Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Fårup Sommerland, pretpark met het grootste waterpark van Denemarken

Fårup Sommerland, pretpark met het grootste waterpark van Denemarken

Denk je aan Denemarken met kinderen, dan denk je natuurlijk direct aan Legoland. Maar er zijn nog meer leuke pretparken om te bezoeken met het gezin. Tijdens onze laatste vakantie in Noord-Jutland bezochten we Fårup Sommerland, een half uur boven Aalborg. Dit park bestaat uit twee delen: het pretpark met attracties, en het grootste waterpark van Denemarken met enkele verwarmde baden.

Bij binnenkomst is er nog enige onduidelijkheid, want we moeten betalen bij een hokje waar we het parkeerterrein op moeten rijden. Ik heb de wisselkoers niet helemaal in mijn hoofd zitten. Eenmaal geparkeerd pak ik mijn telefoon er nog maar even bij en besluit dan maar terug te rijden, want voor parkeren is het wel een flink bedrag. Gelukkig is het snel duidelijk: dit is een drive-in pretpark. Dus je staat niet in de rij, maar betaalt gewoon één keer bij het oprijden van het terrein en dat is zowel voor het park als voor het parkeren. Benieuwd naar de actuele entreeprijzen? Check dan de website van Fårup Sommerland.

Fårup Sommerland Waterpark Denemarken

Een waterpark in Denemarken? Denemarken heeft natuurlijk niet het klimaat van landen aan de Middellandse Zee en je kunt er makkelijker een overdekt subtropisch zwemparadijs vinden dan een openluchtwaterpark. Maar in Fårup Sommerland hebben ze deze wel. We zijn er eind augustus, toevallig op de laatste dag van het seizoen dat het watergedeelte open is. Het is buiten slechts 17 graden maar de zon schijnt wel flink, en omdat mijn dochter altijd superblij wordt van waterparken laten we alle attracties even liggen om direct hier naar toe te lopen.

Farup sommerland waterpark denemarken

In tegenstelling tot wat we gewend zijn bij de meeste pretparken betaal je niks extra voor het waterpark. We kleden om in de grote gezamenlijke kleedruimte (wel gescheiden voor mannen en vrouwen) en stoppen onze spullen in een kluisje. Ik ben blij dat ik voor mijn dochter haar neopreen pakje mee heb genomen want het is toch wel fris. Maar gelukkig hebben ze daar bij Fårup Sommerland een oplossing voor. Het grote golfslagbad is lekker verwarmd tot 27 graden. Ook het gedeelte voor kleine kindjes dat vastzit aan dit bad is verwarmd. Mevrouwtje is helemaal blij. Ze holt de golfen in. “Mama kom je ook?” en ze springt enthousiast over alle aanrollende golven.

Farup sommerland waterpark denemarken
Farup sommerland waterpark denemarken

Na een tijdje wil ik ook wel even verder kijken maar mijn dochter is nog lang niet uitgespeeld. Ik beloof haar dat er nog meer baden voor kinderen zijn. Er is inderdaad een echt leuk bad voor jongere kinderen met daarnaast een speeltuin. Ook is er een enorm speeltoestel waarbij emmers water op je hoofd vallen. Ik vraag me af waarom er geen spelende kinderen zijn, maar zodra ik in het water stap is dat duidelijk. Brrrr, dit is echt een plek voor een warme zomerdag.

Farup sommerland waterpark denemarken

Stoere tieners en groepjes jongens laten zich er echter niet van weerhouden de vele glijbanen van dit waterpark in Denemarken te gebruiken. Er is een toffe wildwaterbaan waar je met een bootje vanaf gaat en meerdere hoge glijbanen. Waaronder een vrije val glijbaan en een turbobol. Voor de meest stoere glijbanen geldt een minimumlengte van 130 cm. De buzzer gaat en wij rennen naar het golfslagbad voor nog een rondje springen. Daarna aankleden en de rest van het park in!

Farup sommerland waterpark denemarken
Farup sommerland waterpark denemarken

Fårup Sommerland pretpark Denemarken

Fårup Sommerland is een vrij groot pretpark en naast het watergedeelte is er nog veel meer te doen. Van tevoren had ik al even op de website gekeken en hier staan duidelijk de lengte-eisen vermeldt. Mijn dochter is meer dan één meter lang en dat is een prima lengte waarmee ze (vaak wel onder begeleiding) in de meeste van de zestig attracties mag.

