Home / Reisinformatie / Europa / Italie / De beste tips: Venetië met kinderen

De beste tips: Venetië met kinderen

Bezoek Venetië met kinderen en ontdek samen deze prachtige stad.  Ik bezocht Venetië voor het eerst toen ik 16 was en in de daaropvolgende jaren nog twee keer.  Nu ruim 15 jaar later kwamen we erachter dat Venetië ook met een kindje een betoverende plek is. Dus of je nu voor het eerst naar Venetië gaat voor een herhalingsbezoek, laat je niet tegenhouden door je kids.

Vraag je je af vanaf welke leeftijd je een kindje mee kunt nemen naar Venetië? Wat ons betreft direct vanaf de geboorte als je tenminste de buggy thuis laat. Want met al die toch best wel hoge trappetjes en drukke smalle straatjes is een buggy onhandig.

Venetie met kinderen

Voor jezelf maar zeker ook voor andere reizigers omdat je met de kinderwagen de toch al overvolle straatjes verstopt. Venetië met buggy is dus geen goed plan. Een baby of peuterdrager is ideaal, hoewel onze dochter die tijdens dit bezoek 3 was prima zelf kan lopen hebben we haar gezien de afstanden de 2 dagen die we in Venetië aflegden, elke dag toch nog wel een uur of 2 gedragen.

Tips voor een bezoek aan Venetië met kinderen

Plan, Plan, Plan

Ons eerste advies is er eentje die we zelf bijzonder slecht hebben opgevolgd. Venetië is heerlijk om doorheen te slenteren en te verdwalen, dus het lijkt alsof je geen plan nodig hebt.  Dat maakte dat we zelf na 4 bezoeken de San Marco Basiliek nog steeds niet van binnen gezien hebben.

Om de bezoekers per dag meer te controleren zullen er vanaf 16 januari 2023 entreegelden gevraagd worden. Naast het betalen van de 3-10 euro entree per persoon, is het mogelijk dat je je bezoek van tevoren moet aanmelden via de officiële website. Degene die zich meer dan een maand van tevoren aanmeldt, krijgt kortingen op museum, vervoer en andere attracties in de stad.

Venetie met kinderen

De vorige keren hadden we geen zin in de rij te staan en nu we wel tijd hadden gingen we er pas zondag naar toe en bleek deze dicht voor de mis. Ook ons plan om de toren op San Giorgo eiland te bezoeken, waarvandaan je een ongelooflijk uitzicht hebt over de stad zou moeten hebben, viel in duigen omdat we ons niet hadden gerealiseerd dat de vaporette daar met een enorme omweg heen gaat.

Veel kerken zijn alleen in de ochtend of middag open dus het is zeker handig om iets meer tijd te besteden aan het plannen van je vakantie in Venetië met kinderen als je specifieke dingen wil zien.

-> Koop hier een skip the line ticket voor de San Marco Basiliek.

Overnacht in een hotel in Venetië

De beste beslissing die we maakten was om te overnachten in Venetië! ‘s Ochtends tot een uur of 10 is het echt veel rustiger in de stad. Ook ’s avonds is het aanzienlijk minder druk, straatjes waar je overdag schouder aan schouder loopt zijn dan prima begaanbaar.

Venetie met kinderen

Bovendien heb je de bonus om Venetië in het donker te mogen zien. De meeste kanaaltjes zijn niet verlicht maar als je er dan één tegen komt waar dit wel het geval is, dan is het nog mooier dan je voor kunt stellen. Tijdens eerdere bezoeken gingen we telkens een dagje maar wanneer je Venetië met kinderen bezoekt geeft minimaal 1 overnachting echt veel meer rust.

Venetie met kinderen

Hotels in Venetië zijn duur, vaak klein en zitten snel vol. Voor de beste prijzen en om überhaupt een familiekamer te krijgen in een budget + of midrange hotel boek je zover mogelijk van tevoren.

Als je alleen al een bezoek aan Venetie overweegt ga dan nu direct naar booking.com en boek een (te annuleren) hotel in Venetië. Wij sliepen zelf in een driepersoonskamer in de Aloggia Santa Sofia. Kosten in juni: 140,- euro per nacht.  Een prima rustig gelegen hotel, een half uur lopen vanaf het treinstation en 15 minuten vanaf het San Marco plein.

Venetie met kinderen

Castello, het groene en rustige gedeelte (met speeltuinen) van de stad

Het gedeelte rondom het San Marco plein is het drukste en eerlijk is eerlijk, ook wel één van de mooiste delen van de stad, maar Venetië is meer dan dat. Bezoek je Venetië met kinderen dan doe je er goed aan Giardini Publici op te zoeken (Vaporette stop Elena). Hier is ruimte voor groen. 

