Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Bridgewalking Lillebaelt, spannende activiteit op Funen

Bridgewalking Lillebaelt, spannende activiteit op Funen

Met de wind in onze haren en ons hart in de keel klimmen we voorzichtig het laatste stukje langs de metalen trap naar boven. Dan zijn we er, bijna 60 meter boven het water, op de brug over de Kleine Belt in Denemarken! We vertellen je alles over ons avontuur met Bridgewalking Lillebælt in Middelfart in deze blog.

De geschiedenis van de Oude Kleine Beltbrug in Middelfart

De eerste Kleine Beltbrug, officieel bekend als de Oude Kleine Beltbrug, werd gebouwd tussen 1929 en 1935. De brug, die bijna 1200 meter lang is, werd ontworpen door de Deense ingenieur Anker Egelund en was bedoeld om het transport tussen Funen en Jutland makkelijker te maken.

Bridgewalking Lillebaelt

De Oude Kleine Beltbrug rust op vier pijlers, waarvan het onderste deel een caisson wordt genoemd. Meer dan 100 arbeiders werkten aan de caissons, die op het land werden gemaakt van beton. Vervolgens zijn de caissons in het water geplaatst en werd het bovenste deel gebouwd en werden de pijlers erop gestort.

De pijlers zijn 70 meter hoog, waarvan meer dan helft onder water staat. Toen de pijlers stonden, werd er een stalen beugel op geplaatst om de bovenkant op te kunnen bouwen. De stalen constructie is niet gelast, maar in elkaar geklonken met klinknagels en is 30 meter hoog. In 1935 werd de brug geopend voor auto’s en treinverkeer, er ligt een dubbele spoorlijn.

Bridgewalking Lillebaelt

Eind jaren ’60 werd duidelijk dat de Kleine Beltbrug te smal was geworden voor de hoeveelheid verkeer tussen Funen en Jutland. De Nieuwe Kleine Beltbrug werd gebouwd en in 1970 geopend. Tegenwoordig is de oude brug nog wel in gebruik voor treinen en regionaal verkeer. Sinds 2015 is het mogelijk om, net als in Sydney bij de Harbour Bridge, een wandeling over de brug te maken.

Bridgewalking Lillebaelt met kinderen: de voorbereiding

Eerlijk, toen we de uitnodiging kregen om tijdens onze vakantie naar Funen in Denemarken de Bridgewalking Lillebælt tour te doen, moest ik wel even slikken. Ik heb geen hoogtevrees, maar 60 meter boven het water leek me toch wel hoog en spannend. Cas en Sjoerd zien het echter meteen helemaal zitten, dus beloof ik ze plechtig dat ik ook mee naar boven ga.

Bridgewalking Lillebaelt

Onze wandeling op de Oude Kleine Beltbrug staat voor 16.00 uur in de middag gepland, maar je moet een half uur van tevoren aanwezig zijn. Na het inchecken bij het bezoekerscentrum mogen we al snel doorlopen voor de veiligheidsinstructie van onze gids van vandaag.

Bridgewalking Lillebaelt

We gaan naar boven met twee andere gezinnen en iedereen krijgt een overall aan over zijn of haar kleding. Ook krijgen we een oortje in waardoor we de gids kunnen horen praten. We hijsen onszelf in een harnas met veiligheidskabels eraan en testen het geluid. Ik voel wel wat kriebels in mijn buik, maar gelukkig is de gids heel geduldig en zorgt hij met een grapje ervoor dat de zenuwen verdwijnen.

Bridgewalking Lillebaelt

Je mag normaal gesproken geen telefoons of camera’s mee de brug opnemen, maar voor ons is er een uitzondering gemaakt. Er gaat een tweede gids mee, zodat we af en toe achter de groep kunnen blijven om foto’s te maken. En Sjoerd krijgt een extra harnas waar de camera aan vastgemaakt wordt.

