Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / Malariavrije safariparken Zuid-Afrika

Malariavrije safariparken Zuid-Afrika

Wie Zuid-Afrika met kinderen bezoekt, wil natuurlijk op safari! Vooral als je met jonge kinderen reist, is het van belang je te realiseren dat in sommige bekende wildparken, zoals het Krugerpark, een malariarisico is. De risico’s variëren per regio en reisperiode, wij adviseren daarom altijd om van tevoren kundig advies in te winnen. Wil je zeker weten dat je geen malariarisico loopt? Kies dan één van deze malariavrije parken in Zuid-Afrika! 

Enkele parken in de omgeving van Johannesburg, een geweldig park in de provincie Kwazulu-Natal waar je ook de hele Big Five kan spotten en diverse opties aan de oostkant van Zuid-Afrika, welke je kan combineren met een bezoek aan Kaapstad en de Tuinroute.

Geen zin of tijd om je reis naar Zuid-Afrika met kinderen zelf te regelen? Riksja Family is een reisorganisatie gespecialiseerd in reizen op maat voor gezinnen. Natuurlijk kunnen ze ook een safari in een malariavrij park voor je plannen. Zo bezocht blogger Tikva Buffelsdrift tijdens haar rondreis van twee weken met Riksja Family door het oostelijk deel van Zuid-Afrika. Bekijk hier voorbeeldroutes naar Zuid-Afrika.

Malariavrij op safari in Zuid-Afrika

Buffelsdrift Game Reserve

De mogelijkheden voor een goede safari aan de oostkant van Zuid-Afrika zijn minder talrijk dan aan de westkant. Je vindt er een bij Buffelsdrift Game Reserve, vlak buiten Oudtshoorn op 430km ten oosten van Kaapstad. Oudtshoorn ligt een uurtje het binnenland in vanaf de kust en wordt vaak bezocht als toevoeging op de Tuinroute. Het is officieel geen onderdeel van de Tuinroute, maar wel een toevoeging die veel toeristen doen.

Zuid-Afrika Buffelsdrift game reserve

Dit is een kleinschalig natuurgebied van zo’n 3000 hectares. Een gedeelte van het gebied is het domein van een paartje cheeta’s die onderdeel zijn van het fokprogramma om deze bedreigde diersoort te redden. Je kunt ze zien tijdens een aparte cheeta safari. Daarnaast wonen er enkele leeuwen in Buffelsdrift die van een locatie komen waar mensen met de dieren op de foto konden. Deze kunnen helaas nooit meer in het wild worden uitgezet en zijn ook niet in staat hun eigen prooi te vangen. Ze hebben een groot terrein waar ze de rest van hun leven kunnen doorbrengen. Er is een aparte tour met een ranger die de leeuwen voert en je meer vertelt over deze dieren. De hele Big Five in het wild zien, is bij Buffelsdrift dus niet mogelijk.

Zuid Afrika Buffelsdrift Game Reserve

Wij deden zelf de reguliere game drive. In dit deel van Buffelsdrift wonen geen roofdieren. Wel heel veel andere dieren zoals nijlpaarden, giraffen, neushoorns, elanden, zebra’s, buffels en springbokken. Wat een safari hier extra leuk maakt, is dat je met een echte stoere jeep op pad gaat. Tikva en haar dochter hadden geluk dat ze de enige gasten waren.

Zuid Afrika Buffelsdrift Game Reserve

De gids was echt top en gaf niet alleen heel veel informatie, maar paste zich ook onze persoonlijk wensen aan. Het was duidelijk iemand die veel afwist van dierenbescherming en ook met een kritische blik kon vertellen over projecten in Zuid-Afrika. De gids vertelt niet alleen over de dieren, maar ook over de natuur en vegetatie die we tegenkomen. Halverwege is er een rustmomentje waarbij we uit de jeep kunnen stappen en uitkijken over een groot deel van het terrein.

