Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Padua met kinderen, verken deze authentieke Italiaanse stad

Padua met kinderen, verken deze authentieke Italiaanse stad

Op doorreis of rondreis door Noord-Italië? Heb je wel eens gedacht aan Padua met kinderen? Maak een stop om het historische centrum van Padua te verkennen of kom een aantal dagen tot rust in deze authentieke Italiaanse studentenstad, die nog niet ontdekt is door de massa.

Padua ligt in de Noord-Italiaanse regio Veneto, op een klein uurtje rijden met de auto vanaf Venetië. Het dichtstbijzijnde vliegveld vind je ook bij Venetië. Vanaf daar kun je per bus naar Padua reizen. 

Zelf besloten we om dit keer na aankomst op het vliegveld Venetië onze vakantie te starten in het nabij gelegen en het onbekendere Padua. Hoewel we fan zijn van de mooie stad Venetië en ik romantische herinneringen koester aan mijn huwelijksaanzoek daar, is de stad ook druk en toeristisch en is er veel open water, wat niet ideaal is als je reist met twee jonge kinderen.

Padua met kinderen

De Padova Kaart

De speciale Padova kaart kun je aanschaffen voor een klein bedrag en deze geeft je korting, of zelfs gratis entree, tot allerlei bezienswaardigheden en musea. Ook kun je met de kaart op een aantal plekken gratis parkeren. Je kunt de kaart kopen voor een geldigheid van 48 of 72 uur. Meer informatie vind je op de website.

Padua met kinderen

Wat te doen in Padua met kinderen

Wandelen door het historische centrum van Padua

Wat ons erg aanspreekt aan Padua is dat het niet zo toeristisch is en dat er een ontspannen sfeer van een levendige studentenstad hangt. Deze hangt er waarschijnlijk al enige eeuwen, want de universiteit van Padua is één van de oudste van Europa en bestaat al sinds 1222.

Padua met kinderen

Zoals het een authentieke oude Italiaanse stad betaamt, zijn er ook in deze stad erg veel kerken, gebouwen en pleinen te vinden. Een stadswandeling door het historische centrum (Centro Historico) is dan ook zeker een aanrader wanneer je in Padua bent. Het is ook een zeer geschikte activiteit met kinderen: het historische centrum is autovrij en alles ligt dicht bij elkaar, de wegen zijn buggyproof en je kunt op veel stukken in de schaduw lopen door een van de vele galerijen. Onze kleuter en dreumes vinden het heerlijk om door de steegjes te struinen, de pleinen te ontdekken en te wandelen onder de galerijen. Onderweg komen we voldoende terrasjes tegen, dus we nemen uiteraard ook een stop voor een echt Italiaans ijsje. 

Padua met kinderen

Zorg dat je tijdens een stadswandeling in ieder geval even een kijkje gaat nemen bij:

  • De oude universiteitsgebouwen, zoals Palazzo Bo
  • Palazzo della Ragione, een middeleeuwse markthal, rechtbank en stadhuis in één
  • Torre dell’Orologio, de klokkentoren op Piazza del Signori
  • Basilica di Santa Giustina, een oude imposante basiliek
  • Cappella degli Scrovegni, een kapel beroemd om zijn fresco’s

Eén van de mooiste en tevens grootste pleinen van Padua is volgens ons het Prato della Valle: een levendig plein met middenin een fontein. Het plein wordt omringd door een gracht met standbeelden. Door de grasvelden, bomen en banken is er genoeg gelegenheid voor een pauze of zelfs picknick. Veel families en studenten liggen of zitten dan ook in het gras als wij rondom de centrale vijver wandelen. Wij vinden het een sfeervolle plek voor een avondwandeling en onze dreumes en kleuter vinden het leuk, omdat er een oude draaimolen te vinden is.