Het beklimmen van de Kleine Beltbrug

Na de instructie en check van de uitrusting lopen we braaf achter de gids aan richting de brug. Mijn hartslag gaat nu toch wel wat omhoog en hoe dichter we bij de eerste pijler komen, hoe duidelijker het wordt dat de brug écht wel hoog is.

Bridgewalking Lillebaelt

Onderaan de pijler legt de gids nog één keer uit hoe het werkt met het veiligheidssysteem. Voor je naar boven gaat, schuif je de knoop aan het uiteinde van de kabel aan je harnas, in een soort rails. Die rails loopt over de hele brug en je blijft dus tijdens de hele wandeling daaraan vastzitten. Dat stelt me enigszins gerust, al wordt de hoogte van de brug er natuurlijk niet minder van.

Bridgewalking Lillebaelt

Cas babbelt ondertussen vrolijk door, die heeft geen last van zenuwen. Eén voor één klikken we onszelf vast en beklimmen we de eerste trap, de pijler op. Die is dertig meter hoog, ongeveer de helft van de bovenkant van de brug. Het is even wennen om aan de kabel te lopen, want die moet je bij iedere stap mee naar voren schuiven.

Eénmaal boven op de pijler lopen we eerst nog een stukje boven land, waarna we de klim maken naar de bovenkant van de brug en boven het water uitkomen. Tot mijn verbazing valt het reuze mee, natuurlijk is het hoog, maar ik had het me een stuk enger voorgesteld.

Bridgewalking Lillebaelt

Het uitzicht vanaf de brug is fenomenaal en het is zo helder dat we zo ver als mogelijk kunnen kijken. We zijn nog geen 10 meter op de brug als we in het water onder ons een familie bruinvissen spotten. Wat een bijzonder gezicht om ze zo te zien zwemmen van bovenaf!

Bridgewalking Lillebaelt

We lopen een kilometer en ondertussen horen we door ons oortje de verhalen van de gids over de geschiedenis van de brug. Hij kan goed vertellen, met grappige anekdotes en interessante feitjes. Af en toe moet hij zijn verhaal even onderbreken door het bulderen van een trein die onder ons over de brug raast. Cas haakt wel halverwege af en doet zijn oortje uit, hij kan niet alles volgen van de Engelse uitleg.

Bridgewalking Lillebaelt

In het midden van de brug gaan we nog een klein stukje verder omhoog, tot we echt op het hoogste punt staan met de wind in onze haren. Het is niet eng, in tegendeel, we vinden het alle drie supergaaf en we kunnen hier nog wel een uur blijven staan! Dat mag helaas niet en nadat de gids een foto heeft gemaakt van ons drieën, lopen we langs de andere kant van de brug terug naar de eerste pijler.

Bridgewalking Lillebaelt

Na iets meer dan een uur staan we weer beneden, met een grote glimlach, nog wat adrenaline in onze lijven en een echt Bridgewalk diploma voor Cas. Wat een geweldige ervaring was dit!

Bridgewalking Lillebælt in Middelfart: praktische informatie

Ook interesse in Bridgewalking Lillebælt met kinderen? Om de wandeling over de Kleine Beltbrug te mogen maken moet je minimaal 1.40 meter lang zijn en een goede conditie hebben. Uiteraard is het geen goed idee om naar boven te gaan als je hoogtevrees hebt.

Van 1 april tot en met 31 oktober is het op alle weekdagen mogelijk om de brug op te gaan. In de winter, van 1 november tot en met 31 maart is de bridgewalk alleen mogelijk in het weekend. De eerste wandeling start om 10.00 uur.

Bridgewalking Lillebaelt

Zeker in het hoogseizoen wordt het aangeraden te reserveren voor de bridgewalk. Tickets boek je via de website van Bridgewalking Lillebaelt, je kunt betalen met je creditcard. Let er bij het boeken op dat je kiest voor een tijdsslot met een Engelstalige gids.