Zuid-Afrika Buffelsdrift game reserve

Mede door de jeep, de ranger en de hele natuurlijke setting voelt een safari in Buffelsdrift ook echt als een safari. Iets dat zeker niet overal zo is. De dieren laten zich niet zomaar zien, je moet echt speuren tussen de bosjes en je best doen. Extra leuk als het dan lukt, zeker voor kinderen die er op die manier extra veel plezier in hebben.

Zuid-Afrika Buffelsdrift game reserve

Ook als je hier niet verblijft, kun je dus deelnemen aan een game drive. Riksja Family had dit voor ons geregeld. Voor de reguliere bush drive zijn kinderen van alle leeftijden welkom. Voor de bijzondere excursies, zoals de cheeta experience, geldt een minimum leeftijd van 12 jaar. Gezien de kwaliteit van de safari hier zou ik het je zeker aanraden. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten (€31volwassene /€17kind actueel 2023). Je kunt er ook voor kiezen om hier te overnachten in een tent. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.

Plettenberg Baai Game Reserve

De meeste safariparken aan de oostkust van Zuid-Afrika zijn niet zo heel geweldig. Blogger Tikva besloot op eigen gelegenheid Plettenberg Baai Game Reserve te bezoeken, een van de malariavrije safariparken op de tuinroute. Een ruime 550km ten oosten van Kaapstad.

Plettenberg Baai Game Reserve

Plettenberg Baai Game Reserve ligt 20 minuten rijden vanaf Plett aan de Tuinroute. Het park is zo’n 2000 hectare groot, een van de gebouwen hier was ooit de residentie was van baron Joachim von Plettenberg en later was het een boerderij. Ook nu lopen er nog koeien. Volgens de gids houden ze die, omdat deze gevaccineerde dieren de wilde dieren beschermen tegen ziektes.

Plettenberg Baai Game Reserve

In het verleden kon je hier de hele Big Five zien, maar nu niet meer. Het werd (gelukkig) niet langer diervriendelijk geacht om leeuwen en cheeta’s te houden in kleine verblijven en vrij rondlopen is zo dichtbij de bewoonde wereld echt geen optie. Wat je wel kunt zien, zijn een neushoorn, antilopen, zebra’s, giraffen en impala’s. Er is ook een grote familie olifanten. Alle dieren kunnen zelf over het terrein lopen, behalve de krokodillen die in een omheind meertje wonen.

Plettenberg Baai Game Reserve

De game drives hier worden gedaan in een grote safaritruck waar je met 22 andere gasten in past. Tijdens ons bezoek zat de truck helemaal vol. Kinderen vanaf 4 jaar mogen mee op safari. Dit is een betaalbare safari met gids (€45 volwassene/€22,5 kind actueel 2023), hoewel we het in de praktijk toch een vrij hoog Beekse Bergen gehalte vonden hebben.

Het is natuurlijk wel een stuk minder persoonlijk dan wanneer je een kleine jeep hebt. De aanwezige gids vertelt een vrij standaard verhaal over de dieren. Hoewel er wel ruimte was om vragen te stellen, werd daar vervolgens niet echt antwoord op gegeven.

Plettenberg Baai Game Reserve

Wat verder ook niet meehelpt voor dat echte safari gevoel is dat er ontzettend veel dieren leven in Plettenberg Game Reserve. Een groot deel van het park bestaat uit laag gras. Hier spotten we dan ook zonder moeite niet alleen de vele hertachtigen, maar ook de neushoorn en de olifanten. Alleen de giraffen hadden zich verstopt in een klein stuk bos.

We vonden het een leuke ervaring, maar twee uur was meer dan voldoende. Op de een of andere manier is het juist minder interessant voor kinderen wanneer er ontzettend veel dieren, dan wanneer je echt zelf moet zoeken. Ik zou dit vooral kiezen als extraatje, maar niet als voornaamste bestemming voor een malariavrije safari ervaring in Zuid-Afrika.

