Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Naturama, tof natuurhistorisch museum in Svenborg

Naturama, tof natuurhistorisch museum in Svenborg

Ooit wel eens oog in oog gestaan met een elk? Of getest hoe vaak per minuut een bonte specht in een boom kan tikken? In Natuurhistorisch museum Naturama in Svendborg ontdek je het! Esmeralda en haar gezin gingen op expeditie in dit interactieve museum tijdens hun vakantie op Funen en keken hun ogen uit.

Naturama Svendborg

Naturama werd in 2005 geopend en was meteen een groot succes met meer dan 60.000 bezoekers per jaar. Het doet ons denken aan Naturalis in Leiden en we zijn dan ook niet verbaasd als we ontdekken dat de musea samenwerken.

Naturama Svendborg

Naturama is gelegen in het hart van Svendborg, een gezellig stadje op het Deense eiland Funen. Het museum is goed bereikbaar met de auto en er zijn voldoende gratis parkeermogelijkheden in de buurt. Daarnaast is Naturama gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, het ligt op slechts een korte loopafstand van het treinstation van Svendborg.

Op ontdekking in Natuurhistorisch Museum Naturama in Svendborg

Het gebouw van Naturama herkennen we al van een grote afstand. Er hangt zo’n grote spin aan de gevel dat de rillingen ons over de rug lopen, dat belooft wat voor wat we binnen gaan zien.

Naturama Svendborg

Bij binnenkomst stap je meteen de goedgevulde souvenirwinkel binnen, maar die bewaren we voor het eind. Bij de kassa worden we vriendelijk welkom geheten en krijgen we uitleg over het museum. Er zijn drie verdiepingen met alle drie een verschillend thema: water, land en lucht.

Naturama Svendborg

De medewerkster wijst ons ook op een speurtocht die we kunnen doen in het museum. Bij de ingang liggen papieren en potloden, maar de tekst blijkt alleen in het Deens te zijn. Dat blijkt op meer plekken in het museum het geval te zijn, bij een bezoek is het dus handig om een vertaalapp op je telefoon te installeren waarmee je de tekst kunt vertalen.

Thema Land in Natuurhistorisch museum Naturama

Het museum is gevestigd in een bijzonder gebouw. Aan de buitenkant lijkt het strak en vierkant, maar als je binnen bent, zie je dat het gebouwd is rond een cilinder. De verschillende verdiepingen zijn verbonden met loopbruggen en trappen.

Naturama Svendborg

We stappen de cilinder binnen op de middelste verdieping, met een grote collectie opgezette dieren die allemaal voorkomen in Scandinavië. Cas moet denken aan de film Night at the Museum die we pas gezien hebben en fantaseert dat alles in één keer tot leven komt. Dat lijkt me niet zo’n goed idee, met de roofdieren die we zien, maar een selfie met een bruine beer is natuurlijk wel cool.

Naturama Svendborg

Naturama heeft, naast de vaste thema’s, ook regelmatig tijdelijke exposities. De huidige expositie gaat over de natuur in je eigen tuin. Vooral heel indrukwekkend is de levensechte, enorme boom waar allerlei dieren in verstopt zitten. We staan er een minuut of 10 naar te kijken en ontdekken steeds meer, van muizen tot vogels en zelfs een vleermuis.

Naturama Svendborg

Op de middelste verdieping is ook een kleine speelhoek voor jonge kinderen te vinden, met een glijbaan, een tunnel om doorheen te kruipen en een verkleedkist vol dierenpakken. Dat moet natuurlijk toch even geprobeerd worden, want ook als je bijna 10 bent, is een glijbaan nog leuk en moet er nog even een foto gemaakt worden met een dino in een jeep.

Naturama Svendborg

Vogels spotten in thema Lucht

We lopen verder en komen terecht op de bovenste verdieping, waar alles draait om vogels. Dit is de afdeling waarmee het allemaal begonnen is in 1935, toen de Deen Harals Thomsen het museum oprichtte met een collectie opgezette vogels. Het museum heette toen nog Zoologisk Museum. Pas in 2005 werd de naam veranderd in Naturama, nadat het museum helemaal verbouwd was en zich meer ging richten op interactie en educatie.

Naturama Svendborg

De vogelcollectie is er nog steeds en wordt op een bijzondere manier tentoongesteld in glazen vitrines waar je doorheen kunt kijken en de verdieping onder je ziet.  Sinds een paar jaar zijn we best fanatieke ‘vogelaars’, dus dat valt in de smaak en we herkennen heel wat soorten. De indrukwekkendste zijn natuurlijk de oehoes en de zeearenden, wat een joekels!

Eén van onze favoriete vogels is de specht en dus is het leuk dat die extra aandacht krijgt. Wist je dat een specht wel 15 keer per seconde op een boom kan tikken? Bij het interactieve display kun je zelf een poging doen om dit met je vinger na te bootsen en dat wil Cas natuurlijk proberen. Hij komt in de verste verte niet in de buurt, maar leuk is het wel.

Naturama Svendborg

Het is één van de vele, eenvoudige, interactieve spelletjes en proefjes die je tegenkomt in Naturama. Dat, samen met de ruimte om af en toe ook even te spelen, zorgt ervoor dat dit museum leuk is voor alle leeftijden.

