Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Rijeka goedkope bestemming aan de Adriatische kust

Rijeka goedkope bestemming aan de Adriatische kust

“Maar waarom moeten toeristen naar Rijeka komen?” vraag ik haar. Ik ben net met mijn dochter aangekomen in Rijeka en we zijn op pad met een gids. Zo’n gids die snel praat en van de jaartallen is. Na een paar minuten duizelt het mij al van de Ottomanen tot het bezoek van Paus.

Alleen door rond te kijken zie ik al dat Rijeka geen Rome is. Er zijn heel veel steden die ooit belangrijk waren maar waar je dat nu niet meer terug ziet. Ik stop haar hele verhaal en vraag haar nog een keer “Waarom zouden gezinnen naar Reijka moeten komen? Wat maakt Rijeka anders dan al die andere plekken in Kroatië?”. Het eerlijke antwoord: “Rijeka is goedkoop”. Prijzen voor accommodatie en maaltijden liggen hier 30-50% lager dan in de meeste bestemmingen aan de Adriatische kust.

Rijeka bezienswaardigheden

Rijeka Europese hoofdstad 2020

Ze haast zich om uit te leggen dat dit natuurlijk niet het hele verhaal is. Rijeka is (nog) geen toeristenbestemming. Het is de 3e grootste Kroatische stad na Zagreb en Split. Er zijn niet heel veel hotels maar inmiddels zijn er wel heel veel particulieren die één of meerdere appartementen verhuren. Mensen die gastvrijheid heel serieus nemen, die echt blij zijn je te gast te hebben.

Door de centrale ligging kun je vanuit de stad ook heel makkelijk alle kanten uit zoals naar het eiland Krk, Opatija en het Risjnak National Park

Er komt ook langzaamaan meer te doen in de stad zelf. Oude industriepanden krijgen een nieuwe bestemming. Er wordt gewerkt aan Rijeka en mede door deze plannen is Rijeka Europese Stad van Cultuur in 2020.

Dan betekent niet dat alles dan al anders zal zijn. Het is nu al duidelijk dat niet alle projecten de start van het Europese jaar gaan halen. Ook dat is trouwens niet ongewoon. Kijk naar een stad als Marseille, Europese hoofdstad worden en de fondsen die daarbij horen is niet het einde maar kan juist het begin zijn van een ontwikkeling die een stad doormaakt. Meer weten en het programma bekijken? Check de website Rijeka 2020.

Rijeka bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Rijeka

Nadat het duidelijk is dat ik liever de sfeer van de huidige stad ervaar dan een in een getailleerde geschiedenisles hebben we ook meer plezier. Rijeka is echt een plek om het dagelijks leven te ervaren.

Trsat kasteel

De belangrijkste bezienswaardigheid in Rijeka is het Tsrat kasteel. Gelegen op een heuvel en gebouwd door de Frankopanen in de 13e eeuw. Tegenwoordig zit er in het kasteel een restaurant en heb je vanaf de toren uitzicht over de hele omgeving.

Rijeka bezienswaardigheden
Rijeka bezienswaardigheden

Het wijkje rondom het kasteel heeft veel restaurantjes en omdat hier vaak een lekker windje staat, is het juist in de zomer een populaire plek om met de hele familie te gaan eten. Dit is ook de plek waar lokale kunstenaars hun waren op straat verkopen. Sommige hebben zich in Middeleeuwse kledij gestoken wat zeker voor kinderen leuk is om te zien.

Je kunt hier ook de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk vinden en een beeld dat herinnert aan het bezoek van Paus Johannes Paulus II aan deze kerk.

Rijeka bezienswaardigheden
Rijeka bezienswaardigheden

De oude stad van Rijeka

Na het kasteel bezocht te hebben, parkeren we de auto bij de haven en lopen de oude stad in. Die is grotendeels autovrij wat wel zo fijn is wanneer je Rijeka met kinderen bezoekt.

