Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Opatija, de oudste badplaats aan de Adriatische kust

Opatija, de oudste badplaats aan de Adriatische kust

We rijden Opatija binnen en ik zie direct dat het een heel andere uitstraling heeft dan het nabijgelegen Rijeka. Luxe hotels in historische panden, geschilderd in pastelkleuren. De zee aan de ene kant, de bergen aan de andere kant. In de smalle straatjes rijdt de ene na de andere Porsche ons voorbij. Ik ben blij dat ik onze auto kan parkeren in een parkeergarage en we Opatija verder ter voet kunnen verkennen.

Opatija bezienswaardigheden
Opatija speeltuin

Opatija, badplaats met microklimaat

In 1844 liet de Italiaan Iginio Scarpa er een zomerverblijf bouwen voor zijn echtgenote Angiolina “Villa Angiolina”. Ze nodigt regelmatig vrienden uit die op hun buurt ook weer gecharmeerd waren van de omgeving en zeokwamen hier meer luxe villa’s en werden de eerste hotels gebouwd. Hotel Kvarner, gebouwd in 1884, was zelfs het eerste hotel in Kroatië. Het hotel bestaat nog steeds maar is sinds die tijd gelukkig wel (meerdere keren) gerenoveerd.

Villa Angiolina

Een van de redenen waarom ze zo gecharmeerd waren van Opatija is het microklimaat dat hier heerst. Door de bergen van het Ucka-massief wordt het stadje beschermd tegen koude winden. Hierdoor kunnen er palmbomen groeien en kom je er bloemen en planten tegen die je verder niet tegen komt in Kroatie. Zoals de Camelia, een fleurige bloem uit Japan. Het weer in combinatie met de zoute zeelucht maakte dat Opatija in 1889 werd uitgeroepen tot kuuroord. Nog steeds kan je hier diverse goede spa’s en wellness centra vinden, hoewel de nadruk nu vaak meer ligt op ontspanning en schoonheid dan op gezondheid.

Opatija meesje met zeemeeuw

Een wandeling door hedendaags Opatija is een wandeling door de geschiedenis. Er is een promenade van maar liefst 11km lang. Het is al eind van de middag wanneer we aankomen, dus we lopen een klein stukje. Onderweg komen we langs een klein haventje en langs het bekendste kunstwerk van het stadje “meisje met de zeemeeuw”.

Tijdens ons bezoek is het jammer genoeg geen zwemweer, maar in de zomer zijn er opties genoeg. Er zijn wel enkele strandjes, maar die zijn vrij klein en hebben kiezels. Je kunt beter gebruik maken van de zwem mogelijkheden vanuit je hotel of vanuit de vele restaurantjes langs de waterkant. Er is in het centrum van het stadje ook een bad gemaakt met slechts een kleine verbinding naar de zee, speciaal voor gezinnen met jonge kinderen.

Opatija bezienswaardigheden strand
Opatija bezienswaardigheden strand

Naast de historische villa’s en hotels zijn er ook een aantal modernere gebouwen. Op enkele gebouwen uit het socialistische tijdperk na zijn die aangepast aan de sfeer van het stadje. Opatija is een plek die geschiedenis, elegantie, weelde en karakter uitstraalt.

Wil je meer zien van de oude weelde, bezoek dan het Kroatisch museum van toerisme in Villa Angiolina. Vol oude foto’s en voorwerpen uit de gloriedagen van Opatija toen de hele toenmalige Europese jetset hier kwam.

Villa Angiolina
Villa Angiolina

Een andere plek die we bezoeken in Opatija is Milenij Choco World, een hele fijne chocolatier met in de kelder een klein museum. Hier kun je (op reservering) zelf een workshop volgen en chocolade maken. De chocoladefontein doet het natuurlijk hartstikke goed bij kinderen. Zo eentje wil mijn dochter thuis ook wel hebben.

Opatija is Milenij Choco World
Opatija is Milenij Choco World
Opatija is Milenij Choco World

Hotels in Opatija

In Opatija is een ruime keuze aan vier en vijf sterren hotels. Wij sliepen in het Amadria Park Grand Hotel in een ruime kamer met mooi uitzicht over de baai. Ze hebben hier geen familiekamers, maar voor gezinnen met een kind kan een bed bijgeplaatst worden.

Opatija hotel
Opatija hotel

Het hotel heeft naast het buitenbad ook een verwarmd binnenbad waar je het hele jaar door kunt zwemmen. Er is ook een grote spa aanwezig, maar deze is alleen toegankelijk voor volwassenen.

Zowel het ontbijtbuffet als het diner zijn uitstekend. Met veel keuze en bijvoorbeeld vlees, pannenkoeken en eieren worden ter plekke voor je bereid. Lees hier meer reviews.

Opatija hotel
Opatija hotel

Meer informatie over Opatija bekijk de website van het Kroatisch verkeersbureau. We bezochten deze bestemming in samenwerking met het verkeersbureau.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top