Plettenberg Baai Game Reserve

Gondwana Game Reserve

Annemarieke verbleef met haar gezin met twee jonge kindjes bij Gondwana Game Reserve. Dit is een prachtig maar prijzige safariplek langs de Tuinroute in Zuid-Afrika. De lodge ligt op ongeveer 30 minuten van Mosselbaai en op zo’n 380km van Kaapstad aan de kust. Met 11.000 hectare is het voor de oostkust echt groot en dit is dan ook de reden dat je in dit malariavrije park de Big Five kunt spotten.

In dit exclusieve park zijn geen dag gasten welkom, je kunt hier dus alleen op safari als je hier verblijft in een villa of een van de luxe tenten. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom in de accommodaties. Kinderen jonger dan 2 jaar zijn echter helemaal niet welkom op game drives en kinderen onder de zes jaar alleen als je kiest voor een privé safari. Niet op de regulier georganiseerde game drives.

Hotels Zuid-Afrika

Prijzen starten vanaf €750 per nacht. Ondanks het prijskaartje was Annemarieke enthousiast. “Elke ochtend rijd je voor ontbijt naar het restaurant en kom je de neushoorns al tegen. Zebra’s komen geregeld drinken bij het zwembad. Het reservaat heeft ook tal van interessante vogels en veel antilopensoorten zoals springbokken, impala’s, bosbokken en waterbokken.” Bekijk hier meer informatie over beschikbaarheid en prijzen van Gondwana Game Reserve.

Hotels Zuid-Afrika

Addo Elephant Park 

Addo Elephant National Park, op ongeveer 80 kilometer van Port Elizabeth en aan het begin of eindpunt van de Tuinroute, is ook een top safaripark aan de oostkust. Zoals de naam al zegt, is dit dé plek om olifanten te zien, maar je kunt hier ook buffels, antilopen, wrattenzwijnen en zebra’s tegenkomen en met een beetje geluk spot je een leeuw. Blogger Esmeralda had niet zoveel mazzel, maar belandde wel tussen een kudde olifanten met kalfjes! Met meer dan 150.000 hectare is het veruit het grootste park in dit deel van Zuid-Afrika en zelfs het 3e grootste safaripark in Zuid-Afrika op basis van oppervlakte.

Addo Elephant Park

Je mag in dit park met je eigen huurauto op pad. Wil je liever een georganiseerde gamedrive dan kan dit ook, maar let er hierbij wel op dat kinderen jonger dan 6 jaar niet mee mogen in de safariauto’s van het park. Een handige optie is dan het inhuren van een gids (ranger) die meerijdt in je eigen auto en je de mooiste plekjes laat zien. Dagentree voor Addo Elephant National Park kost circa 20 euro voor een volwassene en kinderen tot 12 jaar betalen de helft (prijzen actueel 2023). 

Het is goed mogelijk om een groot deel van het park in één dag te zien, maar wil je echt van noord tot zuid aan de kust rijden, dan zijn twee dagen aan te bevelen. Overnachten in het park doe je dan in een van de basic accommodaties van SAN Parks of in een van de luxere lodges. Een andere optie is een accommodatie buiten het park boeken. Blogger Esmeralda verbleef met haar gezin in het kindvriendelijke Addo Dung Beetle Guesthouse en heeft ook goede ervaringen met de selfcatering cottages van Old Drift Guestfarm. Beide accommodaties liggen op ongeveer een kwartier rijden van de entree van Addo. 

Addo Elephant Park

Pilanesberg National Park 

Op zo’n drie uur rijden van Johannesburg ligt Pilanesberg National Park. Miljoenen jaren geleden was hier geen groen natuurgebied, maar een kolkende vulkaan. Inmiddels is de vulkaankrater een nationaal park en één van de beste plekken om met kinderen op safari te gaan. Omdat de wegen in het park goed zijn, heb je geen 4×4 nodig en kun je hier prima zelf rijden. Dat betekent dat je je eigen route en tempo kunt bepalen in dit malariavrije safaripark. 

