Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Ontdek de Opaalkust met kinderen

Ontdek de Opaalkust met kinderen

De steeds veranderende kleur van de kust maakt duidelijk dat je Noord-Frankrijk binnen rijdt. De pittoreske kustroute is rustig en elke bocht verrast ons met een vergezicht op zee. Tijdens een stop zien we boten af- en aanvaren en ervaren we een gevoel van ruimte en rust. Wat is het hier mooi! In dit blog vertel ik je graag meer over een vakantie naar de Opaalkust met kinderen en hoop ik je te kunnen overtuigen van de charme van deze regio.

De Opaalkust is de kustregio in het uiterste noorden van Frankrijk. Het start in Calais en eindigt bij Berck-sur-Mer. De weg D3690 verbindt dit gebied en geeft je een prachtig uitzicht over de kust en de kapen. Blogger Esmeralda bezocht al eerder Duinkerke en Bray-Dunes. Bij helder weer kun je Engeland zien liggen! Vanuit Utrecht rijd je in zo’n 3,5 uur naar de Franse kust. Het toeristische seizoen start eind maart, maar wij kozen ervoor om juist daarvoor al de regio te bezoeken. Verwacht dan slaperige dorpjes en lege stranden. We vonden de opaalkust zo leuk dat we twee jaar later weer terug gingen, nu wel in de zomer.

Opaalkust met kinderen

De opaalkust met kinderen

Het kustgebied is best groot en er is zoveel te doen! Een logische keus is om de brede zandstranden en de visserdorpjes te gaan bezoeken, maar in dit blog geef ik je óók graag tips voor culturele uitstapjes met kinderen aan de Opaalkust.

Calais met kinderen

Beklim het belfort van Calais

Toen de steden Calais en Saint-Pierrre zich verenigden, is in 1922 het stadhuis (belfort) gebouwd. Het prachtige gebouw doet nog steeds dienst als gemeentekantoor, maar de 75 meter hoge toren is ook te beklimmen!

150 traptreden of een lift leiden je naar een panoramisch uitzicht vanwaar je de stad kunt bezichtigen. Bij helder weer kun je zelfs de witte krijtrotsen van Engeland zien liggen! En natuurlijk zie je ook de veerboten af en aan naar Engeland varen.

calais met kinderen

Voor de beklimming meld je je bij de toeristische balie in het gemeentehuis, waar je aan een lokale gids wordt gekoppeld (je kunt de toren niet zelfstandig beklimmen). Er kunnen maximaal 18 personen per gids mee en je kunt niet reserveren. Navraag ter plekke leert echter dat de groepen nooit vol zitten en dat je direct bij aanmelden naar boven kunt. Ook leuk: na de beklimming kun je in de lobby kijken naar een 3D-film met informatie over de regio én buiten het stadhuis staat het monument van de Burgers van Calais van Rodin.

calais met kinderen
calais met kinderen

Bezoek het moderne Musee de la dentelle et de la mode

Calais staat bekend om haar kantindustrie. Logisch dat er daarom een museum aan gewijd is. Verwacht in ‘Musee de la dentelle et de la mode’ geen saaie kanten gordijnen, maar een zeer moderne expositie over de ambacht en de betekenis ervan voor de stad (met Nederlandstalige tekstborden). Onze zoon was vooral onder de indruk van de demonstratie met de enorme machines (die ze elk uur laten draaien), wat een lawaai!

Musee de la dentelle et de la mode

Voor kinderen zijn er een hoop leuke activiteiten. Naast een atelier zijn er interactieve spellen waarbij je bijvoorbeeld je eigen gezicht kunt projecteren in een ouderwets kostuum.

Ook de enorme maquette maakte veel indruk op ons! Zeker de moeite waard om dit museum (wat zich bevindt in een voormalige 19e-eeuwse kantfabriek) te bezoeken wanneer je in Calais bent. Het museumcafé (met zeer vriendelijke personeel) heeft trouwens een kleine kaart met croque-monsieurs, salades en andere lekkernijen.

