Zikavirus: zwanger of een kinderwens, wat te doen

21

Wist je dat het Zikavirus nog 2 maanden actief blijft in het lichaam van een man, en dus ook in het sperma? Zika is dus niet alleen een risico voor vrouwen maar ook voor mannen en voor zowel wie zwanger is als voor wie zwanger wil worden. Thuis blijven dan maar? Dit is lang niet altijd een optie, misschien moet je man wel op zakenreis, woont er familie in een risicoland, ben je al lang bezig om te proberen zwanger te worden, of wil je toch echt zwanger op reis want ben je te reisgek om je een mooie babymoon door de neus te laten boren.

Zwanger op vakantie gaan kan zeker nog steeds maar voor je planning maakt het wel degelijk uit om te weten welke landen veilig zijn. Daarom onderaan dit artikel een lijst van bestemmingen waar je nog wel naar toe kunt.

In 2016 riepen experts nog dat Zika ook naar Europa en Noord-Amerika zou komen. Ze kregen deels gelijk want een tijdje was rondom Miama Zika maar inmiddels gaat het veel beter. Per juni 2019 is het reisadvies voor heel midden-amerika weer positief. De kans om hier Zika te krijgen is dusdanig klein dat je weer veilig naar bijvoorbeeld Mexico of de Antillen kunt reizne.

yucutan_header

Wat je moet weten over zika en de tijgermug

Helaas is alle informatie over Zika beperkt. Lang was er zelfs twijfel of zika echt verantwoordelijk is voor microcefalie. Nu niet meer, dit is inmiddels uit diverse onderzoeken duidelijk gebleken. In Brazilië waar het Zika virus als een razende om zich heen greep, werden duizenden baby’s geboren met een te klein hoofd en onvolgroeide hersenen. Dit kan een verstandelijke beperking, blindheid of zelfs de dood tot gevolg hebben. Een onderzoek dat me persoonlijk erg raakte is die waar artsen via MRI precies volgden hoe de hersenen van een ongeboren kindje vernietigd werden door de ziekte. De Finse die die op vakantie was geweest naar een risicoland brak bij 21 weken de zwangerschap af nadat artsen hadden aangegeven dat er geen hoop was op een gezond kind.

zika

De tijgermug (ook wel Denguemug, Aedes aegypti en gelekoortsmug genoemd) die zika overbrengt is overdag actief. Een klamboe gebruiken geeft dus geen bescherming. Deze mug is ook verantwoordelijk voor het overbrengen van andere ziektes zoals dengue. Wellicht dat hierdoor de problemen in Zuid-Oost Azië mee lijken te vallen. Hier ben je als toerist maar ook als lokale inwoner al gewend om je ook overdag in te smeren met anti-muggen middelen.

Vermijd plekken met (vies) stilstaand water: hier overleven de muggen het best. De muggen zijn het meest actief bij hogere temperaturen maar kunnen ook bij lagere temperaturen prima overleven. Het beste kan je een anti-muggen middel gebruiken met deet. Jonge kinderen en zwangere vrouwen kunnen als alternatief gebruikmaken van natuurlijke anti-muggen beschermingsmelk. Het dragen van bedekkende kleding is ook aan te raden. Slaap daarnaast ook onder een klamboe.

Mocht je besmet worden met het virus dan zal je hier als volwassene weinig van merken. Soms heb je enkele dagen koorts. Maak je je zorgen dan kan door  bloedonderzoek gekeken worden of je besmet bent (geweest) met het virus.

Zwanger op vakantie

De tijgermug is erg honkvast. In zijn leven vliegt deze zelden meer dan 500 meter. De mug leeft niet in gebieden boven de 2000 meter. De mug kan wel meeliften in zeecontainers. Indien je als mens gestoken wordt door een mug en vervolg doorreist naar een andere locatie en daar weer gestoken wordt kan de muggenpopulatie daar ook besmet raken. In 2007 raakten bijvoorbeeld 250 mensen in een Italiaanse dorpje besmet met een virus dat een van de dorpsgenoten tijdens vakantie in India had opgelopen.

Reisadvies:

 • Zwangere vrouwen en vrouwen die tijdens of vlak na de reis zwanger willen worden, wordt geadviseerd om de noodzaak van de reis te bespreken met een arts en reizen die niet noodzakelijk zijn uit te stellen.
 • Meld een recent bezoek aan een land waar het zikavirus heerst tijdens de reguliere controles bij uw verloskundige of arts. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.
 • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst én een zwangere vrouw hebben wordt uit voorzorg geadviseerd om tot 2 maanden  na terugkomst een condoom te gebruiken bij seksueel contact. Dit geldt ook voor mannen die geen klachten hebben gehad.
 • Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd om dit uit te stellen tot na één maand na terugkomst uit een land waar het zikavirus heerst. Gebruik in de tussentijd een condoom of andere anticonceptie bij seksueel contact.
zwanger op vakantie

Waar kan je dan als zwangere vrouw of als stelletje met een kinderwens nog wel naar toe?