Venetie met kinderen

Hier in het park de Rimembranze hangt de frisse geur van dennenbomen en zijn een drietal kleinere speeltuinen. Terwijl onze dame zich hier vermaakte, konden wij rustig op een bankje zitten met een verse espresso. Een kleine boulevard geeft uitzicht op de skyline van de stad. Een leuk restaurantje ligt aan de rand van het park in een oude kas met speelgedeelte voor kinderen.

Venetie met kinderen
Venetie met kinderen

Wanneer je de nabijgelegen wijk in loopt, zal je direct opvallen dat de straten hier een stuk breder zijn dan wat je elders in Venetië tegen komt. De huizen zijn dan ook recenter gebouwd en op dit deel van het eiland zijn  woonhuizen zeer sterk in de meerderheid ten opzichte van horeca of winkels. 

Venetie met kinderen

Onze dochter was bijvoorbeeld erg onder de indruk van het ingenieuze was-ophang-systeem. Het is misschien wat minder pittoresk, maar je kunt hier wel in relatieve rust de piekdrukte rondom het San Marco plein vermijden.

Een andere fijne rustige plek is het kasteel van Venetië op het met loopbruggen te bereiken eiland waar de wijk Castello naar genoemd is. Binnen de oude muren van het fort is nu een ruim opgezette tuin (Caffe le Serra).

Venetie met kinderen

Eet een ijsje

In Venetië is er een omkoopmiddel altijd bij de hand. Je bent in Italië. Ijsjes maar dan ook echt lekker ijs in enorme bollen. Even een flinke dosis suiker erin en de energie is weer terug bij de kinderen.

Venetie met kinderen

Gratis bezienswaardigheden in Venetië tijdens de Biennale

De Biennale van Venetië is een tweejaarlijks event dat in de maanden juni tot november wordt gehouden. De entree voor het event zelf is prijzig en waarschijnlijk ook niet echt leuk met kinderen. Rondom het event zijn er op diverse gratis bezienswaardigheden in Venetië.

Venetie met kinderen

Landen die niet op het hoofdevent staan hebben dan op een andere plek in de stad een vrij toegankelijke expositie ruimte. Hierdoor kom je in gebouwen die normaal niet open zijn. Zo speelt onze dochter in een oud Venetiaans huis met moderne technologie waarmee je filmpjes uit Schotland bekijkt.

Venetie met kinderen

Eiland Burano & Mazzorbo

Naast het hoofdeiland bestaat Venetië nog uit vele andere eilanden. Tijdens een vorig bezoek had ik al eens Burano, Murano en Torcello bezocht en vooral Burano maakte indruk. Daarom kozen we ervoor om ook nu een halve dag op dit eiland door te brengen. Een goede keuze! De boottocht ernaar toe duurt een klein uur en is een mooie ontspannen tocht langs verschillende eilanden.

Venetie met kinderen

Burano is het eiland van de kantmakers, maar voor ons vooral het eiland van de schattige gekleurde huizen in primaire kleuren. Zelfs onze dame keek haar ogen uit “kijk een groen huis”, “kijk een rood huis”. 

Een fijne bijkomstigheid is dat Burano een compact eiland is en ondanks dat het inmiddels behoorlijk bekend is niet te druk. Hier kon onze dame gewoon lekker rennen en met water spelen terwijl wij rustig aten. Iets wat je hartje Venetië met kids echt niet hoeft te proberen.

Venetie met kinderen

Via een brug kan je van Burano naar het naastgelegen eiland Mazzorbo lopen. Hier is het helemaal rustig en groen. Je wandelt door een wijngaard die ook dienst doet als beeldentuin.

Bezoek Burano met een tour of koop een watertaxi ticket

Venetie met kinderen

De vele kerken in Venetië ook met kinderen

Kerken niet leuk met kinderen? Nou onze dochter is er gek op. Lekker over de bankjes klauteren en van alles te zien. In Venetië zit je goed want er zijn kerken genoeg te zien. We hebben geen moeite gedaan om bepaalde plekken te bezoeken, maar liepen gewoon af en toe ergens naar binnen. Soms gratis een andere keer betaal je een paar euro.

Venetie met kinderen

Koop wel een Vaporette pas, maar geen andere kortingskaarten

Wanneer je Venetië met kids bezoekt dan is een Vaporette pas een echte kostenbesparing. Het eiland is groter dan je misschien denkt en met het kindertempo van lopen ben je van de ene kant naar de andere toch wel 2 uur kwijt. Daarom is het handig om soms de boot te nemen. Daarnaast is het ook gewoon hartstikke mooi en krijg je vanaf het water weer een heel ander zicht op de stad.