Musee de la dentelle et de la mode
Musee de la dentelle et de la mode

Boulogne-sur-Mer met kinderen

Verwonder je bij Nausicaa, het grootste aquarium van Europa

Sinds de uitbreiding in 2018 is Nausicaa het grootste aquarium van Europa. Er zijn zo’n 36.000 zee-, land en zoetwaterdieren te bezichtigen en het centrum kent drie grote expositieruimten. Het grootste bassin bevat 10.000 m3 water en kost maar liefst 6 weken om te vullen. Nausicaa is groooot!

De inrichting van Nausicaa is heel tof. Verwacht veel schermen, bijzondere projecties en natuurlijk heel veel aquaria. Spectaculair zijn de 18 meter lange tunnel en het grote bassin waarbij je maar liefst 22.000 dieren kunt ontdekken! Onze zoon bleef maar ‘oooooh’ zeggen bij het zien van de hamerhaai, scholen vis en een heuse mantra-rog (die maar liefst 8 meter lang kan worden)! Wow!

In Nausicaa is niet alleen ruimte voor vissen, maar er zijn ook reptielen te zien zoals slangen, kikkers, hagedissen en kameleons. De brilkaaimannen hebben zelfs een eigen ruimte genaamd het ‘overstroomde bos’. Onze zoon is bijzonder gefascineerd door deze soort krokodillen, die zich tijdens ons bezoek helemaal niet verroerd hebben (wat het nog spannender maakte).

opaalkust nauticaa

Educatie staat bij Nausicaa hoog in het vaandel. Sowieso zijn de exposities bijzonder goed ingericht, maar er zijn voor alle leeftijden van kinderen ook interactieve spellen. Stap bijvoorbeeld aan boord van de Thalassa (een Frans oceaanschip) en leer alle aspecten van het werk van onderzoekers aan boord kennen.

Nausicaa aquarium opaalkust

In het aanraakbassin kun je aanhalige roggen aaien, net zoals tarbotten en enkele andere vissen. Vergeet niet in de haaienkooi te stappen waardoor je middels een projectie oog in oog staat met een witte haai! Zelfs de lift is interactief gemaakt d.m.v. een film die alleen start als je beweegt. Nausicaa staat bol van de techniek. Ik kan er maar niet over uit hoe alles is vormgegeven. Alles klopt qua sfeer, projectie, kleur en geluid. Zelden heb ik zo’n passend geheel gezien.

Een bezoek aan Nausicaa hoort absoluut in je reisschema wanneer je naar de Opaalkust gaat met kinderen. Lees hier alles over Nausicaa.

opaalkust nauticaa

Ga op schattenjacht in de crypte van Boulogne-sur-Mer

Een van de grootste verrassingen van ons bezoek aan de Opaalkust was het bezoek aan de crypte. Deze crypte bevindt zich onder de Basiliek van de Notre-Dame en bestaat uit een doolhof van ondergrondse gangen (zo’n 1.400 m2 wat het één van de grootste crypten in Frankrijk maakt!).

opaalkust met kinderen boulogne sur mer

Je ziet heel duidelijk dat ze de vorm en de fundamenten van de kerk erboven volgen. Onderweg kom je maar liefst 150 muurschilderingen (die bijzonder mooi zijn gerestaureerd) tegen die de geschiedenis van het Christendom beschrijven.

De huidige crypte is gebouwd in de 19e eeuw, maar is weer gebaseerd op een veel oudere Romeinse crypte. Leuk om met kinderen doorheen te dwalen en op zoek te gaan naar de kunstschat! Wat ons betreft een hoogtepunt van Boulogne-sur-Mer.

Natuurlijk mag je dan de Basiliek Notre-Dame niet overslaan. Deze is gratis te bezoeken en heeft o.a. een enorme koepel van 80 meter hoog (geïnspireerd op de St. Paul in Londen).

crypte van Boulogne-sur-Mer
crypte van Boulogne-sur-Mer

Bijzondere collectie in het Kasteelmuseum

Boulogne-sur-Mer is een eeuwenoude stad, wat je in het huidige straatbeeld bijvoorbeeld terugziet aan het 13e-eeuwse kasteel midden in het centrum. Het imposante kasteel is gebouwd op de oude Romeinse vestingmuur en herbergt tegenwoordig het stadsmuseum.

