke anti-muggen beschermingsmelk. Het dragen van bedekkende kleding is ook aan te raden. Slaap daarnaast ook onder een klamboe.

Er is nog geen vaccin tegen Zika maar er lopen wel verschillende (volgens de producenten dan) veelbelovende pre-clinical trials.

Mocht je besmet worden met het virus dan zal je hier als volwassene weinig van merken. Soms heb je enkele dagen koorts. Maak je je zorgen dan kan door  bloedonderzoek gekeken worden of je besmet bent (geweest) met het virus.

Zwanger op vakantie

De tijgermug is erg honkvast. In zijn leven vliegt deze zelden meer dan 500 meter. De mug leeft niet in gebieden boven de 2000 meter. De mug kan wel meeliften in zeecontainers. Indien je als mens gestoken wordt door een mug en vervolg doorreist naar een andere locatie en daar weer gestoken wordt kan de muggenpopulatie daar ook besmet raken. In 2007 raakten bijvoorbeeld 250 mensen in een Italiaanse dorpje besmet met een virus dat een van de dorpsgenoten tijdens een vakantie in India had opgelopen.

Reisadvies:

 • Zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of vlak na de reis zwanger willen worden, wordt geadviseerd om de noodzaak van de reis te bespreken met een arts en reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.
 • Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij uw verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.
 • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst én een zwangere vrouw hebben wordt uit voorzorg geadviseerd om tot 2 maanden  na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact. Dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad.
 • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot na één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in de tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.
zwanger op vakantie

Waar kan je dan als zwangere vrouw of als stelletje met een kinderwens nog wel naar toe?

Deze informatie is met zorg samengesteld in april 2016 en ge-update in april 2017, juli 2018, januari 2019, juli 2019, oktober 2019 december 2019 en allemaal opnieuw gecheckt in april 2022 en december 2022. We hebben hiervoor verschillende bronnen gebruikt zoals de lokale gezondheidsorganisatie. Helaas zijn adviezen erg veranderlijk.

In april 2018 is een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat bij bij 61% van de mannen met zika het virus de eerste maand in hun sperma te vinden was. Bij de meest verdween het na drie maanden. Bij een man was het virus 281 dagen later nog te vinden. In landen zoals de USA is het advies dan ook om minimaal 6 maanden te wachten met zwanger worden maar in Nederland is het advies maar een maand. Wij zijn geen artsen en wil je met kinderwens of zwanger op reis dan adviseren we dan ook je eigen onderzoek te doen en te beslissen wat een aanvaardbaar risico is. 

zwanger op vakantie

Noord-Amerika

Zika Canada

Canada is veilig.

zwanger op vakantie toronto canada

Zika Amerika

Het type muggen dat zika overbrengt is actief in de zuidelijke staten van de USA en in het Noord-Westen waaronder steden zoals New York. eigen land. Van 2016 tot begin 2018 zijn er enkele incidentele besmettingen geweest in eigen land. Daarvoor en daarna zijn die niet meer gemeld. De kans om in de USA Zika te krijgen is dan ook verwaarloosbaar.

Zika gevallen in de USA hebben de laatste jaren betrekking op mensen die het tijdens hun vakantie elders die ziekte hebben opgelopen. Vooral voor 2019 waren er veel reizigers die ziek werden. Zo waren alleen in Florida al 23 vrouwen onder controle omdat ze Zika hadden opgelopen tijdens de zwangerschap. In alle gevallen waren ze op reis besmet geraakt (vooral Cuba, Mexico en Puerto Rica). Dat er de laatste jaren minder Zika gevallen gemeld zijn in de Verenigde staten kan natuurlijk komen door er minder gereisd werd. Het goede nieuws is echter dat er ook in 2022 geen nieuwe meldingen bij zijn gekomen.

Florida met kinderen

Zika Mexico

Ga je naar Mexico en wil je weten of je daar kans hebt om Zika te krijgen? Helaas is de informatie over Mexico niet echt betrouwbaar. Zo maakte de USA dus (bijvoorbeeld in 2019) melding dat Amerikanen in Mexico Zika hebben opgelopen alleen kwam dat niet terug in cijfers van Mexico zelf.