Deze informatie is met zorg samengesteld in april 2016 en ge-update in april 2017, juli 2018 en januari 2019 en juli 2019. We hebben hiervoor verschillende bronnen gebruikt zoals de lokale gezondheidsorganisatie. Helaas zijn adviezen erg veranderlijk. In april 2018 is een nieuw onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat bij bij 61% van de mannen met zika het virus de eerste maand in hun sperma te vinden was. Bij de meest verdween het na drie maanden. Bij een man was het virus 281 dagen later nog te vinden. In landen zoals de USA is het advies dan ook om minimaal 6 maanden te wachten met zwanger worden maar in Nederland is het advies maar een maand. Wij zijn geen artsen en wil je met kinderwens of zwanger op reis dan adviseren we dan ook je eigen onderzoek te doen en te beslissen wat een aanvaardbaar risico is. 

zwanger op vakantie

Noord-Amerika

Canada is veilig. In de USA waren er lange tijd alleen zika-gevallen van reizigers die uit andere landen komen en daarna enkele besmettingen in eigen land. In de eerste helft van 2018 zijn er echter geen besmettingen geweest in eigen land. Het type muggen dat zika overbrengt is actief in de zuidelijke staten van de USA en in het Noord-Westen waaronder steden zoals New York.

In Mexico kwam Zika vooral in de staten Oaxaca en Chiapas voor hier zijn ongeveer 200 gevallen bekend. Mexico-Stad ligt te hoog dus hier in geen risico. De meeste Nederlandse vakantiegangers gaan naar de Yucutan of Campeche hier was de kans altijd al klein en inmiddels is het reisadvies voor heel Mexico weer positief.

zwanger op vakantie toronto canada

Nederlandse Antillen

Goed nieuws inmiddels zijn de Antillen weer Zika vrij zijn. In heel 2018 werden geen nieuwe besmettingen gemeld (informatie van jan 2019) De mug die het virus overbrengt is actief op de Antillen. Met een kinderwens of zwanger naar Curaçao was lange tijd een geen goed idee. Op Curacao werden op het hoogtepunt van de epidemie meer dan 200 besmettingen gemeld. De website naar Curaçao geeft zeer regelmatige updates over de situatie. Ook op de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustasius zijn in 2018 geen nieuwe besmettingen gemeld.

bonaire met kinderen

Zuid-Amerika

Brazilië is off-limits net als een flink aantal andere landen in Zuid-Amerika. Landen zoals Bolivia en Colombia kan je trouwens wel prima bezoeken als je maar in de Andes blijft. De mug die zika overbrengt kan niet leven in gebieden boven de 2 kilometer.

zuid-amerika

Zuid-Europa

In Europa blijven dan maar? Het lijkt veilig waar twee jaar geleden nog gedacht werd dat Zika zeker naar Europa zou komen is dat tot nu toe niet gebeurd.

Wil je graag op vakantie naar een zonnige bestemming? Denk eens aan Lanzarote, Cyprus of Ibiza.

Rome met kinderen

Zuid-Oost Azië

Zika is in Zuid-Oost Azië al veel langer bekend dan in Brazilië. Landen waaronder Cambodja, Thailand, Indonesië, de Filipijnen en Maleisië hebben allemaal te maken gehad met minimaal 1 besmettings-geval in de afgelopen 5 jaar. Zika komt dus voor bij de lokale muggen, dezelfde muggen die ook het Dengue virus mee dragen.

Zwanger en naar Thailand? In dit land zijn de afgelopen worden nog steeds nieuwe besmettingen geconstateerd maar volgens de Thaise overheid gaat het allemaal om geïsoleerde gevallen. In 2017 werden 2 gevallen officieel bekend gemaakt van baby’s met Microcefalie. Voel je je toch onzeker dan kan je beter naar Indonesië, Laos of Cambodja gaan waar mindere nieuwe besmettingen waren.  Je merkt wel in o.a. de lokale media dat de overheid van deze landen erg nerveus is voor een uitbraak. Daardoor zijn ze ook erg terughoudend met het delen van informatie. Er worden extra acties ondernomen om de muggenpopulatie te verminderen.

Ben je op zoek naar alternatieve landen die wel echt azie zijn maar waar tot nu toe helemaal geen Zika is geconstateerd denk dan eens aan Sri Lanka, China of Taiwan.

Actuele informatie over zika en welke landen besmettingen zijn geconstateerd kon je op deze pagina vinden. Helaas is deze informatie inmiddels achterhaald want de laatste update is van 2018.

Kerstvakantie in Thailand
Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

21 reacties

 1. Hi Tivka & Marcel,

  Wat fijn dat jullie het nog zo updaten! Het is nl echt superlastig om concrete informatie te vinden over landen met Zika.
  Weten jullie echter hoe het met Mauritius zit? GGD en LCR geven op hun website aan dat er in dit land ziekten voorkomen die door muggen worden overgedragen zoals Zika, Denque en/of Chikungunya.
  Of hebben jullie misschien tips waar ik dit anders nog zou kunnen achterhalen?

  • Helaas voor Mauritius ben ik geen info over Zika tegen gekomen. Daardoor zou ik dus denken dat er geen Zika voorkomt of dat het om zulke geïsoleerde gevallen gaat dat er niet veel aandacht aan is gegeven.