De basis van hun uiteenlopende en imponerende collectie wordt gevormd door het voormalige rariteitenkabinet van lokale burggraaf Isidore Leroy de Barde. Verwacht een echte Egyptische mummie, Oud-Griekse vazen, ceremoniële maskers, schilderkunst uit de 15e tot 17e eeuw en beelden van onder meer Rodin.

Onze zoon was nog te jong voor het museum (alhoewel wij onze ogen uitkeken!), maar hij vond op zijn beurt het souterrain, waar je via een ondergronds circuit de oude verdedigingswerken kon ontdekken, weer fantastisch.

kasteelmuseum boulogne sur mer
kasteelmuseum boulogne sur mer

Etaples-sur-Mer met kinderen

Leer meer over de wereld van de zeevisserij

Aangenaam verrast waren wij na ons bezoek aan het museum genaamd Marais in het dorpje Etaples-sur-Mer. Dit kleine museum leert je alles over de lokale zeevisserij.

etaples marais

Natuurlijk zijn er aquaria waar je vissen (en haaien!) kunt zien en roggen kunt aaien (wij hadden zelfs ontzettend mazzel omdat we de zeepaardjes eten mochten geven!), maar er zijn zoveel leuke interactieve spellen!

Sta aan het roer op een vissersboot, leer scheepsknopen maken in de touwen, doe een leuke quiz en bestuur een interactieve boot. En natuurlijk wordt er in dit museum ook aandacht gegeven aan de duurzame visvangst door uit te leggen welke natuurgebieden zich in zee bevinden.

Leuk detail: in de zomermaanden kun je samen met lokale vissers een bezoek brengen aan de visstalletjes aan de overkant (incl. proeverij)! Wij vonden het museum écht de moeite waard om te bezoeken. Tip: naast het museum is een klein parkje met leuke speeltoestellen, een mooie plek voor een picknick!

etaples marais
etaples marais

Stilte op de militaire begraafplaats

De Opaalkust (en de rest van Noord-Frankrijk) zijn door de Eerste Wereldoorlog zeer getekend. Er zijn meerdere routes die musea, monumenten en begraafplaatsen aandoen. Wij hebben de militaire begraafplaats van Etaples bezocht.

Hier vind je meer dan 11.500 graven, zeer indrukwekkend. De locatie is de plek waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een ziekenhuis was gevestigd.

Opaalkust

Combineer je bezoek aan Chateau d’Hardelot met een wandeling

Het kasteel van Hardelot wordt genoemd als één van de highlights van de Opaalkust. Het kasteel is inderdaad prachtig gerestaureerd. Voor onze smaak bleek het kasteel van binnen echter iets te statig qua pracht en praal.

Zodoende genoten wij vooral van het uitzichtpunt, de binnenplaats en de omliggende kasteeltuinen. Deze zijn allen gratis toegankelijk.

Chateau d’Hardelot
Chateau d’Hardelot

Je bezoek aan dit kasteel is ideaal te combineren met een wandeling, aangezien dit het startpunt is van diverse natuurwandelingen. Met jonge kinderen zijn bijvoorbeeld een route van 2 kilometer (Sentier du Mareis) en een route van 3,2 kilometer (Grand Bouche) mooi én te behappen. Je loopt langs een meer en onderweg kom je diverse uitkijkpunten tegen.

Chateau d’Hardelot

Montreuil-sur-Mer

Montreuil-sur-Mer is zonder twijfel één van de mooiste plaatsen aan de Franse Opaalkust. Het prachtige stadje is een wirwar van kleine straatjes met oude huizen, opgefleurd met gekleurde luiken en bloemen. Het is geconcentreerd rondom een oude citadel en de historische stadsmuren zijn in het hele dorp nog zichtbaar. 

