Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Karlovac, voor een groene en authentieke ervaring in Kroatië.

Karlovac, voor een groene en authentieke ervaring in Kroatië.

Bij een vakantie in Kroatië met kinderen denk je waarschijnlijk direct aan de kust. En als je al aan het binnenland denkt, de meren van Plitvice. Tijdens ons laatste bezoek was ik benieuwd wat Kroatië nog meer te bieden heeft buiten de bekende bestemmingen.

Karlovac was een goede start. Vrij onbekend, maar wellicht herken je de naam vanwege Karlovačko, een populair biermerk in Kroatië. Deze stad ligt op een kruispunt tussen de kust en het achterland. Vanaf Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, rijd je er in een uur naartoe. Vanuit Karlovac kun je ook heel makkelijk dagtrips maken naar o.a. Ogulin, de watervallen van Rastoke, Zagreb of wat verder rijden op twee uur Plitvice.

Karlovac kroatie

Wat te doen in Karlovac?

Karlovac is een relaxt stadje aan een fijn zwemmeer. Niet al te groot maar wel met een vriendelijke sfeer die maakt dat je je hier welkom voelt.

Het stadje Karlovac

Karlovac is een van de weinige steden in Europa die gebouwd is als een zespuntig verdedigingsfort. Het moest het Habsburgse rijk beschermen tegen de Ottomanen.

Toevallig bezochten we al eens eerder Palmanova in Italië, een andere zespuntige stad. Daar staan alle muren nog overeind, maar in Karlovac zijn ze gesloopt. Hierdoor heb je minder het idee door een fort te lopen maar is wel heel veel groen in de stad ontstaan. De voormalige grachten zijn nu fijne grasvelden. In de winter de plek voor de lokale kids om sleetje te rijden, in de zomer om te chillen.

Karlovac kroatie
Karlovac kroatie

Veel van de oude muren werden gebruikt voor de barokvilla’s die later werden gebouwd toen de verdedigende functie van Karlovac verviel. Een van de fijnste straatjes in Karlovac, de Šetalište dr. Franje Tuđmana, heeft mooie historische gebouwen, bomen die een echt laantje vormen en fijne terrasjes. Hier oefenen de Kroaten hun nationale hobby van koffiedrinken uit.

Karlovac kroatie
Karlovac kroatie
Karlovac kroatie

Wanneer je door het oudste deel van Karlovac loopt, merk je wel dat er helaas nog een gebrek aan fondsen voor restauratie is. Sommige van de de voormalige 16e eeuwse kazerne gebouwen zijn verlaten. Wellicht in de toekomst zijn er meer mogelijkheden hier wat van te maken.

De buitenwijken van Karlovac bestaan uit veel industrie en flatgebouwen uit het socialistische tijdperk en zijn daardoor voor de gemiddelde toerist minder interessant.

Stadsstrand van Karlovac

Na een wandeling door het stadshart kun je je beter net als wij naar de rivier begeven. In Karlovac komen meerdere rivieren samen. De Korona is een rustige en schone rivier, die super geschikt is om te zwemmen.

Karlovac kroatie

Mijn dochter was ook helemaal happy hier een leuke speeltuin te vinden en ze kon nog even “trainen” op de atletiekbaan en met alle trainingstoestellen die hier in de openlucht staan. Bezoek je Karlovac met kinderen, dan zijn het park en grasveld langs de Korona rivier de plekken om lekker te chillen.

Naast het algemeen toegankelijke gedeelte met speeltuin is er ook nog een restaurant wat een afgesloten speeltuin heeft met dierenfiguren. Extra leuk en wel zo veilig wanneer je met een peuter of kleuter in Karlovac bent.

Tijdens ons bezoek begin mei was het water door de regen nog net wat te koud om te zwemmen, maar zonnen kon zeker wel. Er is een apart gedeelte voor jonge kinderen terwijl tieners zich graag uitsloven bij de springtoren.

Karlovac kroatie
Karlovac kroatie

Aquarium Karlovac

De nieuwste attractie in de stad is Aquatika, het aquarium van Karlovac. Dit maakt een bezoekje aan Karlovac met kinderen nog leuker! Gebouwd met o.a. EU fondsen en hopelijk wanneer het wat bekender is een reden voor meer toeristen om Karlovac te ontdekken. Nu is het in ieder geval al populair bij schoolklassen uit het hele land.

Dit is namelijk een bijzonder aquarium, niet met tropische vissen maar juist met zoetwater vissen. Maak je geen zorgen, dit is niet een van die aquaria in Kroatië die voelt als een uit de hand gelopen hobby maar is echt de moeite waard.

