Home / Reisinformatie / Europa / Stedentrip Athene zes tips om de drukte te ontsnappen

Stedentrip Athene zes tips om de drukte te ontsnappen

Een stedentrip naar Athene kan behoorlijk vermoeiend zijn. De bezienswaardigheden van Athene worden overspoeld door toeristen. In combinatie met het drukke verkeer en de hitte kan het elke vakantieganger wel eens te veel worden. Je hoeft niet direct een enkele reis te boeken naar een van de eilanden. Ga je op vakantie naar Griekenland dan is Athene ook de moeite waard. Ik geef je zes tips om in Athene aan de drukte te ontsnappen. Want wees nou eerlijk: zou jij ook niet lekker rustig in de natuur een boekje willen zitten te lezen met uitzicht over de Akropolis?

Athene stedentrip tips

Stedentrip Athene Tips

Ga buiten het hoogseizoen

Ja, het is een enorme dooddoener, maar buiten het hoogseizoen op vakantie gaan naar Griekenland maakt een enorm verschil. Van de miljoenen bezoekers die Athene elk  jaar krijgt komen de meeste in juli en augustus.

In augustus hebben de Grieken zelf ook nog eens vakantie. Mensen met astma worden zelfs afgeraden om de stad in deze maand te bezoeken door de combinatie van smog en warmte. Van maart tot juni en rond september/oktober is het een stuk rustiger en heb je over het algemeen toch nog een goede kans op mooi weer. Reis je met het gezin, lees dan ook onze tips in Athene met kinderen.

Hoeveel dagen je nodig hebt voor een citytrip in Athene hangt af van wat je allemaal wilt zien. Twee of drie dagen is echt aan de krappe kant. Ik zou je aanraden voor vier dagen te kiezen, of zelfs langer als je excursies wilt maken vanuit Athene.

Athene stedentrip tips

Maak een wandeling over de Filopappou berg

Mijn favoriete ontspannen activiteit tijdens mijn stedentrip in Athene was een wandeling over de Filopappou. Genoeg toeristen maken de beklimming naar de top van de Filopappou, dit is namelijk een bekend uitzichtpunt over de Akropolis. Behalve wat hardlopers en een lokale inwoner die zijn hond uitliet kwam ik niemand tegen tijdens mijn wandeling. Ik liep van de top van de Filopappou helemaal tot het Old Athens Observatory.

Je loopt constant over de berg tussen de bomen met af en toe een mooi panorama op de lager gelegen stad. De geluiden en het getoeter van auto’s en touringcars is verstomd tot een zacht gebrom. Ik hoor zowaar de vogels zingen. Onderweg is er genoeg te zien; ik kom bijvoorbeeld langs het kleine Agios Dimitrios Loumbardiaris kerkje waar oude vrouwtjes op een bankje met de priester zitten te kletsen. Dit is het pure gevoel van een vakantie in Griekenland.

Je komt ook nog langs een archeologische site waar weinig meer van bewaard is gebleven en waar je langs het uitkijkpunt kunt zitten met uitzicht op de Akropolis. De wandeling eindigt bij het oude observatorium en tegen die tijd heb je weer energie genoeg voor de drukke stad.

Athene stedentrip tips
Athene stedentrip tips

Bezoek de Akropolis om 8 uur ’s ochtends

De Akropolis is de nummer één bezienswaardigheid van Athene en voor veel reizigers hét hoogtepunt van een vakantie in Griekenland. Het is er dan ook altijd druk.

Zorg dat je er stipt om 8:00 bent en dan heb je nog een uurtje rust voor de tourgroepen komen. Ik vond een uur genoeg tijd om de hele site te bezoeken, maar het is ook wel lekker om meer tijd in te plannen zodat je even in het zonnetje kunt gaan zitten.

Athene stedentrip tips

Tijdens je stedentrip Athene ook naar onbekende wijken

De meeste toeristen gaan tijdens hun stedentrip Athene naar de bekende wijken zoals Monastiraki en Plaka. Wil je ontsnappen aan de drukte, neem dan eens een alternatieve route. Zo liep ik vanaf het nationaal archeologisch museum naar het treinstation.

Hoewel mijn kaart geen enkele bezienswaardigheid aangaf, kwam ik toch van alles tegen. Van een parkje met een kerkje tot een groenten- en fruitmarkt waar ik heerlijk sappige olijven insloeg.

Allemaal terwijl ik gewoon in alle rust over de stoep kon lopen en niet uit hoefde te kijken om tegen een groep fotograferende Aziaten aan te botsen. Zulk soort ervaringen geven net weer een andere dimensie aan een stedentrip in Athene. Want ondanks de vele oudheden en beroemde bezienswaardigheden is dit ook gewoon een stad waar miljoenen mensen wonen en hun dagelijks bezigheden uitvoeren.

Athene stedentrip tips
stedentrip athene

Ga naar de Kerameikos

In Athene is er een combinatieticket voor een aantal archeologische bezienswaardigheden. Het zogenaamde Akropolis-ticket is vanaf moment van aankoop vier dagen geldig bij de Akropolis, de Antieke Agora, Hadrian’s Bibliotheek, Kerameikos, de Tempel van Zeus en de Romeinse Agora.

De meeste tourgroepen hebben niet de tijd om alles te zien en daarom zijn sommige plekken een stuk rustiger dan anderen. Bezoek Kerameikos, de oude begraafplaats van Athene met veel levensechte beelden van de mensen die hier honderden jaren geleden begraven werden.

Athene stedentrip tips
Athene stedentrip tips

Kies een fijn hotel in Athene met dakterras

Een fijn hotel met een dakterras en zwembad maakt ook een enorm verschil. Zo heb je een plek om je terug te trekken. Boek dan via TUI; die hebben vaak aantrekkelijke combi’s van vlucht en hotel. Bekijk hier het aanbod naar Athene en de Atheense Rivièra.

Je kunt ook zelf een vlucht boeken via Skyscanner. Er zijn verschillende (budget)maatschappijen die naar Athene vliegen. Je kunt dan zelf een rustig hotel in Athene uitkiezen. Bijvoorbeeld Athens Mosaico Suites & Apartments. Hier huur je een ruim appartement in Athene met toegang tot het gezamenlijke zwembad en dakterras met uitzicht. Bovendien zit je heel centraal in de stad en is de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend. Bekijk hier de actuele beschikbaarheid en prijs.

4 gedachten over “Stedentrip Athene zes tips om de drukte te ontsnappen”

  1. Leuk, we overwegen naar Griekenland te gaan in de meivakantie. Ben me aan het inlezen (ook een hele stapel van vakantiebeurs meegenomen), deze tips ga ik onthouden 😉

  2. Leuke tips! Ik vond Filopappou ook een aanrader. Toen ik er was, was er verder ook bijna niemand. Geen idee waarom niet, want het uitzicht is aan alle kanten schitterend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top