Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Neanderthal museum en wandelen in Krapina, Noord-Kroatië

Neanderthal museum en wandelen in Krapina, Noord-Kroatië

Er is eigenlijk maar één goede reden om een bezoek te brengen aan Krapina in het noorden van Kroatië en dat is het boeiende Krapina Neanderthal Museum. Ook wij gingen daarom naar Krapina. Wij deden dit vanuit het noordelijker gelegen Trakošcan, maar een dagtrip vanuit Zagreb is ook mogelijk, dan moet je een klein uur rijden.

Krapina wandeling

Krapina

Krapina is klein stadje in de Krapina-Zagorje provincie. Hoewel het stadje zelf in de 13e eeuw is ontstaan, woonden hier al veel eerder mensen. In 1895 ontdekten twee leraren botten en die stuurden ze op naar het Zagreb Natural History Museum. Dit leidde tot opgravingen in de omgeving en er werden hier de resten van tientallen Neanderthalers gevonden. Het is daarmee nog steeds de grootste en meest complete vondst van Neanderthaler botten en geeft een uniek kijkje in de geschiedenis van de mensheid.

Krapina wandeling

Vooral de mogelijke ontdekking van kannibalisme (of was het een begrafenisritueel) draagt natuurlijk bij aan de spanning en sensatie. Minstens zo interessant is het dat verschillende individuen gedurende hun leven botten hebben gebroken die daarna weer genezen zijn. Gedurende die tijd moet de groep voor ze gezorgd hebben.

Als je toch naar Krapina gaat, maak dan ook een stevige wandeling, ga lekker lunchen in het kleine sfeervolle centrum of bezoek de oude kasteelruïne. Er is meer te doen dan alleen een bezoek aan het museum.

Krapina wandeling

Krapina Neanderthal Museum

In Krapina werd in 2010 het Krapina Neanderthal museum geopend. Toentertijd was het een museum dat helemaal modern was en nog steeds is het een van de meest kindvriendelijke en interessante musea in Kroatië. Wij waren in ieder geval onder de indruk.

Krapina Neanderthal Museum

Bij binnenkomst van het museum kregen we eerst een film te zien. Fijn met kinderen, want de film geeft direct een idee van hoe de Neanderthalers leven. Verderop in het museum kun je trouwens ook de making-off film zien, waarbij onder andere te zien is welke gezichtsprotheses gebruikt zijn om de acteurs er zo uit te laten zien. De film is wat minder geschikt met hele jonge kinderen, want we zien ook een aanval door een beer en een sterfgeval. Voor onze acht jarige dochter zorgt het ervoor dat ze direct een idee heeft van de mensen in de diorama’s die ze later ook weer tegenkomt in het museum.

Krapina Neanderthal Museum

Het Neanderthal Museum in Krapina gaat natuurlijk over de Neanderthalers en de vondsten hier, maar ook over het ontstaan van de aarde. Er komen planeten, maar ook een dinosaurus voorbij. Daardoor blijft het lekker afwisselend. Er zijn overal ook duidelijke bordjes in het Engels.

Krapina Neanderthal Museum

Op een aantal plekken kunnen we ook een quiz spelen, al waren tijdens ons bezoek niet alle interactieve stations nog in werking. Het is in ieder geval een mooi vormgegeven modern museum waar we met veel plezier, en langer dan we van tevoren hadden gedacht, hebben rondgekeken.

Voor de actuele entreeprijs en openingstijden bekijk je de website van het Krapina Neanderthal Museum.

Krapina Neanderthal Museum

Wandelen in Krapina

Nadat we uit het Neanderthal museum komen, zien we nog een bordje met een aangeraden wandeling. Het is niet direct duidelijk hoe lang die is, maar het lijkt een prima kort rondje te zijn rondom het gebouw. Nou dat hebben we geweten… Bijna vier kilometer waar we anderhalf uur over hebben gedaan.

Krapina wandeling

We beginnen namelijk direct met een hele stevige klim naar boven. In eerste instantie volgen we nog wel de route langs enkele kunstvoorwerpen, maar ergens hebben we een verkeerde afslag genomen. Gelukkig weten we dat we uiteindelijk bij de resten van een oud kapelletje terecht moeten komen en via Google Maps komen we daar ook. Op dit hoogste punt staat een picknicktafel en zien we pas echt dat we 200 meter geklommen zijn.

Krapina wandeling

De terugweg gaat makkelijker en hier komen we ook weer de informatiebordjes tegen op de route. Die vertellen nog weer meer over het leven van de Neanderthalers. Weer onderaan de heuvel komen we zelfs nog bij een glijbaan. Kinderen kunnen hier van tijdperk naar tijdperk glijden is het idee. Er is ook een mooi rustig meertje met enkele picknicktafels.

Het is wel een mooie wandeling, dus ik zou je zeker aanraden deze te lopen, maar het is wel handig wat te drinken en een snackje mee te nemen.

Krapina wandeling

Krapina kasteel

Ben je nog niet uitgewandeld? Aan de andere kant van het stadje wacht nog een klim. Net zo steil, maar een stuk minder lang. Loop naar de oude kasteelruïne voor uitzicht over het stadje. Er is hier ook nog een grot waar je binnen kunt kijken. Jammer genoeg staan er verder geen informatiebordjes, dus het is niet echt mogelijk om een idee te krijgen van hoe het hier verder eruit heeft gezien.

Krapina kasteel

Lees ook onze andere blogs over Kroatië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top