Gedurende het hoogtepunt van de pandemie melden diverse Amerikaanse media dat Mexico het aantal Zika gevallen bewust verzwijgt. Ook de Pan American Health Organization meld dat er in Mexico veel meer gevallen bekend zijn dan de officiële cijfers.

Op het hoogtepunt van de pandemie kwam volgens Mexico Zika vooral in de staten Oaxaca en Chiapas, De meeste (Nederlandse) vakantiegangers gaan naar de Yucutan of Campeche en hier zou de kans klein zijn. Ook het reisadvies met betrekking tot Zika van de Nederlandse overheid was positief voor dit deel van Mexico. Als ik nu in 2022 echter kijk naar de historische data welke Mexico nu wel bekend heeft gemaakt blijken er in Yucutan ruim meer dan duizend gevallen geweest te zijn. Zelfs twee en een half keer zoveel als in Oaxaca.

Mexico geeft aan dat er in het eerste kwartaal van 2022 alleen enkele besmettingen hebben plaatsgevonden in Oaxaca maar het is dus lastig na te gaan of dat nu wel klopt. Voor de rest van 2022 heb ik geen data kunnen vinden nog.

Zwemmen met walvishaaien mexico

Zika Cuba

Volgens diverse Amerikaanse staten hebben hebben reizigers Zika opgelopen in Cuba. Cuba is erg afhankelijk van toerisme. Helaas geeft Cuba zelf heel weinig informatie over de situatie in het land. De laatste officiële cijfers zijn van 2017 en zelfs die worden door experts in twijfel getrokken als veel te laag.

Het goede nieuws is echter dat Cuba in 2021 is gestart met een experiment waarbij onvruchtbare mannelijke muggen worden verspreid. Hierdoor zou de hele populatie van het type muggen dat zowel Dengue als Zika overbrengt enorm verminderd zijn. In 2022 is het experiment uitgebreid en in de gebieden die meedoen zou het aantal muggen dat ziekte overbrengt met meer dan 90% gedaald zijn.

Reis naar Cuba

Zika Costa Rica

Costa Rica is een van de landen in Midden-Amerika die wel structureel cijfers heeft gedeeld over het aantal Zika besmettingen in het land. Het goede nieuws is dat er het aantal gevallen in 2020 90% lager lag dat het aantal gevallen in 2016. Het ging nog iets meer dan honderd gevallen.

Costa Rica heeft ook genoeg gebieden boven de 2000 meter hier heb je geen Zika risico.

Kindvriendelijk hotel costa rica

Nederlandse Antillen

Zika Curaçao en Bonaire

Goed nieuws inmiddels zijn de Antillen weer Zika vrij. Vanaf 2018 werden geen nieuwe besmettingen gemeld. De mug die het virus overbrengt is actief op de Antillen. Met een kinderwens of zwanger naar Curaçao was lange tijd een geen goed idee. Op Curacao werden op het hoogtepunt van de epidemie meer dan 200 besmettingen gemeld. De website naar Curaçao geeft zeer regelmatige updates over de situatie. Ook op de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustasius zijn sinds 2018 geen nieuwe besmettingen gemeld.

bonaire met kinderen

Zuid-Amerika

Brazilië is off-limits net als een flink aantal andere landen in Zuid-Amerika. Landen zoals Bolivia en Colombia kan je trouwens wel prima bezoeken als je maar in de Andes blijft. De mug die zika overbrengt kan niet leven in gebieden boven de 2 kilometer.

Helaas is er aan deze situatie weinig veranderd. In de eerste maanden van 2022 werden in Brazilië nog meer dan duizend Zika bestemming per maand gemeld. Hoewel dit minder is dan voorheen is het nog steeds zoveel dat het als je zwanger bent of wil worden niet verstandig is hierheen te gaan. Voor de meeste landen in Zuid-Amerika is het lastig om betrouwbare informatie te vinden. De informatie die er is, is ook vaak verouderd. Wil je bijvoorbeeld weten hoe het zit met Zika in Colombia? Dan is de laatste data die ik kon vinden van 2020, daaruit blijkt dat het nog steeds een risico is.

zuid-amerika

Zuid-Europa

In Europa blijven dan maar? Het is veilig en in 2022 kunnen we gelukkig ook zeggen dat alle angst dat Zika naar Europa zouden komen (op een geval na) tot nu toe niet is uitgekomen. De mug leeft immers wel in Zuid-Europa dus helemaal ongegrond was deze ook ook niet.

