Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Voor het eerst op naturistenvakantie met kinderen, op Corsica

Voor het eerst op naturistenvakantie met kinderen, op Corsica

Overweeg je een naturistenvakantie, maar weet je eigenlijk niet of een naturistenvakantie met kinderen iets is voor jullie gezin? Aernout, Annemarieke en hun twee dochters gingen voor het eerst naar een naturistencamping. Voor het gemak wel in een fijne chalet. In dit blog vertellen ze over hun ervaringen bij Riva Bella Naturiste Thalasso & Spa Resort op Corsica.

Naturismevakantie

“Nee, geen zin in”, was mijn eerste reactie toen mijn vriendin voorstelde om op een naturismevakantie te gaan. Toch zat ik twee weken geleden met mijn blote billen op het strand van Corsica. En weet je, het gaf me nog een nieuwbakken gevoel van vrijheid ook.

Naturismevakantie

Ik zag nooit de voordelen in van naturisme. Ik had er geen behoefte aan om naakt rond te lopen en al helemaal niet om anderen naakt te zien. Maar nieuwe dingen ervaren, ook al zijn ze buiten je eigen comfortzone, doe ik wel graag. Dit, gecombineerd met het feit dat ik nog nooit op Corsica was geweest, deed me besluiten dit naakte avontuur aan te gaan.

Wat kun je verwachten van een naturisme vakantie met het gezin?

Hoe zouden de kinderen op ons en andermans naakt reageren? Trek ik, als ik terug in het huisje ben, mijn kleren dan weer aan? Is het personeel ook naakt? Voelt het ongemakkelijk om naakt rond te banjeren? Een greep uit de vragen die ik me vooraf maar bleef stellen.

Naturismevakantie

Ik had wel ervaringen gehoord van mensen uit mijn omgeving, maar het blijft toch ongrijpbaar totdat je het écht doet, en dat brengt wat (gezonde) spanning met zich mee. Uiteindelijk had ik besloten het over me heen te laten komen en mee te gaan in ‘de flow’ van het moment. 

Kleren uit en gaan

Naturisme werd ooit achter gesloten deuren beoefend door een kleine groep mensen. Mensen durfden hun omgeving niet te vertellen dat ze deze levensstijl aanhingen uit angst voor negatieve reacties en zelfs hun baan te verliezen. Deze tijd ligt nu achter ons en het voelt nu zeker niet als een taboe. Dit neemt niet weg dat daadwerkelijk naakt rondwandelen in de buitenlucht van je eigen dagelijkse norm afwijkt, en dus eng is.

Naturismevakantie

Na aankomst in ons huisje en alles uitgepakt te hebben, gingen ook de kleren uit en vertrokken we naar het strand. Tijdens de tocht naar het strand voelde ik me totaal niet bekeken en het naakt om me heen voelde snel heel gewoon.

Naturismevakantie

Aan het strand ging mijn lichaam op in het water, het zand, de zon en de natuur. Zo voelde ik me langzaamaan, op een ongrijpbare nieuwe manier, steeds iets vrijer. 

Naturismevakantie

Naakt zijn is eigen keuze

Ik hoorde: “Papa, waarom heb je geen kleren aan?” en “Papa, die meneer die rent, heeft alleen schoenen aan”. De kinderen valt alles op en het mooie is dat ze dat gewoon benoemen. Vanzelfsprekend zijn ze kleding gewend, maar aan hun naaktheid wennen ze erg snel en ze accepteren het gewoon van ons en van de mensen om ons heen.

Naturismevakantie

We gaven ze zelf de keuze, waardoor ze soms wel ‘gewoon’ gekleed op pad gingen. En dat gold ook voor mij.  Dat is ook het fijne aan naturisme, je kunt zelf kiezen. Niemand kijkt je raar aan als je wel gekleed bent. 

Dicht bij je gevoel blijven

Naakt naar het strand, zwemmen, kajakken, suppen en vooral naakt buiten douchen, voelt al heel snel normaal en fijn. Toch koos ik er zelf voor om tijdens de avondwandeling of ochtendwandeling naar de bakker wel een broek aan te doen. Daar waren we als gezin verdeeld in. Mijn vriendin en jongste dochter van 2 waren vrij vaak naakt, ook thuis.

Naturismevakantie

Waar ik en mijn oudste dochter van 4 thuis en op pad en thuis het fijner vonden in een broek. Zo bleven we alle vier dichtbij ons gevoel en dat kon dus ook gewoon. Door deze keuzevrijheid is ook de ongemakkelijkheid snel weg. Alles voelt al snel helemaal normaal, zowel je eigen naaktheid, de naaktheid om je heen, en de keuze om je wel aan te kleden.

Naturisme is meer dan naakt zijn

Riva Bella op Corsica bestaat al sinds 1965 en ontwikkelde zich in de jaren ’70 tot een plek voor naturisme. Niet zozeer uit eigen beweging, maar door de bezoekers die het aantrok. Het vakantiepark ligt namelijk vrij afgelegen en volledig omgeven door natuur. Natuur is een belangrijk onderdeel van naturisme.

Naturismevakantie

Je één voelen met de omgeving en deze met het respect behandelen dat het verdient. Dit merkte ik ook hier. Het is muisstil na 22.00 uur ’s avonds. Ook al is het een vrij groot park en waren we er midden in het hoogseizoen, het voelt enorm rustig en kalm. Zo geeft deze bijzondere plek een gevoel van verbondenheid met je medemens én nog meer met de natuur.

