Home / Voorbereiding / Tips / Op vakantie met een groot gezin, praktische tips!

Op vakantie met een groot gezin, praktische tips!

Op vakantie met een groot gezin? Op zoek naar handige tips? Reizen met een kind maakt alles anders. Maar reizen met meerdere kinderen kan een nog grotere opgave zijn. Blogger Esther heeft drie kinderen, en dat is niet eens een heel groot gezin, maar ze heeft wel gemerkt dat reizen met meer dan twee kinderen vooral vraagt om creativiteit en flexibiliteit.

Want waar vind je nu de beste slaapplek? Hoe neem je al die spullen mee? Hoe houd je het betaalbaar? En wat doe je door de dag heen met kinderen die zo verschillen van leeftijd?

Groot gezin vakantie aquarium

Overnachten met een groot gezin, hotels voor grote gezinnen?

Ik had het al helemaal bedacht: slapen in een Zweedse Stuga. Je weet wel, die fantastisch mooie rode houten huisjes in Zweden. Heel internet afgezocht, maar de meeste stuga’s hadden maar plek voor vier personen. Of je betaalde dik de hoofdprijs voor een paar nachten. De realiteit van een vakantie boeken voor een gezin van meer dan vier personen. Dat betekent dus verder kijken dan je neus lang is.

Vakantieparken voor grote gezinnen

Gelukkig zijn er wel accommodaties te vinden voor meer dan vier personen. Zo hebben vakantieparken meestal wel huisjes voor zes of zelfs meer personen. Kijk bijvoorbeeld naar de huisjes voor 5-8 personen op de parken van Landal. Wel zit je hier meestal vast aan vaste verblijfdagen zoals een week, midweek of weekend. Fijn als je voor langere tijd op één plek wilt blijven, maar minder handig wanneer jullie als gezin willen rondreizen.

kempervennen

Hotels met familiekamer voor 5 of 6 personen

Wil je daarom misschien liever met je gezin naar een hotel, dan kan het zoeken naar een geschikte plek best lastig zijn. Gelukkig zijn er wel familiehotels, of hotels die toch ook familiekamers hebben (of de mogelijkheid hebben om twee kamers met elkaar te verbinden). Echter is dit wel een beperkter aantal en is op tijd boeken dan ook zeker een must.

Check hier ons overzicht met kindvriendelijk hotels voor grote gezinnen in Nederland en België.

Ga je naar het buitenland zoek dan via Booking. Bij het zoeken kun je al precies aangeven voor hoeveel personen je zoekt en voor welke leeftijden en of je een gezamenlijke kamer wilt. Je krijgt dan precies te zien welke hotels of appartementen voor jullie geschikt zijn.

HUP Hotel midgetgolf

Huren via Airbnb

Een andere optie is het kijken voor een plek via Airbnb. Je hebt dan toch vaker meer keuze in het vinden van een ruimte voor vijf personen. Eerlijk gezegd kan Airbnb je wel voor verrassingen laten staan hebben wij persoonlijk gemerkt. Een beetje flexibel zijn in je verwachtingen en niet te lang op één plek verblijven voor het geval dat het dus toch tegenvalt is aan te raden.

Zweden kosterhavet

Camping of camper met groot gezin

Is jullie gezin iets avontuurlijker aangelegd? Kijk ook eens bij een camping. Soms verhuren ze mooie tenten of heb je zelfs een echte glamping-ervaring. En wat natuurlijk ook heel tof is is het huren van een camper! Zo heb je de vrijheid van rondreizen én altijd de plek die passend is voor  jouw gezin!

Je kunt natuurlijk je reis helemaal zelf regelen, maar ook prima laten regelen. Check ook ons blog vol tips voor reizen met een camper.

camperreis amerika met kinderen

All-inclusive vakantie groot gezin

Het vinden van een goedkope vakantie voor een groot gezin is lastig. Maar zelfs als je wel budget hebt en luxe wil kan het nog moeilijk zijn wat te vinden. Check de lijst van Sunweb met vakanties voor grote gezinnen. Ook prijsvrij en Tui hebben een aantal hotels in hun assortiment voor een luxe of all-inclusive vakantie met een groot gezin.

Neptune Pwani Beach Resort & Spa

Inpakken voor een reis met een groot gezin

Hoe meer personen, hoe meer bagage. En hoe meer bagage, hoe meer je aan het aan het sjouwen bent. En met drie kinderen (of meer!) wil je dat dus echt niet. Zeker als je aan het rondreizen bent!

We maken er in ons gezin bijna een sport van om zo minimalistisch mogelijk op vakantie te gaan, het liefst met alleen handbagage (ligt er uiteraard ook aan hoe lang je weggaat). Maar het kan als je vooral kritisch en slim bent!

trunki kinderkoffer

Hoe lang ga je weg, wat ga je doen en hoeveel kledingsetjes heb je dan écht nodig. En wij bedenken altijd dat we op vakantie zijn en niet op visite bij de koning. Daarom hoeven we er echt niet al te netjes bij te lopen en mocht er een vlekje op je kleren komen dan is dat voor een dag ook niet al te erg.

We kiezen kleding uit die op meerdere manieren matcht, zodat je voor diverse gelegenheden en weersituaties setjes kunt maken. (denk aan wel of niet een vestje, wel of niet een legging) En we proberen altijd ergens halverwege op een plek te zijn waar we de mogelijkheid tot wassen hebben.