Abdij van Neuville

De ligging in het binnenland maar niet ver van de kust is bovendien ook ideaal voor het ondernemen van uitstapjes. Badplaats Le Touquet en pretpark Bagatelle  liggen op slechts twintig minuten rijden. Lees ook ons uitgebreide blog over Montreuil-sur-Mer.

opaalkust glijbaan

Uitwaaien en wandelen bij Cap Gris Nez en Cap Blanc Nez

Je kunt natuurlijk niet aan de Opaalkust zijn geweest zonder een bezoek te brengen aan de twee kapen. Vanaf hier kun je bij helder weer de witte krijtrotsen van Engeland zien liggen, terwijl achter je het oneindige groene achterland glooit.

Vooral bij het natuurgebied Cap Griz Nez hebben wij ons uren vermaakt. Eerst door het maken van wandelingen naar de uitzicht-plateaus (waaronder één met uitzicht op een Middeleeuws fort), daarna door een wandeling op het strand te maken.

Onze zoon vond vooral het stampen in het achtergebleven zeewater op de rotsen een fantastisch avontuur! Een schone set kleding meenemen bleek geen overbodige luxe.

Cap Blanc Nez

Ook Cap Blanc Nez biedt een uitzichtplateau én is een perfecte start voor diverse wandelingen in de omgeving.

Tip: er is ook een leuk bezoekerscentrum over dit gebied waarin je informatie kan krijgen over (kindvriendelijke) wandelingen, maar ook alvast kunt ervaren wat je onderweg kunt tegenkomen. Het bezoekerscentrum bevindt zich direct aan de weg D 3690, vlak voor Cap Gris Nez. Meer tips op de website van la Maison des Deux Caps.

Cap Blanc Nez

De website van Pas de Calais Toerisme biedt een overzicht van diverse wandelingen langs de Opaalkust. Ook de wandelkaarten zijn hier gratis te downloaden inclusief Nederlandse beschrijvingen.

Attractiepark Dennlys Parc

Vanaf het centraal gelegen Montreuil-sur-mer, rijd je in zo’n 30 minuten naar Dennlys Parc in het stadje Dennebrœucq. Dit leuke attractiepark is groot genoeg om je er een complete dag te vermaken. Tijdens ons bezoek in het midden van de zomervakantie was het er rustig. Bij veel attracties stond helemaal geen rij, bij enkele moesten we hooguit een kwartier wachten.

Opaalkust met kinderen

Bij elke attractie staat een meetlat waarop staat aangegeven vanaf welke lengte een kind de attractie zelfstandig; onder begeleiding; of helemaal niet mag betreden. Onze vijfjarige zoon (120 cm) mocht vrijwel overal in, enkel voor de achtbaan met loopings en andere soortgelijke attracties van dit kaliber was hij te klein.

Opaalkust met kinderen
Opaalkust met kinderen

In de ochtend kozen wij vooral voor attracties die onze zoon zelfstandig mocht betreden; denk aan helikopters die je zelf op-en-neer kunt bewegen, paardjes en tractoren op een rails, springende kikkers en de draaimolen (die uit twee verdiepingen bestaat!).

In de middag streden we in de achtbaan om het snelste karretje, vlogen we met motoren door de lucht en draaiden we ons duizelig in de spectaculaire wildwaterbaan. Favoriet van onze kleuter was het waterbootje waarbij je met een waterpistool elkaar kunt natspuiten, houdt hiervoor droge kleren paraat.

Het park beschikt over voldoende picknickplaatsen en restaurants om je eigen lunch en/of ter plekke gekochte lekkernijen (zoals ijs en wafels) te nuttigen.

Opaalkust met kinderen

Herinneringsmuseum La Coupole

In het noorden van Frankrijk hebben in de Tweede Wereldoorlog veel belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden. Ondanks de jonge leeftijd van onze zoon, slaan wij locaties die verhalen van deze geschiedenis niet direct over.