Naturama Svendborg

Via de afdeling waar je alles leert over eieren en er ook héél veel (meer dan 12.000) kunt bewonderen, lopen we weer naar beneden. Oh wacht, natuurlijk nog even een foto maken in het grote vogelnest! Wie is er nu uit een ei gekropen hier?

Naturama Svendborg

Duik onder water in Natuurhistorisch museum Naturama in Svendborg

Er rest ons nog één afdeling om te ontdekken en daarvoor moeten we naar de kelder van het museum. Door het blauwe licht en de koele temperatuur voelt het ook echt alsof we onder water gaan! We zien hoe Jan van Gent onder water duikt om een vis te vangen en verwonderen ons over de enorme grootte van het potvisskelet dat er tentoongesteld wordt. Verder zijn er zeehonden, dolfijnen en walvissen te zien.

Naturama Svendborg

Cas ontdekt al snel dat er niet alleen dieren die onder water leven te spotten zijn op deze verdieping. Wanneer hij nietsvermoedend door een gat kruipt, komt hij in een hol waar een levensechte ijsbeer ligt te slapen. Dat is even schrikken!

Naturama Svendborg

Activiteiten in Natuurhistorisch museum Naturama in Svendborg

Natuurhistorisch museum Naturama heeft een uitgebreid aanbod van activiteiten, met name in het weekend en de schoolvakanties. Er wordt omgeroepen wanneer en waar een activiteit start, maar ook dat gebeurt in het Deens. Het beste check je het schema van tevoren op de website.

Naturama Svendborg

Het is ons in ieder geval niet helemaal duidelijk wat wanneer gaat plaatsvinden en daardoor vissen we twee keer achter het net. Eén keer missen we de uitleg van een bioloog in het laboratorium en er is ook een optreden met spinnen en slangen van de rangers in het Ranger Center waar we nét te laat voor zijn.

Het mag de pret voor ons niet drukken, maar ik denk dat het wel de moeite waard is om er op te letten. Overigens zagen we de rangers wel regelmatig voorbijlopen in het museum en kun je altijd een vraag aan ze stellen.

Eten en drinken in Natuurhistorisch museum Naturama in Svendborg

Tussen al het ontdekken door nemen we een korte pauze in het café van het museum, wat heel toepasselijk Foderbrættet (voederplank) heet. Het café heeft een uitgebreide menukaart, met veel vegetarische gerechten en alles is biologisch.

Je vindt er dus geen friet of hamburgers op het menu, maar wel salades, omelet en broodjes en een snackplank die je zelf samen kunt stellen. Wij kiezen voor koffie met taart en Cas neemt een lokaal beroemd ijsje, gemaakt op het Funense eiland Skaro.

Alles smaakt heerlijk en de gerechten zien er ook goed uit, maar houd er rekening mee dat het behoorlijk prijzig is (voor twee kleine stukjes taart, twee cappuccino’s en een bakje ijs betaalden we bijna 25 euro). Gelukkig mag je ook hier, zoals op veel plekken in Denemarken, je eigen eten en drinken meenemen en opeten in het café of op het terras.

Tip: De Berenbrunch die iedere eerste zaterdagochtend van de maand in het café wordt georganiseerd, is wel goed betaalbaar. Voor nog geen 15 euro per volwassene (kinderen betalen de helft) kun je onbeperkt brunchen met hartige en zoete gerechten. Let op: dit moet je wel reserveren via de website.

Natuurhistorisch museum Naturama in Svendborg praktisch

Het Natuurhistorisch museum Naturama in Svendborg heeft wisselende openingstijden en is in januari de hele maand gesloten. In de schoolvakanties is het museum dagelijks geopend, daarbuiten is het soms op maandagen dicht. Omdat de openingstijden nogal variëren, raad ik je aan altijd de website te checken voordat je gaat.

Naturama Svendborg

Alleen volwassenen (vanaf 18 jaar) betalen entree bij Natuurhistorisch museum Naturama in Svendborg, voor hen kost het 24 euro om naar binnen te mogen (prijs mei 2024). Het is (nog) niet mogelijk online te reserveren, je kunt alleen terplekke aan de kassa tickets kopen. De medewerkster aan de kassa wist ons te vertellen dat er gewerkt wordt aan een online reserveringssysteem.

Bezoek je Natuurhistorisch museum Naturama in Svendborg met een baby of peuter, dan kun je gratis een buggy lenen in het museum. Ook vind je door het museum verspreid plekken om je kindje te verschonen en om borstvoeding te geven.

Natuurhistorisch museum Naturama in Svendborg: zeker doen!

Wij hadden een leuke en leerzame middag in Natuurhistorisch museum Naturama. Het museum is afwisselend, zit goed in elkaar en is prima te combineren met bijvoorbeeld een stadswandeling of het tegenovergelegen Welvaartsmuseum in Svendborg.

Zeker als je kinderen fan zijn van Naturalis in Leiden is dit een niet te missen uitstapje voor een halve dag als je op vakantie op Funen bent.

Esmeralda en haar gezin bezochten Naturama op uitnodiging van VisitFyn en Visit Denmark. Zoals je van ons gewend bent, schrijven we eerlijk over onze ervaringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top