Venetie met kinderen

Voor een enkele reis betaal je ongeacht de afstand 7,50 euro. Ga je dus naar eiland Burano ben je al 15,- euro kwijt. Een pas voor 24 uur kost 20,- euro. Een pas voor 48 uur 30,- euro. Wij bleven 2 dagen in. Venetië, maar konden uit met een pas voor 24 uur doordat we vanaf het aankomstpunt naar ons hotel konden lopen. 

Venetie met kinderen

De vele andere kortingskaarten in Venetië raden we niet aan voor gezinnen. De besparing is alleen aanwezig als je heel veel musea gaat bezoeken wat een normaal gezin naar ons inziens niet zal doen. Koop nu hier je 24-48-72 uur ticket voor de boten.

Venetie met kinderen

Wel de moeite waard is om van te voren online een goedkope gondeltocht en andere boottours te boeken want dat scheelt echt veel met het ter plekke regelen.

Venetie met kinderen

Musea voor kinderen in Venetië

Een van de trekpleisters van Venetië zijn de musea. Nu zijn wij als Nederlanders behoorlijk verwend met bijvoorbeeld het Rijksmuseum, waardoor de vele kleine kunstmusea in Venetië, die vaak niet groter zijn dan enkele kamers en wel 10,- euro entree vragen, niet echt waar voor je geld bieden.

Venetie met kinderen

Hoewel we van tevoren wel op hebben gezocht welke musea leuk zijn voor kinderen, hebben we er helemaal geen tijd voor gehad. Het weer was mooi, op een flinke wolkbreuk na, en we hebben heerlijk rondgelopen.

Mocht je nu langer naar Venetië gaan dan wij dan wordt het Natuurhistorisch Museum aangeraden met kinderen. Van de kunstmusea schijnt de Peggy Guggenheim Collectie het leukst te zijn voor gezinnen.

Duiven voeren op San Marco plein leuk! Maar kijk uit voor de scam

Niks leuker dan op het enorme San Marco plein de duifjes voeren, of achter ze aan te jagen. Op het plein staan heel veel mannetjes (vooral Indiërs) die je, maar wat graag voer in de handen duwen voor de duiven. 

Venetie met kinderen

We moesten onze dochter dan ook duidelijk instrueren dit echt niet aan te nemen. Voor je het weet vragen ze later een belachelijke prijs voor het voer dat de duiven al op hebben gegeten. Altijd eerst betalen dan pas aannemen.

Neem de auto niet mee naar Venetië, maar wat dan wel

Van tevoren hebben we ontelbare websites gelezen over de beste manier om naar Venetië te gaan als je met een (huur)auto op reis bent. Over één ding was iedereen het eens: niet op het eiland zelf parkeren.

Enorm duur en je staat super lang in de file. De beste optie die we vonden was gratis parkeren in één van de kleinere plaatsjes zoals Preganziol en daar de trein pakken naar Venetië.

Venetie met kinderen

Helaas werkt deze optie alleen doordeweeks, in het weekend zijn er geen of nauwelijks treinen. De optie waar we zelf voor kozen was parkeren in park Guilliano waar we de borden voor de gele parkeerplek volgenden.

Een mannetje verwelkomde ons en maande ons op te schieten want de boot ging met 10 minuten. Pas bij terugkomst en zonder mannetje realiseerden we ons dat er ook een kaartjesautomaat stond.

 Venetie met kinderen

We hebben dus 24 euro bespaard (voor meer dan 6 uur parkeren, en dat dan twee dagen omdat het niet per 24 uur is). Dat is niet de 5 euro die overal nog online staat en misschien we krijgen nog een dikke boete thuis.

De boot naar Venetië kostte ons 35 euro retour voor 3 personen. Later spraken we echter ook Nederlanders die meer dan een uur op de boot hadden moeten wachten.

Venetie met kinderen

Hoewel de boot een schema van 1 keer per uur heeft, gaat die buiten het hoogseizoen soms maar 3 keer per dag.  Er moet ook een bus gaan vanaf park Guilliano, maar die halte konden we niet ontdekken.

Heb jij tips we horen het graag? Zo is parkeren in de parkeergarages op het eiland misschien zomaar voordeliger, omdat je geen watertaxi nodig hebt en misschien wel per 24 uur betaalt.

Verdwaal

Tenslotte onze laatste tip.  Verdwaal of laat je kinderen bepalen of ze de volgende kruising links of rechts gaan, kijk je ogen uit, geniet!

Venetie met kinderen

Lees ook onze andere blogs over Italië met kinderen, bijvoorbeeld over het vlakbij gelegen Treviso, Napels met kids of het eiland Sicilië.

3 gedachten over “De beste tips: Venetië met kinderen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top