Karlovac aquatika
Karlovac aquatika

Het aquarium is grotendeels onder de grond gebouwd. Er zijn meerdere tanks met vissen, waaronder zeldzame zoetwatervissen die je in het echt niet snel meer tegen zult komen. Alle informatie is zowel in het Kroatisch als in het Engels, wel zo fijn. Er zijn educatieve panelen waar je meer leert over de meren en rivieren in Kroatië.

Het aquarium is niet heel groot maar een half uur tot een uur heb je wel nodig. Het heeft bovendien een eigen restaurant en grote parkeerplaats.

Karlovac aquatika
Karlovac aquatika

Kasteel Dubovac

Een andere bezienswaardigheid aan de rand van Karlovac is het kasteel Dubovac. Wanneer je het kleine museum in het kasteel bezoekt, kun je ook de toren beklimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving.

In het kasteel van Dubovac zit ook een goed restaurant. Je kunt zowel binnen als in de kasteel tuin eten. Wij genoten van de gastvrijheid en smakelijke gerechten van de chef.

Dubovac

Oorlogsmuseum

Aan de rand van Karlovac kun je ook een museum vinden over de homeland war, zoals ze hier de Joegoslavië oorlog noemen. Tijdens ons bezoek was het museum niet geopend i.v.m. met een verbouwing.

Bezienswaardigheden rondom Karlovac

Ben je met de auto op vakantie dan is het een aanrader om in de omgeving een rondje te rijden. We kwamen niet langs grote bezienswaardigheden maar werden juist verrast door het groen en de mooiste natuur rondom Karlovac.

dobra rivier
dobra rivier

Wij waren op pad met een gids die de beste plekjes wist, maar je kunt je ook laten informeren bij het tourisme office in Karlovac. Zo is er een speciale “heritage road” die je naar mooie plekjes in de Čabranka, Kupa en Dobra valleien voert. Zoals het Novigrad kasteelruïne en de oude stenen brug over de Dobra.

De rivier is super blauw en op wat kleine stroomversnelling na heel rustig. Je kunt hier dan ook goed kajakken of kanoën. Wil je zo’n trip organiseren neem dan contact op met Mario van 4riversadventure (zie accommodatie, website wordt aan gewerkt).

dobra rivier

Een andere plek die we bezochten was het kleine stadje Duga Resa,waar toevallig vanwege een feestdag net een heleboel springkussens stonden. Iets waar mijn dochter natuurlijk helemaal blij van werd.

Overnachten in Karlovac en omgeving

Het aantal hotels in Karlovac is redelijk beperkt. Langs de snelweg zijn er enkele opties waar vooral groepen slapen die op doorreis zijn. Er zijn ook steeds meer lokale bewoners die een appartement of kamer verhuren.

Wij sliepen in hotel Korana Srakovcic, heerlijk rustig gelegen aan de oever van de rivier de Korana. Ruime kamer en een goede badkamer. Het restaurant heeft ook mooi zicht op de rivier en in de zomer kun je buiten zitten. Dit hotel in Karlovac heeft ook familiekamers. Bekijk hier meer reviews en beschikbaarheid.

hotel Karlovac
hotel Karlovac

Om ook een totale andere optie te zien bezochten we Camping Slapic 10km buiten Karlovac. Langs de rivier die hier super mooi is en meerdere watervalletjes heeft waardoor er ook een ondiep deel is voor jonge kinderen maar ook speelplek voor oudere kids.

Daarnaast is er ook een (recent gebouwd) zwembad waarmee ze hopen binnenkort officieel een vijf sterren camping te zijn. Met minder dan honderd plekken is dit echt een kleine camping in Kroatië. Er zijn plekken met schaduw en plekken in de zon.

canping slapic kroatie

Er zijn ook een handjevol nieuwe stacaravans voor als je op doorreis bent of zoals ons geen kampeerder. Ook zijn er enkele simpele a-frame hutjes aan het water. Ze kunnen je hier in contact brengen met Mario voor kajak en raftingtours en in de zomer kun je hem vaak vinden in het aan de rivier gelegen restaurant. Bekijk hier meer reviews informatie over de huisjes en bekijk ook andere campings in Kroatië.

canping slapic kroatie
canping slapic kroatie
canping slapic kroatie

Wij bezochten Karlovac in samenwerking met het lokale tourisme bureau en met het Kroatisch verkeersbureau. Bekijk hun website voor tips over Kroatië. Wij gaan alleen samenwerkingen aan waarbij volledige editoriele vrijheid hebben onze eigen ervaringen te delen.

1 gedachte over “Karlovac, voor een groene en authentieke ervaring in Kroatië.”

  1. ik heb een totaal andere beleving van Karlovac. De oude stad is een spookstad geworden. Alle straten er uit, geen mensen, alles gesloten. blijkbaar wordt de hele stad momenteel gerenoveerd en blijlbaar veel gesubsidieerd door de Europeese Unie. Het is gewoon bizar om hier rond te lopen!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top