In oktober 2019 maakte Frankrijk bekend dat er in ieder geval drie mensen Zika hebben opgelopen in Frankrijk. Deze personen hadden alle drie zelf geen reizen ondernomen en ook geen partner met de ziekte. Ze woonden allemaal in de omgeving van Hyeres tussen Nice en Marseille. In 2019 werd ook de eerste Europese baby met Microcefalie geboren in Spanje. De moeder had de ziekte opgelopen in Brazilië. Tot nu kozen andere moeders er voor om de zwangerschap af te breken.

Wellicht ook door de pandemie bleef het daarna stil rondom Zika in Europa. Voor zover bekend zijn er na Frankrijk in 2019 geen andere Europese landen meer geweest waar mensen Zika hebben opgelopen zonder dat ze zelf of dat hun partner op reis is geweest.

Wil je graag op vakantie naar een zonnige bestemming? Denk eens aan Lanzarote, Cyprus of Ibiza.

rome colloseum

Zuid-Oost Azië

Zika is in Zuid-Oost Azië al veel langer bekend dan in Brazilië. Landen waaronder Cambodja, Thailand, Indonesië, de Filipijnen en Maleisië hebben allemaal te maken gehad met minimaal 1 besmettings-geval in de afgelopen 10 jaar. Zika komt dus voor bij de lokale muggen, dezelfde muggen die ook het Dengue virus mee dragen.

Witte tempel Thailand

Zika Thailand

Zwanger en naar Thailand? In dit land zijn de afgelopen jaren besmettingen geconstateerd maar volgens de Thaise overheid gaat het allemaal om geïsoleerde gevallen. In 2017 werden 2 gevallen officieel bekend gemaakt van baby’s met Microcefalie.

Volgens Israëlische kranten zijn waren er in 2019 in ieder geval twee Israëli die Zika hebben opgelopen in Thailand. Andere buitenlandse bronnen melden dat er in het hele jaar 2019 in ieder geval meer dan honderd Zika gevallen waren in Thailand.

Helaas is het heel lastig actuele informatie te krijgen over Thailand. Sinds 2020 kan ik helemaal geen betrouwbare informatie vinden vanuit officiële Thaise bronnen. Kranten in o.a. Hongarije, Israël en de UK maken in zowel 2022 als 2023 melding van reizigers die in dat jaar Zika hebben opgelopen na een vakantie in Thailand. Zika is dus zeker nog niet weg.

Thailand met baby

Zika Cambodja, Laos

In Laos en in Cambodja waren in de periode 2016-2019 maar een paar besmettingen. Het lijkt erop dat er daarna geen besmettingen meer zijn geweest. Maar ook hier merk je dat zowel de overheid als de lokale media terughoudend is met het delen van informatie. Aan de andere kant als er echt een grote uitbraak was geweest kan je dit bijna niet uit de media houden.

Kindvriendelijk hotel cambodja koh rong

Zika Maleisië

Maleisië is een beetje vreemd land als het om Zika gaat. Ondanks dat het klimaat en de natuur vergelijkbaar is met buurland Thailand en Singapore komt Zika in Maleisië veel minder voor. Terwijl het in de buurlanden op het hoogtepunt om honderden gevallen ging waren het er in Maleisië in diezelfde periode minder dan 10. In 2019 is er een onderzoeksproject gestart met het doel om uit vinden waardoor dit kwam. Het lijkt te komen doordat er een hogere immuniteit is bij de bevolking en doordat er hier net een wat andere variant actief was. Het vaste land van Maleisië lijkt in ieder geval veilig te zijn als je zwanger bent, op Borneo en Sabah moet je ook rekening houden met andere ziektes zoals Malaria.