Alleen de enkele adrenalineattracties, waar ze toch nog niet in had gedurfd, mag ze nog niet in. Maar ga je met oudere kinderen die dat juist zoeken, probeer dan bijvoorbeeld de enige achtbaan van Noord-Europa die zowel boven- als onderwater loopt, de Orkanen, of ga in de Hvirvelvinden (‘Wervelwind’), waar je op en neer wordt geworpen op een hoogte van 19 meter terwijl je ronddraait. Of ga in een van de wildste achtbanen in Denemarken, de Lynet (‘Bliksem’).

Farup sommerland pretpark
Farup sommerland pretpark

Voor ons zijn er verschillende andere achtbanen die misschien niet over de kop gaan maar net zo leuk zijn. Ook de wildwaterbaan is favoriet. Op verschillende plekken schiet er opeens een straal water omhoog en regent deze omlaag. Lachen natuurlijk als het bij de boot voor je gebeurt.  “Haha mama, je bent helemaal nat!”, en ik krijg een dikke plons over me heen tot grote hilariteit van dochterlief en de andere kindjes waarmee we in de boot zitten.

Tijd om wat te gaan eten. Er zijn verschillende plekken in het park waar dat kan en alle gebouwen zijn in die leuke Deense stijl gebouwd van houten chalets. Ik kan het niet laten een over-de-top Deens softijsje te nemen en in de tijd die het kost om die op te eten kan mevrouwtje spelen in een van de speeltuinen. Er zijn in het Fårup Sommerland pretpark meerdere grote speelterreinen, waaronder eentje met heel veel trampolines en een vulkaan om op te klimmen. Daarnaast zijn er diverse kleinere speeltuintjes en naar goed Scandinavisch gebruik staan er overal picknicktafels. Er is zelfs een gedeelte met half overdekte huisjes waar allemaal Webers staan. Neem je eigen barbecuebenodigdheden mee en maak ze hier klaar, hoe leuk is dat!

Farup sommerland pretpark
Farup sommerland pretpark

De allerkleinste kinderen hebben ook hun eigen speelland met onder andere een draaimolen en kookpotten. Is je kind kleiner dan 90 cm, dan zul je hier de meeste tijd doorbrengen. Hoewel ze de stoere attracties ook steeds leuker vindt, wil mevrouwtje ook nog wel een rondje maken in de vliegtuigjes en in de autootjes.

Fårup Sommerland
Fårup Sommerland

Maar het allerleukste van allemaal vindt ze de manege. Op de kaart had ik wel paarden zien staan maar ik dacht dat dit dan van die neppaarden zouden zijn waar je een rondje op kunt doen. Maar het zijn gewoon echte IJslandse pony’s waar je een ritje op kunt maken door een stukje bos! Met een grote glimlach komt ze aan en natuurlijk mag ze nog een rondje. Je kunt als ouder ook meelopen als je dat fijner vindt, maar er rijdt sowieso een medewerker mee.

Paardrijden farup sommerland
Paardrijden farup sommerland

Overnachten in Fårup Sommerland

Dan is het toch echt tijd om naar de uitgang te gaan. Wij zijn die ochtend vanuit Nederland naar Aalborg gevlogen en direct naar het park gereden omdat het de andere dagen dat wij in Noord-Jutland waren niet open was. Een halve dag is echt veel te weinig, want er is hier zoveel leuks te doen. Ik zou minimaal een dag uittrekken voor Fårup Sommerland, maar zijn jij en je gezin echte pretparkliefhebbers, dan kan je zelfs in het park overnachten. In een viersterrenhotel met 51 kamers waaronder een aantal familiekamers en leuke speelmogelijkheden voor kinderen. Je krijgt als hotelgast korting op je entree voor het Fårup Sommerland pretpark (eerste dag DKK 250 p.p. en elke volgende dag DKK 50 p.p.). Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid van dit hotel.

Fårup Sommerland
Fårup Sommerland

We bezochten Noord-Jutland in samenwerking met Visit Denmark die ons kaartje voor het park verzorgde. Zoals je van ons gewend bent delen we onze eigen ervaringen en mening. 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top