De bridgewalk kostte in mei 2024 voor volwassenen 325 Deense kroon (zo’n 43 euro), kinderen betalen 265 kroon (ca. 35 euro), actuele prijzen staan op de website. In principe gaat de wandeling ook bij slecht weer door. Alleen wanneer het te hard waait, wordt het gecanceld en krijg je je geld terug.

Bridgewalking Lillebaelt

Iedereen die de wandeling doet, krijgt een overall aan over zijn of haar kleren, het is aan te raden om gemakkelijke kleding aan te trekken. Stevige schoenen, dus geen slippers of hakken, zijn verplicht.

Je mag geen losse items meenemen de brug op uit veiligheidsoverwegingen. Tijdens de wandeling kun je dus geen foto’s maken. De gids maakt op het hoogste punt wel een foto van je en die kun je later gratis downloaden op de website. Er zijn kluisjes in het ontvangstcentrum om je telefoon en portemonnee in op te bergen.

Wandelen in de buurt van Bridgewalking Lillebælt

Het bezoekerscentrum van Bridgewalking Lillebaelt ligt naast het informatiecentrum Hindsgavl Dyrehave, bij de ingang van het park. Wij combineren onze bridgewalk met een bezoek aan Hindsgavl Dyrehave, een natuurpark van 165 hectare groot op het schiereiland Hindsgavl.

Wandeling Hindsgavl Dyrehave

’s Ochtends gaan we hier wandelen door de bossen en langs het water om herten en vogels te spotten. We parkeren de auto aan de rand van het bos en ontdekken een kastje met gratis wandelkaarten. Die nemen we natuurlijk mee! We stippelen een route uit, langs de verschillende voederplekken voor de herten en de kust.

Wandeling Hindsgavl Dyrehave

De route staat niet zo goed aangegeven op de paaltjes en dus lopen we een stuk verkeerd. Dat is eigenlijk ook geen straf, want we komen op een prachtig hoog punt uit met uitzicht over het water. Het is wel flink klimmen en klauteren, wie had ook alweer gezegd dat Denemarken plat was?

Gelukkig hebben we de kaart bij ons en komen we snel weer ‘op het rechte pad’. Onderweg spotten we Vlaamse gaaien, kraaien en zelfs een zwarte specht. Hertjes zien we echter niet, hoe goed we ook zoeken.

Als we het bos uit komen snappen we waarom, want ze staan allemaal op de grote open vlakte aan de overkant van de weg. Daar ligt ook een wandelpad, dus steken we over en lopen we het laatste stukje tussen de herten door.

Bridgewalking Lillebaelt

In Hindsgavl Dyrehave leven twee verschillende soorten: damherten en edelherten, in totaal wel 250. De herten zijn niet tam en je mag ze niet voeren, maar ze lopen ook niet weg als je rustig voorbij wandelt.

De toegang tot het natuurpark is gratis en je vindt er wandelroutes van 1 tot 10 kilometer lang. De paden zijn niet overal toegankelijk met een buggy en een deel van de route is best stijl. Toiletten vind je bij het bezoekerscentrum, evenals een speeltuin, picknickbanken en een kleine tentoonstelling over de flora en fauna in het park.

Tip: je kunt hier niets te eten kopen, maar aan de weg naar het centrum zit een kiosk aan de de weg, genaamd Skovgrillen, waar ze heerlijke hamburgers, friet en Italiaans ijs hebben!

Bridgewalking Lillebaelt, een onvergelijke ervaring

Ben je op Funen, dan is dit wat ons betreft echt een activiteit die je moet boeken! We hadden een geweldige dag in het natuurpark met als (letterlijk) hoogtepunt de beklimming van de brug. Twijfel je of je het moet doen omdat je niet zo’n held bent, dan kan ik je met een gerust hart zeggen: het valt reuze mee en je wil het echt niet missen!

Esmeralda en haar gezin bezochten Hindsgavl Dyrehave en deden de bridgewalk bij Bridgewalking Lillebaelt op uitnodiging van VisitFyn en Visit Denmark. Zoals je van ons gewend bent, schrijven we eerlijk over onze ervaringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top