Mulu Marriott Resort & Spa

Zika Singapore

Singapore heel modern en ze doen hier ook veel aan het verdrijven van muggen. Toch komt hier ook Dengue en Zika voor. Tot en met 2019 waren er regelmatig besmettingen maar nu al een tijd niet meer. Ze hebben zelfs een officiële site waar je kan zien of er Zika cases zijn gevonden.

gardens by the bay

Zika Bali

Zwanger en naar Bali. De mug die Zika overbrengt komt voor op Bali en in ieder geval in 2016 waren er Zika besmettingen. Ook op Bali is de lokale overheid terughoudend met informatie. Dat is al jaren zo en omdat het er natuurlijk ook nauwelijks toeristen zijn geweest op het eiland in 2020 en 2021 is er niet met honderd procent zeker dat er geen Zika op Bali is. Al is de kans waarschijnlijk wel heel klein. Expats die in Bali wonen worden worden ook gewoon zwanger maar nemen de gebruikelijke maatregelen om te voorkomen dat ze gestoken worden door muggen.

Zika India

Ik zou India zwanger sowieso niet aanraden vanwege de gebrekkige hygiëne in het land. Met Zika al helemaal niet meer. Vooral in Rajahstan maar ook in andere delen van het land zijn uitbraken van Zika geweest. Ook eind 2021 was er nog een grote uitbraak in India.

Zika Sri Lanka, China, Taiwan

Ben je op zoek naar alternatieve landen die wel echt Azie zijn maar waar tot nu toe helemaal geen Zika is geconstateerd denk dan eens aan Sri Lanka, China of Taiwan. Dan weet je echt zeker dat Zika geen punt van zorg is.

Taiwan

Afrika

De meeste zwangere vrouwen zullen niet denken aan een vakantie in Afrika. Naast Zika is ook slechte hygiëne en malaria een risico. In Afrika is Zika geconstateerd in veel landen zoals Angola, Kenia, Tanzania, Oeganda, Chad, Mali, Ghana, Gambia, Nigeria en meer. Enkele landen zijn wel goed te bezoeken wanneer je zwanger bent zoals Egypte en Zuid-Afrika.

Aangezien de mug die Zika overbrengt wel in Afrika woont was vreemd dat er in Afrika (behalve op het eiland Kaapverdie) zo weinig gevallen bekend waren. Het antwoord op deze vraag lijkt gevonden te zijn in een onderzoek waarvan de resultaten eind 2020 werden gepubliceerd. Hoewel de muggen is Latijns-Amerika, Afrika en Azië tot dezelfde soort behoren zijn er toch enkele (chromosoom) verschillen.

Een belangrijk verschil is dat dit type mug in Latijns-Amerika en Azië graag mensenbloed eet terwijl de Afrikaanse mug kiest voor dieren. Nu is er ook nog eens ontdekt dat wanneer de muggen in aanraking komen met een besmette host die Afrikaanse mug zelf het virus pas krijgt (en dus door kan geven) bij een veel hogere concentratie zika deeltjes dan de Latijns-Amerikaanse mug. Dus niet alleen wordt de mug zelf minder snel besmet, als die besmet is geeft deze het vervolgens ook minder vaak door aan mensen. Ook de Aziatische mug raakte zelfs iets minder snel besmet.

Zika Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn nog een gevallen van Zika bekend. Wil je naar Zuid-Afrika plan dan je reis zodat je malaria gebieden vermijd.

Zika Egypte

De mug die Zika overbrengt leeft wel in een klein deel van Egypte maar tot nu toe is het land Zika vrij.

Zika Kaapverdië

Kaapverdië is de Afrikaanse uitzondering en er zal vast nog wel een onderzoek komen waarom dat is. Wellicht is muggenpopulatie op dit eiland toch net weer iets anders dan die op het vaste land. 2016 was het hoogtepunt van de epidemie op de eilanden met in meer dan 40 bekende gevallen en in ieder geval 2 baby’s die geboren werden met microfolie. Deze cases waren vooral op de zuidelijke eilanden en niet op het bij toeristen populaire Sal. Na 2018 zijn er geen nieuwe gevallen bekend waardoor Kaapverdië zich nu Zika vrij mag noemen.

zonvakantie december kaapverdie

Actuele informatie over zika en welke landen besmettingen zijn geconstateerd kon je op deze pagina vinden. Helaas is deze informatie inmiddels achterhaald want de laatste update is van 2018. Wij checken onze feiten nu op diverse internationale websites van organisaties die zich (vaak per land) bezig houden met Zika.