Rondom het plein vind je allerlei historische gebouwen, zoals een grote basiliek. Deze is vernoemd naar de Heilige Antonius van Padua. Ik ken hem vooral doordat mijn katholieke grootouders aan de heilige Sint Antonius hulp vragen om een verloren voorwerp terug te vinden. Sint Antonius van Padua was een Portugese monnik en heeft tot zijn dood in Padua gewerkt. Dagelijks bezoeken pelgrims deze basiliek met zijn tombe.

Padua met kinderen

Orta Botanica di Padova, de botanische tuin van Padua

Op loopafstand van de Prato della Valle vind je Orta Botanica, de oudste universitaire botanische tuin ter wereld. Deze tuin zit nog steeds op zijn oorspronkelijke locatie, waar de tuin in 1545 is begonnen, en is inmiddels UNESCO werelderfgoed. Entree is betaald voor kinderen vanaf 6 jaar.

Padua met kinderen

De botanische tuin heeft vanaf het begin veel betekend voor de universiteit en nog steeds wordt er lesgegeven en wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan. Onze kinderen vinden het leuk om over de verschillende paadjes te wandelen en af en toe trekt een bijzondere plant hun aandacht. Zoals de palm die deels in een broeikas staat en die veel bekijks krijgt, dit blijkt de oudste plant van de botanische tuin zijn. De zogenaamde Goethe palm, die in 1585 is geplant. Van de 6000 verschillende soorten planten zijn de meeste buiten te bezoeken, een kleiner deel bevindt zich binnen in broeikassen.

Padua met kinderen

Nog meer tips voor Padua met kinderen

Padua is niet een stad waar speeltuintjes in overvloed zijn. Een plek met verschillende speelgelegenheden vonden wij net buiten het centrum bij Park Iris. Naast de speelplekken waren er ook enkele dieren en een vijver met schildpadden.

Padua met kinderen

Tijdens ons verblijf hebben we geen musea bezocht, maar de stad heeft wel enkele musea die (deels) gericht zijn op kinderen en jongeren. Daarbij kan een bezoek aan een museum in de hete zomers ook een fijne afkoeling geven. Dit schijnen de leukste kindvriendelijke musea te zijn:

  1. MUSME Museum of the History of Medicine Padova: dit museum heeft allerlei interactieve elementen, zodat kinderen en jongeren al spelenderwijs meer kunnen leren over geneeskunde en anatomie en over de geschiedenis daarvan in Padua.
  2. Esapolis – Museo Vivente degli insetti: liefhebbers van insecten worden hier blij. Bekijk hier allerlei soorten insecten, levend of opgezet, zoals spinnen, kevers, wandelende takken, kameleons en vlinders.
  3. Planetario di Padova: voor jonge fans van alles wat met planeten en het universum te maken heeft.
  4. Speelgoed van vroeger kun je bekijken in het Museo Veneto del Giocattollo.

In de stad vind je op een aantal plekken street art, zoals bij Opere di strada di Kenny Random.Houden je kinderen van glijbanen? Breng dan een bezoek aan Parco Padovaland, een waterpark vol met glijbanen. Meer een fan van klimmen? Ontdek dan klimpark Parco Avventura Le Fiorine Teolo. Ze hebben verschillende routes en bieden zelfs al een route aan voor kinderen vanaf 2 jaar. Daarnaast is Padua natuurlijk een goede uitvalsbasis om een dagje naar Venetië te gaan. Je kunt hier al in een half uur met de trein zijn en het treinstation is de perfecte start voor een dagje Venetië.

Padua met kinderen

Overnachten in Padua

Wij kozen voor een overnachting in Santa Sofia Apartments. In dit gebouw worden verschillende appartementen verhuurd. Vanaf de appartementen ben je te voet in zo’n vijftien minuten in de autovrije, oude binnenstad. Bekijk de appartementen hier. Een andere optie voor een hotel in het centrum is Majestic Toscanelli, in een historisch pand en met familiekamers.

Benieuwd wat Noord-Italië nog meer te bieden heeft voor een vakantie met kinderen? Lees hier al onze blogs over Italië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top