La Coupole (‘de koepel’) is een indrukwekkend onderaards complex in een berg, gebouwd door krijgsgevangenen van de nazi’s. Het enorme bouwwerk dat doet denken aan een James Bond-film had als doel V2-raketten te lanceren, onder meer op Engeland. Na de oorlog is het in de vergetelheid geraakt, inmiddels is het gerenoveerd en is er een museum gevestigd.

Bij de receptie ontvang je een audiogids in het Nederlands en leer je alles over de bouw van raketten en over deze bijzondere locatie.

Herinneringsmuseum La Coupole
Herinneringsmuseum La Coupole

Een aantal exposities worden afgeraden om te bezoeken met jonge kinderen. Bij de kassa krijg je hier duidelijke informatie over en wordt op de plattegrond getoond waar die zich bevinden. Er wordt gewerkt met een slimme route waardoor je deze exposities eenvoudig kunt overslaan zonder de oorspronkelijke route te verlaten.

Naast La Coupole bevindt zich het 3D-planetarium. Elke dag zijn er meerdere voorstellingen te bezoeken, bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog, maar er wordt ook dagelijks een kinderfilm vertoond. Wij bezochten de voorstelling ‘Lucia en het geheim van vallende sterren’.

Onze vijfjarige zoon kon de film globaal volgen, de stemmen waren namelijk in het Frans. Er is eventueel een Engelstalige audioguide te leen. Voorafgaand aan de film krijgen bezoekers een uitgebreide (Franstalige) uitleg over het sterrenstelsel en worden de planeten van dichtbij bekeken.

Herinneringsmuseum La Coupole

Bezoek de Wellington Tunnels, 20 meter onder de grond

De stad Arras is tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna volledig platgelegd door artilleriebeschietingen. Door het bezoeken van de Wellington Tunnels en het bijbehorende museum leer je meer over deze bizarre tijden.

Deze oude mijntunnels zijn tijdens WO1 in het geheim verder uitgebreid door de Britten en Nieuw-Zeelanders en vormen nu een gangenstelsel van maar liefst 19 kilometer. Zo hoopten ze de Duitsers te verslaan tijdens een verrassingsaanval met 24.000 soldaten.

Wellington Tunnels

Soms groeven de soldaten slechts 10 meter naast de vijand! Tijdens de voorbereidingen op de geheime aanval, leefden de tienduizenden soldaten acht dagen lang in de donkere tunnels.

Je ziet hier dan ook nog de sporen van o.a. de keukens, de slaapverblijven en de waterputten. Ook tref je sporen aan uit de Tweede Wereldoorlog, toen de tunnels werden gebruikt als schuilkelder voor de burgerbevolking.

Wellington Tunnels

De indrukwekkende tunnels zijn alleen te bezoeken onder leiding van een gids. Het team van jonge en kundige gidsen biedt meerdere keren per dag groepsrondleidingen aan. De rondleiding duurt ongeveer een uur en is goed te doen met kinderen. Ondanks het beladen onderwerp heeft dit bezoek erg veel indruk bij iedereen uit ons gezin achter gelaten.

Wellington Tunnels

Kindvriendelijke accommodatie aan de Opaalkust

Appartement

Wij verbleven tijdens ons bezoek aan de Opaalkust in het kindvriendelijke Villa Opale, gelegen in het dorpje Ambleuteuse. Het meest bijzondere aan het appartement is het uitzicht vanaf de derde etage: zowel op het bijzondere 17e-eeuwse Fort Vauban als op het strand. Je ziet het eb en vloed worden vanuit de woonkamer én de slaapkamer, wow wat gaaf zeg!

Het appartement is van alle gemakken voorzien en beschikt over een grote keuken incl. alle gewenste apparatuur. Naast een ouderslaapkamer is er ook een ingebouwde zolder die ruimte biedt aan twee bedden (met ramen naar de woonkamer). Het lichte en schone appartement bood ons dé ideale uitvalbasis voor ons bezoek aan de Opaalkust met kinderen. Reserveren kan o.a. via deze website.

