Home / Reisinformatie / Europa / Vakantiebudget en prijzen Denemarken

Vakantiebudget en prijzen Denemarken

Denemarken heeft de naam om geen goedkope bestemming te zijn. Dit hebben wij ook zo ervaren, we laten je daarom de prijzen in Denemarken zien voor o.a. attracties en eten en drinken en we willen jullie tips geven om de kosten van een vakantie in Denemarken niet de uit de hand te laten lopen.

Tip: Landal zit nu ook in Denemarken. Omdat de Denen en Noren geen vakantie hebben in de meivakantie en ook niet in de laatste 2 weken van Augustus zijn deze periode’s goedkoper. Je krijgt via deze link tot 25% korting op een huisje in Denemarken. 

Vooropgesteld zijn de begrippen “duur” en “goedkoop” voor iedereen anders. Zo vinden wij tijdens een weekendje weg honderd euro een prima hotelprijs, maar voor een drieweekse vakantie weer niet. Vergeleken bij Nederland of Duitsland ervoeren wij Denemarken als iets duurder. (Lees ook onze andere budgetblogs budget Panama, budget IJsland, budget Zuid-Oost Azië)

Hieronder een overzicht van onze kosten voor een lang weekend (4 nachten, 4 volle dagen) aan de West-Deense kust. De prijzen in Denemarken zijn natuurlijk in Deense Kronen maar voor het gemak hebben we alles alvast omgerekend naar euro’s. Na deze reis zijn we nog vaker naar Denemarken geweest, ik geef je een aantal bespaartips voor een vakantie in Denemarken.

Disclaimer
Deze prijzen waren correct op het moment dat de reis gemaakt werd. Helaas hebben we van verschillende lezers begrepen dat prijzen sinds de pandemie gestegen zijn waardoor meer moet budgetteren voor een vergelijkbare vakantie. Denk dan vooral aan vliegtickets, kosten van de trein of taxi’s, maar ook eten en drinken.

Prijzen Denemarken

Vervoer

Vanaf ons huis in Deventer-centrum is het 597 km naar het Ribe VikingeCenter, met 456 km over de Duitse Autobahn. Alleen bij Hamburg en Bremen mag je maar 80-120 km/u, overal anders is het onbegrensd. Hierdoor kan je in onder 5 uur op de plaats van bestemming zijn. Laat je dus niet afschrikken door de afstand. We hebben 33 liter diesel verbruikt, kosten 40 Euro enkele reis.

Blåvand is mooi gelegen aan de Noordzeekust, maar tot Esbjerg is het ongeveer 45 km. Laat de keuze voor het huisje of camping dus afhangen van wat je wilt gaan doen. Wij waren er voor Gezin op Reis, dus hebben meer gedaan en gereden dan wat je normaal zou doen op vakantie en kwamen op 100 km per dag (8 Euro per dag).

De ferry naar Fanø kost 55 Euro met de auto (retour), mocht je er niet blijven overnachten, dan is een overtocht met de fiets aan te raden (7 Euro).

Parkeren is bijna overal gratis mogelijk, soms met een parkeerschijf. Ben je nog op zoek naar een leuke route? Lees hier onze route voor een rondreis Denemarken in twee weken.

Totaal vervoer: 165 Euro

Overnachtingen denemarken

Overnachtingen zijn mogelijk op campings, vakantiehuisjes en hotels. Veel plaatsen bestaan voor een groot deel uit vakantiehuisjes en hier is dan ook een ruime keuze in budget en grootte. Schultz Feriehuse, waar wij verbleven, heeft al vakantiehuisjes van een paar honderd Euro per week.

Het huisje waar wij in verbleven (4 personen, maar ook nog een extra huisje in de tuin voor 2 personen) kost tussen de 280 Euro (winter) en 750 Euro (superhoogseizoen) per week. Zie een indruk in huisje huren Denemarken. Ons huisje was in het voorjaar (weekprijs) 393 Euro. Je hebt dan gratis WiFi, hoewel de meeste dorpjes een WiFi-deken hebben in het centrum van het dorp. Campings en hotels zijn in elke prijsklasse beschikbaar. Wij hadden ook nog kosten voor de elektriciteit van 26 Euro voor 4 dagen, maar het was een koud weekend.

Totaal overnachting: 420 Euro

Tip: Nu we vaker in Denemarken zijn geweest weten we dat accommodatie een van de grootste kostenposten is in Denemarken. Hoewel nog steeds goedkoper dan wat je in de schoolvakanties in Nederland betaald. Het is slim om je huisje op tijd te boeken dat is goedkoper dan op het laatste moment. Blijf je ergens een nachtje? Kijk dan eens naar Danhostel die hebben hostels door heel Denemarken. Bijna altijd met familiekamer, simpel maar schoon. Ook heb je er de mogelijkheid zelf te koken en is er vaan een gezamenlijke ruimte.

Voor wat meer luxe kies Scandic hotels, bij deze keten verblijven kinderen onder de 16 jaar gratis mits er een betalende volwassene bij is. Daardoor is dit zeker in het vier sterren segment een van beste opties.