Genoeg te doen bij Riva Bella op Corsica

Buiten het feit dat het fascinerend is voor een jong kind om iemand naakt te zien hardlopen of fietsen, is er meer dan genoeg vermaak te vinden voor de kleintjes. Het strand blijkt zeer geschikt voor onze kinderen, de zee is erg kalm en loopt langzaam af. Ideaal om in te zwemmen en te spelen.

Naturismevakantie

Er staan bedjes en parasols op het strand die door gasten van het park gewoon gebruikt kunnen worden, er zijn er altijd genoeg beschikbaar. Ook kajaks en sups zijn te gebruiken.

Naturismevakantie

Op het park is er ook een Kids Club. Van 9.00 tot 17.30 uur (met een lange siësta tussendoor) kunnen kinderen vanaf 4 jaar terecht. Er worden activiteiten georganiseerd, zoals schminken, circusspellen, schat zoeken en boogschieten. Er is een prima speeltuin en een lamakamp, waar wij elke avond naartoe struinden om de lama’s wat blaadjes te voeren.

Naturismevakantie

Het restaurant heeft mooi uitzicht aan zee en iedereen is hier gekleed. Op het menu staan onder andere mosselen, foie gras, gamba’s en geitenkaas salade. De kwaliteit van het eten is prima. De meeste avonden is er ook muziek: Franse chansons, een jazz duo en een dj van relaxte strandmuziek passeerden bij ons de revue. Wij zaten zelf vrij dichtbij het restaurant, we konden dan ook een avond met de babyfoon aan samen uit eten. Dat was een onverwacht cadeautje. 

Naturismevakantie

Het park is verdeeld over bungalows (waarvan veel aan het strand!) van verscheidene formaten en een campinggedeelte met veel schaduw en privacy. Er zijn vele activiteiten te ondernemen, zoals boogschutten, fitness, aquajoggen en yoga. Aan het strand staat een sauna waar je elke dag even in kunt duiken. 

Naturismevakantie

Het park ligt aan de oostkust van Corsica, een uur ten zuiden van Bastia en een uur ten noorden van Porto-Vecchio en is vrij afgelegen. Mocht er behoefte zijn om van het park af te gaan, dan is er ook in de omgeving genoeg te zien, zeker als je van natuurschoon houdt. Corsica staat bekend om haar wandelroutes en die zijn er in overvloed. Ook watervallen en natuurlijke zwembaden zijn te bezoeken. Het bergwater is heerlijk koud en kan een welkome verkoeling zijn.

Riva Bella is een van de campings die aangesloten zijn bij France 4 Naturisme. De naturistencampings van France 4 Naturisme zijn kindvriendelijk en allemaal voorzien van zwemmogelijkheden zoals een strand of zwembad en kinderclubs. Bovendien hebben ze een hoge standaard en staat juist een verblijf in de natuur centraal. Ben je geen echte kampeerder, dan kun je ook verblijven in bijvoorbeeld een chalet, lodgetent of in een bungalow. Bekijk de website van France 4 Naturisme voor het volledige aanbod.

Naturismevakantie

De uitschieter: Spa Thalasso

Onderdeel van Riva Bella is de Spa Thalasso. Ik koos voor de remineralisering behandeling. Bijzonder aan deze behandeling is dat het zeewater, en haar mineralen, een belangrijke rol spelen. Het zeewater wordt tot 32 graden verwarmd waardoor de mineralen zichtbaar worden en gaan werken. Het water wordt gebruikt voor helende hydramassages – in een zeewatercircuit en hydromassagebad.

Naturismevakantie

Na deze zeewatermassages volgde een hamam behandeling. Na een sessie in het stoom werd ik uitvoerig gescrubd en met een menthol substantie ingesmeerd, hierdoor koelde mijn lichaam zich tot in elke porie. Ik zat in een hete haman vol stoom, maar toch voelde mijn lichaam helemaal koel aan. Na een salinea catinasonic sessie, waarbij door middel van het inademen van verscheidene oliën mijn luchtwegen werden gereinigd, werd de behandeling afgesloten met een zeer ontspannende energetische massage. Puur genot.

Naturismevakantie

Positief zelfbeeld na onze naturisme vakantie

Na afloop en met kleren aan is het tijd voor reflectie van een naturisme vakantie met kinderen. Zou ik weer een naturisme vakantie doen? Ik ben erg blij en toch ook wel trots dat ik het naturisme heb aangedurfd. Het is vooral een goed gevoel dat ik er niet, zoals voorheen, direct negatief tegenover sta. Ik zou het zonder twijfel weer doen.

Naturismevakantie

Het type mensen dat naturisme beleeft, is me erg bevallen en ook het naakt zijn in de natuur en je daar één mee voelen, is een verrijkende ervaring geweest. Het is niet zo dat ik nu niets anders meer zou willen, ik zou stellen dat de locatie inclusief natuur leidend is en als het dan een naturistische plek is, is dat helemaal prima.

Naturismevakantie

Als gezin en met je kinderen is het ook fijn om ‘normaal’ te kunnen doen over naakt. Mijn kinderen zullen genoeg preutsheid, schaamte en druk over uiterlijk ervaren in de toekomst. Om deze reden vind ik het een mooi streven om bij te dragen aan het normaal vinden van een naakt menselijk lichaam en, ik hoop het van harte, aan een positief zelf- en lichaamsbeeld.

We waren op Corsica op uitnodiging van France4Naturisme. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met volledige redactionele vrijheid.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top