Planesberg national park

Pilanesberg ligt ongeveer 10 kilometer van één van de bekendste vakantieresorts van Zuid-Afrika: Sun City. Hier vind je grote all inclusive resorts met waterparken, casino’s en golfbanen. Niet onze smaak, maar wanneer je liever buiten het park verblijft en van plan bent om met je eigen huurauto op safari te gaan, is hier verblijven een betaalbare en luxe optie. Aanrader voor families hier is hotel The Cabanas, een luxe hotel met familiekamers en een zwembad.  

Pilanesberg heeft goede opties wat betreft kindvriendelijke accommodaties. Twee lodges waar kinderen van alle leeftijden welkom zijn en die in het park liggen, zijn Bakubung Bush Lodge en Kwa Maritane Lodge. Bij beide lodges verblijven kinderen tot en met 12 jaar gratis, voor kinderen tussen de 13 en 18 betaal je alleen voor de maaltijden en activiteiten. De prijzen voor een familiekamer liggen rond de 400 euro per nacht, inclusief ontbijt, lunch, diner en twee gamedrives per dag. Niet heel goedkoop, maar wel een goede prijs/kwaliteitverhouding. 

Planesberg national park

Madikwe Game Reserve 

Madikwe Game Reserve is een privépark in het noorden van Zuid-Afrika, dichtbij de grens met Botswana en op ongeveer 4 uur rijden van Johannesburg. Het is maar liefst 75.000 hectare groot en je vindt hier naast de Big Five ook een heleboel andere dieren, zoals de Afrikaanse wilde hond. Madikwe Game Reserve ligt op de grens tussen de woestijn in Botswana en de bush in Zuid-Afrika, wat voor een bijzonder en afwisselend landschap zorgt. 

Madikwe Game Reserve

Omdat Madikwe Game Reserve een privépark is, is het hier niet toegestaan met je eigen huurauto op safari te gaan of een dagtrip naar het park te maken. Ook zijn de accommodaties in dit wildpark luxer en dus erg prijzig. Daar staat tegenover dat de safari’s van hoge kwaliteit zijn en je goede kans hebt om de hele Big Five te spotten. Bij de prijzen van de lodges zijn meestal alle maaltijden en twee gamedrives per dag inbegrepen. Thakadu River Camp is één van de kindvriendelijke opties in Madikwe Game Reserve. 

Madikwe Game Reserve

Welgevonden Game Reserve

Eveneens ten noorden van Johannesburg, op ongeveer 3 uur rijden vanaf het vliegveld, liggen de Waterbergen. In dit heuvelachtige gebied ligt Welgevonden Game Reserve, een malariavrij wildpark met de hele Big Five. In Welgevonden ligt een aantal luxe (en dus prijzige) lodges, die niet allemaal geschikt zijn voor kinderen. Wél kindvriendelijk en met een goede prijs/kwaliteitverhouding is Wild Ivory Eco Lodge. Je slaapt hier in luxe tenten met eigen badkamer en twee gamedrives per dag zijn inbegrepen.  

Welgevonden Game Reserve

Met jonge kinderen kunnen we een verblijf in Kololo Game Reserve aanraden. Dit kleine wildpark ligt naast Welgevonden Game Reserve en er zijn geen gevaarlijke dieren. Daardoor kan je hier, naast een gamedrive maken, ook zelf gaan wandelen en zelfs fietsen. Wij liepen hier met onze peuter in de draagzak tussen de giraffen en zebra’s! Wil je toch de Big Five zien? Dan kan je, in overleg met de ranger, ook met de jongsten een safari in Welgevonden Game Reserve doen. 

De lodge heeft verschillende soorten huisjes die verspreid over het terrein liggen. Er zijn ook een zwembad en een restaurant met uitstekend eten en voorzieningen voor kinderen. De medewerkers zijn dol op kinderen en doen er alles aan om het ze naar de zin te maken! Helaas is Kololo Game Reserve de laatste jaren erg populair geworden en met de populariteit zijn ook de prijzen gestegen. Toch is dit nog steeds één van de beste accommodaties waar we verbleven in Zuid-Afrika.