Denemarken overnachten

Entreeprijzen Denemarken

Entreeprijzen wisselen, maar voor kinderen is het in de staatsmusea gratis (o.a. Fiskerimuseet). De overige kosten die wij hebben gemaakt zijn:

  • Visserij- en Scheepvaartmuseum: 16 Euro p.p. (32 Euro)
  • Ribe VikingeCenter: 13 Euro p.p. (26 Euro). Kinderen vanaf 3 jaar betalen 8 Euro
  • Zeehondensafari (Seal safari): 13 Euro p.p.. Kinderen vanaf 0 jaar betalen 6.50 Euro (32.5o Euro)
  • Dorpswandeling Søndeho (1.5 tot 2 uur): 10 Euro (20 Euro), kinderen vanaf 0 jaar betalen 3 Euro (23 Euro)
  • Vuurtoren Blåvandshuk: 5 Euro, kinderen vanaf 3 jaar betalen 3 Euro (13 Euro)
  • Het mooiste in Denemarken is echter het kilometers brede strand, duinen en de uitgestrekte bos- en heidegebieden. Allemaal gratis!

Totaal is dit 126.50 Euro, maar al deze activiteiten doe je doorgaans niet in 4 dagen maar zou je mooi kunnen verspreiden over een week.

blavand stranden

Ook tijdens andere vakanties in Denemarken hebben we gemerkt dat entreeprijzen best kunnen aantikken. Zo ben je voor een dagje CampAdventure inclusief bostoren en het klimbos met een gezin met twee kids zo 200 euro kwijt. Betaalbare bezienswaardigheden zijn er ook in Denemarken wel maar je moet er even voor zoeken. Zo zijn diverse musea in Kopenhagen op bepaalde dagen van de week gratis. Ga lekker naar het strand of loop een van de gratis kindvriendelijke wandelroutes in Denemarken.

Speelbos Camp Adventure

Eten en drinken: prijzen Denemarken

Dit is een serieuze kostenpost als je elke dag uit eten gaat. Wij hadden een erg vol programma en maakten het ons dus gemakkelijk door ergens te gaan eten. Zelf koken is een veel betere optie, als je zou willen besparen. Een typisch hoofdgerecht is 18-30 Euro, zelfs in simpele bistro’s. Drankjes, ook fris, kunnen zomaar 4,50 zijn. De lunch in het Ribe VikingeCenter, wel heel erg lekker, kostte 18 Euro, het lunchpakketje van onze dame was ongeveer 7,50 Euro. Ijsjes kosten ongeveer 3 Euro voor een bolletje en elk bolletje extra is iets minder dan een Euro. We zagen weinig verschillen.

Het eten is wel allemaal lekker en vaak bijzonder, en zelf koken kost hier nauwelijks meer dan in Nederland. Een kratje bier of een paar flessen wijn meenemen uit het buitenland is iets dat de Denen zelf ook doen als ze bijvoorbeeld in Duitsland zijn.

Totaal: Onze kosten waren 250 Euro voor een diner in een restaurant, één keer thuis koken, een late lunch die we ook hebben gebruikt als diner, 2 lunches buiten de deur en 2 keer een ijsje.

Denemarken eten

Souvenirs

We konden het niet laten om ook nog een paar souvenirs mee te nemen, zo wilde onze dochter dolgraag een Vikingzwaard hebben (7 Euro) en hebben wij een zakje ‘kiezelstenen’ van de Blåvand snoepfabriek meegenomen (9 Euro).

Denemarken winkelen

Overzicht

In totaal kostte dit lange weekend ons dus 960 Euro, waarbij we in een sneltreinvaart door de regio zijn gegaan. Realistisch zou een mei of herfst vakantie van een week met een doorsnee gezin hier 800-1300 Euro kosten, afhankelijk van hoe je omgaat met eten en drinken.

Bespaartips Denemarken

Wil je de kosten van een vakantie in Denemarken in de hand houden dan zijn er een dingen die je kunt doen.

  • Kies een accommodatie waar je zelf kunt koken
  • Doe boodschappen in de supermarkt in Denemarken
  • Het is in Denemarken heel normaal je eigen picknicklunch mee te nemen. Ook naar pretparken en andere attractieparken
  • Kan je niet zonder wijntje in de vakantie, neem die mee in de auto
  • Ga in de meivakantie of in de laatste twee weken van augustus naar Denemarken. Dan hebben de Denen zelf geen vakantie en liggen de prijzen voor accommodaties een stuk lager.
  • Voor sommige dure attracties zoals Legoland Denemarken kan je kortingen krijgen tot 50% het is slim om daar van te voren naar te kijken. Zo heb je voor deze korting een bon nodig uit de Legogids die je in Nederland wel kunt vinden maar ter plekke niet meer.
  • Diesel prijzen in Denemarken zijn goedkoper dan in Nederland maar duurder dan in Duitsland. Hetzelfde voor benzine. Dus tank voor de grens nog even je auto vol.
  • Je betaald in Denemarken alleen op 3 bruggen tol, de Grote Beltbrug van Funen naar Seeland, de Sontbrug tussen Denemarken en Zweden en de Kroonprinses Marybrug over de Roskildefjord
Denmarken kopenhagen

7 gedachten over “Vakantiebudget en prijzen Denemarken”

  1. Leuk om jullie impressies te lezen.
    We zijn een stel zonder kinderen, maar jullie informatie is toch nuttig.
    Komend jaar gaan we na een aantal jaren Oostzee in Duitsland weer naar Denenmarken.
    Op mijn speciale verzoek, ik voel me daar gewoon thuis.
    We hebben een huisje gehuurd in Blavand.

  2. Manon Muller

    Wij wilden nav jullie enthousiaste verhaal heel graag hetzelfde huisje boeken maar we kunnen het gelijke schattige huisje niet vinden op de site Schultz Feriehuse, park Blavand die jullie noemen. Hebben jullie voor ons iets meer aanknopingspunten of nummer of iets dergelijks. Heel graag horen we van jullie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top