Rijeka bezienswaardigheden

De oude stad blijkt echt verassend leuk te voor een korte wandeling. Met met mooie straatjes, luxe winkels en diverse verstopte pleintjes. Een zo’n leuk pleintje wat best verstopt zit is Pavlinski trg. Met een speeltuintje voor jonge kinderen, een restaurant met terras waarvandaan je ze goed in de gaten kunt houden en vrolijk graffiti kustwerk. Ook elders in de stad komen we enkele graffiti werken tegen.

Rijeka bezienswaardigheden

In Rijeka is een grote openlucht markt en er zijn een drietal markthallen. Vooral bij de vismarkt moet je zeker even binnenlopen. Alles vers en net uit de zee. Wij lunchen bij een lokaal restaurantje, zwarte risotto en pasta met verse vis.

Rijeka bezienswaardigheden
Rijeka bezienswaardigheden
Rijeka bezienswaardigheden

Computer en speelgoedmuseum Rijeka

Wat doe je als je hobby oude computers verzamelen isen ze passen niet meer op zolder? Dan begin je een museum. PEEK & POKE is een collectie oude beeldschermen en computers. “Speelde jij daarmee toen je zo oud was als ik?”, vraagt mijn zesjarige dochter. Ik leg haar uit dat we toen helemaal geen computers hadden en ze kijkt mij verbaasd aan.

Rijeka computermuseum

Dan zie ik een Sega Megadrive, goede herinnering aan Sonic the Hedgehog. Jammer genoeg is die niet aangesloten. Wel staat er een Nintendo en enkele andere spelcomputers. Zo verandert dit museum van een hoop oude spullen opeens in nostalgie. Je kunt hier als je wilt hele dagen spelletjes van vroeger spelen.

Rijeka computermuseum

Dezelfde eigenaren zijn nu een paar huizen verderop ook een speelgoedmuseum begonnen dat bestaat uit een drietal kamers en een kelder. Hier draait het allemaal om Kroatisch speelgoed van vroeger. Niet alles is daardoor voor mij herkenbaar maar rages zoals “elastieken” en “Teletubies” hebben we in Nederland natuurlijk ook gewoon gehad. Verder enorme teddyberen, veel poppen en een enorm legobouwwerk. Een ding om rekening mee te houden is dat het echt vooral een kijkmuseum is. Maak je kinderen van te voren wel even duidelijk dat ze dus niet overal aan kunnen zitten en mee mogen spelen. Alleen in de kelder is er een kleine speelhoek.

Rijeka speelgoedmuseum
Rijeka speelgoedmuseum

Indoorspeeltuin Rijeka

Bezoek je Rijka met kinderen of verblijf je wellicht ergens anders tijdens je vakantie in Kroatië met kinderen maar zoek je een slecht weer activiteit?

Rijeka heeft een vrij grote indoorspeeltuin met een bowlingbaan en lasergamen. Mijn dochter ziet de speeltuin en rent er direct naar toe. Schoenen uit en spelen maar. Het speelgedeelte is allemaal heel netjes afgezet er is altijd een medewerker in de buurt waardoor je zelf met een gerust hart wat kunt gaan eten of drinken bij de restaurantjes die in dezelfde ruimte zitten.

Rijeka bezienswaardigheden

Voor het lasergamen heb je helaas zelf een groep nodig. Ben je alleen met je gezin op vakantie dan kun je dus niet aansluiten bij anderen. De bowlingbaan kun je uiteraard wel gewoon voor je eigen gezin afhuren. Hiervoor is reserveren wel aan te raden. De website is niet in het Engels maar je kunt hier wel het adres en telefoonnummer eenvoudig vinden. Als je belt, zijn er genoeg medewerkers die Engels spreken en je reservering kunnen aannemen.

Het speelgedeelte is maandag tot vrijdag na 16:00 open. In het weekend en tijdens Kroatische schoolvakanties de hele dag. Entree is 30 KN en daarvoor kun je onbeperkt spelen. Voor de bowlingbaan betaal je 150KN per uur en daar komt nog de schoenhuur van 10KN per paar bij.

Rijeka bezienswaardigheden

Meer informatie over Rijeka bekijk de website van het Kroatisch verkeersbureau of van Rijeka toerisme.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top