Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Rastoke, Plitvice in het klein

Rastoke, Plitvice in het klein

Wanneer je een vakantie plant in Kroatië met kinderen dan staan de Plitvice meren waarschijnlijk hoog op je bucketlist. Terecht, want dit natuurpark met watervallen en superblauw water is geweldig.

Maar heb je wel eens van Rastoke gehoord? Rastoke wordt ook wel “Plitvice in het klein” genoemd. Logisch dat die vergelijking gemaakt wordt, maar ik vind Rastoke in Slunj ook echt een bestemming op zichzelf. Ja, er zijn bij beide watervallen, maar er zijn verschillen. Zo is Rastoke ook een historisch dorpje met diverse molens, zijn er fijne restaurants en is het een stukje rustiger dan het beroemde National Park. Beide behoren tot enkele van de mooiste plekken op de Balkan.

Rastoke kroatie

Praktische tips voor je bezoek aan Rastoke

Ik bezocht Rastoke terwijl ik samen met mijn dochter op reis was door Kroatië. Het ligt precies op de route van Zagreb naar Plitvice. Je kunt Rastoke ook heel goed combineren met Karlovac en/of Ogulin, beide op nog geen uur rijden. Als je de keuze hebt, zou ik je aanrader eerst Rastoke te bezoeken en daarna Plitvice.

Rastoke is gratis te bezoeken, maar er is ook een klein deel waar je entree voor moet betalen. Ik zou je aanraden dit wel te doen aangezien je hier, vond ik, het mooiste uitzicht hebt op de watervallen. Bovendien is dit ook een fijn plekje voor kinderen met een speeltuintje en diverse sprookjesfiguren.

Rastoke kroatie
Rastoke kroatie

Tijdens ons bezoek begin mei was het heel rustig bij Rastoke. We kwamen maar één tourgroep tegen en verder alleen individuele bezoekers. In de zomermaanden is het wel drukker maar niet zoals bij de Plitvice meren, waar nu zelfs een maximum van 10.000 tickets per dag is ingesteld.

Parkeren bij Rastoke is op dit moment in het hoogseizoen lastig door gebrek aan plaatsen. Er wordt echter gewerkt aan een een verlegging van de doorgaande weg. Hierdoor komt er meer ruimte voor parkeerplekken en door de bouw van een nieuwe brug kun je straks een rondje lopen in plaats zoals nu waar je heen en terug moet lopen naar de parkeerplekken. De bedoeling is dat alle aanpassingen voor het zomerseizoen van 2020 klaar zijn. Meer informatie op de website van Slunj Rastoke Tourism.

Rastoke kroatie
Rastoke kroatie

Rastoke watervallen

Onze eerste blik op de watervallen werpen we vanaf de doorgaande weg. Wat een plaatje! Allemaal watervallen en daartussen een dorpje met pittoreske houten huisjes. De rivier de Slunčica ontmoet hier de Korana. Deze rivier ligt 10-20 meter lager wat heeft gezorgd voor meer dan twintig watervallen.

Rastoke kroatie

De watervallen waren de perfecte energiebron om molens op te bouwen. Zo is het historische dorpje Rastoke ontstaan. Mensen bouwden hier een molen en gingen er zelf naast wonen. Nog steeds zijn vrijwel alle huizen hier in handen van de families die hier van oorsprong woonden. De huizen zijn wel vaak aangepast in kleinschalige pensions en er zijn diverse restaurantjes in Rastoke, maar omdat het allemaal smaakvol is gedaan heeft het nog steeds een hele idyllische uitstraling.

Rastoke kroatie

We lopen richting het dorp en kijken onze ogen uit. Tijdens ons bezoek begin mei heeft de waterstroom veel kracht. Midden in het dorpje is een rustiger meertje. “Kijk mama een kikker”, mijn dochter heeft een kikker gevonden en niet veel later nog twee anderen. Ze is niet weg te slaan bij het water.

Rastoke watervallen
Rastoke watervallen

Na een tijdje lopen we dan toch door naar het betaalde gedeelte van Rastoke. Eerst nemen we een kijkje in een molen. Voor ons als Nederlanders natuurlijk niet zo heel bijzonder om te zien. Dan door naar de diverse uitkijkpunten op de watervallen. We staan hier echt op de top waar het water naar beneden klettert. Een fantastisch gezicht. We nemen een trappetje naar beneden, “een avonturenpad” volgens mevrouwtje. Zo voelt het ook wel want we moeten zelfs door een grot heen en dan staan we langs het snelstromende water van de Korona.

Rastoke kroatie
Rastoke watervallen

Eenmaal boven kan ze nog even lekker spelen en schommelen op het grote grasveld. Terwijl ik maar foto’s bleef maken. De watervallen, houten huisjes en het blauwe water Rastoke is schitterend. Voor de lunch lopen we naar restaurant Petro een fijn plekje aan het einde van het dorpje. Hier kunnen we aan robuuste houten tafels langs het klaterende riviertje wat eten. Ze kweken hier ook hun eigen forellen.

Rastoke watervallen
Rastoke kroatie

Meer informatie over een vakantie in Kroatie bekijk de website van het Kroatisch verkeersbureau.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top