39 gedachten over “Zikavirus: zwanger of een kinderwens, wat te doen”

 1. Hallo,
  Ik vraag me af wat de bronnen zijn over dat zika niet in egypte is te vinden. Zou ik die ook kunnen lezen?
  Met vriendelijke groet

 2. Beste Tikva,
  Wat fijn dat er een artikel goed bijgehouden is, ook nu Zika niet meer zo vaak in het nieuws komt. Ik mis echter het continent Afrika in het artikel! Verder top!

  1. De meeste zwangere zullen toch al niet naar Afrika gaan vanwege bijvoorbeeld Malaria. Maar ik zal kijken of ik ook info kan toevoegen over bijvoorbeeld zuid-afrika en Egypte. Of ben je op zoek naar andere landen?

 3. Dag,

  Ik vraag mij af of er in januari een risico is op ZIKA in New York, gezien de lage temperaturen.
  Verder zouden wij graag komende januari naar een warm oord vliegen.. waar kunnen wij heen?

  Groeten

  1. Marleen Koster

   Hoi

   Waaop wordt er gebaseerd dat Sri Lanka zika vrij is?
   Als je op officiële sites zoek staat Sri Lanka ook vaak in het zika lijstje.
   Wil hier graag meer over te weten komen maar kan nergens een duidelijk antwoord vinden.

   1. Volgens het CDC (centrum disease control) en andere officiële instanties heeft Sri Lanka geen ZIKA. Het eiland is ook malaria vrij. Ik ben benieuwd op welke officiële lijst je Sri Lanka tegen bent gekomen?

    1. Marleen Koster

     Op officiële sites zoals lcr.nl site staat aangegeven op Rivm, ggd staat Azië en Sri Lanka wel beschreven als risico gebied.

     Vanaf welke officiële instanties hebben jullie die informatie dat het zika vrij is?

     1. Dat gaf ik al aan het CDC (centrum disease control) dat is de internationale organisatie die zich met Zika bezig houdt. Ook als ik bij LCR Sri Lanka kijk zie ik daar geen Zika staan.

    2. Hoii, wij hebben een reis geboekt 29 april naar Israël en ben nu zelf 21 weken zwanger. Weet jij iets over Israël want ik vind tegenstrijdige berichten

     1. Nee sorry omdat dat niet echt een standaard bestemming is waar vragen over komen heb ik Israel de afgelopen jaren niet echt gevolgd. De lokale media zoals jerusalem post zijn daar wel open of cases toch ook.

   2. Marleen Koster

    Lcr Sri Lanka en dan bij muggen staat zika ook beschreven.

    Je kan weinig vinden over zika specifiek op sri lanka. Is er naast CDC nog een andere website waar ik er meer over kan lezen?

 4. Hi Tivka & Marcel,

  Wat fijn dat jullie het nog zo updaten! Het is nl echt superlastig om concrete informatie te vinden over landen met Zika.
  Weten jullie echter hoe het met Mauritius zit? GGD en LCR geven op hun website aan dat er in dit land ziekten voorkomen die door muggen worden overgedragen zoals Zika, Denque en/of Chikungunya.
  Of hebben jullie misschien tips waar ik dit anders nog zou kunnen achterhalen?

  1. Helaas voor Mauritius ben ik geen info over Zika tegen gekomen. Daardoor zou ik dus denken dat er geen Zika voorkomt of dat het om zulke geïsoleerde gevallen gaat dat er niet veel aandacht aan is gegeven.

 5. Goedendag, fijn om een artikel te lezen met meer informatie dan alleen maar:ga vooral niet uit voorzorg.
  Toch nog een vraag in de hoop dat u me daar een nog iets concreter antwoord op kan geven. Ik heb zojuist ontdekt zwanger te zijn en ga over een maand 3 weken rondreizen in yucatan. In uw artikel lees ik dat dit veilig is (wereldgezondheidsorganisatie raden heel mexico af) , maar wil toch graag weten of er plekken zijn die ik toch beter kan vermijden? Of kan ik echt met een gerust hart op vakantie gaan?
  Alvast bedankt voor uw reactie!

  1. Nee sorry ik ben geen arts en ik ga je dan ook geen advies geven. Volgens mij is dit heel duidelijke een persoonlijke afweging die elke toekomstige ouder voor zichzelf moet maken.