Dormio Resort Berck-sur-Mer

Een andere goede optie in deze regio is het Dormio Resort Berck-sur-Mer. Een uur ten zuiden van Calais aan het strand. Je kan hier kiezen voor verschillende type woningen voor 4 tot 10 personen. In de zomervakantie is er entertainment van de Mio Kidsclub. Verder kan je hier fietsen huren en E-choppers huren. Ook in het dorpje zelf is nog genoeg te doen zoals karten en op zeehondensafari. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Dormio_Resort_Berck-Sur-Mer_Villa_Ardeche_Bedroom_006
Dormio_Resort_Berck-Sur-Mer_Villa_Ardeche_Bedroom_006

Kindvriendelijke restaurants aan de Opaalkust

In elk dorpje aan de Franse Opaalkust vind je een keur aan restaurants. Wij hadden dan ook geen enkele moeite om leuke kindvriendelijke restaurants te selecteren. De Franse bevolking neemt zelf namelijk óók graag hun kinderen mee, vooral in het weekend.

restaurants aan de Opaalkust

Houd er rekening mee dat de restaurants in Frankrijk vaak pas om 19.00 uur open gaan. De enkele gelegenheden die wél om 18.00 uur al open zijn, serveerden de maaltijd bij ons ook pas vanaf 19.00 uur. In Frankrijk is het namelijk gebruikelijker om te starten met een aperitief (drankje) voorafgaand aan de maaltijd.

Met kinderen niet altijd even praktisch, geef in dat geval dan vooral aan dat je direct wenst te eten. Wij kozen daarom vaak voor een warme lunch en aten ’s avonds een makkelijke broodmaaltijd.

Verse vis bij Planète Ocean

Een etentje bij een visrestaurant mag natuurlijk niet ontbreken bij je bezoek aan de Opaalkust. Wij kozen daarom voor Planète Ocean, direct gelegen aan de haven van Etaples.

Het restaurant bevindt zich op de eerste verdieping waardoor je een panoramisch uitzicht hebt op de haven én het vliegveldje, tof! Wij bezochten het restaurant op een zaterdagmiddag en het zat gezellig vol met lokale families die met hun kinderen aan het lunchen waren.

Planète Ocean serveert dagverse vis die ’s ochtends door de lokale vissers wordt aangevoerd (beneden bij het restaurant is ’s ochtends ook een vismarkt!). En die versheid kun je proeven; wij genoten volop van alle gerechten!

Fort des Capes in Ambleuteuse

Onze zoon is een slechte viseter, daarom kozen wij ook een keer voor een bezoek aan een kleinschalig restaurantje wat zowel vis als andere gerechten serveert. Bij Fort des Capes werden we zeer vriendelijk ontvangen en onze zoon werd bijzonder welkom geheten.

Binnen no-time stond er pizza én een heerlijke vis op tafel! Verlaat het restaurant niet zonder een dessert te bestellen, want ze hebben hier vele soorten crêpes. En die moet je natuurlijk geprobeerd hebben als je op vakantie in Frankrijk bent!

Duurzaam eten bij Green Bistro

Wil je de Franse keuken proeven, maar dan met een duurzaam en moderner karakter? Dan moet je absoluut naar Green Bistro. Dit restaurantje heeft slechts enkele tafeltjes (reserveren aanbevolen!) en een kleine selectie gerechten.

Alle gerechten en dranken zijn zoveel mogelijk van biologische oorsprong of hebben een duurzaam karakter. Wij vonden de kwaliteit van de gerechten zeer goed, zowel bij de visgerechten als bij de vegetarische opties!

Vanwege de snelheid van de keuken (wat we ook anders gezien hebben in Frankrijk), de vriendelijke bediening en de mogelijkheid tot buiten spelen in de tuin, wil ik dit restaurantje absoluut aanraden als kindvriendelijk restaurant. 

Ik hoop dat je, net zoals wij, een heerlijke tijd beleven aan de Opaalkust in Noord-Frankrijk. Ik wens je alvast heel veel plezier!

Gezin op Reis bezocht de Opaalkust in samenwerking met Pas de Calais. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op de officiële website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top