Home / Reisinformatie / Europa / Blåvand – Gezinnen en natuurliefhebbers opgelet!

Blåvand – Gezinnen en natuurliefhebbers opgelet!

Gezinnen en natuurliefhebbers opgelet! Men neme 40 kilometer strand om uit te waaien, een wild duingebied, vrijstaande vakantiehuisjes in de bossen, heel veel vogels en wat hertjes die wat rondsnuffelen en je krijgt Blåvand. Als je zoals ons in beide groepen valt en een natuurliefhebber bent die Blåvand met kinderen bezoekt, dan kan je vakantie in Denemarken al bijna niet meer stuk.

Tip: Landal zit ook in Denemarken. Omdat de Denen en Noren andere vakanties hebben als wij krijg je via deze link extra veel korting op een huisje in Denemarken. 

Blavand Denemarken

De stranden van Blåvand

Blåvand heeft een enorm lang strand: het noordelijke gedeelte staat bekend als Hvidbjerg en het zuidelijke als Blåvand strand. Beide hebben parkeergelegenheid vlakbij het strand. Ook hebben beide stranden de blauwe vlag status, wat betekent dat ze schoon zijn en er schoon zeewater is.

Blavand Denemarken

Je moet wel opletten met zwemmen en kinderen niet alleen en te ver de zee in laten gaan: er kunnen namelijk getijdenstromen (rip tides) voorkomen. In Nederland is de Noordzee en haar stranden vaak erg grijs, maar daar heeft de Noordzee in dit deel van Denemarken geen last van. Volgens ons komt dat omdat er geen grote rivieren uitmonden in de Deense Noordzee.

Het strand van Blåvand is van een kwaliteit die je eerder verwacht op een exotische bestemming. Als we moeten kiezen dan is Hvidbjerg, het noordelijke gedeelte dat enorm breed is en bij de vuurtoren ligt, helemaal het allermooist. Het heldere water contrasteert met het witte plakzand en de hoge duinen met groene graspollen. Vanaf dit strand heb je de mooiste zonsondergang.

Blavand Denemarken

Bezienswaardigheden Blåvand

Bunkerkunst op het strand

Op het zuidelijke strand van Blåvand staan de resten van verschillende bunkers die uit de 2e Wereldoorlog stammen. Ze zijn onderdeel van de Atlantikwall, een verdedigingslinie die de Duitsers bouwden om een invasie te voorkomen. Sommige bunkers zijn erg vervallen, andere zijn nog in relatief goede staat. In plaats van alles te slopen is het geheel opgevrolijkt door de Engelse kunstenaar Bill Woodrow die de bunkers omtoverde in paarden.

Blavand Denemarken
Blavand Denemarken

Museum Tirpitz

Museum Tirpitz is genoemd naar de grote geschutsbunker die onderdeel uitmaakte van de Atlantikwall uit de 2e wereldoorlog. De bunker werd nooit voltooid maar is nu via een tunnel verbonden met het museum. Dit is een van de bijzondere tentoonstellingsruimtes waar je meer leert over de Atlantikwall. Naast deze tentoonstelling zijn er meerdere andere vaste en soms ook tijdelijke tentoonstellingen.

blavand tirpitz museum

Voor kinderen is de vaste tentoonstelling ‘goud van de zee’, over barnsteen erg interessant. Hier zijn allerlei interactieve dingen zoals filmpjes, een microscoop om zelf versteende insecten in amber te bekijken en je kunt je als een moderne visser verkleden en op een brommertje stappen.

blavand tirpitz museum

Ook de expositie over de “Hidden West Coast”, valt in de smaak. Hier kan je in oud schip klimmen om een prachtige 4D-voorstelling over de Deense westkust van de IJstijd tot nu toe zien. In deze zaal is ook een speurtocht. Overal zitten voelgaten die we langsgaan om er achter te komen welke voorwerpen er in zitten verstopt. Bekijk de website voor de openingstijden en informatie over de tentoonstellingen.

blavand tirpitz museum

Vuurtoren beklimmen

De vuurtoren van Blåvand (Blåvandshuk Fyr) zie je al vanuit de verte wanneer je over het strand loopt. Het is het meest westelijke gebouw in Denemarken. Het is mogelijk om de 55  meter hoge toren te beklimmen.