Zou je op de terugweg nog ruimte willen hebben voor wat souvenirs in die volle koffer? Zorg dan dat je wat oude T-shirts of andere kledingstukken mee hebt genomen die je lekker achter kunt laten in een prullenbak van je vakantieland.

Natuurlijk gaat er nog wel meer mee dan alleen kleding. Handdoeken zijn ook zo lekker vullend. Gelukkig kun je microvezel handdoeken meenemen. Superklein! En dan heb je nog speelgoed… Dat moet toch ook mee. Zo vindt de jongste het bijvoorbeeld heerlijk om Playmobil mee te nemen. Ze heeft een klein tasje en dat mag ze zo vol stoppen als ze wil, maar meer gaat er niet mee. Daarnaast nog een etui, kleurboek o.i.d., een leesboek en heeft iedereen een klein gezelschapsspelletje mee (soms zonder doosje, maar gewoon alles in een zip-lock zakje). Op vakantie hebben ze ook genoeg te zien en te doen en kinderen zijn echt wel heel vindingrijk met de materialen om zich heen om mee te spelen.

Vergeet ook niet de opblaasbare spullen, wij zijn er dol op! Natuurlijk voor in het zwembad, maar denk ook aan het opblaasbare autozitje! En als je een beetje rondkijkt zie je nog veel meer opties. Lekker klein en dus handig!

Vliegtickets voor een groot gezin

Wil je met je grote gezin gaan vliegen? Het helpt als je flexibel bent in de bestemming. Vul eens geen bestemming in en laat je verrassen waar je terecht kunt komen voor een leuke prijs. Wil je meer tips voor het boeken van een vliegticket voor een lage prijs? Lees dan dit blog met tips om goedkoop te vliegen met kinderen.

gezin wacht op vliegveld

Auto huren voor een groot gezin

Kon je met z’n tweetjes in een klein koekjesblik rondrijden, nu heb je toch echt die grotere auto nodig (want je wilt je kids echt niet te krap op de achterbank hebben en dan steeds een paar uur te moeten rijden). En al die bagage moet natuurlijk ook mee.

Via SunnyCars kun je heel goed aangeven wat jij precies nodig hebt. Wees realistisch. Je hebt minstens drie plekken op de achterbank met gordel nodig en je hebt ruimte voor je koffers/rugzakken nodig. Gelukkig kun je bij Sunnycars precies zien wat de ruimte van de auto is.

Wat ons opviel was het bijhuren van allerlei opties. Het kan natuurlijk handig zijn om die zitverhoger voor je kleuter bij te huren, maar dit tikt aardig door in de huurprijs. Kijk of je een zitje mee kunt nemen of ga voor de opblaasbare versie. Bijvoorbeeld die van Bubblebum. Ik kan me voorstellen dat een navigatiesysteem handig is, maar ook hiervoor betaal je flink bij. Waarom niet een offline map downloaden van Google Maps? Kijk dus echt even kritisch wat jullie als gezin nodig hebben en of het ook nog anders kan.

gezin in auto

Citypass

En dan genieten op je vakantieplek! Elk uitje wat jullie willen ondernemen is als groot gezin ook extra prijzig. Kijk eens of de stad waar je heen gaat een Citypass heeft, vaak kun je dan veel toeristische trekpleisters bezoeken voor een veel lagere prijs.

Hoe houden we het leuk op vakantie met verschillende leeftijden

Bijkomstigheid van een groot gezin is meestal ook een variatie aan leeftijden. Zo reizen wij met een puber, pre-puber en kleuter. We krijgen vaak te vraag van ouder die zich afvragen hoe ze vakantie leuk moeten houden voor kinderen met een groot leeftijdsverschil. Inclusief nare verhalen van (meestal dan) pubers die nergens meer naar toe willen en zich nukkig gedragen als ze even moeten wachten in de speeltuin.

Gezin wandeling tilt klein kind

Gelukkig speelt dit in ons gezin niet. Ze zijn ook al wel gewend om rekening te houden met elkaar en dat verandert natuurlijk niet ineens op vakantie. Dus gaan we soms even naar de speeltuin omdat dat voor onze kleuter zo leuk is. En ach, onze puber en pre-puber spelen dan gewoon ook even met zusje-lief.

botsauto

En de volgende keer zal onze kleuter even moeten wachten als de pubers van de zipline af willen gaan.  Wat bij ons ook helpt is van te voren al met elkaar ideeën spuien en overleggen wat we willen gaan doen. Zodoende zijn de kinderen betrokken bij de voorbereiding en weten ze dat er een stukje flexibiliteit van ze verwacht wordt.

Mocht dit in jullie gezin niet werken dan zijn er altijd nog wel wat oplossingen te verzinnen:

  • Splits als gezin een dagje op, de oudere kinderen op pad met papa de jongere met mama of andersom;
  • Geef elk kind tijdens de vakantie een eigen dag. Op die dag mogen ze zelf kiezen wat ze doen. Maar als hun broertje of zusje aan de buurt is moeten ze zich ook gedragen.
bootje varen

Maar misschien zie je er van te voren meer tegen op en valt het op vakantie best wel mee, want het strandbezoek, de wandeling door de bergen, het oude kasteel zien, een kamelentocht, of een bezoek aan een pretpark is voor elke leeftijd toch leuk?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top