 6. Ik heb ook een vraag over yucatan. Wij gaan in maart 2019 daarheen en ik blijk nu zwanger te zijn. GGD raadt reizen nog steeds af, maar ik lees in uw artikel dat risico s gering zijn.
  Ik vind het heel lastig in te schatten waar ik nu goed aan doe en wil liever niet mijn reis annuleren

 7. Hi! Bedankt voor je mooie artikel over Zika. Weten jullie hoe het eigenlijk zit met Costa Rica? Ik heb er veel over gelezen en de ene keer komt het er positief uit en de andere keer negatief. Wij zijn er geweest van eind december 2018 tot 19 januari 2019.

  1. Dit is zo recent daar is nog geen info over bekend. Jammer genoeg wordt het ook steeds lastiger actuele informatie te krijgen over bepaalde landen. Er is Zika in Costa Rica dat is zeker maar of het nu minder of meer is geworden weet ik niet zeker.

 8. Hi Marcel en Tivka,

  Is de informatie over yucatan nog steeds hetzelfde? Ik heb de GGD al gebeld en zij geven aan geen negatief reisadvies te hebben maar adviseren niet te gaan. En Als je wel gaat neem dan alle voorzorgmaatregelen goed in acht. Wij gaan in december 3,5 week door yucatan reizen en ik ben onlangs zwanger geworden.

  Groet, Stefanie

  1. De datum van de laatste update staat in het artikel. Helaas is het onmogelijk voor mij om alles bij te houden. Maar als je Spaans spreekt dan kan je op de site van de Mexicaanse overheid vrij goede en up-to-date informatie vinden. Ik ben nu op reis en heb helaas geen directe link bij de hand.

 9. Wij hebben een reis geboekt naar Bali in jullie. We hebben net ontdekt dat ik 10 weken zwanger ben.

  Is het veilig om te gaan

   1. Hi!

    Wat een handig overzicht! Wat is de huidige situatie in Zuid-Afrika? Lees erg tegenstrijdige verhalen..

 10. Hallo,

  Ik ben 10weken zwanger en heb een reis gepland om naar thailand te gaan. Ggd heeft een kaart gegeven waarop staat dat thailand cat 2 is voor de zykavirus. Wat raden jullie aan?

  1. Beste Masha, ik ben geen arts maar ik adviseer je om daar informatie in te winnen. Welke periode van het jaar je gaat en welke gebieden van thailand kan zeker uitmaken.

 11. Weten jullie iets over Sri Lanka? Daar willen mijn man en ik georganiseerd op rondreis voor 2 weken en ik ben (3 maanden) zwanger. Is dit veilig of raden jullie dit af?

 12. Wij zijn 3 weken in thailand geweest en zijn in de avond ongeveer 3 x geprikt Door een mug. Wij hebben elke dag heel veel deet gebruikt en in de jungle onder een klamboe geslapen… ook.zijn we totaal niet ziek geweest ect.
  Wij willen heel graag een kindje en mijn planning Is om te stoppen met de pil een week nadat We thuis zijn….
  wat denken jullie? Kan dit gewoon?

  1. Daar kan ik je niet in adviseren. Ik zou zeggen win advies in bij je huisarts en bepaal voor jezelf of je vrede hebt met wat klinkt als een heel erg klein risico.

 13. Hallo,

  Jullie geven aan dat de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustasius niet besmet zijn. Echter op de site van RIVM staat dat deze eilanden wel besmet zijn. jullie site is niet up to date en geeft verkeerde informatie door.

  Voor de veiligheid van zwangere vrouwen/ ongeboren kindjes, is het belangrijk, als je zulke informatie deelt, dat dit ook bijgehouden wordt.

  Groetjes,

 14. Hi Marcel en Tivka,
  Bedankt voor de informatie, dat is nuttig.
  Wel een puntje, “Misschien moet je man wel op zakenreis..”
  En “wil jij de babymoon vakantie niet missen”

  Waarom zo traditioneel?
  Misschien moet ik wel op zakenreis en wil mijn man de babyboom vakantie niet missen..

   1. Ik las een vrij recent artikel met nieuws dat zika nu ook meer voorkomt in yucatan. Heb je hier ook nog recentere informatie over?
    En waarom raad het rivm reizen naar mexico eigenlijk af voor zwangere vrouwen of stellen met zwangersschapswens? Terwijl het dus niet in geheel mexico voor komt, weet u dat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top