Blavand Denemarken
Blavand Denemarken

De trap is breed en de 170 treden zijn laag en zelfs onze peuter van 2 kon (en wilde) zelf naar boven lopen (op de laatste hindernis na). Bovenop heb je een wijds uitzicht over de omgeving en zie je pas echt goed hoe ver de stranden en duinen zich uitstrekken.

Blavand Denemarken

Voor openingstijden en prijzen bekijk de website.

Blavand Denemarken

Duinwandeling

Een wandeling door de duinen is een goede manier om de natuur in dit deel van Denemarken te leren kennen. Blåvand heeft een enorm duingebied. Zo wilden we van het dorpje via de duinen naar de vuurtoren lopen en dan weer terug, maar dit bleek met een afstand van ruim 4 km (heen en terug) toch iets te veel van het goede. In plaats daarvan maakten we een wandeling van 2,5 kilometer dat een goed idee gaf van het duingebied.

Er zitten hier veel vogels, konijnen en insecten die maken dat er constant wat te zien en te ontdekken is voor kinderen en volwassenen. Behalve de route die wij hebben gedaan zijn er nog diverse andere langere en korte routes. Niet alle routes zijn altijd mogelijk: de duinen zijn namelijk ook een schietoefeninggebied van het leger. Door rode lampen en bollen op een pilaar is duidelijk te zien welke stukken wel en niet toegankelijk zijn.

Blavand Denemarken

Skallingen schiereiland

Blåvand is het meest westelijke puntje van Denemarken (de Faeröereilanden en Groenland niet meegerekend). Onder Blåvand steekt een schiereiland de zee in. Het is onderdeel van het Waddenzee National Park dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het grootste gedeelte van Skallingen bestaat uit veel zompige stukken gras, moeras en rietlanden.

Skallingen national park

Er komen veel vogelsoorten voor. Dit gebied gaat over in  een relatief smal duingebied en daarna volgt weer een fantastisch wit, breed, onbezoedeld strand.  Nou vonden wij de stranden van Blåvand al rustig maar hier heb je helemaal kilometers voor jezelf.

Winkelaanbod

Net als de auto’s voor de deur je veel kunnen vertellen over de mensen die ergens wonen vertelt het winkelaanbod wat over een bestemming. Als ik nog enige twijfel had gehad over Blåvand als vakantiebestemming voor gezinnen en/of natuurliefhebbers dan is dit na een kijk in het dorpje over. Direct aan de hoofdstraat zie ik al drie outdoorzaken variërend van een Intersport-variant tot een echt outdoorspecialist, 2 winkels met kinderkleding, een speelgoedzaak en  een snoepwinkel. Ook in de zijstraatjes zitten veel soortgelijke winkels. Verderop in het dorpje zijn twee grotere supermarkten voor alle aankopen en een bakker voor lekkere verse Deense lekkernijen.

Skallingen national park

De oudste snoepwinkel en fabriek van Denemarken

De snoepwinkel Blåvand Bolcher is er eentje met een verhaal. Het is de oudste snoepwinkel van Denemarken en de aan de winkel gelegen fabriek is nog steeds in gebruik. Mocht je tussen het enorm uitgebreide aanbod toch niet kunnen vinden wat je zoekt of wil je een jeugddroom a la “Sjakie en de chocoladefabriek” laten uitkomen: dat kan. 

blavand denemarken

Tussen 11-15 uur kan je hier voor 30 kronen je eigen lolly maken. Alleen voor volwassenen, want de apparatuur is te gevaarlijk voor kinderhandjes.

Blavand Denemarken

Blåvand dierentuin

De dierentuin van Blåvand is een leuk uitje voor het hele gezin. Wij zijn er zelf niet geweest maar hebben begrepen dat het redelijk kleinschalig is en vooral leuk met jonge kinderen. De trots van de dierentuin zijn de witte leeuwen. Voor meer informatie bekijk de website Blåvand zoo.