 2. Goedendag, fijn om een artikel te lezen met meer informatie dan alleen maar:ga vooral niet uit voorzorg.
  Toch nog een vraag in de hoop dat u me daar een nog iets concreter antwoord op kan geven. Ik heb zojuist ontdekt zwanger te zijn en ga over een maand 3 weken rondreizen in yucatan. In uw artikel lees ik dat dit veilig is (wereldgezondheidsorganisatie raden heel mexico af) , maar wil toch graag weten of er plekken zijn die ik toch beter kan vermijden? Of kan ik echt met een gerust hart op vakantie gaan?
  Alvast bedankt voor uw reactie!

  • Nee sorry ik ben geen arts en ik ga je dan ook geen advies geven. Volgens mij is dit heel duidelijke een persoonlijke afweging die elke toekomstige ouder voor zichzelf moet maken.

 3. Vreugdenhil on

  Ik heb ook een vraag over yucatan. Wij gaan in maart 2019 daarheen en ik blijk nu zwanger te zijn. GGD raadt reizen nog steeds af, maar ik lees in uw artikel dat risico s gering zijn.
  Ik vind het heel lastig in te schatten waar ik nu goed aan doe en wil liever niet mijn reis annuleren

 4. Hi! Bedankt voor je mooie artikel over Zika. Weten jullie hoe het eigenlijk zit met Costa Rica? Ik heb er veel over gelezen en de ene keer komt het er positief uit en de andere keer negatief. Wij zijn er geweest van eind december 2018 tot 19 januari 2019.

  • Dit is zo recent daar is nog geen info over bekend. Jammer genoeg wordt het ook steeds lastiger actuele informatie te krijgen over bepaalde landen. Er is Zika in Costa Rica dat is zeker maar of het nu minder of meer is geworden weet ik niet zeker.

 5. Stefanie on

  Hi Marcel en Tivka,

  Is de informatie over yucatan nog steeds hetzelfde? Ik heb de GGD al gebeld en zij geven aan geen negatief reisadvies te hebben maar adviseren niet te gaan. En Als je wel gaat neem dan alle voorzorgmaatregelen goed in acht. Wij gaan in december 3,5 week door yucatan reizen en ik ben onlangs zwanger geworden.

  Groet, Stefanie

  • De datum van de laatste update staat in het artikel. Helaas is het onmogelijk voor mij om alles bij te houden. Maar als je Spaans spreekt dan kan je op de site van de Mexicaanse overheid vrij goede en up-to-date informatie vinden. Ik ben nu op reis en heb helaas geen directe link bij de hand.

 6. Wij hebben een reis geboekt naar Bali in jullie. We hebben net ontdekt dat ik 10 weken zwanger ben.

  Is het veilig om te gaan

 7. Hallo,

  Ik ben 10weken zwanger en heb een reis gepland om naar thailand te gaan. Ggd heeft een kaart gegeven waarop staat dat thailand cat 2 is voor de zykavirus. Wat raden jullie aan?

  • Beste Masha, ik ben geen arts maar ik adviseer je om daar informatie in te winnen. Welke periode van het jaar je gaat en welke gebieden van thailand kan zeker uitmaken.

 8. Weten jullie iets over Sri Lanka? Daar willen mijn man en ik georganiseerd op rondreis voor 2 weken en ik ben (3 maanden) zwanger. Is dit veilig of raden jullie dit af?

 9. Wij zijn 3 weken in thailand geweest en zijn in de avond ongeveer 3 x geprikt Door een mug. Wij hebben elke dag heel veel deet gebruikt en in de jungle onder een klamboe geslapen… ook.zijn we totaal niet ziek geweest ect.
  Wij willen heel graag een kindje en mijn planning Is om te stoppen met de pil een week nadat We thuis zijn….
  wat denken jullie? Kan dit gewoon?

  • Daar kan ik je niet in adviseren. Ik zou zeggen win advies in bij je huisarts en bepaal voor jezelf of je vrede hebt met wat klinkt als een heel erg klein risico.

 10. Hallo,

  Jullie geven aan dat de eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustasius niet besmet zijn. Echter op de site van RIVM staat dat deze eilanden wel besmet zijn. jullie site is niet up to date en geeft verkeerde informatie door.

  Voor de veiligheid van zwangere vrouwen/ ongeboren kindjes, is het belangrijk, als je zulke informatie deelt, dat dit ook bijgehouden wordt.

  Groetjes,

 11. Hi Marcel en Tivka,
  Bedankt voor de informatie, dat is nuttig.
  Wel een puntje, “Misschien moet je man wel op zakenreis..”
  En “wil jij de babymoon vakantie niet missen”

  Waarom zo traditioneel?
  Misschien moet ik wel op zakenreis en wil mijn man de babyboom vakantie niet missen..

   • Ik las een vrij recent artikel met nieuws dat zika nu ook meer voorkomt in yucatan. Heb je hier ook nog recentere informatie over?
    En waarom raad het rivm reizen naar mexico eigenlijk af voor zwangere vrouwen of stellen met zwangersschapswens? Terwijl het dus niet in geheel mexico voor komt, weet u dat?

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.