Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Mexico / Oaxaca met kinderen, inclusief tips voor leuke dagtrips!

Oaxaca met kinderen, inclusief tips voor leuke dagtrips!

Oaxaca is een ontspannen stad om te verblijven, zeker ook met kinderen. De stad is veilig, kleurrijk, er zijn speelmogelijkheden en autovrije pleinen te vinden. De stad staat bekend om de authentieke Mexicaanse keuken, maar als je liever westers wilt eten, zijn er genoeg mogelijkheden. Oaxaca heeft niet heel veel bezienswaardigheden in de stad, maar des te meer opties net buiten Oaxaca. Daarom blijven de meeste gezinnen er vaak drie tot vijf dagen en ondernemen in die tijd meerdere dagtrips vanuit Oaxaca.

Ga je in de zomervakantie naar Mexico? De laatste twee weken van juli is er het Guelaguetza festival met dans, tradities en eten. Bijzonder om mee te maken! Plan vooral een dagje extra in Oaxaca. De meeste activiteiten vinden plaats op maandag of in het weekend.

Wat te doen in Oaxaca met kinderen?

Lekker eten, rondkijken op het plein en winkelen op de markt Benito Juárez, een typische Mexicaanse markt. Neem een kijkje in de gratis toegankelijk en rijk versierde Santo Domingo de Guzman Kathedraal. Op zoek naar wat rust? G dan naar de botanische tuin. Deze prachtige tuin was vroeger de kloostertuin van het Convento de Satio Domingo.

Kindvriendelijk hotel Oaxaca

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Oaxaca? Er is keuze genoeg: van simpele B&B’s tot luxe vier sterrenhotels met zwembad. Bekijk bijvoorbeld het Hotel Parador de Alcalá, met zwembad en een perfecte ligging. Check hier de prijs en beschikbaarheid. Veel hotels hebben twee tweepersoonsbedden, handig met kinderen. Behalve wanneer ze niet meer samen een bed willen delen.

Dagtrips vanuit Oaxaca

Vanuit deze stad kun je leuke dagtrips doen. Extra handig, want dan verblijf je op één plek en krijg je echt iets mee van de omgeving. Zeker met oudere kinderen kun je ook meerdere bestemmingen op een dag combineren.

Mitla

Mitla, op ongeveer 40 minuten rijden vanaf Oaxaca, wordt ‘pueblo magico’ (magisch dorp) genoemd. Het is gelegen in een vallei met bergen rondom het dorp heen. Mitla zelf is een klein, gemoedelijk dorpje met een beroemd ruïnecomplex middenin het stadje en met nog zeer goed zichtbare 12000 jaar oude grottekeningen 10 minuten buiten het dorp.

Mitla heeft de ambitie hét kerstdorp van Mexico (!) te worden. Rond de kerstperiode wordt het dorp spectaculair versierd en is het zeker een bezoekje waard in de avond vanwege alle bijzondere lichtinstallaties.

In het dorp is er ook een oud ruïnecomplex te zien. Maar de hoofdattractie is het dorp zelf, met veel kleur en sfeer. Deze plek is ook zeker geschikt voor een aantal overnachtingen.

Oaxaca

Huerva el Agua

Vanuit Mitla en Oaxaca kun je naar Huerve el Agua reizen. De rit ernaar toe maakt dit uitstapje al bijzonder, over een onverharde weg door de bergen met prachtige uitzichten over de vallei van Mitla kom je aan op een bijzondere plek. Er zijn watervallen van kalksteen die natuurlijke infinitybaden hebben gevormd waar je prima in kunt zwemmen.

Huerva el Agua

De ‘watervallen’ zijn erg mooi en er zijn een aantal wandelingen te doen. Je kunt een aantal kilometer naar beneden wandelen voor een ander, spectaculair perspectief. Maar let op, dit is niet geschikt voor kleine kindjes vanwege de pittige, steile wandeling. Maar dat maakt Hierve el Agua niet minder de moeite waard! Als je een draagzak hebt, is deze hier zeker aan te bevelen. Er zijn geen hekken, wat het soms wel een beetje spannend maakt.

Heurva el Agua

De toegang is een paar euro. Met de auto is het een uur vanaf Oaxaca, een half uur vanaf Mitla. Soms word je ook gevraagd om parkeerkosten te betalen. Je kunt daar snacks en drinken kopen. Als je geen auto hebt, kun je een bus nemen naar Mitla en vanaf hier weer een (gedeelde) taxi naar Hierve el Agua.

Heurva el Agua

Teotlán del Valle

In de valleien van Oaxaca heerst een rijke handmakerstraditie, vooral weven is een oude traditie. In Teotlán del Valle is een verzamelplaats voor deze handwerken uit de regio. Hier kun je kleden, kussenslopen of doeken aanschaffen met de traditionele natuurlijke kleurstoffen erop verwerkt. In dit dorp kun je ook workshops doen, mocht je interesse hebben in het weefproces. Hoe dan ook: dit is de plek om Mexicaanse kleden aan te schaffen. In Mexico heerst niet echt een afdingcultuur, maar hier raden wij dit wel aan!

De vallei is 40 minuten rijden vanaf Oaxaca en heeft een paar restaurantjes.

Oaxaca

Markt van Zaachila

Elke donderdag komen de mensen van de dorpen rondom Oaxaca naar Zaachila om hun waren te verkopen of nieuwe levensmiddelen in te slaan. Het is echt een authentieke lokale markt, waar je mensen uit de inheemse culturen tegenkomt, soms zelfs nog in klederdracht.

Oaxaca

Het is groot en sfeervol, met doeken boven de kraampjes gespannen waar je als Nederlander vaak bukkend onderdoor schuifelt terwijl je nog steeds boven iedereen uit torent.  Schuif aan bij de mensen aan tafel bij het ‘foodcourt’ en verwonder je over wat je (voor een habbekrats) te eten krijgt. Wij vonden het leuk vonden de mensen en het leven hier te bekijken, maar werden hier als gezin ook nog echt bekeken. 

Het is een half uur rijden vanaf Oaxaca stad, de toegang is gratis.

Markt van Zaachila

Monte Alban

Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van Monte Alban. Deze oude hoofdstad van Zapoteken ligt op een afgeplatte heuveltop van 400 m hoog met 360 graden uitzicht over de stad, de valleien en de bergen daarachter. Op het hoogtepunt moeten hier wel 30.000 mensen hebben gewoond. Neem de tijd om de fascinerende overblijfselen van tempels en plaatsen, hoge getrapte platforms, ondergrondse tunnels, een observatorium en een balveld te bezoeken.

Monte Alban is met een taxi maar een kwartiertje van Oaxaca stad. Je betaalt een klein bedrag aan entree, minder dan 5 euro. Door de ligging kun je het beste in de ochtend gaan. Omdat er weinig schaduw is, kan het in de middag heet worden.

Monte Alban

Lees ook onze andere blogs over Mexico met kinderen.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top