Musea Blåvand

Bedenk wel dat Blåvand een echt vakantiedorpje is dat vooral in trek is bij de Denen zelf en bij hun Duitse buren. Het heeft geen charmant oud centrum zoals je gewend bent van een aantal andere Deense plaatsen. Heb je tijd over dan kan je een bezoekje brengen aan de kerk of aan het kleine Blavand museum.

blavand denemarken

Uitstapjes vanuit Blåvand

Wij gebruikten Blåvand als uitvalsbasis voor onze korte vakantie in Denemarken. Zo gingen we naar de grote stad Esbjerg waar het voor gezinnen enorme leuke visserij en maritiem museum is gevestigd. Vanuit Esbjerg gaat de boot naar het eiland Fanø, met onder andere het mooiste dorpje van Denemarken (door de Denen zelf gekozen). We gingen ook naar het oudste stadje van Denemarken, kleurrijk Ribe met onder ander het Ribe Vikingecenter wat enigszins vergelijkbaar is met het openluchtmuseum. 

ribe vikingecenter

Praktische tips Blåvand

Huisje huren in Blåvand

In Blåvand worden veel huisjes aangeboden.  Dan bedoelen we niet die eenheidsworst die je vaak op vakantieparken tegenkomt maar allerlei soorten huizen die gewoon verspreid zijn tussen de reguliere woningen. Omdat Blåvand zelf in een bosrijk gebied ligt, hebben de meeste huizen die buiten het centrum liggen veel privacy. Je ziet en hoort je buren niet. Wat we wel zagen was een hertje die gewoon bij ons huis liep. Wij sliepen in een schattig rood vakantiehuisje (lees hier de review) dat verhuurd wordt door Schultz Feriehuse. Ze hebben een uitgebreid aanbod op hun website. Liever in een hotel? bekijk dan hier de beste hoteldeals in Blavand.

blavand denemarken

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke vakantie aan de Deense kust, dan is Lalandia Søndervig the place to be! Dit is een uurtje rijden vanaf Blåvand, maar een absolute aanrader. Hier vind je moderne bungalows en een groot Aquadome met glijbanen die je hart sneller doen kloppen.

Lalandia Denemarken

Maar dat is nog niet alles, want kinderen kunnen zich binnen vermaken bij de indoorspeeltuin of buiten op de trampoline, klimwand of Sky Rider. En alsof dat nog niet genoeg is, ligt op slechts een kilometer afstand een breed zandstrand en het centrum van de gezellige badplaats Søndervig waar je lokale restaurants, winkels en zelfs een golfbaan kunt vinden. Wie wil dat nu niet? Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen voor Lalandia Søndervig.

Lalandia Sondervig Denemarken

Bereikbaarheid Blåvand

Blavand is gelegen in West-Jutland. De dichtstbijzijnde grote stad is Esbjerg (45min), het bekende dorpje Ribe ligt op 1 uur en Legoland op 1:10 uur. Vanaf Enschede is Blavand ruim 6 uur rijden. Vanuit Utrecht 7 uur. Wil je dit rit opbreken en stoppen in Duitsland dan raden wij sprookjesachtig Bremen aan.

blavand denemarken

10 gedachten over “Blåvand – Gezinnen en natuurliefhebbers opgelet!”

  1. in welk seizoen waren jullie in denemarken? de kou schrikt me een beetje af haha. Wij willen deze zomer misschien gaan, met onze dochter van dan net 1 jaar.

  2. Ontzettend mooi dorp en een omgeving om niet op uitgekeken te raken. Wij gaan deze herfst voor de 6e keer!!!

  3. Voor de 2e x lees ik dit en wij gaan morgen naar Blavand….huis in het bos…….natuur vlakbij, heerlijk vakantie vieren ….nu nog wat mooie dagen erbij, dan kan het niet meer stuk toch?

    Voor ons de allereerste keer in Denemarken……best spannend!

  4. Na het lezen van je blog een huisje geboekt in Blavand, 500 m vanaf het strand en 400 m vanaf de dichtstbijzijnde winkel. Spannend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top