Welgevonden Game Reserve

Tip: heb je een beperkt budget, maar wil je toch op safari in de Waterbergen? Welgevonden Game Reserve grenst aan Marakele National Park en sinds een aantal jaren zijn de hekken tussen beide parken weggehaald, zodat eigenlijk één groot park ontstaan is. Boek één van de eenvoudige selfcatering tenten of chalets in Marakele National Park en ga met je eigen auto op pad.

Mabula Game Reserve

Ook Mabula Game Reserve is een malariavrijpark in de Waterbergen. In dit safaripark van 12.000 hectare kun je de hele Big Five tegenkomen. De gidsen zijn goed geformeerd en je kunt hier veel dieren zien, zoals cheeta’s, neushoorns, vele soorten antilopen, giraffen, wilde honden, stekelvarkens en wrattenzwijnen. Er is ook een troep leeuwen en ondeugende apen.

Mabula Game Reserve

Het is een privépark en om hier op safari te gaan, moet je hier ook overnachten. Twee reguliere gamedrives per dag zijn inbegrepen in je verblijf, maar je kunt hier ook te paard of met een quad op zoek naar dieren. Overnachten doe je in safaritenten die van alle gemakken zijn voorzien. Ze hebben zelfs een badkamer met een ligbad.

De medewerkers zijn ontzettend vriendelijk en kindgericht: kinderen kunnen mee op een mini-rangercursus, ze kunnen kiezen uit speciale kindermaaltijden, de barman maakt met liefde milkshakes voor ze en op onze laatste dag stond er zelfs een heuse popcornmachine voor de kinderen.

Mabula Game Reserve

Zijn je kinderen jonger dan zes jaar, neem dan wel even contact op voordat je hier boekt. Want voor kinderen jonger dan 6 jaar is deelname aan de safari’s alleen mogelijk met toestemming van het management. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat dit in drukke periodes niet mogelijk is. Heel logisch ook, want een huilende baby kan het einde betekenen van een leuke safari voor iedereen in de jeep. Bekijk hier meer informatie over beschikbaarheid en prijzen.

Manyoni Game Reserve  

Manyoni Game Reserve is onze persoonlijke favoriet voor een malariavrije safari met kinderen. Het park in de provincie Kwazulu-Natal heeft een prachtig heuvelachtig landschap en je kunt er de hele Big Five spotten. Tevens zijn er kindvriendelijke lodges, aardige rangers en een gunstige ligging ten opzichte van Swaziland, de kust en de Drakensbergen, dus je snapt dat wij fan zijn!  

Mayoni game reserve

Wij verbleven hier meerdere malen en zagen hier heel veel dieren, bijvoorbeeld cheeta’s en een leeuw die voor onze auto begon te brullen. Het park staat bekend om het natuurbehoud en ze doen goed werk in de bescherming van bedreigde diersoorten, zoals de neushoorn en de Afrikaanse wilde hond. Hoewel de oppervlakte van het park niet zo groot is, vind je er bos, bergen en grasvlaktes, wat je safari heel afwisselend maakt.  

Mayoni game reserve

Met ons zoontje verbleven wij in Rhino River Lodge, een geweldige, kindvriendelijke lodge middenin het park. Je kunt hier kiezen voor een familiechalet of een van de twee huizen met privézwembad boeken. Van alle lodges die we tot nu toe bezochten als gezin staat deze met stip op nummer 1. Lees alles over onze ervaringen in de uitgebreide blog.  

Reis je met een grotere groep, bijvoorbeeld met meerdere gezinnen? Dan is er nog een optie in Manyoni Private Reserve. In Zebra Hills Lodge verblijf je alleen met jouw reisgezelschap en je hebt de beschikking over een eigen kok (wel zelf de ingrediënten meenemen) en een ranger die je twee keer per dag meeneemt op safari. Met een groep is dit zeker een betaalbare optie! 

Mayoni game reserve

Heb je al zin gekregen om op safari te gaan in Zuid-Afrika met je kinderen? Lees dan ook onze tips voor safari met kinderen. Besluit je dat een malariavrij park voor jou en gezin geen must is? Dan is bijvoorbeeld het Krugerpark met kinderen een goede bestemming. 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top